18 Kasım 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda Japonya’dan gelen haberler ve önemli ekonomiler için yayımlanan veriler piyasaların gündeminde yer almaya devam ediyor. Avrupa borsalarında Almanya’da sürpriz bir şekilde artış kaydettiği görülen yatırımcı güveni yükselişlere destek olurken, Asya seansı ile başlayan Dolar endeksindeki baskı sürüyor. Wall Street endekslerinin güne hafif alımlar ile başlaması bekleniyor.

“Japonya vergi artışını erteledi”

Pazartesi sabahı yayımlanan Japonya’nın verilerinde ülkenin yılın üçüncü çeyreğinde daralarak resesyona girdiğinin görülmesinin ardından, dikkatler Başbakan Shinzo Abe’ye çevrildi. Beklendiği gibi bugün açıklamalarda bulunan Abe, daha önce 2015’in Ekim ayında artırılması planlanan satış vergisinin Nisan 2017’ye ertelendiğini açıkladı. Bunun yanında 21 Kasım’da parlamentonun alt kanadını feshedeceğini duyuran Başbakan, Aralık ayında erken seçime gidileceğini açıkladı. Abe, seçimlerin, alınan erteleme kararına ilişkin bir referandum niteliğinde olacağını ifade etti. Japonya Başbakanı’nın beyanatının ardından siyasi belirsizlik düşüncesi ile Yen’de değer kazanımları izlendi. Global endekslerde ise vergi artışının ertelenmesi olumlu karşılandı.

“Avrupa Almanya verisine sevindi”

Almanya’nın bugün açıklanan ZEW ekonomik hassasiyet verisi, 11 ay sonra yükselişe işaret ederken, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine ilişkin olumlu bir ipucu verdi. Ekim’de 22 ay sonra -3.6 seviyesine gerileyerek yatırımcı güveninin azaldığını gösteren ZEW Enstitüsü’nün hazırladığı endeks, Kasım rakamı ile Avrupa borsalarında ve Euro’da alımların öne çıkmasına öncülük etti.

“Petrol baskı altında”

Geride kalan hafta OPEC’in 27 Kasım’daki toplantısında üretim miktarının azaltılabileceği yönünde söylentilerin artması ile petrol fiyatlarında görülen yukarı yönlü hareketler bu haftanın başlangıcında da etkili olmuştu. OPEC üyesi ülkelerin yetkililerinin temas içerisinde olduklarının görülmesi ilgili beklentiyi destekleyen bir faktör olarak ortaya çıkmıştı. Yeni hafta içerisinde de Rusya’nın, İran’ın ardından diğer OPEC üyesi Venezuela ile görüşmesine rağmen bugün emtianın fiyatında Avrupa seansının ikinci yarısında baskının yeniden hissedildiğini görüyoruz. Arz fazlalığının önümüzdeki dönemlerde etkili olacağı ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Japonya’nın resesyona girmesinin talebin zayıf kalacağına işaret ettiği düşünceleri, petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü ağırlığını hissettiriyor.

“Dolar endeksi verilere rağmen geriledi”

Sabah saatlerinde San Francisco FED’in bir çalışmasının basına yansıması, ABD’nin para biriminde aşağı yönlü hareketler izlenmesine zemin oluşturmuştu. İlgili kuruluşun raporunda ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyon hedefine ulaşamayacağının altı çizilirken, Euro’daki yükselişler de Dolar’da baskının artmasına destek verdi. Bugün yayımlanan PPI verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen, ABD’nin para biriminde yükselişlerin güç toplayamadığı bir seyir izlendi. Dolar endeksi Asya seansı ile başladığı kayıplarını devam ettirdi.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin, gerekirse para politikasını daha da genişletebilecekleri yönündeki dünkü açıklamaları Euro’da kayıpların izlenmesine öncülük etmişti. Bugün gelen Almanya verisi ise kıtanın ortak para biriminin kayıplarını geri kazanmasını sağlarken, Dolar endeksindeki düşüşlere de katkı sağladı. Yine de ECB’nin devlet tahvillerini de satın alabileceğine ilişkin Draghi’nin açıklamaları, Altın fiyatlarında Dolar endeksindeki geri çekilme ile birlikte yükselişe destek verdi. Türk Lirası ise yine ABD’nin para birimindeki kayıplar ile TCMB ve S&P beyanatları öncesinde değer kazanımı için fırsat bulurken, BIST-100’deki yükselişler de para biriminin yükselişine zemin oluşturdu.

Günün devamında politika yapıcılardan gelecek açıklamalar piyasaların gündeminde yer alacakken, Japonya’dan gelen haberlerin varlık fiyatları üzerindeki yansımaları takip edilecek. Asya seansının başlaması ile birlikte ise dikkatler Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) sona erecek olan para politikası beyanatında ve Banka’nın Başkanı Kuroda ‘nın konuşmalarında olacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Japonya – Merkez Bankası Toplantısı; İki gün süren ve Çarşamba sabahı tamamlanacak olan Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikası beyanatı, yeni haftada piyasaların gündemindeki önemli başlıklardan bir tanesi olacak. 30-31 Ekim’de yapılan toplantı sonrasında sürpriz bir şekilde para politikasını genişletme kararı alan Banka, piyasaları oldukça şaşırtmıştı. BOJ bundan sonra, parasal tabanda 80 trilyon Yen’lik genişleme hedefleyeceğini açıklarken, bu ifade daha önce “60 trilyondan 70 trilyon Yen’e çıkarılma” yönündeydi. Banka aynı zaman gayrimenkul yatırım ortaklığı hisselerini ve ETF alımlarını 3 katına çıkaracağını duyurdu. BOJ’un kararlarını yayımlamasının ardından ülkenin para birimi Dolar karşısında son 6 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Japonya Merkez Bankası’nın bu adımları sonrasında yeni toplantısında herhangi bir para politikası değişikliğine gitmesi beklenmiyor. Ancak Pazartesi sabahı açıklanan olumsuz büyüme verilerinin yankıları ile birlikte ülke hükümetinin erken seçime gitme ve vergi artışının ertelenmesi kararlarını alması, BOJ’un açıklamalarının da desteği ile piyasaları hareketlendirebilir. Ayrıca para politikası beyanatından sonra BOJ Başkanı Kuroda’nın kullanacağı cümleler de Nikkei-225 endeksi ve Yen üzerinde sert fiyat değişimlerine yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

18 Kasım 2014 Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:00 USD NAHB Konut Piyasası İndeksi (Kas) 55 54

20:30 USD FOMC Üyesi Kocherlakota Konuşması

20:30 GBP BOE Üyesi Forbes Konuşması

23:00 USD TIC Net Uzun Vadeli İşlemler (Eyl) 41,3B 52,1B

19 Kasım 2014 Çarşamba

Zaman Haber

JPY BOJ Para Politikası Toplantısı

JPY BOJ Basın Konferansı

EURUSD ANALİZ

EURUSD paritesinin ilk iki işlem gününde gerçekleştirmiş olduğu hareketlerini incelediğimizde 1,2440 – 1,2575 arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Pazartesi günü 1,2575 ile başlayan satış baskısı bugün 1,2440 desteğinde sınırlandı ve şu sıralar 1,2525 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir. Yukarıda ifade etmiş olduğumuz bant noktaları EURUSD paritesinin tepki alımına devam edip etmeme konusunda bize önemli sinyaller verecektir.

Özellikle de 1,2575 direnci altındaki hareketler kısa vadeli alıcıların hayal kırıklığına uğramasına neden olabilir.

Günün kanalındaki makro-ekonomik verileri değerlendirdiğimizde TR saati ile 20:30’da FOMC üyesi Kocherlakota’nın konuşması ile mevcut hareketlilik etkisini sürdürebilir. Teknik olarak değerlendirdiğimizde ise 1,2575 direnci altında kaldığımız müddetçe negatif baskının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. 1,2575 öncesindeki ilk bariyer ise 1,2545 olarak belirlenmiştir. EURUSD paritesinin bu bariyerler altındaki hareketleri bandın alt noktası olan 1,2440 seviyesine doğru yeni bir satış rallisi oluşturabilir. Bu bağlamda da günün kalanında 1,2545 – 75 bariyerleri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,2575
Destek:
1,2480-1,2440-1,2400
Direnç: 1,2545-1,2575-1,2615

GBP/USD ANALİZ

EURUSD paritesi gibi GBPUSD paritesi de haftanın ilk işlem gününden bu yana bant hareketi gerçekleştirmektedir. 1,5590 - 1,5740 arasındaki bandın devam ettiği bir ortamda parite ile ilgili teknik beklentileri paylaşırken mevcut yatay trendden çıkışının takip edilmesinin riski minimize edilmesi açısından önemli olduğunu ifade edebiliriz.

Günün kanalındaki makro-ekonomik verileri değerlendirdiğimizde TR saati ile 20:30’da FOMC üyesi Kocherlakota ve BOE üyesi Forbes’in konuşması ile mevcut hareketlilik etkisini sürdürebilir. Teknik olarak değerlendirdiğimizde ise 1,5740 direnci altında kaldığımız müddetçe negatif baskının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. 1,5740 öncesindeki ilk bariyer ise 1,5705 olarak belirlenmiştir. GBPUSD paritesinin bu bariyerler altındaki hareketleri bandın alt noktası olan 1,5590 seviyesine doğru yeni bir satış rallisi oluşturabilir. Bu bağlamda da günün kalanında 1,5705-40 bariyerleri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,5740
Destek; 1,5620-1,5590-1,5550
Direnç; 1,5705-1,5740-1,5785

USD/TRY ANALİZ

Kritik PPK toplantısı ve FOMC toplantı tutanakları öncesinde USDTRY kurunun Bollinger bandının orta noktası olan 2,2350 direnci altında negatif baskısına devam ettiğini görmekteyiz. Gün içerisinde aşağı yönlü baskısını 2,2180 seviyesine taşıyan kur, ABD seansı açılışı öncesinde 2,2225 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Genel anlamda 2,2350 direnci altında negatif baskının devam etmesini beklediğimiz USDTRY kuru için aşağı yönlü baskıların bollinger bandının alt noktası olan 2,2005 desteğine doğru devam etme ihtimalinin bir adım daha önde olduğunu ifade edebiliriz. Bu bağlamda da günün kalanında 2,2350 direnci dikkatle takip edilmelidir. Tepki alımlarında yer almak isteyenler 2,2005 desteğinden gerçekleşecek olası dönüşü ya da 2,2350 direncinin geçilmesine odaklanmalıdır.

Pivot: 2,2350
Destek
: 2,2150-2,2100-2,2005
Direnç: 2,2250-2,2350-2,2430

USD/JPY ANALİZİ

Japonya’da Başbakan Abe’nin satış vergilerindeki artışın erteleneceğini açıklaması, bunun yanında erken seçim spekülasyonlarını doğrulamasıyla USD/JPY paritesinde sınırlı, fakat hareketli bir süreç karşımıza çıktı. Satış vergisinin ertelenmesi Yen’de zayıflatıcı unsur olarak karşımıza çıksa da, seçimin yol açabileceği belirsizlik ve vergi artırımının er yada geç uygulanacağının açıklanması aşağı yönlü baskıyı destekledi. Diğer yandan ABD’de beklentilerin aksine artış gösteren ÜFE rakamlarına rağmen piyasanın tepkisiz kalması dikkat çekti. Günün geri kalanında, ABD piyasaları açılışı sonrası tepkiler ve gün boyunca zayıf bir tutum sergileyen Dolar endeksi dikkatle takip edilmelidir. Ek olarak yarın günün ilk saatlerinde Japonya Merkez Bankası para politikası raporu ve düzenlenecek basın konferansı, kritik kararların ardından etkili olabileceği için dikkatle izlenmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, kısa vadede incelediğimiz yükseliş trendinin (yeşil) yoğun gündem sırasında etkisini koruduğunu görüyoruz. Günün kalanında, 116,07 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, Dolar endeksinin toparlanma isteğiyle de bağlantılı olarak yukarı yönlü baskıların ön planda olması beklenebilir. Olası alımlarda 116,80 ve 117,05 aralığı hedeflenebilecekken, bu aralığın geçilmesi, gün içi testler ve sınırlamalar nedeniyle çok daha kritik hale gelmiştir. Bu şart sağlandığı taktirde yukarı yönlü baskıların netlik kazanması olasıdır.

Paritede 117,05 seviyesinin sınırlayıcı etkisi sonrası oluşan tepki satışlarının ne ölçüde etkili olduğu aşağı yönlü beklentilere yön verebilir. Gün içerisinde 116,07 seviyesinin kırılması durumunda veya 117,05 seviyesinin tekrar aşılamaması sonrasında tepki satışlarının ön plana çıkma isteği oluşabilir. 116,07 seviyesinin kırılmasıyla 115,73 ve 115,36 seviyelerine yönelik tepki hareketleri görebiliriz.

Pivot: 116,07
Destek:
116,39 - 116,07 – 115,73
Direnç: 116,80 – 117,05 – 117,45

AUD/USD ANALİZİ

Avustralya Merkez Bankası açıklamaları ve Japonya gündemiyle etkilenen AUD/USD paritesinde, düşüşlerin hala tepki satışı çerçevesinde kaldığını gördük. Kanalın alt bölgesinin test edilmesine karşın, Japonya gelişmelerinden de destek alan Avustralya Doları’nın günlü tutumunu koruma çabası ön plana çıkmış durumda. Yarın Japonya Merkez Bankası ve FOMC toplantı tutanakları öncesi beklentilerle birlikte spekülatif hareketler ön plana çıkabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, test edilen fakat kırılamayan 0,8680 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının ağırlık kazanması beklenebilir. Güncelliğini koruyan yükseliş kanalı ile birlikte destek kazanabilecek yukarı yönlü baskılarda 0,8760 – 0,8805 aralığı önemli bir hedef konumundadır ve kanalın sağlıklı ilerleyişi için bu bölgenin hedeflenebilmesi de kritik önem taşımaktadır. Olası yükselişlerde bu bölgenin tepkileri, kanal içi hareketler açısından teyit niteliği taşıyabilir.

Paritede aşağı yönlü beklentiler, istikrarlı gidişini tekrar gösteren kanalın güncelliğini yitirmesiyle ağırlık kazanabilir. 0,8680 seviyesinin kırılmasıyla destek görebilecek bu tutumda, 0,8645 ve 0,8615 ilk etapta hedeflenebilecek önemli seviyeler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot: 0,8680
Destek:
0,8718 - 0,8680 – 0,8645
Direnç: 0,8760 – 0,8805 – 0,8855

EUR/TRY ANALİZİ

Küresel piyasalarda yoğun bir gündem yaşandığı süreçte, Dolar endeksindeki kayıpların Euro’ya sağladığı avantajın yanı sıra, Türk Lirası’nın da büyük ekonomilerden gelen teşvik sinyalleriyle gücünü koruma çabası karşımıza çıktı. Önümüzdeki süreçte, kritik gündem ve Dolar endeksinin takibi önemini korumaktadır.

Teknik olarak incelediğimizde, aşağı yönlü baskılarla 2,7700 seviyesinin gün içerisinde test edilme çabasına rağmen sınırlayıcı etkisinin sürdüğünü ve 2,7870 seviyesine baskı uygulandığını görüyoruz. Günün kalanında, Dolar endeksinin etkisiyle de birlikte 2,7700 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının ön planda olması beklenebilir. Olası yükselişlerde 2,7870 seviyesinin aşılması 2,8020 ve 2,8100 seviyelerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Kısa vadede oluşan yükselişe rağmen, 2,8200 – 2,8300 bölgesinden kaynak alan satış baskısı güncelliğini sürdürmektedir. 2,7700 seviyesinin kırılmasıyla destek bulabilecek aşağı yönlü tutumda 2,7550 seviyesi hedeflenebilecekken, kalıcı beklentiler için son bir yılın dip seviyesi olan bu noktanın altındaki fiyatlamalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Pivot: 2,7700
Destek: 2,7700 – 2,7550 – 2,7300
Direnç: 2,7870 – 2,8020 – 2,8100

USD/CAD ANALİZİ

USD/CAD paritesinde Dolar endeksinin etkileri hissedilen günde, aşağı yönlü baskının sınırlı kaldığı bölge neticesiyle kritik bir eşikte bulunduğunu söyleyebiliriz. Gün içi beklentilerin değişmediği ancak önemli bölgelerde bulunduğunu belirttiğimiz parite nedeniyle, ABD piyasaları ve Dolar endeksinin takibi önem kazanmaktadır.

Teknik olarak incelediğimizde, yeşil renkle belirttiğimiz trendin sınırını oluşturan 1,1260 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 1,1335 seviyesi hedeflenebilecekken, trendin sorgulanma aşamasının atlatılabilmesi için bu seviyenin aşılması gerekmektedir. Bu şartla birlikte yukarı yönlü baskılar netlik kazanabilir.

Paritede kısa vadede etkili olan tepki satışlarının devamlılık sağlayabilmesi için, 1,1260 seviyesinin altındaki fiyatlamalar takip edilmelidir. Gün içerisinde oluştuğu taktirde 1,1230 ve 1,1180 seviyelerinin hedeflenmesini sağlayabilecek bu şartın yanı sıra, kalıcı beklentiler için 1,1260 seviyesi altındaki günlük kapanışın takip edilmesi gerekebilir.

Pivot: 1,1260
Destek:
1,1260 - 1,1230 – 1,1180
Direnç: 1,1335 – 1,1385 – 1,1420

HAM PETROL ANALİZ

Gün içerisinde yukarı yönlü çıkışlarını kritik bariyerlerden birisi olan 76,40 seviyesine kadar sürdüren Ham Petrol, yukarı yönlü çıkışını 76,40 ile sınırlandırdı ve yeniden satış baskısına maruz kaldı. Daha önceki analiz çalışmalarımızda 76,40 ve 77,50 bariyerlerinin önemini ve bu bariyerler altındaki negatif beklentimizin trend doğrultusunda olduğunu vurgulamıştık. Bu düşüncemizde herhangi bir değişiklik olmamakla birlikte düşüş trendinin güçlü olduğunu ifade edebiliriz. Bu bağlamda da 76,40 ve 77,50 bariyerleri altında negatif baskının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. 74,75 destek noktasının aşağı yönlü kırılması durumunda ise kısa vadeli satış baskısı daha da netleşebilir. Bu da son zamanların dip noktası 73,25 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Pivot: 76,40
Destek: 74,75-74,05-73,25
Direnç: 76,40-77,50-78,25

ALTIN ANALİZ

1181 – 1194 arasında devam eden kısa vadeli hareketin bugün sonuna geldik. Altın gün içi 1194 direncini geçerek uzunca bir süredir ilk defa 1200 seviyesi üzerinde hareketler görmüş oldu.

Peki, tepki alımları devam edecek mi? Bu dönüş bir dip çalışması mı yoksa yeni başlayacak bir satış rallisi öncesindeki tepki hareketi mi?

Konu ile ilgili haftaya bakış raporumuzda bu hususları ayrıntılı bir şekilde dile getirdik. Ayrıca Hürriyet finans portalı BigPara adresinde de bu konuyu ayrıntılı bir şekilde paylaştık. Dilerseniz bu raporları tekrar inceleyebilirsiniz.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1181 destek noktası üzerindeki pozitif beklentimiz (tepki alımları) devam etmektedir. Altın eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışını 1210 – 1221 olarak devam ettirebilir. Tepki alımlarının sonlanması içinse 1181 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerektiği unutulmamalıdır.

Pivot: 1181
Destek: 1194-1181-1170
Direnç: 1210-1221-1232

DAX30 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 9263
200 günlük basit hareketli ortalama: 9508

10 aylık düşüşten sonra Zew endeksinde toparlanma DAX30 endeksinde 9400 seviyesinin aşılmasını sağladı. Bir taraftan Draghi’nin gevşeme adımları diğer yandan Alman ekonomisinin yaz rehavetinden sonra az da olsa kıpırdanma ümidi hisse senedi piyasalarına destek oluyor. DAX30 bülten saatine kadar en düşük 9311, en yüksek 9434 seviyelerini gördü. Genel olarak 50 günlük ortalama etrafında dolaşan endeks 200 günlük ortalamayı, 9500 seviyesini aşabilirse yeni yükseği hedefleyebilecek. 9500 seviyesi üzerinde hedef 9800 bölgesi olabilir. Endeks tekrar 50 günlük ortalama altına sarkarsa 9080 seviyesi güçlü destek görünümünde.

Pivot : 9215
Destek:
9250- 9150-9080
Direnç: 9426-9500-9800

S&P500 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 1970
200 günlük basit hareketli ortalama: 1924

SP500 bülten saatine kadar 2035-2041 aralığında işlem gördü. PPI rakamı beklentilerden yüksek geldi fakat piyasaya etkisi olmadı. Endeks 2050 hedefine yakın durmaya devam ediyor. 2010 seviyesi ise aşağıda kısa vadeli en güçlü destek.

Pivot : 2020
Destek:
2035-2031-2024
Direnç: 2043-2047-2054

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1076 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz