18 Haziran 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda Irak ağırlıkta olmak üzere jeopolitik riskler yakıdan izlenmeye devam edilirken, kritik Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugün tamamlanacak toplantısından çıkacak sonuçlar öncesinde varlık fiyatlarının ABD ekonomisine ilişkin beklentiler ile yön bulduğunu ifade edebiliriz. Dolar, dünkü kazançlarında tutunmaya çalışırken, bu sabah Asya endekslerinin ABD Merkez Bankası (FED) kararlarını temkinli bir şekilde beklediği görülüyor.

“Dolar makro-ekonomik verilerden destek alıyor”

Global piyasalarda hafta başından bu yana Irak’taki gelişmelerin daha fazla yayılacağı yönündeki kaygıları finansal araç fiyatlarında etkili olduğu görülmüştü. Ancak bir yandan, Irak güçlerinin yeninden toplanmaya başlayarak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele etmeleri, diğer yandan ise FOMC toplantısının başlaması, yatırımcıları ABD ekonomisini gündemlerine taşımalarına yol açtı. Dün açıklanan beklentilerin üzerindeki enflasyon verileri sonrasında Dolar’ın birçok ülke para birimi karşısında değer kazandı. Avrupa’nın ardından ABD endeksleri de yükseliş gösterirken, bu sabah Japonya dışında Asya borsalarında, merakla beklenen FOMC kararları ve Janet Yellen’ın konuşması öncesinden daha temkinli bir hava izlendi. USD/JPY paritesindeki yükseliş, Nikkei endeksindeki ihracatçı şirketlere gelen alımları desteklerken, yükseliş %0.77 civarında. Ayrıca Japonya’dan bu sabah açıklanan ticaret dengesi verilerinde, ihracatın 15 aydır ilk kez yıllık bazda kaydettiği görüldü.

“Yoğun gündem arasında piyasalar FOMC toplantısına odaklanıyor”

Irak’ta süren çatışmalar, Rusya ile Ukrayna arasındaki gaz borcu konusu ve bu sabah kredi derecelendirme kuruluşu S&P tarafından notu düşürülen Arjantin’in temerrüde düşebileceği kaygısı, piyasaların gündeminde yer alan başlık arasında. Bunun yanında Avrupa’da, Avrupa Komisyonu (AP) başkanlığı için Almanya ve İngiltere arasındaki tartışma ve ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin gelişmeler, piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Bugün İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) son toplantısının yayınlanacak olan tutanakları ve Banka üyelerinin konuşmaları, Sterlin’de sert hareketlerin görülmesine yol açabilir. Kanada’nın toptan satışlar rakamları ve ABD tarafından gelecek ham petrol stokları izlenecek rakamlar arasında yer alacakken, piyasaların asın gündem maddesi ve odaklanacağı gelişme FOMC toplantısı olarak dikkat çekiyor.

Avrupa seansı öncesinde Dolar’ın güçlü duruşunu koruduğu görüyoruz. Özellikle USD/JPY paritesindeki yükselişler dikkat çekiyor. Dün Dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketlerin hız kazanması ile gerileyen altında, ABD’nin para birimi kazançlarına tutunmasına rağmen, düşüşler fazla uzun sürmedi. Sarı madende görülen düşük seviyelerden gelen alımlar, emtianın kısa vadede düşüşler için henüz hazır olmadığının göstergesi olarak değerlendirilebilir. Bugünkü FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar ve FED Başkanı Yellen’ın konuşmaları birçok finansal araçta olacağı gibi, altın fiyatlarında da belirleyici olabilir.

“Günün Fırsatı; ABD – FOMC Toplantısı”; Haftanın merakla beklenen en önemli gelişmeleri arasında Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının öne çıktığını ifade edebiliriz. Diğer FOMC toplantılarına kıyasla daha fazla önem taşıdığı düşünülen Haziran ayı toplantısında, FED’in ABD ekonomisine ilişkin projeksiyonları ve Banka’nın Başkanı Janet Yellen’ın basın konferansı, tüm dünya tarafından dikkatle takip edilecek. İki gün sürecek olan toplantının karar metninin bugün TSİ 21:00’da yayınlanması bekleniyor. Bu noktada özellikle faiz açıklamaları ve ekonomik tahminler mercek altında olacakken, FED üyelerinin faiz oranı beklentileri de yakından izlenecek. FED’in politika faiz oranında bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, parasal genişlemenin ise 10 milyar Dolar azaltılacağı düşünülüyor. Sonrasında ise TSİ 21:30’da dikkatler FED Başkanı’nın üzerinde olacak. Basın konferansında Yellen’ın özellikle gazetecilerden gelecek sorulara vereceği cevaplar piyasalarda volatilitenin artmasına yol açabilir. Analistlere yapılan anketlere göz atıldığında, FED’in bu yılsonuna kadar parasal genişlemesini tamamen bitirmesi ve gelecek yılın ortalarında faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Bu algıyı değiştirebilecek FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar ve Yellen’ın ifadeleri, Dolar’da ve dolayısı ile birçok finansal araç fiyatında sert hareketlere yol açabilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – BOE Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz oranı ve toplam parasal genişleme programlarında değişiklik yapmadığı 5 Haziran’daki toplantısının ayrıntılı tutanakları, bu hafta piyasaların gündemindeki önemli gelişmeler arasında yer alıyor. Carney’nin faiz artışı konusundaki son değerlendirmelerine rağmen, faiz oranı ve parasal genişlemenin değiştirilmeme kararlarının oy birliği ile alınmış olması bekleniyor. Tutanaklarının satır aralarından alınacak ipuçları ve oylama sonuçlarının farklı gerçekleştiğinin görülmesi Sterlin’de sert hareketlerin görülmesine yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

11:30 GBP BOE Politika Faiz Oranı Oylaması 0-0-9 0-0-9

11:30 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme Oylaması 0-0-9 0-0-9

12:00 CHF ZEW Beklentileri 7,4

EUR Almanya 10-Yıllık Tahvil İhalesi

14:15 GBP BOE Üyesi Weale Konuşması

15:30 USD Cari Hesap -96B -81B

15:30 CAD Toptan Satışlar (Aylık) 0,3% -0,4%

17:30 USD Ham Petrol Stokları -0,650M -2,596M

20:30 GBP BOE Üyesi Haldane Konuşması

21:00 USD FOMC Para Politikası Toplantısı

21:30 USD FOMC Basın Konferansı

EURUSD ANALİZ

“EURUSD, FOMC ile karar verebilecek mi?”

EURUSD paritesinde dün ABD için açıklanan ve beklentilerin üzerinde enflasyon rakamlarının Dolar’a getirdiği değer kazanımlarının etkili olduğu görüldü. Verilerin yayınlanmasının ardından paritede sert düşüşleri izlenirken ABD ve Asya seansları sırasında ise nispeten daha sakin fiyat değişimleri takip edildi. Fiyatın da, son zamanlarda izlediğimiz 1.3587 ve 1.3500 bandının halen dışında çıkmadığını görüyoruz. Bugün tamamlanacak olan FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar ve sonrasında FED Başkanı Janet Yellen’ın konuşması, paritede sert hareketlerin izlenmesini sağlayabilir. Bunun öncesinde ise gerçekleşebilecek fiyatlamalar, EURUSD paritesinin yönünde belirleyici olabilir. Dolayısı ile hem FOMC öncesinde piyasalarda yer alan konuya ilişkin spekülasyonlar, hem de toplantı sonuçları yakından izlenmelidir.

EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde fiyatın 1.3587 seviyesi altında kaldığı sürece düşüş baskılarının devam edeceği yönündeki beklentimizi koruduğumuzu iade edebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde kritik eşik olarak 1.3500 desteğinin test edilebileceğini söyleyebiliriz. Eğer bu nokta kırılırsa 1.3460 ve 1.3385 destekleri hedeflenebilir.

Yukarı yönlü hareketlerin kalıcı olabileceğini düşünmemiz için ise fiyatın 1.3587direncini geçmesini beklememiz gerekmektedir.

Pivot: 1,3587
Destek:
1,3523-1,3500-1,3460
Direnç: 1,3550-1,3587-1,3615

GBP/USD ANALİZ

Haftanın ortasına geldiğimizde, kritik seviyelerde bulunan parite için oldukça önemli bir gün olduğunu ifade edebiliriz. İngiltere’de son toplantıya ait tutanaklarda para politikası kararlarındaki oy dağılımı piyasalar tarafından takip edilecek. Ek olarak Para Politikası Kurulu üyelerinin yapacağı konuşmalar gün içerisinde ileriye dönük beklentilerin oluşmasında etkili olabilir. ABD tarafındaysa piyasaların merakla beklediği FOMC toplantısı sonuçlanıyor. Toplantının sonuçlarının yanı sıra, ileriye yönelik gerçekleşebilecek açıklamalar, hem GBP/USD hem de diğer birçok varlık üzerinde etkili hareketler görmemizi sağlayabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, gelişmeler öncesinde günün oldukça yatay bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Parite, 1,7010 – 1,7050 bandı tarafından aşağı yönlü baskı görmeyi sürdürmektedir. Bu bölge geçilemediği müddetçe, kısa vadeli satıcıların devreye girmesi beklenebilir. Düşüşlerde 1,6920 seviyesinin kırılması, 1,6850 seviyesinin hedeflenmesinde etkili olabilir.

Paritede yukarı yönlü beklenti oluşturabilmek için bandın alt noktası olan 1,6920’den gerçekleşebilecek dönüşler veya kritik eşik olan 1,7050’nin geçilmesini görmek gerekmektedir. Ancak 1,7050 geçildiği durumda, kısa vadeli satışların daha arka plana atılabileceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 1,7010
Destek:
1,6920 – 1,6880 – 1,6850
Direnç: 1,7010 – 1,7050 – 1,7130

USD/TRY ANALİZ

Dün ABD enflasyon rakamı beklenenden yüksek açıklanınca, özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı doların değer kazandığını izledik. Irak sorunu üstüne akıllara faiz artırım sürecini getiren her ABD verisi TL’yi zorluyor. Bu akşam Fed’den gelecek açıklamalarla paritede en azından ABD tarafından 2.15-2.17 bandına mı girileceği ya da 2.12-2.15 arasında hareketin devam mı edeceği daha net görülecek. Saatlik grafikte sabah saatlerinde 2.1419 desteği ile 2.1542 direnci arasında hareket yaşanıyor. 2.16 ve 2.17 seviyeleri üstte direnç bölgeleri, 2.1358-2.1255 gün içinde geri çekilmelerde destek olabilecek seviyeler.

Pivot : 2.1441
Destek
: 2.1419-2.1358-2.1255
Direnç: 2.1542-2.1604-2.1706

USD/JPY ANALİZİ

Bugün sonlanacak olan FOMC toplantısı öncesinde Japon Nikkei endeksinin pozitif yönde ilerlemesini sürdürdüğünü görüyoruz. Dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketlerin de etkisiyle USD/JPY paritesinde toplantı sonucu öncesi alımların güne önde başladığını söyleyebiliriz.

Günlük grafiği incelediğimizde, dün gerçekleşen yükselişle beraber, 101,60 – 102,15 aralığındaki sıkışıklığın sona erdiğini gördük. Yükselişleri 4 gün boyunca sınırlandırmış olan 102,15’in üzerinde kalındığı müddetçe, yukarı yönlü baskıların ağırlık kazanması beklenebilir. Bu da kanal üst bölgesinde bulunan 102,55 ve 102,85 seviyelerini gündemimize getirebilecektir.

Gün içinde kanal yönlü baskıların oluşmasına bağlı olarak 102,15’in kırılması durumunda, bandın tekrar aktifleşme çabası ortaya çıkabilir. Bu durumda 101,60 seviyelerini hedefleyebilecek satışların oluşması muhtemeldir.

Pivot: 102,15
Destek:
102,15 – 101,60 – 101,20
Direnç: 102,55 – 102,85 – 103,26

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinde, yükseliş kanalının kırılması sonrası oluşan 137,70 – 138,65 bandının takibini sürdürmekteyiz. Bandın dışında gerçekleşebilecek hareketlerin yön konusunda belirleyici olabilme ihtimali nedeniyle, seviyeler dikkatle takip edilmelidir.

Günlük grafiği teknik olarak incelediğimizde, bandın alt noktası olan 137,70’te sınırlanan düşüşün, yerini yukarı yönlü baskılara bıraktığını görüyoruz. Alımlarda kalıcılık beklentisi oluşturabilmek için, bandın üst noktası olan 138,65 seviyesinin geçilmesine ihtiyaç vardır. Kanal içine dönüşle birlikte alıcıların cesaretlenmesi beklenebilir.

Paritede düşüş beklentileri için bandın güncelliğini korumaya devam etmesi gerekiyor. Bu nedenle bandın üst noktası olan 138,65’in geçilememesiyle birlikte gerçekleşebilecek geri dönüşler takip edilebilir. Düşüşlerde 137,70 hedeflenebileceği gibi, satışlarda kalıcılık için bu seviyenin altındaki hareketler takip edilmelidir.

Pivot: 137,70
Destek:
137,70 – 137,20 – 136,53
Direnç: 138,65 – 139,32 – 140,15

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrolde teknik bölgeler, hem de ekonomik göstergeler açısından oldukça önemli bir günde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bugün sonlanacak FOMC toplantısı ve açıklanacak para politikası uygulamalarının Dolar üzerindeki etkisine ek olarak, ABD ham petrol stok değişimi verisi de petrol yatırımcıları tarafından dikkatle takip edilecek. Ek olarak Irak’la ilgili ortaya çıkabilecek yeni gelişmeler fiyat üzerinde etkili olabilir. Bu nedenle artabilecek hareketliliğe karşı temkinli olmak gerekmektedir.

Teknik olarak incelediğimizde, geçtiğimiz hafta 105,20 bariyerinin aşılmasını sağlayan sert yükseliş sonrasında, toparlanma sürecinin takibini sürdürüyoruz. Kanal yönlü hareketlerin tekrar devreye girebileceği bölge, kısa vadeli beklentiler için kritik önem taşıyabilir. Günün zirvesi olan 106,30 seviyesi altında, kısa vadeli düşüşlerin ağırlık kazanması beklenebilir. Düşüşlerde 105,20 seviyesi hedeflenebilir. Fakat bu noktada yükseliş kanalı içerisinde oldukça önemli bir eşik olan bu bölgede dikkat etmek gerekmektedir. 105,20’nin kırılması gün içinde düşüşlere ivme kazandırabilir. Ancak kanal alt bölgesini hedefleyebilecek tepki satışları için, ek olarak bu bölgede gerçekleşebilecek günlük kapanış da takip edilecektir.

105,20’nin sınırlayıcı etkisi nedeniyle, bu bölgeden gerçekleşebilecek yukarı yönlü dönüşlerde, 106,30 seviyesinin geçilmesi alımlara hız kazandırabilir. Yükselişte 106,93 ve 107,66 seviyelerinin test edilmesi olasıdır.

Pivot: 106,30
Destek:
105,20 – 104,50 – 103,65
Direnç: 106,30 – 106,93 – 107,66

ALTIN ANALİZ

Altın fiyatını günlük grafikte incelediğimizde, düşüş kanalının güncelliğini koruduğunu, ek olarak bu kanal içerisinde yukarı yönlü kısa vadeli bir trend oluşumunu görmekteyiz. Bugün sona erecek FOMC toplantısı ve öncesinde açıklanacak para politikası kararları, Dolar üzerinde sert hareketler gerçekleşmesine, dolayısıyla altında hareketlenmelere neden olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, dünün zirvesi olan 1273,30 seviyesi altında düşüş baskılarının ağırlık kazanması beklenebilir. Düşüşlerde 21 günlük basit (simple) hareketli ortalamanın bölgesinde bulunan ve aynı zamanda kısa vadeli yükseliş trendinin sınırı olan 1264,50 seviyesinin kırılması, satışlara netlik kazandırabilir.

Altında yukarı yönlü beklentisi olan forex katılımcılarının, 1264,50 seviyesinden gerçekleşebilecek dönüş ve dolayısıyla kısa vadeli yükseliş trendinin aktifliğini görmeleri gerekmektedir. Bu durumda dünün zirvesi 1273,30 hedeflenebileceği gibi, bu seviyenin geçilmesi alımlarda kararlılık sağlayabilir.

Pivot: 1273,30
Destek: 1264,50 – 1257,66 – 1250,32
Direnç: 1273,30 – 1277 - 1285

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9992
En yüksek : 9990
En düşük : 9865
Kapanış : 9938

DAX30 gün içinde 9992 seviyesinden 9865 seviyesine kadar geriledi. Geniş bir bantta yaşanan harekette gün sonu kapanışın 9900 seviyesi üzerinde olması kısa vadeli yükseliş trendinden uzaklaşılmaması açısından pozitif. Cuma günü görülen en düşük seviye 9827 kısa vadeli dip kabul edilirse, 9827 ve bugünkü 9865 seviyesini yükselen dipler olarak olarak değerlendirebiliriz. Grafiğe saatlik bazda baktığımız için bu seviyelerin çok güçlü seviyeler olamayacağını da belirtmeliyiz. Bugün için endekste ilk direnç 9950 seviyesinde. Gün sonu kapanış 9950 seviyesi üzerinde olabilirse 10000 zirvesinin tekrar denenmesi mümkün.

Pivot : 9931
Destek
: 9930-9900-9800
Direnç: 9950-9974-10000

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1929
En yüksek : 1935
En düşük : 1923
Kapanış : 1933

1954 zirvesinden başlayan düşüş 1920 seviyesinde son bulmuş olabilir. Bu akşam Fed’den gelecek açıklamalar “piyasa dostu “ ifadeler içerirse sırayla 1938-1945 ve 1954 dirençleri önümüzdeki günler için hedef seviyeler olabilir. 1920 seviyesi altına gün sonu kapanışla inilirse aşağıda 1914 seviyesi minör, 1900 seviyesini güçlü destek olarak kabul edebiliriz.

Pivot : 1930
Destek:
1930-1927-1921
Direnç: 1936-1939-1945

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “USDTRY, S&P500 ve Dax30 Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler, Ekonomik Takvim ve EURUSD”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ” USDJPY, EURJPY, GBPUSD, Altın ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Günlük Parite ve Emtia Analizi, GCM Forex, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER, Foreks, Forex, Forex Analizleri, Forex Makaleleri, Forex Yorumları, Teknik Analiz, Temel Analiz, EUR/USD Analiz, GBP/USD Analiz, USD/TRY Analiz, USD/JPY Analiz, Ham Petrol Analiz, Altın Analiz,

ücretsiz üye olun

1160 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz