17 Aralık 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Petrol fiyatlarındaki değişimler ve Rusya’nın finansal araçlarındaki sert kayıplar, gelişen ülke piyasaları ile birlikte küresel piyasalar tarafından yakından izlenmeye devam ediliyor. Dün Wall Street endekslerinin günü düşüş ile tamamlamasının ardından bu sabah Asya borsalarında karışık bir görünüm olsa da yükselişler dikkat çekiyor. Global piyasaların merakla beklediği Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısından çıkacak kararlar ve Janet Yellen’ın konuşması öncesinde yatırımcılar, İngiltere’den gelecek haberler ve ABD’nin enflasyon rakamlarını izleyecek. Ancak piyasaların artık FOMC toplantısına odaklanacağını ifade edebiliriz.

“Rusya’da ekonomi zirvesi”

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin dünün büyük bölümünde devam etmesi ile Rusya, yine piyasaların odak noktasındaki ülkelerin başında yer aldı diyebiliriz. Rus Rublesi’ndeki düşüş ülkenin Merkez Bankası’nın (CBR) sert faiz artırımına rağmen devam ederken, Rusya’nın para birimi Dolar karşısında yeni rekor düşük seviyeler gördü. Bunun ardından CBR yeni adımlar atabileceği yönünde açıklamalar yaparken, Başbakan Medvedev ekonomi kurmaylarını bir araya getirerek bir toplantı gerçekleştirdi. Ülkedeki son çalkantılı durumu değerlendiren yetkililerin toplantısının ardından, piyasaların bir an önce normale dönmesi için önlemler alınacağı duyuruldu. Özellikle hükümet ve CBR’nin birlikte çalışmasının önemli olduğunun altı çizilirken yerel piyasalarda arz-talep dengesi için adımlar atılabileceği bildirildi.

“Petrol nefes aldı”

Dün sabah Çin’den gelen imalat PMI verisinin yedi ay sonra yeniden üretimde daralmaya işaret etmesi, arz fazlasının yanında global petrol talebin cansız olacağı beklentilerini destekledi. Petrol fiyatları ise gün içerisinde 5.5 yılın en düşük seviyesindeki kayıplarını genişletti. Ancak ABD seansının başlamasının ardından emtianın fiyatında tepki alımları geldiği görülürken, Batı Teksas tipi ham petrol 57.41 Dolar seviyesine kadar çıktı. Sonrasında ise tepki alımları da yerini, nispeten daha sakin hafif aşağı yönlü hareketlere bıraktı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) bugün tamamlanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının öncesinde petrol fiyatları yatırımcıların dikkatle takip edeceği önemli başlıklar arasında yer alacak.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Piyasalarda gündemin öncelikli başlıkları petrol fiyatlarındaki değişimler, bu paralelde Rusya ve onun öncülüğünde gelişen ülke varlıklarındaki seyir olarak dikkat çekiyor. Petrol fiyatlarındaki tepki alımları, FOMC öncesinde bir miktar piyasaları rahatlatmış gibi görünüyor. Ruble ve Türk Lirası’nın Dolar karşısında rekor düşük seviyelere gerilemeleri sonrasında, ilgili merkez bankalarının yaptığı açıklamalar ve attığı adımlar da, söz konusu para birimlerinin soluklanmasına katkı sağladı. Altında ise dünkü dalgalı seyrinin ardından bugün daha sakin fiyat değişimleri izleniyor. Piyasaların özellikle dün tahvil piyasalarına olan ilgisi ve zaman zaman güvenli varlık arayışı içerisinde olması sarı madenin fiyatında da derin etkiler yaptı. Dolar endeksi yükseliş kaydederek güne başlarken, majör paritelerde bu hareketin etkili olduğunu görüyoruz. Yen ise ABD 10-Yıllık tahvilleri ile piyasanın çalkantılı dönemi içerisinde tutunduğu limanlar arasında yer alırken, dün ABD seansının başlamasının ardından bir miktar kayıplar yaşadı. Petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü gevşemenin piyasalardaki gerilimi azaltması, Japon para birimindeki değişikliklerde de etkili oldu.

Piyasalar günün ilk yarısında İngiltere’ye odaklanacak. Aynı zamanda Euro Bölgesi enflasyon verileri de yatırımcıların merceği altında ye alacak. Sonrasında ise ABD’den gelecek önemli enflasyon dataları ve petrol stokları verisi izlenecek. Akşam saatlerinde ise tüm dünya FOMC toplantı sonuçları ve FED Bşakanı Yellen’ın konuşmasına odaklanacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – Ortalama Kazançlar Endeksi; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) para politikası toplantı tutanakları ile birlikte aynı anda yayımlanacak olan, ada ülkesinin istihdam göstergeleri, hafta ortasına gelindiğinde piyasaların yakından izleyeceği rakamlar arasında yer alıyor. %6.0 ile son altı yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı, işsizlik haklarından yararlanmak için başvuranların sayısındaki değişimi gösteren alacaklı sayım değişimi ve ortalama kazançlar endeksi, İngiltere’de istihdam piyasasının ilerleyişi hakkında yatırımcılara bilgiler verecek. Bu makro göstergeler arasında ise artık, BOE’nin yönlendirmeleri ile alacaklı sayım değişimi ve ortalama kazançlar endeksinin Sterlin’deki fiyat değişimlerinde daha etkili olduğunu ifade edebiliriz. Dolayısı ile her üç veriyi de dikkatle izlemek gerekiyor olsa da, özellikle BOE’nin faiz artırım kararlarında etkili olabilecek ve Banka’nın üzerinde değerlendirmeler yaptığı, ücretlerdeki artışa ilişkin ipuçları sunabilecek “ortalama kazançlar endeksini” yakından analiz etmekte fayda olacağını ifade edebiliriz. Söz konusu rakamın, beklentinin altında gerçekleşmesi Sterlin’de kayıplara yol açabilecekken, tahmini üzerine çıkacak bir veri, ada ülkesinin para biriminde yükselişleri destekleyebilir.

İngiltere – BOE Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) 4 Aralık’ta tamamlanan para politikası toplantısının yayımlanacak tutanakları, istihdam verileri ile birlikte İngiltere’nin finansal araçlarında ve Sterlin’de sert fiyat değişimlerine neden olabileceği için piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edilecek. Özellikle, politika faiz oranını değiştirmeme kararının Para Politikası Komitesi (MPC) içerisinde nasıl bir oylama ile alındığı merak konusu olacak. 9 üyeli MPC’nin 2 üyesi, son dört toplantıda faiz oranının 25 baz puan artırılması yönünde oy kullanıyor. Oy dağılımında bir değişikliğin görülmesi ada ülkesinin para biriminde sert hareketlere neden olabilir. Oylama sonuçlarının yanında, tutanakların satır aralarında İngiltere ekonomisine ve para politikasına ilişkin değerlendirmeler de yakından izlenmeli.

Euro Bölgesi – Enflasyon Oranı (CPI); Kasım dönemine ilişkin öncü göstergesi %0.3 ile piyasa tahminlerine paralel gerçekleşen Euro Bölgesi’nin nihai enflasyon oranı, piyasaların merceği altındaki makro-ekonomik göstergeler arasında yer alacak. Ekim ayında %0.4 ile önceki döneme göre yükseliş kaydeden CPI datası, öncü rakamlara göre Kasım ayında yeninden 5 yılın dip seviyesine döndü. Açıklanacak rakamın piyasa beklentilerinden farklı gerçekleşmesi halinde Euro’da fiyat değişimleri izlenebileceği için yatırımcılar ilgili rakamı mercek altına alacaklar.

Kanada – Toptan Satışlar; Eylül ayında %1.8’lik bir artış kaydeden Kanada’daki toptan satışlar datası, piyasa beklentilerin oldukça üzerinde performans göstermişti. Ekim ayına ait bilgiler verecek olan yeni gösterge ise, ülke ekonomisindeki ilerleyişi görebilme adına piyasalar tarafından dikkatle izlenecek rakamlar arasında yer alıyor. Eylül dönemindeki güçlü verinin arkasında özellikle inşaat materyalleri ve malzeme alt sektörlerindeki satışındaki %5.5’lik rekor artışın yer aldığı görülmüştü. Kanada’nın ilgili göstergesinde, toptan satışların hacmindeki değişim, ülkenin para birimi değeri üzerinde de etkili olabilir.

ABD – Enflasyon Oranı (CPI); Piyasaların merakla beklediği Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yayımlanacak toplantı sonuçları ve ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın konuşması öncesinde dikkatler, dünyanın en büyük ekonomisi için açıklanacak enflasyon oranı rakamlarında olacak. Ekim ayında ABD’de yıllık CPI %1.7, çekirdek CPI ise %1.8 olarak gerçekleşmişti. Aylık dataları incelediğimizde ise aynı dönemde CPI %0.0, çekirdek CPI %0.2 olarak açıklandı. ABD’nin istihdam piyasasındaki olumlu gelişmeler ile FED’in para politikası kararları için önemli olan enflasyon oranı rakamları, piyasaların daha yakın bir merceği altında yer alabileceği için, akşam saatlerinde FOMC beyanatı öncesinde CPI datalar piyasanın beklentilerini şekillendirebilir. Bu paralelde enflasyon oranı veri setinin genel olarak beklentilerin altında kalması Dolar’a kayıplar getirebilecekken, tahminleri aşacak rakamlar ise ABD’nin para biriminde yükselişlere zemin oluşturabilir.

ABD – FOMC Toplantısı; Haftanın, belki de yılın son ayının en önemli gelişmesi olabilecek ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak sonuçlar ve Banka’nın Başkanı Janet Yellen’ın basın konferansı, Çarşamba günü tüm dünyanın dikkatlerini üzerinde toplayacak. FED’in gelecek yıla ilişkin para politikası adımları için ipuçları almaya çalışacak küresel piyasalar, kriz döneminden sonraki ilk faiz artışının zamanlaması konusunda da öngörüler oluşturmaya çalışacak. Dolar’ın ve dolayısı ile birçok finansal aracın yönünde etkili olabilecek açıklamalar, piyasalar için son derece kritik bir dönemeç olarak değerlendirilebilir. FED’in beyanatını adım adım değerlendirecek olursak, aşağıdaki gibi yol haritası çizebiliriz.

1- Faiz ve para politikası beyanatı

Çarşamba akşamı öncelikle Türkiye saati ile 21:00’da FED’in para politikası beyanatını göreceğiz. Banka’nın %0.25 olan faiz oranında herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak para politikasına ait yapılacak açıklamalar ile 21:00’dan sonra piyasalarda volatilitenin arttığı görülebilir. FED’in gelecek yıla ve ABD ekonomisinin durumu ile birlikte faiz artırımının zamanlamasına ait ipuçları vermesi, Dolar’da hareketliliğin artmasını sağlayabilir. Beyanatın içerisinde, faiz artırımının zamanına ilişkin bir süredir kullanılan “considerable time” (kayda değer bir süre) ifadesinin yer alıp almayacağı önemli noktalar arasında diyebiliriz. Banka son olarak, “Faiz oranları kayda değer bir süre düşük kalacak” ifadesini kullanmaya devam etmeyi seçmişti. “considerable time” kelimelerinin beyanattan çıkarılması, FED’in faiz artırımı konusunda daha istekli olacağı beklentisinin güç kazanmasına yol açabilir. Piyasa tahminleri, FED’in 2015’in ortalarında faiz artışına gideceği yönünde. Bu beklentinin daha yakın bir tarihe çekilmesine neden olabilecek FED’in değerlendirmeleri Dolar’da değer kazanımlarına zemin oluşturabilecekken, faiz artırımının ötelenebileceği düşüncesine destek verecek ifadeler, ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir.

2- FOMC ekonomik projeksiyonları ve üyelerin faiz artırım tahminleri

21:00’da faiz oranı ve para politikası beyanı ile birlikte, FED’in ekonomik projeksiyonlarını ve FOMC üyelerinin faiz tahminlerini de göreceğiz. FED bu dokümanları faiz beyanatından ayrı bir şekilde basına servis etmeyi tercih ediyor. Banka son olarak 17 Eylül’de tamamlanan toplantısı sonrasında ekonomiye ilişkin tahminlerini yayımlamıştı.

--1 Nolu Grafik Eklenecek--

Yukarıda FED’in Eylül ayındaki büyüme, işsizlik oranı ve enflasyon verilerine ilişkin 2014’den, 2017’ye kadar olan ve uzun dönemli beklentileri yer alıyor. Aynı zamanda FED yetkililerinin ilgili rakamlardaki görüş değişikliklerinin de daha yakından görülebilmesi için, Haziran ayıda yapılan tahminleri de her bir verinin altında yer almaktadır. Söz konusu rakamların olumlu yönde revize edilmesi halinde, FED’in ABD ekonomisinin daha iyi durumda olduğu düşüncesinde ve bu paralelde faiz artışına biraz daha yaklaşılmış olabileceği bekelntisi Dolar’a yükselişler getirebilir. Tersi bir durumda ise ülkenin para biriminde kayıplar öne çıkabilir. Ancak son yayımlanan istihdam ve büyüme rakamlarından sonra FED’in en azından bu iki datada aşağı yönlü bir revize yapmasının daha düşük bir ihtimal olduğunu ifade edebiliriz.

Bunun yanında aynı dokümanın içerisinde FOMC üyelerinin, FED’in ilerleyen yıllardaki politika faiz oranının seviyesine ilişkin tahminlerinde bir değişiklik olup olmayacağı da önem taşıyor. Yetkililerin faiz beklentilerinin artması, yine Dolar’da yukarı yönlü, üyelerin faiz beklentilerindeki seviyenin düşmesi ise aşağı yönlü hareketlere yol açabilir.

--2 Nolu Grafik Eklenecek--

Özetlersek, buraya kadar olan kısımda 21:00 sonrası piyasalarda özellikle “considerable time” ifadesi, ekonomik projeksiyonlar ve üyelerin faiz oranı beklentilerinin önem taşıdığını söyleyebiliriz. Söz ettiğimiz bu başlıklar ve bunun yanında FED’in “politika normalizasyonu prensipleri ve planı” öne çıkacak. Sonrasında ise dikkatler 21:30’da Başkan Yellen’a çevrilecek.

3- Başkan Janet Yellen’ın konuşması

Saatler Türkiye’de 21:30’u gösterdiğinde küresel piyasalarda tüm dikkatler, kürsünün arkasına geçecek olan FED Başkanı Janet Yellen’da olacak. Basın konferansı iki bölümden oluşacak ve önce Yellen, alınan kararların gerekçelerini sıralayacağı karar metnini okuyacak. Ardından ise soru-cevap bölümüne geçilecek ve basın mensupları Başkan’a sorularını iletecekler. Özellikle bu kısımda Janet Yellen’ın verdiği cevaplar önceden planlanan bir metne bağlı olmayacağı için dikkatle takip edilecek. Soru-cevap bölümünde piyasalarda hareketliliğin artabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Piyasalar ağırlıklı olarak Janet Yellen’ın, FED’in faiz politikasına yönelik değerlendirmelerini izleyecek. Başkan’ın faiz artırımının 2015’in ortalarından daha yakın bir tarihte yapılabileceğine ilişkin ifadeler kullanması halinde Dolar’da sert yükselişler izlenebilecekken, FED’in faiz artırımı için daha sabırlı olacağı şeklinde yorumlanabilecek cümleler seçmesi, ABD’nin para biriminde kayıplara zemin oluşturabilir. Tabi ki Yellen’ın konuşmasındaki gidişatın, 21:00’da yapılacak beyanata göre şekillenebileceğini unutmamak gerekiyor.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

11:30 GBP BOE Politika Faiz Oranı Oylaması 2-0-7 2-0-7

11:30 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme Oylaması 0-0-9 0-0-9

11:30 GBP Alacaklı Sayım Değişimi (Kas) -19,8K -20,4K

11:30 GBP İşsizlik Oranı (Eki) 5,9% 6,0%

11:30 GBP Ortalama Kazançlar Endeksi (Eki) 1,3% 1,0%

12:00 CHF ZEW Beklentileri (Ara) -7,6

12:00 EUR CPI (Yıllık) (Kas) 0,3% 0,3%

12:00 EUR Çekirdek CPI (Yıllık) (Kas) 0,7% 0,7%

15:30 USD Çekirdek CPI (Aylık) (Kas) 0,1% 0,2%

15:30 USD CPI (Aylık) (Kas) -0,1% 0,0%

15:30 USD CPI (Yıllık) (Kas) 1,4% 1,7%

15:30 USD Çekirdek CPI (Yıllık) (Kas) 1,8% 1,8%

15:30 USD Cari Hesap (3. Çeyrek) -98B -99B

15:30 CAD Toptan Satışlar (Aylık) (Eki) 0,9% 1,8%

17:30 USD Ham Petrol Stokları -2,360M 1,454

21:00 USD FOMC Beyanatı

21:30 USD FOMC Basın Konferansı

23:45 NZD GDP (çeyreklik) (3. Çeyrek) 0,7% 0,7%

EURUSD ANALİZİ

EURUSD paritesi dün Euro Bölgesi geneli ve Almanya için açıklanan makro-ekonomik göstergelerden destek alarak önemli bir yükseliş kaydetmişti. Parite günün ikinci yarısında ise Dolar endeksindeki toparlanma ile söz konusu kazançlarının bir kısmını geri vermişti. Birçok finansal araçta olduğu gibi, EURUSD’ın da ABD Merkez Bankası’nın (FED) bugün tamamlanacak toplantısına odaklanacağını ifade edebiliriz. Öncesinde ise ABD için gün içerisinde gelecek veriler paritenin yönünde belirleyici olabilir.

EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde, fiyatın dün hızlandırdığı yukarı yönlü hareketlerini, gün içerisinde oluşa kısa vadeli kanalın alt noktası olan 1,2435 seviyesi üzerinde kaldığı sürece devam ettirebileceğini ifade edebiliriz. Yükselişlerin olgunlaşabilmesi için ise, günün en yüksek seviyesi olan 1,2516 direncinin geçilmesi gerekmektedir. Ancak fiyatın, ABD’den gelecek önemli veriler ve FED kararları öncesinde baskı altında kalması halinde 1,2435 desteği test edilmek istenebilir. Bu eşiğin geçilmesi halinde EURUSD paritesinde kayıplar hızlanabilir ve fiyat 1,2360 ve sonrasında da 1,2315 desteklerini görmek isteyebilir.

NOT: EURUSD paritesinin orta vadede, 34 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde en az iki günlük kapanış yapması yükselişlerinin daha kalıcı olmasını sağlayabilir. Dünkü kapanışın ardından bugün de paritesinin bu ortalamanın üzerinde kapanış yapmayı başarması halinde daha kararlı yukarı yönlü hareketler izlenebilir. Ancak bugün ABD’den gelecek kritik veriler, paritenin seyri için büyük bir önem taşıyor ve EURUSD’da yönü belirleyici olabilir. 34 günlük üssel hareketli ortalamayı incelemek için tıklayınız.

GBP/USD ANALİZİ

Paritede düşüş trendinin devam ettiği ve trend destekçisi 34 günlük üssel hareketli ortalamanın test edildiği süreçte, oldukça yoğun bir veri akışıyla karşı karşıyayız. Bu nedenle, işlem stratejileri belirlenirken verilere yönelik beklentileri de dikkate almak gerekmektedir. Gün içerisinde 34 günlük üssel hareketli ortalamanın güncel seviyesi olan 1,5775 altında düşüş baskılarının etkili olabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Ek olarak, hareketli ortalama üzerinde gerçekleşebilecek arka arkaya iki adet günlük kapanış şartı sağlanana dek, genel görünümün bu yönde kalması beklenmektedir.

Pivot: 1,5775
Destek: 1,5690 – 1,5630 – 1,5590
Direnç: 1,5775 – 1,5825 – 1,5865

USD/TRY ANALİZİ

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin sert bir değer kaybı yaşaması sonrasında USD/TRY paritesine baktığımızda, 2,35 üzerinde kalıcı olma çabasının etkili olduğu görülmektedir. Gün içerisinde, sert yükselişe ilişkin tepkilerin ölçülmesi hala önemini korumakla birlikte, İchimoku bulutunun üst sınırını oluşturan 2,3540 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası yükselişlerde 2,3810 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin aşılması daha etkili bir baskıya olanak sağlayabilir.

Paritede 2,3540 seviyesi üzerinde denge bulmaya çalışan bir hareket görülmektedir. Bu nedenle düşüş beklentisi oluşturabilmek için, 2,3540 seviyesi altındaki kalıcı bir etki takip edilmelidir. Bu şart, 2,3540 altında arka arkaya gerçekleşebilecek en az iki adet saatlik kapanışla sağlanabileceği gibi, bu durumda görülebilecek satışların halen tepki hareketi olarak değerlendirileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 2,3540
Destek: 2,3660 – 2,3540 – 2,3420
Direnç: 2,3745 – 2,3810 – 2,3950

EUR/TRY ANALİZİ

Paritede oldukça hareketli geçen iki günün ardından, sakin bir seyir karşımıza çıkıyor. Ancak oldukça yoğun veri akışının etkili olması beklenen gün içerisinde, verilerin beklentiler belirlenirken muhakkak dikkate alınması gerektiğini ifade edebiliriz. Gün içerisinde, 2,9415 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 2,9735 seviyesinin geçilmesi, yukarı yönlü baskının etkisini artırabilir.

Paritede gün içerisinde 2,9415 seviyesinin kırılması, 2,9290 ve 2,9160 seviyesine kadar düşüşlere neden olabilir. Ancak bu bölgede kalıcılık için 2,9290 seviyesi altında arka arkaya iki adet saatlik kapanışa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şart sağlanana dek, olası düşüşler yeni alım fırsatları oluşturabilir.

Pivot: 2,9415
Destek:
2,9565 – 2,9415 - 2,9290
Direnç: 2,9735 – 2,9860 – 3,0050

USD/JPY ANALİZİ

Paritede Dolar endeksinin de yardımıyla gerçekleşen toparlanma eğilimine rağmen, düşüş kanalının etkinliğini sürdürdüğünü görmekteyiz. Gün içerisinde, mavi ile belirttiğimiz 117,58 – 118,10 bölgesi önemli bir bariyer olarak karşımıza çıkmaktadır. Parite bu bariyer altında kaldığı müddetçe, satış baskısının etkili olması beklenebilir. Bu durumda 116,05 seviyesine yönelik hareketler destek kazanabilir.

Veri yoğunluğunun olduğu gün içerisinde, paritenin 117,58 – 118,10 bandına olası yükselişi bir karar aşamasını oluşturabilir. Bu harekete yönelik yükseliş beklentisini dahil edebilmek için, bandın üst noktası olan 118,10 üzerindeki fiyatlamalar takip edilmelidir.

Pivot: 117,58
Destek:
116,70 – 116,40 – 116,05
Direnç: 117,27 – 117,58 – 118,10

AUD/USD ANALİZİ

AUD/USD paritesinde takibini sürdürmekte olduğumuz düşüş trendi içerisinde oldukça sert bir satış eğiliminin günün ilk saatlerinde etkili olduğu görülmektedir. Gün içerisinde, trendin sınırını oluşturan seviye olan 0,8235 ile kırılmasıyla birlikte düşüş baskılarının arttığı 0,8200 seviyesinin oluşturduğu bölge önem kazanmaktadır. Bu bölge altındaki paritede düşüş baskılarının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda her bir adım, son 4,5 yılın en düşük bölgesinde yeni bir rekor olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede kanalın üst sınırını oluşturan 0,8235 seviyesi üzerinde arka arkaya iki adet 4 saatlik kapanış şartı sağlanana dek, olası yükselişler ancak yeni satış fırsatları oluşturabilir.

Pivot: 0,8235
Destek:
0,8125 – 0,8060 – 0,7985
Direnç: 0,8160 – 0,8200 – 0,8235

USD/CAD ANALİZİ

Paritede hafta başında görülen sert yükseliş sonrası sakin seyir etkinliğini sürdürmektedir. Gün içerisinde, İchimoku bulutu alt sınırı olan 1,1595 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının ön planda olabileceğine dair beklentimizi korumaktayız. Olası yükselişlerde 1,1675 seviyesinin aşılması yukarı yönlü baskılara netlik kazandırabileceği gibi, paritenin son 5 yılın zirvesinde rekor tazelemesine yardımcı olacaktır.

Gün içerisinde 1,1595 seviyesinin kırılması, trendin sınırını oluşturan 1,1550 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Ancak daha etkili ve kalıcı bir tepki bekleyebilmek için, bu seviye altında gerçekleşebilecek arka arkaya iki adet saatlik kapanışa ihtiyaç duyulmaktadır.

Pivot: 1,1595
Destek:
1,1635 - 1,1595 – 1,1550
Direnç: 1,1675 – 1,1725 – 1,1775

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrolde düşüş devam ediyor. OPEC üyelerinin düşen petrol fiyatına karşın bir toplantı yapma gereği görmedikleri anlaşılıyor. Petrol fiyatı düşmeye devam etse de 2015 yılının rutin takvimi uygulanacak gibi görünüyor. Bretn petrol her işlem gününde daha düşük bir fiyat seviyesini görüyor. Dünkü işlemler 58,49 seviyesi görüldü. Günlük bazda 60 doların altında kalındığı sürece 52 dolar desteğine doğru geri çekilme ihtimali yükseliyor. Kısa vadeli de olsa bir yükseliş olasılığından bahsedebilmek için grafikte sarı çizgi ile gösterilen 50 saatlik ortalama üzerinde kalınmasına ihtiyaç var. Bugün için ilk destek 59,04 ilk direnç 60,55 seviyelerinde görülüyor. Gün içinde 58,29 seviyesi altına inilirse 57,00 seviyesi bir sonraki hedef olabilir. 61,30 seviyesi aşılırsa 62,59 seviyesi hedeflenebilir.

Pivot : 59,83
Destek:
59,04-58,29-57,00
Direnç: 60,55-61,30-62,59

SILVER ANALİZİ

Gümüşte önce 16,75 sonra 16,18 destekleri altına inildi. Günlük bazda ilk desteği 15,25 seviyesinde görüyoruz. Tekrar 16,18 seviyesi üzerine çıkılırsa (bu seviye 50 saatlik hareketli ortalamanın da geçtiği seviye) 16,75 seviyesine doğru hareket yaşanabilir. Bugün için ilk desteği 15,39 ilk direnci 16,00 seviyelerinde görüyoruz. Gün içinde 16,31 seviyesi aşılırsa bir sonraki hedef 16,86 seviyesi olabilir. 15,08 seviyesi altına inilmesi durumunda ise 14,56 seviyesi hedeflenebilir.

Pivot : 15,95
Destek:
15,39-15,08-14,56
Direnç: 16,00-16,31-16,83

ALTIN ANALİZİ

Dünkü işlemlerde 1190 seviyesinden 1220 seviyesine doğru hızlı bir yükselişten sonra altın tekrar 1200 dolar seviyesi altında işlem görüyor. Son iki işlem gününde 1190-1220 aralığında gel-gitler yaşandı. Günlük bazda 1208 seviyesini aşamamak, 1200 dolar seviyesi altında işlem görmek 1180 dolar desteğine doğru geri çekilme ihtimalini artırıyor. Gün içi sert dalgalanmalar dışında gün sonu kapanışlarla 1208 seviyesi üzerinde kalınırsa 1220 direnci tekrar denenebilir.

Pivot : 1202
Destek:
1180-1175-1150
Direnç: 1200-1208-1220

CRUDE OIL ANALİZİ

OPEC’in düşen petrol fiyatına ilgisizliği ham petrolü arz tarafından aşağı baskılamaya devam ediyor. Grafikte 50 saatlik ortalama (sarı çizgi) net bir düşüş trendi çizgisi görünümünde. Kısa vadeli bile olsa yaşanan hızlı düşüşe tepki olacaksa en azından 50 saatlik ortalama üzerinde kalınmasına ihtiyaç var. Bu senaryoda 60 dolar seviyesine (200 saatlik ortalamaya) doğru hareket beklenebilir. Bugün için en yakın desteği 54,75 en yakın direnci 56,66 seviyelerinde görüyoruz. Gün içinde 53,79 seviyesi altına inilirse bir sonraki hedef 52,11 seviyesi olabilir. Gün içinde 57,62 seviyesi aşılabilirse 69,30 seviyesi hedeflenebilir.

Pivot : 55,68
Destek:
54,75-53,79-52,11
Direnç: 56,66-57,62-59,30

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “Brent Petrol, WTI, Altın ve Gümüş Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler, Ekonomik Takvim ve EURUSD Analizi”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “GBPUSD, USDTRY, EURTRY, USDJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1140 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz