17 Haziran 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasaların gündeminde Irak’ın siyasi bütünlüğüne ilişkin endişeler gündemde yer almaya devam ediyor. Bunun yanında, Ukrayna ve Rusya arasındaki yükselen gerilim de jeopolitik risklerin arttığı algısını yaratırken, global piyasa katılımcıları iki bölgeye ait gelişmeleri yakıdan izliyor. Haftanın ikinci gününe geçilirken, haber akışının yanında yatırımcılar makro-ekonomik göstergeleri de takip etmeye hazırlanıyorlar.

“Wall Street verilerden destek aldı”

Irak tansiyonunun yükselmesi, Rusya’nın Ukrayna’ya aktardığı gazı keseceğini duyurması ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ABD’ye ilişkin büyüme tahmini düşürmesi, yeni haftanın ilk iş gününde gündemin önemli başlıkları olarak dikkat çekti. Ayrıca Arjantin’in temerrüde düşebileceği iddialarının yeniden konuşulmaya başlaması dikkat çekti.

Asya ve Avrupa endeksleri ise yeni haftaya Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak’taki faaliyetleri sonrasında belirsizliklerin arması ile birlikte kayıplarla başladılar. ABD dün açıklanan imalat ve sanayi üretimi verileri ile günü yataya yakın da olsa pozitif alanda tamamlamayı başardı. Bu sabah Asya borsalarının ise kayıp ve kazançlar arasında dalgalandığı görülürken, satışların daha ağırlıkta olduğu görülüyor. Japon Nikkei endeksi Yen’deki kayıplardan destek alarak primli seyrediyor.

“Dikkatler enerji fiyatlarında”

Gerek Rusya’nın Ukrayna’ya gaz tedarikini durduracağı, gerekse Irak’taki karışıklık enerji fiyatlarının gündemde kalmasını sağlayan ana başlıklar olarak dikkat çekiyor. Özellikle petrol fiyatları piyasalar tarafından yakından izleniyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) en önemli ikinci üyesi olan Irak’taki petrol arzının aksayabileceği düşünceleri, ülkedeki gelişmelerin yakından izlenmesini sağlıyor. Ancak son dönemdeki jeopolitik risk faktörü oluşturan olaylar, sadece bu varlıklarda değil, birçok finansal aracın fiyatında etkili oluyor. Altın, son yükselişlerinin ardından FOMC toplantısı öncesinde kayıplarına ağırlık verirken, yeni haftaya güvenli liman talebi ile yükselerek başlayan Yen, bu sabah Asya seansında değer kaybetti. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun haftanın ilerleyen günlerinde, ülkedeki çatışmaların önüne geçmek için detaylı barış planı açıklayacağını duyurması da etkili olan faktörler arasında yer aldı. Euro ise, Irak’taki karışıklığın petrol fiyatlarını yükseltebileceği ve dolayısı ile Euro Bölgesi’nde enflasyonunun artmasına neden olabileceği beklentisinden dün destek buldu. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) eğer enflasyon yükselişe geçerse para politikasını daha fazla genişletmeyeceği düşünülüyor.

“Veri akışı yoğunlaşıyor”

Dün ABD’den gelen verileri Wall Street endekslerine destek olmuştu. Bugün ise, öncelikle dikkatler İngiltere’den gelecek veri setinde olacak. İngiltere Merkez Bankası (BOE) üyelerinden David Miles’ın 2015 Mayıs ayına kadar faiz artırım yönünde oy kullanacağı ifadesinin bugün basına yansıdığı ülkeden gelecek olan enflasyon oranı dikkatle izlenecek. Sonrasında ise Almanya ve Euro Bölgesi geneli için yayınlanacak ZEW endeksleri izlenecek. Öğleden sonra dikkatler ABD’de yoğunlaşacak ve enflasyon oranı ile birlikte konut rakamları piyasalarda etkili olabilecek veriler arasında gündemde yer alacak. Yurtiçinde ise Cumhurbaşkanlığı sürecine ilişkin gelişmeler izlenmeye devam ediliyor.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – Enflasyon Oranı (CPI); Hafta içerisinde İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney’nin faizin daha yakın bir tarihte artırılabileceği yönündeki ifadeleri, Sterlin’de sert yükselişlerin görülmesine neden olmuştu. Mart ayına kadar üst üste 6 ay düşüş kaydeden CPI verisi ise Nisan ayına ilişkin olarak %1.8 ile yükselişe geçerken, enflasyonun düşmeye devam edeceği endişelerini bir miktar kırmıştı. Rakamın,%1.7 olan beklentinin üzerinde açıklanması, BOE’nin bu yıl içerisinde faiz artışı yapabileceği düşüncesini destekleyebilecekken, ada ülkesinin para biriminde de yükselişlere destek olabilir. Tahminin altında kalacak rakamlar ise Sterlin’de kayıplara yol açabilir.

Euro Bölgesi – Alman ZEW Ekonomik Kanısı (CPI); Son 5 aydır beklentilerin altında kalan, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya için açıklanan ZEW verisi, piyasalarda yakından takip edilen datalar arasında yer almaktadır. Euro Bölgesi’ne ilişkin olumsuz ekonomik görünüm ve Ukrayna’ya ilişkin belirsizlikler, endeksin Ocak ayındaki 61.7 seviyesinden, son olarak Mayıs ayında 33.1’e kadar gerilemesinde önemli rol oynadı. Kurumsal yatırımcılara yapılan anket sonucu oluşturulan ZEW Enstitüsü’nün hazırladığı ekonomik hassasiyet verisinin 35.2 olan beklentinin altında açıklanması halinde Euro’da değer kayıpları görülebilecekken, verinin tahminlerin aşması, kıtanın ortak para biriminde yükselişlere zemin oluşturabilir.

ABD – Yapı Ruhsatları; ABD’de konut piyasasına ilişkin karışık sinyaller veren ekonomik datalar, ülkede ekonominin yolunda gittiği yönündeki iyimserliğin önündeki engeller arasında yer alıyor. Enflasyon oranı (CPI) ve konut başlangıçları verileri ile aynı anda açıklanacak olan yapı ruhsatları verisinin 1.07M olan beklentiden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endekslerinde ve Dolar’da değer değişimleri izlenebilir. Söz konusu verinin piyasalara etkisini, CPI ve konut başlangıçları rakamlarını da dikkate alarak değerlendirmek faydalı olacaktır.

ABD – Enflasyon Oranı (CPI); Aylık bazda izlenen çekirdek enflasyon oranı verisi ABD’de, geride kalan son 15 içerisinde ya %0.1, ya da %0.2 olarak gerçekleşti. CPI ise son olarak %0.3’lük bir artışa işaret etmişti. Ekonomik aktivitelerin canlılığı konusunda bilgi verebilecek rakamların beklentileri aşması, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısı öncesinde Dolar’a yükseliş getirebilecekken, beklentileri karşılamayacak rakamlar, ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir. CPI dataları ile birlikte aynı anda yayınlanacak olan konut verileri de, piyasaların merceği altında olacağı için bu rakamları da izlemek faydalı olacaktır.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:15 CHF PPI (Aylık) 0,0% -0,3%

11:30 GBP CPI (Yıllık) 1,7% 1,8%

11:30 GBP PPI Girişi (Aylık) 0,1% -1,1%

11:30 GBP RPI (Yıllık) 2,5% 2,5%

11:30 GBP HPI (Yıllık) 9,1% 8,0%

12:00 EUR Alman ZEW Ekonomik Kanısı 35,2 33,1

12:00 EUR ZEW Ekonomik Kanısı 59,6 55,2

15:30 USD Çekirdek CPI (Aylık) 0,2% 0,2%

15:30 USD CPI (Aylık) 0,2% 0,3%

15:30 USD CPI (Yıllık) 2,0% 2,0%

15:30 USD Konut Başlangıçları 1,04M 1,07M

15:30 USD Yapı Ruhsatları 1,07M 1,08M

EURUSD ANALİZ

Yeni haftaya sakin bir başlangıç yapan EURUSD paritesinde dün Avrupa seansının başlaması ile birlikte fiyat değişimlerinin hız kazandığı görüldü. Fiyatın, kritik olduğunu ifade ettiğimiz 1.3587 direncine kadar yükseldikten sonra satış baskısına maruz kalarak, 1,3557’lere kadar gerilediğini gördük. Irak’taki gelişmeler ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasında atabileceği olası adımlar ise, çiftin yönünde etkili olan temel faktörler olarak dikkat çekiyor. Ekonomi takviminde dünkü veri akışı nispeten zayıftı ancak bugün gerek Euro Bölgesi’nden, gerekse ABD tarafından önem derecesi yüksek rakamlar yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek.

Pariteyi teknik olarak incelediğimizde, fiyatın, daha öncede önemini belirttiğimiz 1.3587 seviyesi altında kaldığı sürece aşağı yönlü baskıların süreceği yönündeki beklentimizi koruduğumuzu ifade edebiliriz. Paritede bu direncin altındaki düşüşler fiyatın yeniden 1.3500 desteğini test etmesini sağlayabilir.

Gün içerisinde EURUSD paritesinin 1.3587 direncini geçmesi halinde ise fiyat 1.3615 ve 1.3648 seviyelerini denemek isteyebilir.

Pivot: 1,3587
Destek:
1,3550-1,3538-1,3500
Direnç: 1,3587-1,3615-1,3648

GBP/USD ANALİZ

GBP/USD paritesi, teknik olarak bulunduğu seviyeler nedeniyle oldukça kritik bir süreç geçirmektedir. Bu nedenle bugün açıklanacak ekonomik takvim verileri arasında, özellikle İngiltere ve ABD tarafından gelecek enflasyon rakamlarına dikkat edilmelidir. Yarın ise ABD’de FOMC toplantısı gerçekleşirken, İngiltere’den son merkez bankası toplantısının tutanakları yayınlanacak. Piyasaların dikkatle izleyeceği gelişmeler öncesi, paritede volatilite önemli ölçüde artabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, İngiltere’de faiz artırımının piyasa beklentisinden erken gerçekleşebileceğine dair açıklamaların etkisiyle paritedeki sert tırmanışı görmüştük. Parite, Ekim 2008’den bu yana pariteyi satış baskısına maruz bırakan 1,7010 – 1,7050 bandı altında kaldığı sürece, düşüş baskılarının ağırlık kazanması beklenebilir. Bu süreçte Dolar endeksinde devam etmekte olan yükseliş kanalı, paritede düşüşler için teyit oluşturabilir. Düşüşlerde 1,9820 seviyesi hedeflenebileceği gibi, bu seviyenin kırılması satışlarda netlik sağlayabilir.

Paritede yükseliş yönlü beklenti oluşturabilmek için, 1,7010 seviyesinin yanı sıra, kritik özellikle bandın üst noktası olan 1,7050 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Bu durumda alımların ivme kazanması da beklenebilir.

Pivot: 1,7010
Destek
: 1,6920 – 1,6880 – 1,6850
Direnç: 1,7010 – 1,7050 – 1,7130

USD/TRY ANALİZ

Parite güne 2.14 seviyesi üzerinde başlıyor. Irak haberleri TL’yi zayıf tutmaya devam ediyor. Tansiyonun azalmaması durumunda parite 2.15-2.17 aralığına doğru gidebilir. Gelecek iyi haberlerle 2.10-2.12 aralığına dönüş mümkün olabilecek. Bugün için saatlik grafikte ilk direnç 2.1484 seviyesinde. 2.1545 seviyesi üzerinde saatlik kapanışların yaşanması durumunda yükselişte ikinci hedef 2.1647 seviyesi olabilir. Geri çekilmelerde 2.13 ve 2.12 seviyeleri destek görünümünde.

Pivot : 2.1368
Destek
: 2.1362-2.1301-2.1200
Direnç: 2.1484-2.1545-2.1647

USD/JPY ANALİZİ

Son günlerde, ekonomik göstergelerin yanı sıra, jeopolitik gelişmelerin de fiyatlamalara dahil olduğu USD/JPY paritesinde, yarın gerçekleşecek FOMC toplantısı öncesi 101,60 – 102,50 aralığındaki bant hareketinin devam ettiğini görüyoruz.

Günlük grafiği incelediğimizde, bant hareketinin dışında gerçekleşebilecek hareketlerin kanal içi yön arayışında etkili olabileceğini söyleyebiliriz. Bandın üst noktası olan 102,15 seviyesi altında, düşüş baskılarının ön plana çıkması beklenebilir. Satışların devamlılığı açısından, bandın alt noktası ve aynı zamanda 155 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama üzerinde bulunan 101,60 seviyesinin kırılmasına ihtiyaç vardır. Bu durumda kanal alt bölgelerine doğru fiyatlamalar gerçekleşebilir.

155 günlük üssel hareketli ortalamanın paritede önemli bir gösterge olması nedeniyle, üzerinde bulunan 101,60 seviyesinin kırılamaması, alıcıların devreye girmesine neden olabilir. Bu noktada 102,15 seviyesinin geçilmesi, 102,85’leri hedefleyebilecek alımlara neden olabilir.

Pivot: 102,15
Destek:
101,60 – 101,20 – 100,75
Direnç: 102,15 – 102,55 – 102,85

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinde, güncel seviyesi 138,82 olan 200 günlük basit (simple) hareketli ortalamanın desteklemekte olduğu kanalın kırılması sonrası oluşan 137,70 – 138,65 bandının takibini sürdürmekteyiz. Bu bant hareketinin hangi yöne doğru çıkış gerçekleştireceği, EUR/JPY işlemcileri için belirleyici olabilir.

Paritede tekrar yükseliş yönlü beklenti oluşturabilmek için, bandın üst noktası olan 138,65 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Ek olarak 200 günlük hareketli ortalamanın da geçilmesi alımlar için destekleyici nitelikte değerlendirilebilir. Buna bağlı olarak kanal içine dönüş sağlayabilecek paritede kararlı yükselişler görülebilir.

Kanalın kırılması sonrası tepkilerin aşağı yönlü gerçekleşebilmesi için, bandın alt noktası olan 137,70 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu durumda satışları netleştirebilir. Bu bölgede gerçekleşebilecek günlük kapanışlar ise, aşağı yönlü baskıları için teyit oluşturabilir.

Pivot: 137,70
Destek:
137,70 – 137,20 – 136,53
Direnç: 138,65 – 139,32 – 140,15

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrol fiyatında Irak gündemiyle şekillenen görünüm sonrasında, 3 günlük bir düşüş maratonu gerçekleştiğini gördük. Bu süreçte ise Irak gündeminin yanı sıra, ABD stok beklentilerinin de fiyatlamalara dahil olması beklenebilir.

Günün zirve noktası da olan 106,25 seviyesinin altında kalan fiyatın, aşağı yönlü baskılara maruz kalması beklenebilir. Bu durumda 105,68 ve kritik 105,20 bariyeri hedeflenebilir.

Düşüşlerin toparlanma olup olmamasını belirleyebilmek fiyatın gidişatı için önemlidir. Bu nedenle 105,20 üzerinde gerçekleşebilecek her günlük kapanış, kanal yönlü hareketleri aktif duruma getirebilir. Gün içerisinde 106,25 seviyesinin geçilmesi, alım yönlü baskıların ön plana çıkmasını sağlayabilir.

Pivot: 106,25
Destek:
105,65 – 105,20 – 104,50
Direnç: 106,25 – 106,93 – 107,66

ALTIN ANALİZ

Altın fiyatında, Avrupa piyasaları açılışı öncesi 4 saatlik grafikte belirttiğimiz yükseliş kanalının kırılmış olduğunu görüyoruz. Kanalın alt noktası durumundaki, (aynı zamanda 21 periyotlu basit hareketli ortalama) 1270 seviyesinin altında, düşüş baskılarının ağırlık kazanması beklenebilir. Avrupa açılışı öncesi 1263 seviyesini test eden fiyatın, bu seviyesi kırması durumunda 1257,50 ve 1250’lerin hedeflenmesi olasıdır.

Altında yükseliş yönlü beklentisi olan forex katılımcılarının, son süreçte yaşanan sert düşüş baskılarını takip etmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte, hareketler sonrası gerçekleşebilecek yükselişlerin toparlanma mı yoksa trende dönüş çabası olduğunun cevabını arayacağız. Alım yönlü stratejiler için, kanala dönüş anlamına gelebilecek 1270 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek hareketlerin takibine ihtiyaç vardır. Bu durumda tekrar 1285 seviyeleri gündeme gelebilir.

Pivot: 1270
Destek:
1263,30 – 1257,50 - 1250
Direnç: 1270 – 1277 - 1285

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9892
En yüksek : 9933
En düşük : 9881
Kapanış : 9909

Endeks 3 günlük eksi kapanıştan sonra haftanın ilk işlem gününde yükselişle kapandı. 9900 seviyesi üzerinde günlük kapanış 9920-9950 seviyelerine doğru yükselme ihtimalini kuvvetlendirir.9900 seviyesi altına inilmesi durumunda aşağı yönlü 100 puanlık hareket alanı mevcut.

Pivot : 9907
Destek
: 9900-9800-9710
Direnç: 9920-9974-10000

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1927
En yüksek : 1933
En düşük : 1918
Kapanış : 1928

Fed toplantısı öncesi endeks 1910 seviyesi üzerinde denge bulmaya çalışıyor. Bugün için saatlik grafikte ilk direnç 1932 seviyesinde. Yükselişin devamı gelir ve 1936 seviyesi üzerinde saatlik kapanışlar yaşanırsa 1943 seviyesi ilk hedef olabilir. 1924 seviyesi ise geri çekilmede ilk güçlü destek bölgesi.

Pivot : 1926
Destek:
1924-1920-1914
Direnç: 1932-1936-1943

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “USDTRY, S&P500 ve Dax30 Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler, Ekonomik Takvim ve EURUSD”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ” USDJPY, EURJPY, GBPUSD, Altın ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Günlük Parite ve Emtia Analizi, GCM Forex, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER, Foreks, Forex, Forex Analizleri, Forex Makaleleri, Forex Yorumları, Teknik Analiz, Temel Analiz, EUR/USD Analiz, GBP/USD Analiz, USD/TRY Analiz, USD/JPY Analiz, Ham Petrol Analiz, Altın Analiz,

ücretsiz üye olun

1201 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz