12 Kasım 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Haftanın ilk iki iş günündeki zayıf veri akışına rağmen finansal araçlarda sert fiyat değişimlerinin izlendiği küresel piyasalarda bu sabah, Japonya’ya ilişkin spekülasyonların gündemde yer almaya devam ettiği görülüyor. Dolar endeksindeki dalgalanmanın yanında petrol fiyatlarında süren aşağı yönlü baskı dikkat çekerken, bugün özellikle İngiltere için yoğun bir seans izleneceğini ifade edebiliriz. Euro Bölgesi ve ABD tarafında ise yine önemli bir makro-ekonomik veri akışı görünmese de FOMC üyelerinin konuşmaları yatırımcıları merceği altında yer alacak.

“Japonya’da erken seçim spekülasyonları”

Japonya’da, gelecek yıl artırılması planlanan satış vergisinin ertelenebileceği yönündeki spekülasyonlar Asya tarafında piyasalarda etkili olmaya devam ediyor. Başbakan Shinzo Abe’nin, vergi artışının ertelenme kararına bağlı olarak erken seçime gidebileceği yönündeki haberler basında yer bulurken, dün erken seçimin hükümet tarafından reddedilmediği algısının sonrasında, yapılan resmi açıklamaya göre hükümetin şimdilik böyle bir gündemi bulunmuyor. Hükümet sözcüsü Suga, basında çıkan vergi artışının erteleneceği haberlerini yalanladı. Ancak piyasalarda Başbakan Abe’nin, gelecek hafta Pazartesi günü yayımlanacak büyüme oranı verisinin ardından erken seçim için bir karar alabileceği spekülasyonları yer almaya devam ediyor. Japon Nikkei endeksinde dünkü yükselişin ardından bugün de yukarı yönlü hareketlerin devam ettiği görülüyor. Yen ise çıkan haberler ile Dolar karşısında dalgalanırken, Dolar endeksinde dün ABD tahvil-bono piyasasının kapalı olduğu dönemde görülen fiyat değişimlerinin de USD/JPY paritesinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu sabah ise Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kuroda ve Yönetim Kurulu üyelerinden Miyao’nın konuşmaları izlendi. Kuroda, BOJ’un hala esnek para politikasını yönlendirme kabiliyetinin olduğunu ifade ederken, Miyao ise hükümetin reformlar konusunda ilerleme göstermesi gerektiğinin altını çizdi. Söz konusu gündem ile birlikte haftanın geri kalan kısmında ve gelecek hafta satış vergisinin ertelenmesi konusu Yen’de sert hareketlerin izlenmesine neden olabilir.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Dolar endeksinde görülen dünkü dalgalanmaları genel olarak aşağı yönlü ağırlık kazanması, majör pariteler tarafında etkili olduğunu görüyoruz. Dünkü yükselişlerinden sonra, piyasalarda risk iştahının artması ile günün ikinci yarısında düşüşe geçen ABD’nin para birimi bu sabah da kayıplarını devam ettirdi. Euro ve Sterlin, bu paralelde Dolar karşısında yükseliş kaydederken, Türk Lirası gelişen ülke para birimlerindeki fiyat değişimleri doğrultusunda daha stabil bir görünüm ortaya koydu. Yen, erken seçim ve satış vergisi artışının erteleneceği spekülasyonları ile yön ararken, Altın ise Dolar’daki kayıplardan destek bulmaya çalıştı. Petrol fiyatlarında arzın artmaya devam edeceği ve OPEC’in üretimi azaltma kararı almayacağı beklentileri ile aşağı yönlü baskı yapmaya devam ediyor.

Bugün özellikle İngiltere’nin gündeminin öne çıktığı bir işlem dönemi olacağını ifade edebiliriz. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Carney’nin faiz oranlarının 2015’in ortasına kadar yükseltilmeyeceği sinyalini vereceği spekülasyonları dikkat çekiyor. Diğer taraftan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin konuşmaları, Dolar’a ilişkin beklentileri şekillendirebileceği için yakından izlenecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – Alacaklı Sayım Değişimi; İngiltere’nin istihdam piyasasındaki ilerlemeye ait bilgiler verecek önemli bir seti, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) enflasyon raporunun yayımlanmasından bir saat önce açıklanacak. İşsizlik oranı ve ortalama kazançlar endeksi ile aynı anda duyurulacak alacaklı sayıp değişimi göstergesi, piyasaların yakından izleyeceği bir gösterge olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz ay işsizlik haklarından yararlanmak için başvuruda bulunan İngilizlerin sayısındaki değişimi gösterecek rakam, Eylül ayında 18.6 bin azalmaya işaret ederek, piyasa tahminlerinden daha yavaş bir düşüşe işaret etmişti. Eylül’den önceki 15 ay boyunca alacaklı sayım değişimi verisi, başvuruların 20 binin üzerinde azaldığını göstermişti. Piyasa olan etkisinin açıklanacak diğer istihdam verileri ile birlikte değerlendirilmesinin daha faydalı olacağı söz konusu rakamın beklentinin üzerinde gerçekleşmesi Sterlin’de kayıplara yol açabilecekken, tahmini altında kalacak bir veri, ada ülkesinin para biriminde yükselişleri destekleyebilir.

İngiltere – BOE Enflasyon Raporu; Her çeyreklik dönemde, yılda 4 kez yayımlanan İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) enflasyon raporu, hatanın önemli gelişmeleri arasında üst sıralarda yer alacak. Özellikle, BOE’nin gelecek iki yıla ait enflasyon ve büyüme projeksiyonları, Banka’nın faiz artırımı konusunda nasıl bir yol haritası belirleyeceğine ilişkin ipuçları verebilir. Bu paralelde de ada ülkesinin para biriminde sert fiyat değişimleri izlenebilir. Raporun sunumunu yapacak olan BOE Başkanı Mark Carney’nin, içerikteki rakamlara ait değerlendirmeleri de yakın mercek altında olacak. Geride kalan hafta içerisinde Paris’te katıldığı bir panelde faiz artışının sınırlı ve kademeli olacağını yineleyen Carney’nin ifadeleri, İngiliz varlık fiyatlarının yönü açısından yine dikkatle takip edilecek.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Alman WPI (Aylık) (Eki) 0,2% 0,1%

10:00 USD FOMC Üyesi Plosser Konuşması

11:30 GBP Ortalama Kazanç İndeksi (Eyl) 0,9% 0,7%

11:30 GBP Alacaklı Sayım Değişimi (Eki) -24,9K -18,6K

11:30 GBP İşsizlik Oranı (Eyl) 5,9% 6,0%

12:00 EUR Endüstriyel Üretim (Aylık) (Eyl) 0,6% -1,8%

12:30 GBP BOE Enflasyon Raporu

12:30 GBP BOE Başkanı Carney Konuşması

17:00 USD Toptan Satış Stokları (Aylık) (Eyl) 0,3% 0,7%

19:00 USD FOMC Üyesi Kocherlakota Konuşması

20:01 USD 10-Yıllık Tahvil İhalesi

23:45 NZD İşletme NZ İmalat Endeksi (Eki) 58,1

EURUSD ANALİZ

Haftanın üçüncü işlem gününe geldiğimizde kısa vadeli tepki satışlarını 87,37 seviyesine kadar devam ettirdiğini, bu tutumun da EURUSD paritesinde tepki alımını desteklediğini görmekteyiz. 1,2390 seviyesine kadar geriledikten sonra toparlanan ve bu toparlanma ile yeniden 1,2500 seviyesine yükseliş kaydeden parite yeni günün sabahında şu sıralar 1,2473 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. EURUSD paritesinde tepki alımları kısa vadeli devam edecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. 1,2510 – 1,2440 seviyeleri de sorumuzun cevabını bulmamızda bize önemli bir katkı sağlayabilir. 1,2510 seviyesi üzerindeki hareketlerin tepki alımını devam ettireceğine yönelik ihtimalleri güçlendirirken 1,2440 seviyesi altı ise tepki alımları sona erdi düşüncesini güçlendirebilir. Bu bağlamda da gün içi 1,2440 – 1,2510 seviyeleri dikkat edilmelidir.

Pivot: 1,2440
Destek:
1,2440-1,2390-1,2360
Direnç: 1,2510-1,2550-1,2590

GBP/USD ANALİZ

Bugün günlerden İngiltere!

Haftanın ilk iki işlem gününü değerlendirdiğimizde parite üzerinde dalgalı bir seyrin olduğunu ve hareketlerin bazı anlarda sertleştiğine şahit olmaktayız. Ancak makro-ekonomik anlamda kısır bir iki gün geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Bugün ise İngiltere’den gelecek olan önem derecesi yüksek makro-ekonomik verilerin Sterlin’li tüm paritelerde sert hareketlerin oluşmasına katkı sağlayabilir. Ülke borsası FTSE100 başta olmak üzere çoğu Avrupa borsaları da ayrıca mevcut haber akışından etkilenebilir.

· 11:30 - Ortalama Kazanç İndeksi

· 11:30 - Alacaklı Sayım Değişimi

· 11:30 - İşsizlik Oranı

· 12:30 - İngiltere Merkez Bankası (BOE) Enflasyon Raporu

· 12:30 - BOE Başkanı Carney Açıklaması

Yukarıda İngiltere’den gün içerisinde gelecek ve önem derecesi yüksek makro-ekonomik veriler mevcuttur. Bu veriler GBPUSD paritesi üzerinde sert hareketlerin oluşumuna katkı sağlayabilir.

Dolar Endeksinde yaşanılan aşağı yönlü hareketler nedeniyle tepki alımlarını hızlandıran GBPUSD paritesini kısa vadeli olarak incelediğimizde mevcut tepkinin devam etme potansiyeli mevcut ancak bu potansiyelde bazı hususlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu hususun en başında mevcut tepki alımı nerede sonlanabilir sorusunun cevabıdır. 27 günlük üssel hareketli ortalama bu konuda önemli bir bariyer konumundadır ve bu ortalama şuanda 1,6025 seviyesinden geçmektedir. Yani 27 günlük üssel hareketli ortalama, tepki alımlarında maksimum hedef noktasıdır.

Günü değerlendirdiğimizde 1,5830 desteğinden güç alarak tepki alımlarını sürdürmek isteyen bir görüntü var karşımızda. Bu tutumun devam etmesi 1,5945 seviyesi üzerindeki olası hareketleri tetikleyebilir. Bu da 27 günlük üssel hareketli ortalamaya yaklaşması anlamında önemlidir. Ancak unutulmaması gerekir ki parite ne kadar 27 günlük üssel hareketli ortalamaya yaklaşırsa orta vadeli satıcılar tekrar piyasada yer almak isteyebilir. 1,5830 öncesindeki ilk destek 1,5870 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,5830
Destek; 1,5870-1,5830-1,5790
Direnç; 1,5945-1,5985-1,6025

USD/TRY ANALİZ

Hafta içerisinde gerçekleştirmiş olduğu dalgalı seyir ile 2,2805 – 2,2440 arasında hareketlerini sürdüren USDTRY kuru 150 saatlik üssel hareketli ortalama üzerinde seyrini sürdürerek yukarı yönlü hareketlerin devamı açısından önemli sinyaller vermektedir. Bu ortalamanın güncel olarak şuanda 2,2500 olduğu düşünüldüğünde kurdaki yukarı yönlü hareketlerin devamı için bu destek noktası üzerinde hareketlerin devam etmesine ihtiyaç vardır. Böyle bir durumda yeniden 2,2850 bariyerine yaklaşmak isteyecektir. aksi takdirde tepki satışları kendisini daha da net hissettirmek isteyebilir. Bu bağlamda da gün içi 2,2500 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 2,2500
Destek
: 2,2500-2,2385-2,2290
Direnç: 2,2675-2,2770-2,2850

USD/JPY ANALİZİ

Pariteyi incelediğimizde, 116,05 seviyesinin aşılamamasıyla birlikte tepki satışlarının etkili olduğu bir süreç karşımıza çıktı. Mevcut düşüşün, beklentileri değiştirebilecek ölçüde etkili olmadığını söyleyebiliriz ancak hangi sürece kadar satışların normal karşılanabileceği bu süreçte önem kazanmaktadır. Gün boyunca zayıf veri akışı nedeniyle Dolar endeksinin takibi tekrar ön palana çıkabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, 115,00 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 115,50 ve 116,70 hedeflenebilecek seviyeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısa vadeli tepki satışları, yükseliş beklentilerini gün içerisinde desteklemesi beklenen 115,00 seviyesini kırdığı taktirde, tepki satışlarının etki kazanması beklenebilir. Bu durumda da 114,60 ve 114,20 seviyeleri karşımıza çıkmaktadır.

Pivot: 115,00
Destek:
115,00 – 114,60 – 114,20
Direnç: 115,50 – 116,07 – 116,45

AUD/USD ANALİZİ

Dolar endeksinin geri çekilmesiyle birlikte AUD/USD paritesindeki hareketleri takip ettiğimizde, yükseliş sonrasında geri çekilme ve Avrupa piyasaları öncesi yatay bir tutumun ön plana çıktığını görmekteyiz. Gün içerisinde zayıf bir veri akışı olmasına karşın, politika yapıcıların açıklamaları ve Dolar endeksi takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, yeşil ile belirttiğimiz yükseliş kanalının alt bölgesi olan 0,8643 – 0,8613 aralığı üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası yükselişlerde, kanal üst noktası olan 0,8725 seviyesi hedeflenebileceği gibi, bu seviyenin aşılmasıyla 0,8760 ve 0,8791 seviyeleri karşımıza çıkabilir.

Paritede tepki satışları, kanal hareketinin güncelliğini koruma çabasıyla etkisini gösterebilir. 0,8725 seviyesinin aşılamamasıyla etkili olabilecek bu tutumda 0,8677 seviyesinin kırılması, 0,8643 – 0,8613 bölgesini hedefleyebilecek kısa vadeli hareketleri destekleyebilir.

Pivot: 0,8643
Destek:
0,8677 – 0,8643 – 0,8613
Direnç: 0,8725 – 8760 – 0,8791

EUR/TRY ANALİZİ

EUR/TRY paritesini incelediğimizde, 2,8000 – 2,8300 aralığında gerçekleşen fiyatlamaların 4. güne taşındığını söyleyebiliriz. Bu nedenle, beklenti aşamasında bu hareket aralığının hangi tarafından bir kırılma gerçekleşebileceği yön arayışında etkili olabilecek teknik gösterge olarak karşımıza çıkabilir. Gün içerisinde Euro Bölgesi sanayi üretimi verisi dışında önemli bir takvim akışı bulunmamaktadır.

Teknik olarak incelediğimizde, 2,8200 – 2,8300 bölgesi altında kalındığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların etkili olabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Bu etkiye bağlı oluşabilecek satışlarda 2,8000 seviyesi hedeflenebileceği gibi, başta belirttiğimiz üzere bandın alt noktasından çıkış yani 2,8000 seviyesinin kırılışı gerçekleştiği taktirde aşağı yönlü baskılar netlik kazanabilir.

Mevcut görünümde 2,7550 seviyesinden bu yana görülen yükseliş hareketinin devam edebilmesi için, mavi ile belirttiğimiz alanın üst kısmı olan 2,8300 seviyesinin aşılması gerekmektedir. Bu şart sağlandığı taktirde 2,8400 ve 2,8600 seviyelerine yönelik beklentiler oluşabilir.

Pivot: 2,8300
Destek: 2,8000 - 2,7850 –2,7700
Direnç: 2,8200 – 2,8300 - 2,8400

USD/CAD ANALİZİ

Hafta ortasında kadar süreçte USD/CAD paritesini incelediğimizde, zayıf veri akışı nedeniyle yön arayışının sınırlanması sonrası karışık bir görünümün karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Gün içerisinde özellikle ABD ve Kanada tarafındaki politika yapıcıların açıklamaları etkili olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, 1,1295 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının etkili olabileceğine dair beklentimizi sürdürmekteyiz. Günlük kapanışlar üzerinde keskin bir ayrıma yol açan bu seviye üzerinde gerçekleşebilecek alımlarda 1,1383 ve 1,1420 seviyeleri hedeflenebilecek noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede aşağı yönlü beklentiler, 1,1295 seviyesinin kırılmasıyla birlikte etkisini gösterebilir. 1,1330 seviyesinin kırılması, bu tutumu destekleyici nitelikte bir gelişme olabileceği gibi, 1,1295 seviyesinin altında kalıcı beklentiler oluşturabilmek için bu seviye altında günlük kapanış ihtiyacı sürmektedir.

Pivot: 1,1295
Destek:
1,1330 – 1,1295 – 1,1260
Direnç: 1,1383 – 1,1420 – 1,1465

HAM PETROL ANALİZ

Yukarı yönlü çıkışlarını 78 ile sınırlandıran ve tekrar aşağı yönlü baskı oluşturan Ham Petrol fiyatı, haftanın üçüncü işlem gününde 77,50 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir. 79,45 bariyeri son zamanların en güçlü direncidir ve Ham Petrol fiyatının bu bariyer altında kalması, aşağı yönlü baskıların devam etmesi açısından önem arz etmektedir. Eğer bu şart sağlanırsa yeniden 75,90 seviyesine doğru atak gerçekleşebilir. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex işlemcilerinin 79,45 üzerinde kalıcı hareketler ihtiyacı vardır.

Pivot: 79,45
Destek: 77,10-76,45-75,90
Direnç: 78,25-79,45-80,50

ALTIN ANALİZ

1130 – 1180 arasında devam eden bant içi hareketinde bu hafta önemli dalgalanmalar gerçekleşti. 1146 seviyesine kadar geriledikten sonra toparlanan ve bu toparlanma ile 1160 seviyesi üzerinde hareketlerin devam etmesi, yukarı yönlü çıkışın devam etmesine katkı sağladı ancak kritik 1180 direnci altında olduğumuz unutulmamalıdır. Özellikle de tepki alımlarının devam edebilmesi için 1180 direnci geçilmesi gerekmektedir. Bu şart sağlanırsa 1200 seviyesine doğru yeni bir atak görebiliriz. Aksi takdirde 1180 – 1130 arası bant güncelliğini koruyacaktır.

Altın hareketlerini gün içi değerlendirecek olursak 1158 seviyesinin kontrol noktası olduğunu, fiyatın bu destek noktası üzerindeki hareketlerinin 1170 – 1180 gibi bariyerleri hedeflemesi günlük beklentiler olarak değerlendirilebilir. 1158 seviyesinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise yeniden 1146 desteği gündemimizde yer alabilir.

Pivot: 1158
Destek: 1158-1146-1138
Direnç: 1170-1180-1188

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9357
En yüksek : 9397
En düşük : 9320
Kapanış : 9358

50 günlük basit hareketli ortalama : 9301
200 günlük basit hareketli ortalama: 9506

Endeks 50 günlük ortalama üzerinde ama 200 günlük ortalamayı aşamadan 9300-9500 aralığında hareketlerine devam ediyor. 9300 seviyesi üzerinde kalındığı sürece yukarıda hedef 9500 seviyesi olarak duruyor. Orta vadeli yükselişten bahsedebilmek için ise 200 günlük ortalamanın, 9500 seviyesinin aşılması gerekiyor. Bu senaryoda yeni hedef 9800 seviyesi olabilir. 9300 seviyesi altına inilmesi durumunda en yakın güçlü destek 9080 seviyesinde.

Pivot : 9358
Destek:
9300-9150-9080
Direnç: 9500-9785-10000

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 2033
En yüksek : 2038
En düşük : 2031
Kapanış : 2032

50 günlük basit hareketli ortalama : 1966
200 günlük basit hareketli ortalama: 1918

SP500 diğer ABD endeksleri gibi yüksek seviyelerini koruyor. 2010 seviyesi üzerinde kalındığı sürece endeksin orta vade hedefi 2050 seviyesi, adım adım bu seviyeye yaklaşılıyor .Bugün ABD mortgage verileri açıklanacak, Fed bölgesel başkanları Plosser ve Kocherlakota’nın konuşmaları izlenecek. Bugün için en güçlü direnç seviyesini 2040 seviyesinde görüyoruz. 2030 seviyesi de bugünün güçlü desteği olabilir.

Pivot : 2034
Destek:
2030-2028-2025
Direnç: 2034-2036-2040

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

978 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz