8 Ekim 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda global ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ve jeopolitik gelişmeler gündemde yer almaya devam ederken, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugün yayımlanacak son toplantısının tutanakları merakla bekleniyor. Avrupa endekslerinde satış baskısı devam ederken, ABD borsalarının hafif alıcı bir açılış ile güne başlaması bekleniyor.

“FOMC öncesinde piyasalar”

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) global ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çektiğini duyurmasının ardından piyasalarda endişelerin devam ettiği görülüyor. Petrol fiyatlarında bu paralelde düşüşler öne çıktı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) 17 Eylül’de tamamlanan toplantısının bugün yayımlanacak tutanakları öncesinde Avrupa borsalarında %0.20’den %0.60’a kadar kayıplar izlenirken, Wall Street’in ise yeni güne bir miktar daha iyimser başlaması bekleniyor. FOMC tutanakları öncesinde Dolar endeksinde nispeten dar salınım hareketleri etkili olurken, Kobani protestolarının yurtiçinde şiddetlenmesi ile Türk Lirası’nda değer kaybetti. BIST-100 endeksinde ise düşüş %2’nin üzerine kadar çıktı. TCMB’den yapılan bugünkü açıklamada ise bankaları bir hafta vadeli Dolar ve Euro borçlanma faizlerinin düşürüldüğü bildirildi.

“Babacan OVP’yi açıkladı”

Kobani protestolarının getirdiği kaygıların etkili olduğu yurtiçi piyasalarda günün ilk yarısında, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın basın toplantısı ile sunumunu yaptığı Orta Vadeli Plan’ın (OVP) detayları izlendi. Babacan, 2014 için büyüme tahminini %3.3, 2015 için ise %4 olarak açıkladı. Başbakan yardımcısı ayrıca, yıl sonu enflasyon beklentilerini %9.4 olduğunu ifade ederken, önümüzdeki on yıllık süreçte gelişmekte olan ülkelerin büyüme rakamlarının, geride kalan on yıla göre daha düşük olacağını öngördüklerini dile getirdi.

“Evans; Daha fazla kanıta ihtiyaç var”

FOMC üyesi ve Chicago FED Başkanı Charles Evans, bugün yaptığı bir konuşmada, FED’in faiz artırmasına yönelik yapılan çağrılardan oldukça rahatsız olduğunu söyledi. Evans, faiz artırımından önce sürdürülebilir büyüme için daha fazla kanıt görmeleri gerektiğinin altını çizerken, para politikasını erken sıkılaştırmaktan kaçınmaları gerektiğini belirtti. Başkan ayrıca, “istihdam piyasası toparlanıyor ancak daha fazla kazanıma ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

“FOMC tutanakları ve bilançolar bekleniyor”

Küresel büyüme endişesi ve Ortadoğu gerilimini yakından izleyen piyasalarda dikkatler FOMC’nin tutanaklarına çevrilmiş durumda. FED’in faiz artırım zamanına ilişkin beklentileri yönlendirebilecek tutanakların satır aralarındaki değerlendirmeler Dolar’ın ve dolayısı ile birçok finansal aracın değerinde sert hareketlere yol açabilir. Dolayısı ile yatırımcılar, bugün başlayan ABD şirketlerinin bilanço sezonu ile birlikte FOMC kayıtlarını mercek altına alacaklar. Bugün, alüminyum üreticisi ABD’li Alcoa, üçüncü çeyrek faaliyet sonuçlarını yayımlayacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

ABD – FOMC Toplantı Tutanakları; ABD Merkez Bankası’nın (FED) 17 Eylül’de tamamlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının yayımlanacak tutanakları, yeni haftanın en dikkat çekici gelişmeleri arasında yer alıyor. Son toplantısından sonra yapılan açıklamada FED, beklendiği gibi tahvil alımlarını 10 miyar Dolar azaltırken, faiz oranını değiştirmemişti. Merakla beklenen sözlü yönlendirmeden ise “considerable time” ifadesi çıkarılmazken, FOMC üyelerinin faiz artışlarının 2015 yılında, Haziran toplantısına göre daha hızlı olacağını düşündüklerinin görülmesi, Dolar’da yukarı yönlü harketlere destek sağlamıştı. Faiz oranının değiştirilmemesi kararına üyelerden Fisher ve Plosser’ın muhalefet etmesi de, toplantının dikkat çeken noktaları arsında yer aldı. İlgi toplantının yayımlanacak tutanaklarında piyasalar, faiz artışının zamanı ve hızına ilişkin yeni ipuçları almaya çalışacaklar. Piyasalarda genel fikir birliğinin 2015’in ortalarında FED’in ilk faiz artışını yapacağı yönünde olduğu düşünüldüğünde, bu tarihin daha yakın, ya da daha uzak bir beklentiye revize edilmesine yol açabilecek, tutanakların satır aralarındaki olası ifadeler Dolar’da sert fiyat değişimlerine neden olabilir.

Avustralya – İstihdam Değişimi; Ülkenin para birimi üzerinde sert hareketlerin görülmesine neden olabilecek Avustralya’nın istihdam verileri, Perşembe sabahı Asya-Pasifik cephesinden gelecek önem derecesi yüksek datalar arasında yer alıyor. Temmuz ayında, artış beklentilerine rağmen istihdamdaki değişim azalırken, işsizlik oranı ise %6.4 ile son 12 yılın en yüksek seviyesine yükselmişti. Ancak Ağustos ayına ait rakamlar oldukça olumlu bir tablo çizdi diyebiliriz. İlgili dönemde istihdam değişimi 121 bin artışa işaret ederek rekor kırarken, işsizlik oranı tahmin edilenden daha fazla geriledi. Eylül ayına ait gelecek yeni rakamların beklentilerden daha olumlu bir tablo oluşturması halinde Avustralya Doları’nda yükselişler izlenebilecekken, öngörülerin altında gelecek datalar, ülkenin para biriminde baskı yaratabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

08 Ekim 2014 Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri 1,533M -1,363M

20:01 USD 10-Yıllık Tahvil İhracı

21:00 USD FOMC Toplantı Tutanakları

09 Ekim 2014 Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

02:01 GBP RICS Konut Fiyatı Dengesi 38% 40%

02:50 JPY Çekirdek Mekanizma Siparişleri (Aylık) 1,1% 3,5%

03:30 AUD İstihdam Değişikliği -29,6K 121,0

03:30 AUD İşsizlik Oranı 6,2% 6,1%

EURUSD ANALİZ

Haftanın açılışı ile birlikte gerçekleştirdiği tepki satışları ile EURUSD paritesinin yükselişlerine destek olan Dolar Endeksi, gün içerisinde yükseliş trendinde kanalın alt noktası olan 85,55destek noktasına yakın bölgeden gerçekleştirmiş olduğu yükselişlerle trendin devamlılığı için önemli adımlar atma gayretindedir. Dolar Endeksin 85,55 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürdüğü müddetçe yükseliş trendi içerisinde hareketlerini devam ettireceği gibi EURUSD paritesinin de tepki alımlarının sınırlı olma beklentisi güncelliğini koruyacaktır.

1 no’lu grafik eklenecek

EURUSD paritesini incelediğimizde TR saati ile 21:00’de açıklanacak olan kritik FOMC tutanakları öncesinde 1,2675 seviyesine yakın hareketlerini sürdürdüğünü görmekteyiz. 4 saatlik grafikte düşüş trendi ve bu trendde kanalın üst noktası olan 1,2715 bariyeri altında negatif baskının devam etme ihtimalinin güncelliğini koruduğunu söyleyebiliriz. Bu seviye aynı zamanda da 89 periyotluk üssel hareketli ortalama olarak da önemini artırmaktadır. Paritenin bu bariyer altında kalma düşüncesi 1,2620 – 1,2580 desteklerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Yükselişlerin devam edeceğini düşünen Forex katılımcısı ise 1,2715 seviyesinin geçilmesine odaklanmalıdır.

Pivot: 1,2715
Destek:
1,2620-1,2580-1,2540
Direnç: 1,2683-1,2715-1,2765

GBP/USD ANALİZ

Dolar Endeksinde yaşanılan tepki satışları ile birlikte yukarı yönlü çıkışlarını EURUSD paritesi gibi devam ettiren GBPUSD paritesi haftanın üçüncü işlem gününde 1,6040 desteğinden almış olduğu güç ile 1,6100 seviyesine yaklaştı ve şu sıralar 1,610 seviyesi üzerinde seyrini sürdürmektedir. Kritik FOMC tutanakları ve ABD borsaları açılışı öncesinde GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6130 bariyeri altında negatif baskının devam ettiğini ifade edebiliriz. Parite, eğer bu bariyer altında kalmayı başarırsa aşağı yönlü baskılarını 1,6030 – 1,5990 olarak devam ettirebilir. Yükselişlerin devam edeceğini düşünen Foreks işlemcisi ise 1,6130 seviyesinin geçilmesine odaklanmalıdır.

Pivot: 1,6130
Destek; 1,6030-1,5990-1,5950
Direnç; 1,6130-1,6170-1,6200

USD/TRY ANALİZ

Bayram tatili sonrasında yurtiçi piyasaları güne hızlı bir başlangıç yaptı. BİST-100 endeksi gün içi %2’lere varan değer kayıplarını oluşturması, kurdaki yükseliş beklentilerini destekledi. USDTRY kuru gün içi yükselişlerini 2,2938 seviyesine kadar sürdürdü ve şu sıralar 2,2895 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde Başbakan yardımcısı Ali Babacan, bugün orta vadeli planı (OVP) açıkladı. En dikkat çekenler, 2014 büyüme beklentisinin %4’ten %3,3’e, enflasyon oranın ise %5,5’ten %9,4’e çıkması olarak değerlendirilebilir. Günün kalanını incelediğimizde gözlerin FOMC toplantı tutanaklarında olduğunu ifade edebiliriz.

USDTRY kurunu incelediğimizde özellikle Türk Lirasının Dolar karşısında değer kaybetmeyi sürdürdüğünü görmekteyiz. Bu tutum kur da daha önceki zirve noktasına yaklaşma ihtimalini güçlendirmektedir. USDTRY kuru eğer 2,2630 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yükselişlerini daha önceki zirve noktası olan 2,3066 bariyerine kadar taşıyabilir. Bu bağlamda da olası düşüşler 2,2630 üzerinde kaldığı müddetçe alış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot: 2,2630
Destek
: 2,2800-2,2725-2,2630
Direnç: 2,2950-2,3066-2,3130

USD/JPY ANALİZİ

Bu akşam açıklanacak FED toplantı tutanakları öncesinde Dolar endeksindeki karışık seyrin, USD/JPY paritesinde yansımalarını takip ediyoruz. Gün boyu oluşan fiyatlamalarla birlikte 108,00 – 108,52 aralığındaki hareketler dikkat çekiyor. ABD piyasalarının açılışıyla birlikte artabilecek hareketler, bandın dışında fiyatlamalara yol açabileceği için dikkatle takip edilmelidir. Ek olarak, bugün ABD’de başlayacak olan bilanço sezonu fiyatlamaları etkileyebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, 120 periyotluk basit (simple) hareketli ortalamanın aşılamamasıyla birlikte tepki satışlarının gerçekleştiğini gördük. Günün kalanında, trendin alt noktası olarak belirttiğimiz 108,00 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlandığı müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 108,52 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin aşılması bant hareketinin sonlanması ve hareketli ortalamanın aşılmasıyla birlikte yükseliş baskısına netlik kazandırabilir.

Gün içerisinde, 108,00 seviyesinin kırılması, trendin sorgulanmasıyla birlikte tepki satışlarına ve 107,72 seviyesinin tekrar hedeflenmesine neden olabilir. Ancak, daha kalıcı beklentiler ve trendin sona erişine teyit aramak için, 108,00 seviyesinin altında arka arkaya en az iki adet 4 saatlik kapanışın gerçekleşmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

Pivot: 108,00
Destek:
108,00 – 107,72 – 107,38
Direnç: 108,52 – 108,76 – 108,05

EUR/JPY ANALİZİ

Zayıf veri akışı nedeniyle yatay fiyatlamaların hakim olduğu EUR/JPY paritesinde, bu akşam açıklanacak FED toplantı tutanakları hareketliliği artırabilir. Beklentilere ilişkin fiyatlamaların yoğunlaşacağı süreçte, özellikle ABD piyasalarının açılışı sonrasına dikkat etmekte fayda var.

Teknik olarak incelediğimizde, yatay fiyatlamaların 137,28 seviyesinin altında devam ettiğini görüyoruz. Düşüş trendinin güncelliğini koruduğu süreçte, gün içerisinde 137,28 seviyesi altında kalındığı müddetçe düşüş baskısının teknik açıdan destek görmesi beklenebilir. Olası satışlarda 136,83 ve 136,99 seviyeleri hedeflenebilecek seviyeler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede yükseliş yönlü beklenti oluşturmak için, 137,28 seviyesinin aşılması gerekmektedir. Bu şartla birlikte oluşabilecek tepki alımlarında 138,00 seviyesine doğru fiyatlamalar gerçekleşebilir.

Pivot: 137,28
Destek:
136,33 – 135,71 – 135,22
Direnç: 137,28 – 137,65 – 138,00

USD/CHF ANALİZİ

USD/CHF paritesinde, FED tutanaklarının açıklanması öncesinde Dolar endeksinde hareketli fakat bant hareketini takip eden bir seyir görmekteyiz. Bugün açıklanacak tutanakların yanı sıra, ABD’de bilanço sezonunun başlamasıyla birlikte piyasa açılışında artabilecek fiyatlamalara dikkat edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, kısa vadeli trendi (yeşil) destekleyen 55 periyotluk üssel (exponential) hareketli ortalamanın güncel seviyesi olan 0,9550 üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının etkili olabileceğine dair beklentimiz korunmaktadır. Olası alımlarda 0,9595 ve 0,9624 seviyeleri hedeflenebilir.

Paritenin mevcut durumunda düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için, yükselişlerin sınırlı kalmasıyla ortaya çıkabilecek tepki satışlarının takibi gerekmektedir. Olası satışlarda 0,9550 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviye altında gerçekleşebilecek arka arkaya iki adet 4 saatlik kapanış, kısa vadeli trendin sorgulanmasıyla birlikte daha kalıcı tepki satışlarına olanak sağlayabilir.

Pivot: 0,9550
Destek: 0,9550 - 0,9514 - 0,9477
Direnç: 0,9595 – 0,9624 – 0,9653

USD/CAD ANALİZİ

USD/CAD paritesindeki fiyatlamaları incelediğimizde, bugün ABD’de açıklanacak FED toplantısı tutanakları ve açılışı gerçekleşecek bilanço sezonu öncesinde bekleyişin etkisiyle birlikte yatay bir görünüm karşımıza çıkıyor. Piyasa açılışıyla yoğunlaşabilecek beklenti fiyatlamalarına karşı temkinli olunmalıdır.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde, günün dip noktası olan 1,1146 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının etkili olabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Olası alımlarda 1,1222 ve 1,1276 hedeflenebilecek seviyeler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede aşağı yönlü beklenti oluşturabilmek için 1,1146 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu şart gerçekleştiği taktirde, tepki satışlarının 1,1108 ve 1,1070 bölgesini hedeflemesi olasıdır.

Pivot: 1,1146
Destek:
1,1146 - 1,1108 – 1,1070
Direnç: 1,1222 – 1,1276 – 1,1347

HAM PETROL ANALİZ

Haftanın üçüncü işlem gününe geldiğimizde Ham Petrol fiyatının aşağı yönlü baskısına devam ettiğini görmekteyiz. Gün içerisinde 88,61 seviyesine kadar yükselen ancak çıkışını devam ettiremeyen Ham Petrol, ABD seansı açılışı öncesinde 87,81 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Teknik olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde 90,40 bariyeri altında negatif baskının devam ettiğini ifade edebiliriz. Ham Petrol eğer 90,40 bariyeri altında kalmayı sürdürürse uzun vadeli alıcılar için kritik bir destek noktası olan 86,00 seviyesi gündemimizde yer alabilir. Özellikle de bu seviyenin testi sonrasında uzun vadeli yükseliş trendi değişecek mi değişmeyecek mi sorusunun cevabı için aceleci davranmamak, haftalık kapanışı beklemek en önemli stratejilerin başında yer almaktadır.

Pivot: 89,40
Destek: 87,23-86,00-85,09
Direnç: 88,60-89,40-90,40

ALTIN ANALİZ

1180 seviyesinden gerçekleştirmiş olduğu dönüş ile tepki alımlarının devam etmesine ilişkin önemli adımlar atan Altın, haftanın üçüncü işlem gününde yukarı yönlü çıkışlarını 1221 seviyesine yaklaştırdı, şu sıralar 1216 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Yukarı yönlü hareketlerin tepkisel nitelikte olduğunu 1180 desteğinden gerçekleştirilen dönüşlerle net bir şekilde görebiliyoruz. Burada dikkat edilmesi gerekilen husus ise tepki alımlarının nerede sonlanabileceğidir. Bu konuda 1241 – 1290 – 1332 bariyerleri önem arz eden 3 direnç noktası olarak karşımızdadır.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1202 desteği üzerinde pozitif seyrin devam ettiğini görmekteyiz. Bu tutum Altındaki tepki alımlarının devam etmesi ihtimalini güçlendireceği gibi 1232 – 1241 dirençlerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Altın hareketlerinde düşüş beklentisi içerisinde olan Forex katılımcıları ise 1202 desteğinin kırılmasını beklemelidir.

Pivot: 1202
Destek: 1210-1202-1192
Direnç: 1224-1232-1241

DAX30 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 9430

200 günlük basit hareketli ortalama: 9567

Endeks bülten saatine kadar en düşük 8984, en yüksek 9062 seviyelerini gördü, son işlemler 9019 seviyesini gösteriyor. Alman ekonomisine dair son gelen veriler ekonomide durgunluk korkularını canlandırdı.DAX30 200 günlük hareketli ortalamasını aşağı kırdıktan sonra düşüş hareketi hızlandı ve 8900 bölgesine tekrar geri dönüldü. Sert geri çekilmede en yakın güçlü destek 8900 seviyesinde. 8900 seviyesi altında günlük kapanışlarda 8750 seviyesi hedef olabilir. Yükselişlerde 9080 seviyesi eski destek-yeni direnç konumunda.

Pivot : 9065
Destek
: 9000-8960-8900
Direnç: 9080-9160-9235

S&P500 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 1968

200 günlük basit hareketli ortalama: 1900

SP500 endeksinde en düşük 1925, en yüksek 1933 seviyeleri görüldü. Bu akşam TR saati ile 21.00’de açıklanacak FOMC tutanakları bekleniyor. Endeks 50 günlük ortalaması altına indikten sonra 1900 desteğine doğru hareketi hızlandı, 1970 seviyesinden geçen ortalama tekrar geçilmeyi denendi fakat geçilemedi, artık bu seviye önemli bir direnç bölgesi durumunda. 1970 seviyesi öncesinde 1950 direncinden bahsetmek mümkün. 1890-1900 aralığı hem temmuz ayı dibi hem de 200 günlük ortalama seviyesi. O yüzden 1890-1900 bölgesi önemli bir destek. Bu bölge altına inilirse yükseliş trendinin devamı sorgulanmaya başlayacaktır.

Pivot : 1936
Destek:
1920-1912-1900
Direnç: 1937-1945-1960

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURJPY, USDCAD, USDCHF Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, USDCHF, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1329 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz