3 Şubat 2015 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalar Yunanistan’ın borçları konusundaki gündemi izlemeye devam ederken, yatırımcılar gelişmiş ekonomilerin makro-ekonomik göstergelerini ve merkez bankalarından gelen açıklamaları takip etmeyi sürdürüyor. Petrol fiyatlarında ABD’deki grev ile görülen yükseliş global borsalarda alımların gelmesine destek veriyor. Diğer taraftan, haftanın ikinci işlem gününe Asya seansına damgasını Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) sürpriz kararı vurdu diyebiliriz. Günün devamında ise piyasaları gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında önemli rakamlar bekliyor. Bugün Türkiye’de Ocak ayı için yayımlanacak enflasyon verileri, TCMB’nin faiz indirim kararı için kritik önem taşıyor.

“Petrol grev haberleri ile yükselişte”

Son aylar içerisinde kaydettiği düşüş ile piyasaların gündeminden düşmeyen petrol fiyatları bu hafta ise, yukarı yönlü eğilimi ile varlık fiyatlarında etkili oluyor. Çin’den gelen PMI verilerinin talebin zayıf kalacağına işaret ettiği düşüncesi ile haftanın ilk işlem saatlerinde bir miktar gerileyen ilgili emtia, ABD’de bir sendikaya üye işçilerin 9 tesiste çalışmayı durdurması sonrasında arzın azalacağı beklentileri ile yönünü yukarı çevirdi. Pazar günün başladığı belirten grevin devam etmesi ile ABD tipi ham petrol bugün 50 Dolar seviyesinin üzerine çıkarken, Brent petrol ise 55 Dolar’ın üzerinde işlem görüyor. Petrol fiyatları ile ilgili olarak etkili olan ABD’deki işçilerin eylemi, piyasalar tarafından yakından izlenecek. Petrol fiyatlarının yükselmesi bazı şirketler için iyi, bazıları için ise kötü haber olarak değerlendirilebilir. Bu paralelde Asya endekslerinde karışık bir görünüm izlendiğini ifade edebiliriz.

“Yunanistan kaygıları azalıyor”

Yunanistan 25 Ocak seçimlerinden zaferle çıkan Syriza partisinin yeni hükümet ile Avrupa Birliği’ne güçlükler çıkaracağı yönündeki kaygılar yavaş yavaş hafiflemeye başlıyor. Başbakan Çipras’ın politikalarının getirebileceği sorunların düşünüldüğü kadar büyük olmayacağı yönündeki beklentiler Avrupa borsalarında yükselen petrol fiyatları ile yükselişlere destek olan önemli başlıklar arasında yer aldı. Kıta endekslerinin yeni güne de yükseliş ile başlaması bekleniyor. Son olarak Yunanistan’ın borçlarının silinmesi talebini geri çektiği yönündeki haberler basına yansırken, ülkenin mevcut borçlanma kağıtlarını büyümeye bağlı tahviller ile değiştirmek istediği belirtildi. Financial Times’da yer alan bir röportajda Yunan Maliye Bakanı Varoufakis, kreditörlerin ellerindeki tahviller ile yenilerini değiştirmeyi önerdiği öne sürüldü.

“Avustralya’dan sürpriz haber”

Bu sabah para politikası kararlarını açıklayan Avustralya Merkez Bankası (RBA), sürpriz bir şekilde politika faiz oranını indirme kararı aldı. Piyasalarda, Banka’nın söylemeleri ile faiz indirim sinyali vereceğini bekleyenler ve az da olsa faiz indirimi bekleyenler mevcuttu. Ancak ağırlıklı olarak RBA’nın bu kadar hızlı hareket etmesinin beklenmediğini ifade edebiliriz. %2.50 olan politika faiz oranının, %2.25 seviyesine çekildiği açıklandıktan sonra Avustralya Doları’nda sert değer kayıpları izlendi. Petrol öncülüğünde emtia fiyatlarındaki gerileme, değerli para birimi ile birlikte son aylarda ülke ekonomisi üzerinde baskın yapan önemli faktörler arasında yer alıyordu.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Piyasalarda ABD’deki grevin arzı kısabileceği endişelerinden destek alan petrol fiyatlarındaki yükseliş dikkat çeken başlıkların üst sıralarında yer alıyor. Dola endeksi dünkü ISM verisinin ardından kaydettiği düşüşlerine tutunurken, Yunanistan endişelerinin hafiflemesi Euro tarafında yükselişlere destek oluyor. Nikkei endeksinde, petrol fiyatlarının getirdiği dalgalanma ağrılık olarak satış tarafına dönerken Yen değer kazandı. Altın tarafında ise, uma günkü istihdam rakamları öncesinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışına ilişkin beklentilerin fiyatlamaları izleniyor. Türk Lirası ise bugünkü kritik enflasyon rakamları öncesinde nispeten sakin diyebiliriz.

Haftanın ikinci gününde piyasaların ekonomik verileri yine yakından takip edeceğini söyleyebiliriz. Özellikle Türkiye’den enflasyon verisi büyük önem taşırken, İspanya’dan işsizlik, İngiltere’den ise yapı PMI verisi dikkat çekiyor. İç ve dış piyasalar için yoğun ekonomik takvimin yanında ABD tarafında bilanço sezonu devam ediyor. Bugün faaliyet sonuçlarını açıklayacak şirketlerden dikkat çekenlere ait detaylı bilgi için tıklayınız.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – Enflasyon Oranı (CPI); Türkiye için son ayların en kritik enflasyon rakamlarının belki de bu hafta açıklanacağını söylemek, geride kalan hafta içerisinde TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın konuşması sonrasında yanlış bir ifade kullanmak olmayacaktır. Merkez Bankası son aylarda, faiz politikasında atacağı adımlar ile enflasyon oranı arasında güçlü bir ilişki olacağının ipuçlarını vermişti. Ancak Erdem Başçı’nın Ocak ayı enflasyon oranının beklentilerden daha fazla gerilemesi halinde bir ara toplantı ile faiz indirimi kararı alabileceklerini belirtmesi, Türk Lirası tarafında kayıpların hızlanmasına neden olan önemli bir faktör olarak öne çıktı. Başkan, son olarak %8.17 seviyesinde açıklanan yıllık enflasyon oranında 1 puandan daha fazla gerileme olması halinde, Şubat ayı sonlarındaki bir sonraki toplantıya kadar beklemeyebileceklerini ifade etti. Bu açıklamanın ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) beyanatlarının ardından Türk Lirası geride kalan hafta Dolar karşısında yeni rekor seviyelere kadar geriledi. USD/TRY paritesi ise bu paralelde önemli çıkışlar kaydetti. Ayrıca Rusya Merkez Bankası’nın (CBR) geride kalan haftanın son işlem gününde sürpriz bir şekilde faiz indirmesi sonrasında Türk Lirası’nda hız kazanan kayıpların ardından TCMB’nin açıklama yapmak zorunda kalması dikkat çeken notlar arasında yer aldı. TCMB son piyasa hareketlerinin, Banka’nın öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyi ile uyumlu olmadığını belirtti. Bu paralelde Banka’dan ara bir toplantı ile faiz indirimi gelme ihtimalinin bir miktar azaldığını ifade edebiliriz. Ancak yine de açıklanacak rakamlar arasında yıllık enflasyon oranının gerilemesi ve %8.17’nin bir puandan fazla altında gerçekleşmesi halinde TCMB’nin ara bir toplantı ile faiz indirebileceği beklentisi Lirada kayıpların hızlanmasına neden olabilir. İlgili verinin yükseliş kaydetmesi halinde ise bu beklenti törpülenerek, Merkez Bankası’nın yeni indirimlerden kaçınacağı düşüncesi para biriminde değer kazanımları için zemin oluşturabilir. Enflasyon ve TCMB için hazırladığımız raporu incelemek için tıklayınız.

İngiltere – Yapı PMI; Haftanın ilk işlem günündeki imalat göstergesinin arından, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz beyanatı öncesinde izlenecek rakamlar arasında yapı PMI verisi de bulunuyor. Sterlin’in hassas olduğu PMI verileri arasında dikkat çeken ve inşaat sektöründeki gelişmeler hakkında bilgi verecek olan data, piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Eylül ayı için yayımlanan 64.2 seviyesindeki rakam, yılın en yüksek ikinci göstergesi ve aynı zamanda son 8 ayın da en iyi datasıydı ancak, ilgili verinin Ekim, Kasım ve Aralık aylarında art arda gerilediği görüldü. Beklentinin üzerindeki bir yapı PMI, Sterlin’e yükselişler getirebilecekken, tahminin altındaki rakamlar ada ülkesinin para biriminin değerinde kayıplara yol açabilir.

Kanada – Hammadde Fiyat Endeksi (RMPI); Kanada ekonomisindeki gelişmeleri izleyebilme adına mercek altına alınan makro-ekonomik göstergeler arasında yer alan hammadde fiyat endeksi (Raw Materials Price Index – RMPI) son beş aydır gerilemeye işaret ediyor. İmalatçılar tarafından satın alınan hammaddelerin fiyatındaki değişimi gösteren endeks, bir enflasyon datası olarak incelenmektedir. Özellikle, ülkenin ekonomisi adına önemli bir emtia olan petrol fiyatlarındaki son aylarda görülen düşüşler, hem RMPI göstergesinde hem de ülkenin ekonomisi ile birlikte para biriminde baskı yapıyor. Kasım ayında %-5.8 olarak yayımlanan datanın, Aralık dönemine ilişkin açıklanacak verisinin piyasa beklentilerinden farklı gerçekleşmesi halinde Kanada Doları’nda fiyat değişimleri izlenebilir.

ABD – Fabrika Siparişleri; Son dört aydır üst üste düşüş kaydeden ABD’nin fabrika siparişleri Kasım ayında %-0.7 ile gerilemenin devam ettiğine işaret etmişti. Temmuz döneminde %10.5 seviyesindeki artış, Boeing firmasının rekor düzeydeki ticari uçak siparişi almasından kaynaklanmıştı. İlgili dönemin ardından aşağı yönlü bir eğilim kaydeden fabrika siparişlerini, bu nedenden dolayı aslında olumsuz bir data seti olarak değerlendirilmekten çok, eski normal seviyelerine dönme süreci olarak değerlendirmek daha doğru olabilir. Aralık ayına ait bilgiler verecek fabrika siparişleri verisinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi haline Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, tahminin altında kalacak rakamlar ABD’nin para biriminde düşüşlere zemin oluşturabilir.

Yeni Zelanda – İstihdam Değişimi; Bu yılın üçüncü çeyreğinde %5.4 olarak açıklanan Yeni Zelanda’nın işsizlik oranı, beklentilerin altında olumlu bir rakama işaret etmişti. Aynı zamanda ilgili data, 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana görülen en iyi işsizlik oranı verisi olarak kayıtlara geçti. İşsizlik oranı ile aynı anda açıklanacak olan istihdam değişimi verisi de, yine yılın üçüncü çeyreği için, beklentilerin üzerinde olumlu bir istihdam artışına işaret etmişti. Küresel piyasa katılımcıları, geride kalan yılın son çeyreğine ilişkin açıklanacak olan her iki veriyi de yakından takip edecekken, istihdam verilerinin genel olarak öngörülenden daha iyi bir tablo oluşturması halinde Yeni Zelanda Doları’nda yükselişler izlenebilir. Aksi bir durumda ise ülkenin para biriminde aşağı yönlü hareketler hız kazanabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 CHF Ticaret Dengesi (Ara) 2,17B 3,87B

10:00 TRY Türkiye TÜFE (Yıllık) (Oca) 6,76% 8,17%

10:00 TRY Türkiye TÜFE (Aylık) (Oca) 0,70% -0,44%

10:00 TRY Türkiye ÜFE (Yıllık) (Oca) 6,36%

10:00 TRY Türkiye ÜFE (Aylık) (Oca) -0,76%

10:00 EUR İspanya İşsizlik Değişimi (Oca) 83,4K -64,4K

11:30 GBP Yapı PMI (Oca) 56,9 57,6

12:00 EUR PPI (Aylık) (Ara) -0,7% -0,3%

15:30 CAD RMPI (Aylık) (Ara) -8,8% -5,8%

17:00 USD Fabrika Siparişleri (Aylık) (Ara) -1,8% -0,7%

23:45 NZD İstihdam Değişimi (çeyreklik) (4. Çeyrek) 0,8% 0,8%

23:45 NZD İşsizlik Oranı (4. Çeyrek) 5,3% 5,4%

EURUSD ANALİZİ

Haftanın ikinci işlem gününde piyasaların TDI verisine odaklandığını görmekteyiz. İlk işlem gününde EURUSD paritesinin gün içi 1.1360 seviyesine kadar yükseldiğini ancak yukarı yönlü çıkışına devam edemediğini görmekteyiz. 1.1390 seviyesi düşüş trendinde üst nokta, 1.1336 seviyesi de 34 periyotluk üssel hareketli ortalama olarak kritik önemini sürdürmektedir. Dünkü analizimizde hatırlarsanız tepki alımı düşüncesinin oluşabilmesi için 34 periyotluk üssel hareketli ortalama üzerinde gerçekleşecek art arda 4 saatlik kapanış ya da 1.1390 direncinin geçilmesi şeklinde vurgulamıştır. Bu tutumumuz devam etmekle birlikte genel görünüm, 1.1390 direnci altında negatif baskının devam edeceği şeklindedir. 1.1390 direnci altındaki ilk bariyerse 1.1360 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1.1390
Destek: 1.1290-1.1260-1.1220
Direnç: 1.1360-1.1390-1.1420

GBPUSD ANALİZİ

Yukarı yönlü çıkışını 1.5100 ile sınırlandırdıktan sonra satış baskısına maruz kalan ve bu baskı ile 1.5000 seviyesi çevresinde hareketlerine devam eden parite de ikinci işlem gününde Avrupa seansı açılışı öncesinde 1.5015 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Genel görünüm olarak 1.5100 seviyesi altında negatif baskının devam edeceğine ilişkin düşüncenin ön planda olduğu GBPUSD paritesinde mevcut satıcılı seyrin 1.4990 ve 1.4950 seviyelerine doğru devam edebilme ihtimali bir adım öndedir. Bu bağlamda da yaşanılacak olası yükselişler, 1.5100 seviyesi altında kaldığı müddetçe negatif olarak değerlendirilebilir. 1.5100 öncesindeki ilk bariyer, 1.5055 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1.5100
Destek; 1.4990-1.4950-1.4900
Direnç; 1.5055-1.5100-1.5145

USDTRY ANALİZİ

“Gözler Enflasyon Rakamlarında”

Yurtiçi piyasalar son zamanlarda TCMB’nin para politikası stratejileri üzerine yoğunlaşırken ana faktörlerin “Faiz ve Enflasyon” olduğunu, mevcut kararları verirken de bu hususlara dikkat ettiğini görmekteyiz. TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın son açıklamalarında faiz oranlarında gerçekleştirilecek olası indirim için enflasyon verisinin dikkate alınacağını, ayrıca enflasyon verisinde gerçekleşecek 1 puanlık iyileşmenin ise faiz indirimi düşüncesi ile ara toplantı yapılabileceğini de sözlerine ekledi. Bu bağlamda da enflasyon verisinin açıklandığı TR saati ile 10:00 gerek USDTRY gerekse EURTRY kurlarında sert hareketlerin oluşumuna katkı sağlayabilir. Bir yandan yükselen kurda sınırlama getirmek, diğer yandan da Faiz indirilmeli baskılarını ortadan kaldırmaya çalışmak isteyen TCMB’nin bugünkü olası kararlar dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak USDTRY kurunun hareketlerini incelediğimizde satıcılı seyrin 2.4145 ile sınırlı kaldığını ve tekrar toparlanarak 2.4320 seviyesinin üzerine çıktığını görmekteyiz. Bu bağlamda da şuan ki görünüm olarak tepki satışının sonlandığına ilişkin önemli bir sinyal almaktayız. 2.4040 seviyesi, Fibonacci Expansion (FE) %100’lık orana tekâmül etmektedir ve bu oran kurun yukarı yönlü çıkışını sürdürmesi açısından kritik bir destek noktasıdır. Kur eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışlarını daha önceki zirve olan 2.4475 seviyesine doğru devam edebileceği gibi FE %161.8’lik orana tekamül eden 2.4585 seviyesi de hedeflenmek istenebilir.

Pivot: 2.4040
Destek
: 2.4220-2.4138-2.4040
Direnç: 2.4475-2.4580-2.4700

EURTRY ANALİZİ

Yurtiçinde açıklanacak kritik enflasyon verisi öncesinde paritenin kısa vadede oluşan yükseliş trendi içerisinde kalmayı sürdürdüğünü, ancak 200 peroyotluk basit hareketli ortalamanın sınırlayıcı etkisiyle karşılaştığını görüyoruz. Erdem Başçı’nın enflasyonda görülebilecek 1 puan üzerindeki düşüşte erken bir faiz indirimi gerçekleşebilecek söylemi Türk Lirası içeren pariteleri sert bir şekilde yukarı taşımıştı. Bu nedenle verinin öneminin artış gösterdiğini söyleyebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde, yükseliş trendinin tabanını 2,7240 ve 2,7390 seviyeleri oluşturmaktadır, bu bölge üzerinde gerçekleşebilecek yükseliş baskısı, 200 periyotluk basit hareketli ortalamayı (güncel seviyesi 2,7650) aştığı ve bölgede 4 saatlik kapanış gerçekleştirebildiği taktirde alım baskısı netlik kazanabilir. Düşüş beklentisi için ise mavi bandın alt noktası olan 2,7240 seviyesinin altındaki peş peşe iki adet 4 saatlik kapanış izlenmelidir. Ancak daha kalıcı bir beklenti için, 50 ve 100 periyotluk basit hareketli ortalamanın oluşturduğu bölgenin kırılması gerekmektedir.

Pivot: 2,7390
Destek:
2,7390 - 2,7240 – 2,7070
Direnç: 2,7650 – 2,7770 – 2,7915

USDJPY ANALİZİ

USDJPY paritesinin 117,20 – 118,80 bandı altına sarkması sonrasında, gün içerisinde mavi ile belirttiğimiz bu bölgeye dahil olup olmayacağı ileriye dönük beklentiler açısından önemlidir. Çünkü bandın dışında gerçekleşebilecek günlük kapanışın önemi sürmektedir. Mevcut hareket sonrasında 117,20 seviyesi altında düşüş baskısının bir adım önde olması beklenebilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 116,80 ve 116,40 hedeflenebilecek destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Paritenin tekrar 117,20 seviyesinin üzerine çıkarak bant hareketine dahil olması durumunda ise 117,90 seviyesi gündeme gelebilir. Bandın üst noktası olan 118,80 seviyesinin hedeflenmesi için 117,90 seviyesinin aşılması gerekirken, kalıcı beklentiler için bandın üzerinde gerçekleşebilecek günlük kapanış ihtiyacı korunmaktadır.

Pivot: 117,20
Destek:
116,80– 116,40 – 116,00
Direnç: 117,20 – 117,50 – 118,90

EURJPY ANALİZİ

EURJPY paritesinde Yen’in değer kazanımının ön plana çıktığı süreçte, 55 periyotluk üssel hareketli ortalamanın desteğindeki düşüş kanalının güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Kanalın üst noktası konumundaki 134,15 seviyesi altında düşüş baskısının etkili olması beklenebilirken, aşağıda kanalın alt sınırını oluşturan 131,89 seviyesinin kırılmadı, söz konusu baskıya netlik kazandırabilir. Özellikle kanalın altında gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar bu konuda teyit oluşturabilir. Gün içerisinde görülebilecek olası yükselişler ise 134,15 – 135,00 bölgesi ile sınırlı kaldığı müddetçe yeni satış baskısı oluşabilir.

Pivot: 134,15
Destek: 131,89 – 131,20 – 130,65
Direnç: 132,90 – 133,60 – 134,15

AUDUSD ANALİZİ

Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) baskılanan enflasyon nedeniyle faiz oranında gerçekleştirdiği 25 baz puanlık indirimin ardından paritede etkili bir düşüş gerçekleştiğini gördük. Bu düşüş sonrası gün içerisinde düşüş baskısı ile olası toparlanma isteği arasındaki dengeyi inceleyeceğiz.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde, faiz kararı ile kırılana dek son 6 yılın dip noktası olan 0,7720 seviyesi altında düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Bu seviye üzerinde peş peşe iki adet 4 saatlik kapanış gerçekleşmeden görülebilecek yükselişlerin yeni satış baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır. Bu şartın korunamaması ve 0,7720 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda herhangi bir yükseliş trendi söz konusu olmasa bile, zayıflayabilecek satış baskısıyla tepki satışları 0,7830 seviyesine yönelik bir istek oluşturabilir.

Pivot: 0,7720
Destek:
0,7625 – 0,7570 – 0,7520
Direnç: 0,7680 – 0,7720 – 0,7760

USDCAD ANALİZİ

Dün petrol fiyatlarındaki güçlü duruşun Kanada Doları’nı desteklemesi ve ABD’de imalat aktivitesinin beklentinin altında gerçekleşmesi, USDCAD paritesinde etkili bir düşüş baskısı ortaya çıkardı. Yeni görünüme göz attığımızda, 50 periyotluk basit hareketli ortalamanın (güncel seviyesi 1,2490) yeşil ile belirttiğimiz yükseliş trendini desteklediğini görüyoruz. Gün içerisinde, aynı zamanda günün de dip noktası olan 1,2560 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Görülebilecek yükselişlerde 1,2655 ve 1,2722 seviyeleri hedeflenebilir.

Paritede olası geri çekilmelerde 1,2560 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenini kırılması 50 periyotluk üssel hareketli ortalamaya yönelik tepki satışlarını destekleyebilir. Ancak bu gösterge altında peş peşe iki adet 4 saatlik kapanış gerçekleşmeden, kısa vadeli düşüşlerin yeni alım baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 1,2560
Destek:
1,2600 – 1,2560 – 1,2490
Direnç: 1,2655 – 1 ,2680 – 1,2722

BRENT PETROL ANALİZİ

Geçen hafta 50 dolar direncine yakın seyirden sonra yeni 30 Ocak’ta 50 dolar direncinin aşıldığını, yeni haftanın başlangıcıyla da 54 dolar hedefine hızla ulaşıldığını izledik. Pazartesi işlemlerinde 55,57 seviyesi görüldü. Günlük periyotta bir sonraki hedef yüksek 58,40 seviyesi olabilir. Gün sonu kapanışlar 54 dolar seviyesi üzerinde olduğu sürece 58,40 hedefi korunabilir. 54 dolar seviyesinin altına inilmesi halinde ise geri çekilme 50 dolar seviyesine kadar devam edebilir.

Bugün saatlik grafikte ilk destek 53,94 ilk direnç 56,25 seviyelerinde. Gün içi işlemlerde 57,40 seviyesi geçilirse 59,59 seviyesi hedeflenebilir. 52,79 seviyesi altına inilmesi halinde ise 50,60 seviyesi düşüşteki hedef olabilir.

Pivot : 54,01
Destek:
53,94-52,79-50,60
Direnç: 56,25-57,40-59,59

HAM PETROL ANALİZİ

“51.25 – 49.52 Bölgesi Kritik!”

Ham Petrol, haftanın ilk işlem gününde gerçekleştirmiş olduğu yukarı yönlü çıkışını kritik bölge olan 51.25 – 49.52 aralığına taşıdı ve şu sıralar 49.85 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Genel görünümü incelediğimizde yukarı yönlü hareketlerde önemli bir istek söz konusu. Ancak her seferinde Ham Petrol’deki yükselişlerin kritik bölgede kalması, yatırımcıların bu bölgede tedirgin olmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda da özellikle yükselişlerin devam edebilmesi adına 51.25 üzerindeki hareketler incelenmelidir. Günü değerlendirdiğimizde ise 46.60 desteği, 55 periyotluk üssel hareketli ortalama olarak önemli bir destek noktasıdır. Ham Petrol eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse, yukarı yönlü çıkış kaldığı yerden devam etmek isteyebilir ve kritik bölgenin üst noktasına ulaşmak isteyebilir.

Pivot: 46.60
Destek: 49.00-47.70-46.60
Direnç: 51.25-52.60-54.40

ALTIN ANALİZİ

“1285 bariyerine dikkat!”

FOMC tutanaklarının ardından aşağı yönlü baskılarını daha da güçlendiren ve bazı bölgelerde yeniden tepkisel hareketlere maruz kalan Altın, dün 1285 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 1266 seviyesine kadar sürdürmüş ancak devam ettirememiştir. Kritik TDI verisi öncesinde haftanın ikinci işlem gününde 1277 seviyesine yakın hareketlerine devam eden Altın için 1285 bariyeri önemli bir direnç olmakla birlikte satıcılı seyrin devam edebilmesi adına dikkatle takip edilmelidir. Altın eğer 1285 direnci altında kalmayı sürdürürse kısa vadeli düşüş trendinin devamına ilişkin düşüncemiz güçlenmek isteyebilir. Bu da kanalın alt noktası olan 1254.50 desteğine doğru yeni bir hamle gözlemlenebilir. 1285 direncinin geçilmesi durumunda ise haftalık bazda kritik bir bariyer olan 1306 direnci yeniden gündemimizde yer alabilir.

Pivot: 1285
Destek: 1271-1266-1261
Direnç: 1285-1293-1299

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüşte 16,70 seviyesindeki desteğinin üzerinde kalabildi 17,20 direncini test etmeye devam ediyor. Gün sonu kapanışla 17,20 seviyesi aşılabilirse 17,70 seviyesi hedeflenebilecek. 16,70 seviyesi altına inilmesi durumunda ise geri çekilme 16,18 seviyesine kadar devam edebilir.

Bugün için saatlik grafikte ilk destek 17,09 ilk direnç 17,28 seviyelerinde. Gün içi işlemlerde 17,37 seviyesi geçilirse 17,53 seviyesi bir sonraki yüksek hedef olabilir. 17,00 seviyesinin altına inilmesi halinde 16,85 seviyesi hedeflenebilir.

Pivot : 17,16
Destek:
17,09-17,00-16,85
Direnç: 17,28-17,37-17,53

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1494 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz