18 Eylül 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Merakla beklenen kritik süreç içerisine giren küresel piyasalar, dün akşam ABD Merkez Bankası’nın (FED) toplantısından çıkan sonuçlara odaklandı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin faiz oranı beklentilerini yükselttiklerinin görülmesi, Dolar’da yukarı yönlü hareketlerin hız kazanmasını desteklerken, faiz oranının “kayda değer” bir süre daha düşük kalacağı ifadesi yinelendi. Genel anlamda varlık fiyatlarında ABD’nin para birimindeki güçlenmenin etkileri izlenirken, maratonun ilk etabını tamamlayan piyasalar için yeni günde piyasaları yine oldukça yoğun bir gündem bekliyor.

“FED faiz beklentilerini yükseltti”

Tüm dünyanın merakla beklediği FOMC toplantısı dün akşam tamamlandı ve alınana kararlar yayınlandı. Beklendiği gibi FED varlık alımlarını 10 milyar Dolar azaltırken, politika faiz oranını değiştirmedi. Enflasyon, büyüme ve işsizlik oranlarının yanında bir de politika normalleşmesi prensipleri açıklanırken, “considerable time” ifadesinin ileriye yönelik yönlendirmede yerini koruduğu görüldü.

Diğer taraftan FOMC’nin 17 üyesinin Haziran ayında yapılan ankete göre faiz oranındaki artışın daha hızlı olmasını beklediklerinin görülmesi ve üyelerden Plosser ile birlikte Fisher’ın faiz artışı yönünde oy kullanarak alınan karara muhalefet etmeleri Dolar’da yükselişlerin tetikleyicisi oldu. Haziran ayında üyeler, 2015 sonundaki FED faiz oranını %1.125 olarak tahmin etmişlerdi. Yeni sonuçlar incelendiğinde bu kez ilgili oranın %1.375 olduğu görüldü.

Kararların yayınlanmasından sonra basın konferansında konuşan FED Başkanı Janet Yellen, “kayda değer süre” ifadesinin koşullara göre değişiklik gösterebileceğini ifade ederken, istihdam piyasasının istenene düzeye yaklaşmakta olduğunu söyledi. Gazetecilerden gelen bir soru üzerine Başkan, “kayda değer süre” ifadesinin bir takvimden çok, FED’in koşulları değerlendirmesi ile ilgili cevabını verdi.

FOMC gündeminin ardından Asya tarafına göz attığımızda, Yeni Zelanda’nın ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydettiğini, Japonya’da ticaret açığının Ağustos’ta tahminlerin altında gerçekleştiğini görüyoruz. Dolar’daki yükselişler ile yukarı yönlü hareketlerini sürdüren USDJPY paritesi Nikkei endeksinde alımları destekleyen bir faktör olarak öne çıktı. Çin’de ise konut fiyatları beklenenden daha az arttı.

“FED sonrası yoğun gündem sürüyor”

Piyasalarda FED’in açıklamalarında sonra yoğun bir izlenmeye bugün devam edilecek günün ilk yarsında Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kuroda’nın konuşması sonrasında İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) kritik faiz beyanatı Frank üzerinde sert hareketlere neden olabilir. Sonrasında ise İngiltere’nin perakende satışlar verisi, başlayacak olan İskoçya referandumunun yanında mercek altında olacak. Dünyanın dikkatini vereceği İskoçya bağımsızlık halk oylaması ise önem derecesi yüksek bir gelişme olarak dikkat çekiyor. Sonuçların yayınlanmasının Cuma sabahını bulabileceği düşünülüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise bugün TLTRO operasyonunu gerçekleştirecek. Bankalarda 174 milyar Euro teklif gelmesi bekleniyor. ABD tarafından yayımlanacak önemli verilerin yayanında bugün FED Başkanı Yellen’ın video konferans şeklinde gerçekleşmesi beklenen konuşmasının izlenmesi planlanıyor.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Japonya – BOJ Başkanı Kuroda’nın Konuşması; Geride kalan hafta ve Salı günü içerisinde ülkesinin ekonomisine ve Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikalarına ilişkin değerlendirmeleri basına yansıyan Kuroda, genel çerçevede yeni bir ifade kullanmamıştı. Salı günü Osaka’da bir açıklama yapan Başkan, BOJ’un %2 olan enflasyon hedefine ulaşacağı inancını koruduğunu belirtirken, eğer Banka’nın hedeflerinden sapmalar gerçekleşirse, buna cevap verebilecek hızda olduklarının altını çizdi. Bugün ise Tokyo’da konuşmalar yapması beklenen Başkan’ın daha önceden kurmadığı cümleler kullanması beklenmese de, para politikalarına ilişkin yapacağı değerlendirmeler önem taşıdığı için dikkatle izlenecek.

İsviçre – Merkez Bankası Toplantısı; Yılın her çeyreğinin son ayında bir araya gelen İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) 18 Eylül’deki yeni toplantısının, bu yıl içerisindeki diğer iki toplantısından daha kritik bir önemde olduğunu ifade edebiliriz. Haziran ayındaki son kararlarında SNB, para politikalarında beklentiler paralelinde bir değişikliğe gitmemişti. Faiz oranını %0.25’te bırakan banka EUR/CHF paritesi için ise 1,20 tabanını korumuştu. SNB, 2008 krizinden sonra Frank’ın güvenli olarak görülmesi ile talebinin arması ve para biriminin değer kazanması sonrasında, 2011’de EUR/CHF paritesinde taban uygulamasına başlamıştı. Maliyeti ve sonuçları ne olursa olsun pariteyi 1,20 seviyesinin altına indirmeyeceğini ifade eden Banka, bu tutumunu o tarihten bu yana devam ettiriyor. Özellikle güçlü Frank’ın, İsviçreli ihracatçıları zorlaması ve ülke ihracatının büyük kısmını Euro Bölgesi’ne geçekleştirdiği için SNB, EUR/CHF paritesi ile yakından ilgileniyor. Son olarak EUR/CHF’nin 1,20 seviyesine çok yaklaşması sonrasında SNB yetkililerinden 10 Eylül’de, negatif faiz oranının değerlendirilebileceği yönünde bir açıklama geldi. Banka’nın pariteye ilişkin taban uygulamasını koruması ve para politikasında bir değişiklik yapması beklenmese de, yapılacak açıklamalar ile daha genişlemeci politikalar izlenebileceği yönündeki olası ipuçları, Frank’ın değerini düşürmek için kullanılabilir. Dolayısı ile SNB’nin toplantısı Frank yatırımcıları için ayın en kritik gelişmesi olabilir.

İngiltere – Perakende Satışlar; İngiltere ekonomisini izlerken yakından takip edilen makro-ekonomik göstergeler arasında yer alan perakende satış rakamlarının, yine masadaki önemli başlıklardan olacağını ifade edebiliriz. Son iki aydır beklentilerin altında kalan rakamın tahmin edilenden farklı gelmesi halinde Sterlin’de fiyat değişimleri izlenebilir. Ancak bu kez, piyasalar aynı gün yapılacak olan İskoçya’nın bağımsızlık referandumuna oldukça fazla odaklandıkları için, perakende satış datasının etkileri ada ülkesinin para biriminde sınırlı bir etki yaratabilir.

ABD – Yapı Ruhsatları; Konut başlangıçları ile birlikte aynı anda açıklanacak olan ABD’nin yapı ruhsatları verisi, dünyanın en büyük ekonomisi içerisindeki konut piyasasına ilişkin bilgiler verecek. Temmuz ayına ilişkin, geride kalan ay açıklanan her iki veri de, beklentilerin üzerinde gerçekleşerek olumlu sinyaller vermişlerdi. Bu kez Ağustos için yayımlanacak söz konusu datalar Wall Street endekslerinde ve Dolar’da fiyat değişimlerinin görülmesine neden olabilir. Aynı anda açıklanacak istihdam talepleri verisi ile yapı ruhsatları ve konut başlangıçları rakamlarını birlikte değerlendirmek daha faydalı olacaktır.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 315 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, beklentinin üzerinde, olumsuz açıklanmıştı. 13 Eylül ile biten haftada ise 312 bin Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanmak için başvuruda bulunmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD – FED Başkanı Yellen’ın Konuşması; Dün akşam ABD Merkez Bankası’nın basın konferansında yaptığı konuşması sonrasında FED Başkanı’nın Washington’da yine açıklamalarda bulunması bekleniyor. Dünkü beyanat sonrasında Janet Yellen, ABD istihdam piyasası ve faiz artırım süreci konularından söz edebilir. Başkan’ın kullanacağı cümleler piyasalar için yine önem arz edecekken, Yellen’ın farklı ifadeler kullanması beklenmiyor.

ABD – Philadelphia FED İmalat Endeksi; Pazartesi günü yayımlanacak olan New York imalat verisi sonrasında ABD’nin üretim sektörüne ilişkin bilgiler verecek olan Philadelphia FED imalat endeksi, dikkatleri üzerinde toplayacak. Art arda son 4 aydır yükseliş kaydeden data, son 6 aydır da beklenti rakamlarının üzerinde gerçekleşiyor. Eylül ayında ait bilgiler verecek anket sonucu oluşturulan endeksin beklentinin üzerinde gelmesi halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, rakamın tahminleri karşılamaması durumunda ise ABD’nin para biriminde düşüşler öne çıkabilir.

İngiltere – İskoçya Bağımsızlık Referandumu; Eylül ayının ilk hafta sonunda basına yansıyan bir ankette, bağımsızlık isteyen İskoçların, ilk kez bağımsızlık karşıtlarından daha fazla olduğuna işaret etmesi, geride kalan haftaya damgasını vuran gelişmeler arasında yer almıştı. Avrupa başta olmak üzere, İskoçya’nın halk oylamasından bağımsızlık kararının çıkması halinde gelecek belirsizlik ortamına ilişkin beklentiler, global borsalarda da baskı yapmıştı. Özellikle Sterlin’deki kayıplar ise dikkat çeken noktaların başında yer alarak, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz artırım spekülasyonlarını gölgede bıraktı. Ancak hafta içerisinde yayımlanan farklı anketlerde ise bağımsızlık karşıtı İskoçların halen daha %50’nin üzerinde olduğunun görülmesi, ada ülkesinin para birimi üzerindeki baskıyı azalttı. Beklentilere göz attığımızda, referandumdan bağımsızlığa evet oyu çıkmasının daha düşük bir ihtimal olarak değerlendirildiği görülüyor. Ancak farklı bir sonuç çıkması halinde piyasalarda sert hareketler izlenebilir. Özellikle Sterlin’de İskoçya’nın bağımsızlığa evet demesi halinde aşağı yönlü baskı artabilir. Diğer yandan hayır kararı ise Sterlin’de yükselişleri destekleyecek bir unsur olarak değerlendirilebilir. İskoçya bağımsızlık referandumuna ilişkin daha fazla bilgi için tıklayınız.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 CHF Ticaret Dengesi 2,56B 3,98B

09:35 JPY BOJ Başkanı Kuroda Konuşması

10:30 CHF SNB Beyanatı

11:30 GBP Perakende Satış (Aylık) 0,4% 0,1%

12:15 EUR TLTRO

13:00 GBP CBI Endüstriyel Eğilim Emirleri 9 11

GBP İskoçya Bağımsızlık Referandumu

15:30 USD İstihdam Talepleri 312K 315K

15:30 USD Konut Başlangıçları 1,04M 1,09M

15:30 USD Yapı Ruhsatları 1,04M 1,06M

15:45 USD FED Başkanı Yellen Konuşması

17:00 USD Philadelphia Fed İmalat Endeksi 22,8 28,0

17:30 USD Doğal Gaz Stokları 91B 92B

EURUSD ANALİZ

FOMC tutanakları ve FED Başkanı Janet Yellen’in gerçekleştirmiş olduğu konuşma ile birlikte 84,00 seviyesi üzerinde tutunarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren ve bu çıkışlarla 84,81 seviyesini test eden Dolar Endeksi, EURUSD paritesindeki tepki alımlarının sonlanmasını ve yeniden satış baskısına maruz kalarak 1,2833 seviyesini test etmesine katkı sağlamıştır. Aşağı yönlü hareketlerinde önemli hareketler kaydeden ve kaydetmeye de devam etmesi beklenilen EURUSD paritesini kısa vadeli olarak değerlendirdiğimizde 1,2880 ve 1,2910 bariyerleri altında negatif baskının devam ettiğini, paritenin bu bariyerler altındaki seyrinin sürmesi durumunda ise 1,2815 seviyesine doğru aşağı yönlü baskıya maruz kalabileceğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda da 1,2910 bariyeri altında kaldığımız müddetçe yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot: 1,2910
Destek:
1,2815-1,2775-1,2745
Direnç: 1,2880-1,2910-1,2950

GBP/USD ANALİZ

FOMC tutanakları ve FED Başkanı Janet Yellen’in gerçekleştirmiş olduğu konuşma öncesinde yukarı yönlü çıkışını 1,6356 seviyesine kadar devam ettiren ancak 1,6385 direncini geçemediği için satış baskısının tekrar oluşması gözlemlenen parite de FOMC tutanakları ve FED Başkanı Janet Yellen’in gerçekleştirmiş olduğu konuşma ile birlikte aşağı yönlü hareketlerin pariteyi 1,6250 seviyesine kadar gerilettiğini gördük. Kritik İskoçya referandumu öncesindeki hassasiyet nedeniyle EURUSD paritesine göre daha sakin bir seyir gerçekleştirdiğini gördüğümüz GBPUSD paritesinde bugün kritik bir gün olarak belirlenmiştir. İskoçya ile ilgili gerçekleşen anket çalışmaları sonrasında GBPUSD paritesinde yaşanılan sert hareketlerden sonra bugün İskoçya ile ilgili gerçekleşecek referandum ve sonucu GBPUSD paritesi için önem arz etmektedir. Bağımsızlığa EVET & HAYIR oranlarının sonucuna göre önemli hareketler gerçekleştirilmesi beklenilen GBPUSD paritesini teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,6335 ve 1,6385 bariyerleri altında negatif baskının devam ettiğini görmekteyiz. Parite eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1,6230 – 1,6190 olarak devam ettirme potansiyelinin olduğunu söyleyebiliriz. 1,6335 öncesindeki ilk bariyerse 1,6285 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,6335
Destek; 1,6230-1,6190-1,6155
Direnç; 1,6285-1,6335-1,6385

USD/TRY ANALİZ

2,2245 bariyerini geçemediği için tepki satışlarına maruz kalan ve bu baskı ile hafta içerisinde 2,1977 seviyesini test eden USDTRY kuru, FOMC tutanakları ile FED Başkanı Janet Yellen’in gerçekleştirmiş olduğu konuşma sonrasında (Dolar’ın Türk Lirası karşısında gerçekleştirmiş olduğu değer kazanımı nedeniyle) yukarı yönlü çıkışlarını 2,2140 direncinin üzerine çıkartarak tepki satışlarının sonlanmasına neden oldu. 2,2140 direncinin geçilmesi ile yukarı yönlü hareketini hızlandırarak 2,2287 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiren kur için yukarı yönlü hareketlerin devam etme ihtimallerinin daha da güçlendiğini, tepki satışları düşüncesinin ise kısmi bir çalışma olarak sürdüğünü görmekteyiz. Bu bağlamda da 2,2350 – 2,2450 gibi seviyeler bundan sonraki süreçte telaffuz edilebilecek bariyerler olarak karşımızdadır.

Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,2130 destek noktasının önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Kur eğer 2,2130 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse yükseliş trendinde kanalın üst noktası olarak belirlediğimiz 2,2350 seviyesinin test edilme ihtimali güçlenebilir.

Pivot: 2,2130
Destek: 2,2130-2,2010-2,1965
Direnç: 2,2350-2,2450-2,2600

USD/JPY ANALİZİ

FOMC açıklamalarında, özellikle hedef faiz oranı tahmininin yükseltilmesinin etkisiyle birlikte Dolar endeksinin sert yükseliş gerçekleştirdiğini gördük. Diğer birçok etkinin de payıyla birlikte destek bulan bu tutum sonrasında, USD/JPY paritesinde yukarı yönlü fiyatlamaların netlik kazandığını da söyleyebiliriz. Gün içerisinde TSİ 09,35’te Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda’nın kararlar sonrası ilk konuşmasında, bu gelişme sonrası ilk açıklamaları hareketlilik oluşturabilirken, Avrupa piyasalarının da açılışıyla birlikte oluşabilecek hareketlilik takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, haftanın dördüncü gününde fiyatlamaların yukarı yönlü ağırlık kazandığını görüyoruz. Gün içerisinde, 108,30 seviyesi üzerinde tutunma çabası sürdüğü müddetçe, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 109,17 seviyesi hedeflenebileceği gibi, bu seviyenin geçilmesi yükseliş baskısına netlik kazandırabilir.

Paritede sert yükseliş sonrası 109,17 seviyesinin geçilememesi ve olası toparlanma sürecinin 108,30 üzerinde kalma çabası, paritenin yatay hareket etme isteğini ortaya çıkarabilir. Düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için ise, 108,30 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu şartla birlikte sert yükseliş sonrası tepki satışları destek görebilir.

Pivot: 108,30
Destek:
108,60 – 108,30 – 108,00
Direnç: 109,17 – 109,47 – 109,80

EUR/JPY ANALİZİ

Bir yanda dünyanın rezerv para birimi olarak görülen Dolar’ın değer kazanımını destekleyecek FOMC açıklamaları gerçekleşirken, diğer yanda en önemli ikame para birimi olan Euro’da bu gelişmenin etkisiyle birlikte diğer major para birimlerine karşı güçlü bir duruş gerçekleştiğini gördük. Avrupa piyasalarının, FOMC kararlarına tepkisi dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin yoğun gündem ile birlikte 2013 sonundan bu yana devam eden düşüş trendini sorguladığını görüyoruz. Ancak karar aşamasında olan bu süreçte, önemli seviyelerin de sorgulanması gerektiğini söylemek gerekiyor. Seviyelerin tepkisi, trendin tutumunu etkileyebilir. Gün içerisinde, 139,15 seviyesi üzerinde tutunma çabası, sert yükseliş sonrası yatay hareketi destekleyebilecekken, 5 ayın zirvesi durumundaki 140,08 seviyesinin geçilmesi bu tutumun alım baskısına dönüşmesinde etkili olabilir.

Paritede 5 ayın zirve seviyesi olan 140,08 seviyesinin geçilememesi, belirttiğimiz gibi, 139,15 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yatay fiyatlamayı destekleyebilir. Bu şartla birlikte geri dönüşlerde 139,15 seviyesi hedeflenebilecekken, trende dönme çabası, bu seviyenin kırılmasıyla birlikte ağırlık kazanabilir.

Pivot: 139,15
Destek: 139,15 -
138,68 – 138,24
Direnç: 140,08 – 140,50 – 140,95

USD/CHF ANALİZİ

FOMC’nin dün gerçekleşen açıklamalarında hedef faiz oranını yükseltmesi gibi Dolar endeksini sert bir şekilde yükselten açıklamalarıyla birlikte, USD/CHF paritesinin de etkili bir biçimde yukarı yönlü hareket ettiğini gördük. Parite için ise gelişmeler bugün de yoğun bir şekilde sürecek. TSİ 10:30’da gerçekleşecek İsviçre Merkez Bankası para politikası kararlarında, Frank fiyatlamasında sert değişiklikler meydana gelebilir. Ayrıca Avrupa piyasalarının, FOMC açıklamalarına tepkisi nedeniyle piyasa açılışlarında oluşabilecek hareketliliğe dikkat edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede FOMC kararlarıyla birlikte oluşan yükselişin 0,9394 seviyesinin geçilmesiyle sonuçlandığını görüyoruz. Bu süreçte, 0,9394 üzerinde kalma çabası, benzer etkilerin görüldüğü Dolar endeksi tarafından da destek gördüğü sürece yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 0,9455 seviyesinin test edilmesi olasıdır. Daha net beklentiler için temel faktörlerin de etkisiyle oluşabilecek fiyatlamaların bu seviyeyi aşması gerekmektedir.

Paritenin sert yükselişi sonrası olası toparlanma ve bu toparlanmanın hangi yönde gerçekleşeceği önemlidir. Toparlanma isteği boyunca 0,9394 seviyesinin güncelliğini koruması, gerek yatay gerekse yükseliş yönlü fiyatlamalar için gerekli koşulu oluşturabilirken, gün içerisinde bu seviyenin kırılması ana trende (mor) doğru gerçekleşebilecek tepki satışlarını destekleyebilir.

Pivot: 0,9394
Destek: 0,9394 – 0,9367 – 0,9317
Direnç: 0,9455 – 0,9498 – 0,9528

USD/CAD ANALİZİ

Dolar fiyatlamalarının FOMC kararları ve Başkan Yellen’ın açıklamalarıyla birlikte artması sonucu, USD/CAD paritesinde etkili fiyatlamalar gerçekleştiğini gördük. Bu nedenle, işlem stratejilerinde veri takibinin yanı sıra, Dolar endeksinin hareketleri de dikkatle izlenmelidir. Diğer yandan Avrupa piyasalarının FOMC ifadelerine karşı oluşabilecek tepkisi nedeniyle piyasa açılışına dikkat edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, kritik önemini belirttiğimiz 1,0948 seviyesi etrafında artan volatilite nedeniyle yoğunlaşan ve seviyeden sapma gösteren fiyatlamalara dikkat ediyoruz. Gün içerisinde, 1,0984 seviyesi üzerinde kalma çabası sürdüğü müddetçe, sert yükseliş sonrası oluşabilecek toparlanma isteğinin yatay düzlemde devam etmesi beklenebilir. Bu süreçte, 1,1027 seviyesinin geçilmesi ise alım yönlü baskıların ön plana çıkmasında etkili olabilir.

Paritede gün içerisinde 1,0984 seviyesi altına sarkmalar, fiyatın tekrar 1,0935 seviyesine doğru hareketlenmesine etkili olabilecek tepki satışlarına ağırlık kazandırabilir.

Pivot: 1,0984
Destek:
1,0984 - 1,0935 – 1,0855
Direnç: 1,1027 - 1,1075 – 1,1151

HAM PETROL ANALİZ

FOMC tutanakları ve FED Başkanı Janet Yellen’in gerçekleştirmiş olduğu konuşma öncesinde ABD borsalarının açılışı ile birlikte Ham Petrol fiyatı üzerinde ısrarla durmuş olduğumuz 200 periyotlu basit hareketli ortalama olan 95,25 seviyesi altında kalarak satış baskısına maruz kalan ve bu nedenle de aşağı yönlü baskısını 93,60 seviyesine kadar taşıyan Ham Petrol fiyatı şu sıralar 93,65 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Yukarı yönlü çıkışlarda önemli adımlar atan ancak bu adımları tamamlayamayan Ham Petrol için 200 periyotlu basit hareketli ortalama olan 95,25 seviyesi önemlidir. Ham Petrol eğer bu bariyeri geçemezse kısa vadeli alıcılar yerini satıcılara bırakmak zorunda kalabilir. Bu da yeniden 91,20 -90,40 gibi rakamları telaffuz etmemizi sağlayabilir. Bu bağlamda da 95,25 bariyeri önemini korumaktadır.

Pivot: 95,25
Destek:
93,40-92,50-91,80
Direnç: 94,30-95,25-95,88

ALTIN ANALİZ

FOMC tutanakları öncesinde hazırlamış olduğumuz akşam analizimizde FED başkanı Yellen’in sergileyeceği tutuma göre 1275 mi yoksa 1210 mu hedeflenecek sorusunun cevabını bulabiliriz açıklamasına ilaveten, 1210 ihtimalinin bir adım önde olduğunu sizlerle paylaşmış ve başkan Yellen’in konuşmasına odaklanmıştık. FOMC tutanakları ve Başkan Yellen açıklamalarını incelediğimizde de Faiz Artırımı konusundaki Şahin tavrı Altın fiyatının aşağı yönlü baskıya devam etmesine katkı sağladı ve Altın gün içerisinde 1210 seviyesine yaklaşmış oldu. (1215.70 seviyesi test edildi)

ABD Merkez Bankasının bu tutumu ve bundan sonraki süreçteki yol haritası hakkındaki önemli açıklamalar Altın gibi önemli kıymetli madenlerin negatif tavrının sürmesi açısından önemlidir. Bu da yükselişlerin kısmi, düşüşlerin ise süreklilik arz eden bir dönem oluşumuna katkı sağlayabilir.

Teknik olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1242 bariyeri altında negatif baskısına devam etmektedir. Altın fiyatı eğer 1242 bariyeri altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1210 ve 1195 olarak devam ettirebilir. 1242 öncesinde ise kısa vadeli işlemcilerin dikkat etmesi gereken ilk bariyer 1232 olarak belirlenmiştir. Özellikle 1215 seviyesinden başlayan tepki alımı nerede sonlanabilir sorusunun cevabı için 1232 direnci dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1242
Destek:
1215-1210-1195
Direnç: 1225-1232-1242

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9673
En yüksek : 9719
En düşük : 9650
Kapanış : 9684

50 günlük basit hareketli ortalama : 9504
200 günlük basit hareketli ortalama: 9548

Endeks 9600 seviyesinden 9800 seviyesine yönelme çabasında. Gün içinde 9700 seviyesi denense de kapanış bu seviye üzerinde olamadı. Endeks 9700 seviyesi üzerinde çıkabilirse kısa vadeli zirvesi olan 9800 seviyesine hızlı atak yapabilir. Orta vadede 9600 seviyesi üzerinde kalındığı sürece yükselişin devamı beklenebilir. 9600 seviyesi altına inilmesi durumunda hedef 9400 bölgesi olabilir.

Pivot : 9684
Destek
: 9650-9615-9580
Direnç: 9719-9753-9787

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1991
En yüksek : 2002
En düşük : 1985
Kapanış : 1993

50 günlük basit hareketli ortalama : 1970
200 günlük basit hareketli ortalama: 1889

Endeks gün içinde 1985 desteği ile 2002 direnci arasında kaldı. Bu zirvede sıkışma görüntüsünden düşüşle çıkılırsa,1977 seviyesindeki minör destek de unutulmadan, ana desteğin 1950 bölgesi olduğunu söyleyebiliriz. Gün sonu kapanışlar 2000 seviyesi üzerinde kalarak sıkışma bölgesinden çıkılırsa endekste kısa vadeli hedef 2015 seviyesi olabilir.

Pivot : 1993
Destek:
1985-1977-1966
Direnç: 1997-2002-2010

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURJPY, USDCAD, USDCHF Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, USDCHF, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1047 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz