4 Aralık 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda merakla beklenen Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamaları, paritelerde sert hareketlerin görülmesine neden oldu. ECB Başkanı Draghi’nin konuşması sonrasında özellikle Euro tarafında önemli fiyat değişimleri izlendi. Avrupa borsalarında Draghi’nin açıklamaları sonrasında kayıplar öne çıktı. ABD’de ise haftalık işsizlik başvuruları beklendiği gibi gerilerken, Wall Street endekslerinin de ECB’den gelen açıklamaları ile güne satış ağırlıklı başlaması bekleniyor.

“Draghi beklentileri kırdı, Euro yükselişe geçti”

Piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında bir değişiklik yapmayan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) basın konferansında konuşan Mario Draghi, piyasalarda sert hareketlerin görülmesine neden oldu. Hafta boyunca ECB’nin parasal genişlemenin artırılması konusunda açık kapı bırakacağı yönündeki beklentiler ile değer kaybeden Euro, Draghi’nin konuşması ile bile birlikte yükselişe geçti. Başkan, tahvil alımları konusunda ipucu alınabileceği düşüncesine rağmen, “Parasal teşvikler konusunda başarılanları, gelecek yılın başlarında değerlendireceğiz” şeklinde konuştu ve para politikasının genişletileceği yönündeki tahminlerin daha iler tarihlere ötelenmesine neden oldu. Mario Draghi yapacakları değerlendirmenin tedbirlerin büyüklüğü ve hızına uygulanacağını sözlerine ekledi. Basın mensuplarından gelen bir soru üzerine Başkan, ECB’nin yeni tedbirlere Ocak ayında karar vermeyebileceğini dile getirdi. Bunun dışında Draghi, gerektiğinde yeni adımlar atmaya hazır oldukları yönündeki ifadesini yineledi.

Özet olarak Draghi’nin kullandığı cümlelerin piyasalarda etkili olan temel kısmını yukarıdaki gibi özetleyebiliriz. Bunun yanında ECB’nin bugünkü duyurusu ile Euro Bölgesi’ne ilişkin büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini gördük. Draghi, rakamlardaki güncellemelerin esas olarak düşük petrol fiyatlarını ve zayıf büyümeyi yansıttığını belirtti.

ECB’nin basın konferansında Başkan Draghi’nin konuşmasının ardından Euro’da yukarı yönlü hareketlerin hız kazandığı görüldü. EUR/USD paritesinde yükselişlerin ardından geri çekilmeler izlendi. Dolar endeksi ise Avrupa’nın ortak para birimimdeki yükselişler ile düşüş kaydetti.

“İstihdam talepleri geriledi”

ECB’nin basın konferansının başladığı sıralarda, piyasalar için önemli olan ABD’nin haftalık işsizlik maaşı başvurularını gösteren istihdam talepleri verisi açıklandı. beklendiği kadar gerilemeyen ilgili rakam, geride kalan hafta 297 bin Amerikalının işsizlik haklarından yararlanmak için başvuruda bulunduğuna işaret etti. (Beklenti: 296 bin) Önceki hafta için yayımlanan data ise bin kişi yukarı revize edilerek, 313 binden 314 bine çıkarıldı. Piyasa tahminlerine yakın gerçekleşen göstergenin, ECB’nin basın konferansının başlamasının da etkisi ile piyasalarda fazla etkili olmadı.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Dragi’nin konuşmasında piyasalar, bu toplantıda parasal genişlemeye ilişkin kararlar alınabileceği yönündeki beklentilerinin kırıldığını ifade edebiliriz. Başkan, ilgili değerlendirmelerin gelecek yılın başlarında yapılacağını ifade etti. Piyasalarda ise Draghi’nin geride kalan hafta yaptığı konuşmalar sonrasında ECB’nin bugünkü toplantısında bazı ipuçları verebileceği düşüncesi böylece kırılmış oldu. Bu paralelde Avrupa borsalarında teşvik beklentilerinin kenara bırakılması ile kayıplar izlenirken, Euro ise yükseliş kaydetti. Euro’daki yükselişin Dolar endeksi üzerindeki negatif yansımaları ise genel olarak paritelerde etkili olurken, altın fiyatlarında da, her ne kadar sonrasında düşüşler izlense de, yukarı yönlü hareketlerin dikkat çektiğini ifade edebiliriz. USD/TRY paritesi, önce Dolar’daki kayıplardan etkilenerek düşüş kaydetse de, sonrasında ECB’ye ilişkin teşvik beklentilerinin kırılması ile Türk Lirası’ndaki gerileme beraberinde yükseliş kaydetti.

Petrol

Petrol fiyatlarında Suudi Arabistan’dan gelen haberler aşağı yönlü hareketlerin hızlanmasına temel oluşturdu. İlgili ülkenin kamuya ait petrol şirketi, Ocak ayında Asya’ya Arap “Light” petrolünü, Umman/Dubai fiyatının 2 Dolar altına satacağını ve aynı cins petrolü, aynı dönem için Aralık ayına göre ABD’ye 0,70 Dolar daha ucuza satacağını duyurdu.

Günün devamında piyasalar için ekonomi takviminin nispeten daha sakin olduğunu ifade edebiliriz. Piyasalar Draghi’nin konuşmalarını sindirmeye çalışacak diyebiliriz. Bunun yanında, Kanada için açıklanacak Ivey PMI verisinin yanında ABD’den doğal gaz stokları izlenecek. Ayrıca Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Yönetim Kurulu üyesi Brainard’ın Washington’daki bir konferansta yapacağı konuşması takip edilecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Kanada – Ivey PMI; “Richard Ivey School of Business” tarafından yaklaşık 175 Kanadalı satın alma yöneticisine yapılan bir anket sonucu oluşturulan ve kısaca Ivey PMI olarak isimlendirilen Kanada’nın ilgili göstergesi, ülke ekonomisindeki ilerleyişe ilişkin önemli bilgiler verdiği düşünüldüğü için yakından izlenen bir makro-ekonomik göstergedir. Son dört aydır, PMI verileri için gelişime işaret eden 50 seviyesinin üzerinde gerçekleşen data, Eylül ayında 58.6’ya yükselerek önemli bir sıçrama kaydetmişti. Ancak Ekim verisi, yükselişin süreceği yönündeki beklentilerin aksine 51.2 seviyesine gerileyerek hayal kırıklığı yarattı. Ivey PMI göstergesinin beklentinin üzerinde açıklanması, petrol fiyatlarındaki gerileme ile son haftalarda düşüş kaydeden Kanada Doları’nda değer kazanımlarını destekleyebilecekken, tahminin altında kalacak rakamlar, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

Türkiye – Moody’s Değerlendirmesi; Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, haftanın son işlem gününde Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesini açıklayacak. Kuruluşun yatırım yapılabilir seviyede olan Baa3 ve “negatif” not görünümünde bir değişiklik yapıp yapmayacağı, BIST-100 endeksinde ve Türk Lirası’nda önemli değişikliklere neden olabileceği için büyük bir dikkatle takip edilecek. Moody’s’in, bir değişiklik yapılmadığı takdirde söz konusu değerlendirmesini Cuma sabahı 06:00’da yayımlaması bekleniyor. Türkiye’nin kredi notu 16 Mayıs 2013’de yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılırken, 11 Nisan 2014’de, dış finansmanın üzerindeki baskının artması ve zayıflayan büyüme beklentileri nedeni ile görünüm, ilgili kuruluş tarafından “negatif” seviyesine getirilmişti.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:00 CAD Ivey PMI (Kas) 52,7 51,2

17:00 USD Doğalgaz Stokları -51B -162B

19:30 USD FOMC Üyesi Brainard Konuşması

02:30 AUD Ticaret Dengesi (Eki) -1,85B -2,26B

EURUSD ANALİZİ

Piyasaların merakla beklediği ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları biraz önce sonlandı. 15:30’da başlayan konuşma ile birlikte önce 1,2280 seviyesine kadar gerileyen EURUSD paritesi, başkan Draghi’nin daha önceki ifadelerinde değişikliğe gitmemesi spekülasyonu ile toparlandı ve bu toparlanma ile yukarı yönlü çıkışını 1,2414 seviyesine kadar taşıdı.

EURUSD paritesinde yaşanılan bu yükseliş, mevcut düşüş trendi içerisindeki tepkisel nitelikte değerlendirilmekle birlikte, mevcut düşüş trendinde kanalın üst noktası olan 1,2475 seviyesine doğru yeni bir hareket görülebilir. Ancak bu tutum için öncelikli olarak günün zirvesi 1,2417 üzerinde hareketlere ihtiyaç vardır. Bu bariyer aynı zamanda 1 saatlik grafikte 200 saatlik üssel hareketli ortalama olarak önemli bir seviyedir. Genel görünüm, 1,2340 destek noktası üzerinde tepki alımlarının devam etmesi şeklindedir.

Pivot: 1,2340
Destek:
1,2340-1,2280-1,2226
Direnç: 1,2417-1,2475-1,2523

GBP/USD ANALİZİ

Gün içerisinde yukarı yönlü çıkışını 1,5715 seviyesine kadar gerçekleştiren ancak devam ettiremeyen GBPUSD paritesi, 1,5715 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 1,5642 seviyesine kadar sürdürdü ve şu sıralar 1,5670 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. 1,5715 seviyesi, mevcut düşüş trendinde kanalın üst noktası olarak kritik bir seviyedir. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1,5625 ve 1,5585 seviyelerine kadar devam ettirebilir. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex katılımcıları ise 1,5715 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 1,5715
Destek; 1,5625-1,5585-1,5540
Direnç; 1,5715-1,5755-1,5800

USD/TRY ANALİZİ

USDTRY kuru gün içerisinde 2,2440 seviyesine kadar yükseldikten sonra tepki satışlarına maruz kaldı ve bu tutumunu 2,2324 seviyesine kadar sürdürmüştü. Bollinger bandının orta noktası olarak kritik bir destek olduğunu ifade ettiğimiz 2,2310 seviyesi gün içi yaşanılan tepki satışlarına rağmen kırılmadı ve bu tutum yeni yükselişlerin desteklenmesini sağladı. Şu sıralar 2,2388 seviyesinde seyrini sürdüren kur da 2,2310 desteği üzerindeki pozitif beklentimiz devam etmektedir. Kur eğer bu tutumunu sürdürürse yukarı yönlü çıkışlarını 2,2515 – 2,2660 bölgesine taşımak isteyebilir. Düşüşlerde yer almak isteyen Foreks işlemcisi ise 2,2310 seviyesinin aşağı yönlü kırılması beklenilmelidir.

Pivot: 2,2310
Destek
: 2,2310-2,2225-2,2170
Direnç: 2,2460-2,2515-2,2660

EUR/TRY ANALİZİ

ECB kararları ardından, Başkan Draghi’nin konuşmasının etkisiyle sert değer kazanan Euro, paritede yükselişlerin etkili olmasına katkı sağladı. Son görünüme göz attığımızda ise, kalıcı tepki alımları için gerekli olan 2,7755 seviyesi üzerinde 4 saatlik kapanışın gerçekleşmediğini görmekteyiz. Günün kalanında, 2,7670 – 2,7755 aralığı karar bölgesi olmakla birlikte, düşüş beklentileri 2,7670 seviyesinin kırılmasıyla ön plana çıkabilir.

Paritede 2,7755 seviyesinin aşılması sonrasında bu bölgede kalıcılık ihtiyacı da bulunmaktadır. Bu şart arka arkaya gerçekleşebilecek iki adet 4 saatlik kapanışla sağlandığı taktirde tepki alımlarına ilişkin daha etkili bir beklenti oluşturulabilir.

Pivot: 2,7755
Destek: 2,7670 – 2,7625 – 2,7540
Direnç: 2,7755 – 2,7800 – 2,7900

USD/JPY ANALİZİ

USD/JPY paritesinde, ECB Başkanı Draghi açıklamalarından sonra değer kaybı yaşayan Dolar endeksinin hareketleri takip edilmektedir. Toparlanma aşamasında 120,00 seviyesinin üzerine çıkılsa da kalıcılık sağlanamadığı görülüyor. Günün kalanında, 119,47 seviyesi üzerinde tutunma çabası sürdüğü müddetçe yükseliş baskılarının etkili olabileceğine dair beklentimizi sürdürmekteyiz. Olası alımlarda 120,00 seviyesinin aşılması 120,40 ve 120,80 seviyelerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Bu bölgede kalıcı olma çabası ise 4 saatlik kapanışlarla birlikte sağlanabilir.

Paritede 119,47 seviyesinin kırılması, tepki satışlarının ön plana çıkmasına katkı sağlayabilecek olsa da, bu şart sağlanana dek olası düşüşlerin yeni alım fırsatları oluşturabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 119,47
Destek:
119,47 119,10 – 118,72
Direnç: 120,00 – 120,40 – 120,80

EUR/JPY ANALİZİ

Paritede sınırlı kalan yükseliş tutumunun, ECB Başkanı Dragni’nin konuşmasıyla birlikte destek gördüğünü söyleyebiliriz. Günün kalanında, 147,83 seviyesi üzerinde tutunma çabası etkili oldukça, yükseliş baskılarının ön planda olması beklenebilir. Olası alımlarda 148,72 seviyesinin aşılması son 6 yılın en yüksek seviyelerinin test edilmesine katkı sağlayabilir. Ek olarak bu bölgede gerçekleşebilecek her 4 saatlik kapanış, bu bölgenin kalıcı olmasında etkili olabilir.

Paritede düşüş beklentisi oluşturabilmek için 147,83 seviyesi altındaki fiyatlamalar takip edilebilir. Bu şart sağlandığı taktirde ise 147,40 ve 147,00 seviyelerine yönelik satışlar etkinliğini artırabilir.

Pivot: 147,83
Destek: 148,20 –147,83 – 147,40
Direnç: 148,82 – 149,15 – 149,50

AUD/USD ANALİZİ

Günün geride kalan bölümünde düşüş kanalının kırılamamasıyla birlikte tepki alımlarının ön plana çıkma çabasını gördük. Günün zirvesi olan 0,8430 seviyesi altında düşüş baskılarının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 0,8350 seviyesinin kırılması, aşağı yönlü baskıların netlik kazanmasına katkı sağlayabilir.

Paritede tepki alımlarına yönelik beklenti için gerekli koşulun kanal hareketinin korunma çabası olduğunu söyleyebiliriz. Bu şart sağlandığı taktirde 0,8430 seviyesine yönelik fiyatlamalar oluşabilir.

Pivot: 0,8430
Destek:
0,8350 – 0,8315 – 0,8275
Direnç: 0,8400 – 0,8430 – 0,8480

USD/CAD ANALİZİ

ECB açıklamalarının ardından Euro’nun değer kazanımı Dolar endeksinde kayıpların görülmesinde etkili oldu. Bununla birlikte USD/CAD paritesinde günün başlangıç seviyesine yakın fiyatlamalar hala güncelliğini korumaktadır.

Teknik olarak incelediğimizde, 1,1325 seviyesi üzerinde tutunma çabası sürdüğü müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 1,1405 seviyesinin aşılması, kanal içerisinde sınırlayıcı bir görünüme yol açan 1,1465 seviyesinin tekrar hedeflenmesinde etkili olabilir.

Paritede düşüş beklentileri, 1,1325 seviyesinin kırılmasıyla ön plana çıkabilir. Bu şartla birlikte 1,1290 seviyesine sarkmalar görülebilir. Ancak, kanal alt bölgesini hedefleyebilecek etkiler beklemek için 1,1325 altında gerçekleşebilecek günlük kapanış görülmelidir.

Pivot: 1,1325
Destek:
1,1360 - 1,1325 – 1,1290
Direnç: 1,1405 – 1,1465 – 1,1535

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrol bugünkü ilk direnç seviyesi olan 70,38 seviyesinden gün içi ilk desteğine 69,32 seviyesine doğru geri çekildi. Önümüzdeki saatlerde 69,32 seviyesi üzerinde kalınabilirse bir yükseliş denemesi izlenebilir. Mevcut durumda 61,32-68,77 destek bölgesi aralığına girilebilir. 68,77 seviyesi altında sarkılması durumunda geri çekilme 67,89 seviyesine kadar devam edebilir. Günlük kapanışın 70 dolar seviyesi altında olması 68 dolar seviyesine doğru geri çekilme ihtimalini kuvvetlendirebilir. Grafikte kırmızı çizgi ile gösterilen 50 periyotluk hareketli ortalama üzerine çıkılması sürece aşağı yönlü baskının devamı beklenebilir. 70,60 seviyesini aşılması durumunda ise ilk hedef 73 dolar olarak görülüyor.

Pivot : 70,24
Destek:
69,32-68,77-67,89
Direnç: 70,38-70,92-71,81

HAM PETROL ANALİZİ

ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları ile birlikte Ham Petrol fiyatının mevcut düşüşlerini devam ettirdiğini görmekteyiz. 69,70 bariyeri altında negatif baskının devam ettiğini ifade ettiğimiz Ham Petrol için 66,15 seviyesi ilk dikkat edilmesi gerekilen destek noktasıdır. Ham Petrol fiyatı eğer bu destek noktasını aşağı yönlü kıracak olursa, satıcılı seyir daha da istekli olabilir. Bu da son zamanların dip noktası 63,70 seviyesine doğru gerçekleşecek olası düşüşleri destekleyebilir.

Kısa vadeli olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde ise 68,15 yani günün zirve seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Eğer bu bariyer altında hareketler devam ederse 66,15 ve 65,00 seviyeleri günün kalanındaki hedef noktaları olarak belirlenmiştir. Tepki alımların ilk etapta etkili olabilmesi için 68,15 direncinin geçilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Pivot: 68,15
Destek: 66,15-65,00-63,70
Direnç: 68,15-68,85-69,70

ALTIN ANALİZİ

Kritik ECB toplantısını geride bıraktık. Gözler artık yarınki TDI ve İşsizlik Oranı verisi sonuçlarında olacaktır. Fırtına öncesi sessizliği andıran bu görüntüde 1213 – 1201 arasında hareketler gözlemlendi ve şu sıralar 1207 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Kısa vadeli olarak günün kalanını değerlendirdiğimizde 1198 – 1213 arası hareketler devam etmektedir. Yatay bir trendde hareketlerini sürdüren Altın, bu bandın dışına çıkması durumunda daha agresif hareketler gerçekleştirebilir. Özellikle de 1213 üzerindeki hareketler 1221 – 1235 bölgesine daha kolay yaklaşmamız açısından önem arz ediyor. Genel görünüm 1198 destek noktası üzerinde tepki alımı düşüncesi devam etmektedir.

Pivot: 1198
Destek: 1198-1191-1184
Direnç: 1213-1221-1235

GÜMÜŞ ANALİZİ

16,50 seviyesinden geçen ilk gün içi direnç aşıldı, 16,60 seviyesi yukarı yönde zorlanıyor. 16,60 seviyesinin de aşılması durumunda günün geri kalan kısmı için 16,78 seviyesi hedef olabilir. 16,50 seviyesinin aşağı geçilmesi durumunda is aşağıda ilk destek 16,29 seviyesinde. Grafikte kırmızı çizgi ile gösterilmiş 16,36 seviyesinden geçen 50 periyotluk hareketli ortalama üzerinde kalındığı sürece yükseliş denemelerinin devamı beklenebilir.

Pivot : 16,38
Destek:
16,29-19,19-16,00
Direnç: 16,50-16,60-16,78

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURJPY, EURTRY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1204 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz