24 Şubat 2015 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Oldukça yoğun bir güne başlayan küresel piyasalarda Yunanistan’a ilişkin gelişmeler yakından izlenmeye devam ediliyor. Kredi programının uzatılması konusunda Avrupalı ortakları ile uzlaşma sağlayan ülkenin hazırladığı reform listesi dün basına servis edildi. Ancak ilgili raporun henüz Eurogroup’a iletilmediği belirtildi. Reform listesinin ulaşmasının ardından Euro Bölgesi maliye bakanları bir toplantı gerçekleştirecekler. Beklentiler herhangi bir sorun çıkmayacağı yönünde. Diğer taraftan bugün hem içeride, hem dışarıda merkez bankalarının odak noktasında olacağını ifade edebiliriz. Avrupa’dan ABD’ye, Türkiye’den, Kanada ve İngiltere’ye kadar merkez bankalarından gelecek açıklamalar, haftaya önemli fiyat değişimleri ile başlayan varlık fiyatlarında sert hareketlere neden olabilir.

“Reform listesi bugün yollanacak”

Yunanistan’ın Cuma günü Eurogroup ile anlaşma yapmak için uzlaşmaya varmasının ardından, dikkatler, söz konusu anlaşmanın karara bağlanması için gerekli olan reform listesine çevrilmişti. Yunanistan hazırlaması ve dün, gün sonunu kadar teslim etmesi gereken reform listesi basına yansıdı. Ancak Yunan hükümet sözcüsünün ifadelerine göre reform listesi Euro Bölgesi maliye bakanlarına bugün teslim edilecek. Piyasalarda, Yunanistan’ın Euro’dan çıkışına kadar uzayabilecek bir sürecin başlayacağı şimdilik düşünülmüyor. İlgili raporun Yunanistan tarafından iletilmesi sonrasında Eurogroup telekonferans yolu ile bugün bir toplantı yapacak ve Yunan yetkililer ile listenin içeriği hakkında müzakerelerde bulunulacak. Eurogroup Başkanı dün yaptığı bir açıklamada, Yunan hükümetinin son günlerde çok çalıştığını ve konuya ilişkin kendisinin iyimser olduğunu belirtti. Anlaşma sağlanacağına ilişkin iyimserlik dün Avrupa endekslerini yukarıda tutmuştu ancak, Almanya IFO Enstitüsü’nden gelen açıklamalar kıtanın ortak para biriminde baskı yaratmıştı. ABD’deki yatay kapanışın ardından bu sabah Asya’da genelde yükselişler izleniyor. Japon endeksleri son on beş yılın en yüksek seviyelerinde ve Nikkei-225 endeksi %0.56 (TR saati ile 07:50 sıralarında) yükselişte. Japonya Başbakanı Abe yaptığı bir değerlendirmede, satış vergisi artışının zamanlamasının zor olduğunu ifade ederken, petrol fiyatlarındaki düşüşün uzun vadede fiyat istikrarını sağlama konusunda yardımcı olacağını söyledi.

“OPEC acil toplantı yapabilir mi?”

Libya’da petrol sevkiyatının yeninden başladığının duyurulması ve ABD’de artmaya devam eden stoklar, petrol fiyatlarında baskı yapıyor. Dün, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinden Nijerya’nın Petrol Bakanı’nın, OPEC’in, fiyatlarda düşüşün devam etmesi halinde acil bir toplantı yapabileceğini dile getirmesi, emtiada kısa süreli yükselişlere yol açtı. Bakan, Arap bloğu hariç tüm OPEC üyelerinin fiyatlardaki gelişmelerden rahatsız olduğunu söylerken, Örgüt’ün 6 hafta içerisinde acil bir toplantı yapabileceğini belirtti. Arap ülkeleri ise daha önceden yaptıkları değerlendirmelerde, Haziran ayındaki toplantı öncesinde acil bir toplantıya gerek olmadığını ifade etmişlerdi.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Dün Alman IFO endeksinin beklentilerin altında kalması ve IFO Enstitüsü’nün Başkanı’nın, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması gerektiği yönündeki açıklamaları kıtanın ortak para biriminde baskı yaptı. Kayıplarının ardından, Dolar karşısında bir miktar toparlanan Euro, Asya seansında genelde nispeten sakin bir seyir izledi. Yellen’ın bugün Senato’daki sunu öncesinde Dolar endeksinde görülen salım hareketleri diğer para ve emtia fiyatlarında etkili oldu. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Carney’nin bugünkü konuşması öncesinde Dolar karşısında en iyi toparlanmayı gösteren para birimlerinden biri olarak dikkat çekti. Türk Lirası ise, TCMB’nin faiz indirmesi beklenen para politikası beyanatı öncesinde kayıplarına tutundu. Altın fiyatları da, Sterlin’e benzer şekilde, Dolar endeksindeki yükseliş sonrasında yaşadığı kayıpların tamamını dünkü yükselişi ile sildi. Nikkei endeksindeki yükseliş ise Yen’deki kayıplara Asya seansı içerisinde temel oluşturdu. Yeni Zelanda’nın para birimi, ülkede enflasyon beklentilerinin gerilediğinin görülmesi ve bunun Merkez Bankası’nı faiz indirimine itebileceği düşüncesi ile değer kaybederken, Avustralya Doları da söz konusu para birimini izledi. Petrol tarafında ABD ve Libya haberleri etkili oluyor.

Haftanın ikinci işlem gününde piyasaları oldukça yoğun bir takvimin beklediğini ifade edebiliriz. Yunanistan için Euro Bölgesi maliye bakanlarının yapması planlanan toplantısının yanında, yayımlanacak makro-ekonomik veriler yakından takip edilecek. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, BOE Başkanı Mark Carney, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen ve Kanada Merkez Bankası (BOC) Başkanı Stephen Poloz’un bugün açıklamalarda bulunması bekleniyor. Diğer yandan yurtiçinde ise dikkatler kritik TCMB faiz beyanatında olacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Almanya Büyüme Oranı (GDP); 13 Şubat’ta yayımlanan öncü GDP verisi, geride kalan yılın son çeyreğinde Almanya’nın %0.7 büyüme kaydettiğini göstermişti. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisindeki ilerleyişe ilişkin bilgiler vereceği için ilgili rakam piyasalar adına önem taşıyor diyebiliriz. Üçüncü çeyrekte %0.1 genişleyen Almanya’nın, yılın son üç aylık kısmında gösterdiği performans kıtanın ortak para birimi Euro üzerinde etkili olabilir. Bu nedenle küresel piyasa katılımcıları “Ekim-Kasım-Aralık” dönemine ait nihai rakam olacak Almanya’nın GDP verisini yakından takip edecekler. Yatırımcılar açıklanan %0.7’lik rakamda bir revize yapılıp yapılmayacağına odaklanacaklar.

Euro Bölgesi – Enflasyon Oranı (CPI); Ocak dönemine ilişkin öncü göstergesi %-0.6 ile piyasa tahminlerinin altında gerçekleşen Euro Bölgesi’nin nihai enflasyon oranı, piyasaların merceği altındaki makro-ekonomik göstergeler arasında yer alacak. Aralık ayında %-0.2 ile gerilemeye devam eden CPI datası, öncü rakamlara göre Ocak ayında yaklaşık 5.5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Açıklanacak rakamın piyasa beklentilerinden farklı gerçekleşmesi halinde Euro’da fiyat değişimleri izlenebileceği için yatırımcılar ilgili rakamı mercek altına alacaklar.

İngiltere – Enflasyon Raporu Oturumu; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) 12 Şubat’ta yayımlanan enflasyon raporunun ardından bu hafta dikkatler, Banka’nın Başkanı Mark Carney ve ekibinin Parlamento’nun Hazine Komitesi önündeki sunumunda olacak. BOE, yılın ilk enflasyon raporu ile İngiltere ekonomisine ilişkin büyüme ve ücretler konusunda tahminlerinde yukarı yönlü güncellemeler yapmıştı. Banka ayrıca enflasyon oranında kısa vadede düşüşler görülebilecek olmasına rağmen, yılın ikinci yarısından sonra ilgili göstergede yükseliş kaydedileceğine inandığını belirtti. Carney’nin konuşmasından, “Faiz tarafındaki bir sonraki adımın, artırım şeklinde olacağını düşünüyorum” ifadesi öne çıkmıştı. Mark Carney ile birlikte BOE’nin üyeleri Ben Broadbent, David Miles ve Martin Weale, Komite önündeki savunmada yer alacaklar. Yapılacak sunum ve politika yapıcıların Komite üyelerinden gelecek sorulara karşı vereceği cevaplar BOE’nin para politikasına ilişkin fiyatlamaların yapılmasına neden olarak FTSE-100 endeksi ve Sterlin’de sert hareketlerin görülmesine neden olabilir.

Türkiye – Merkez Bankası Toplantısı; Yurtiçi piyasalar için kritik bir başlık olarak değerlendirebileceğimiz Merkez Bankası’nın Şubat ayı toplantısı, Türk Lirası ve borsanın yönünde etkili olabileceği için büyük bir önem taşıyor diyebiliriz. TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın 27 Ocak’taki açıklamaları, Şubat ayının ilk haftasında yayımlanan enflasyon göstergelerini oldukça önemli bir noktaya taşımıştı. Başçı, Ocak dönemi enflasyonunun bir puandan daha fazla gerilemesi halinde Banka’nın ara bir toplantı ile faiz indirebileceğini söylerken, piyasalarda da TCMB’nin politika faizini ne kadar indireceği tartışılmaya başlanmıştı. Ancak enflasyonun bir baz puanın altında bir gerileme kaydetmesi sonrasında TCMB bir ara toplantı yapmama kararı almıştı. Bu gelişmeler sonrasında piyasa katılımcılarının Merkez Bankası’nın “planlanan” Şubat ayı toplantısında makul bir faiz indirimi yapacağı yönünde beklenti içerisinde olduklarını ifade edebiliriz. Geride kalan hafta yayımlanan ABD Merkez Bankası’nın (FED) son toplantısının tutanaklarında, ilgili Banka’nın faiz artışı konusunda aceleci davranmayacağı yönünde ipucu vermesi ve yurtiçinde düşen enflasyon, TCMB’nin faiz indirimi için alanı olduğunu düşünmesine neden olabilir. TCMB’nin, Ocak ayında %7.75’e düşürdüğü politika faizini sert bir şekilde (75-100 baz puan) geri çekmesi Türk Lirası’nın değer kaybetmesine neden olabilir. Diğer yandan 25-50 baz puanlık bir indirim ise piyasalar tarafından sürpriz olarak karşılanmayabilir. Ancak TCMB’nin faizlerde bir değişiklik yapmaması halinde ise TL’de değer kazanımları izlenebileceğini de not edebiliriz. Politika faizinin yanında Banka’nın, koridorun alt ve üst bantlarında yapabileceği olası değişiklikler de yakından izlenmelidir. Özellikle TCMB’nin üst bantta yapacağı muhtemel indirimler, adımın büyüklüğüne göre Türk Lirası’nda düşüşlere zemin oluşturabilir. Piyasalarda üst bant için 25-50 baz puanlık bir indirim yapılabileceği düşünülüyor.

Euro Bölgesi – ECB Başkanı Draghi’nin Konuşması; Son haftalarda yaşanan gelişmeler ile piyasaların odak noktasında yer alan Avrupa kıtası, bu paralelde Euro’da gerçekleşen fiyat değişimleri ile de öne çıktı. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Ocak ayında geniş tabanlı bir parasal genişleme programı açıklamasının ardından Yunanistan, kıtanın en çok konuşulan ülkeleri arasında yer aldı. Bu gelişmeler arasında, Frankfurt’ta ECB’nin düzenlediği bir organizasyonda konuşacak olan Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin sözleri, piyasalar tarafında dikkatle takip edilecek diyebiliriz. Yunanistan’a ilişkin gelişmeler ve Euro Bölgesi’nin ekonomik durumu hakkında Başkan’ın yapacağı olası değerlendirmeler kıtanın ortak para biriminde yönü belirleyebilir. Dolayısı ile Draghi’nin bu haftaki konuşmalarını, haftanın önemli gelişmeleri arasına not edebiliriz. Başkan’ın Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu önünde bir konuşma daha yapması bekleniyor.

ABD – CB Tüketici Güveni; ABD ekonomisinin yaklaşık %70’i harcamalara dayandığı için, tüketicilerin ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin düşünceleri büyük önem taşımaktadır. Gelecek aylara ilişkin olumlu beklentiler içerisinde olan tüketiciler daha fazla harcama yapma eğiliminde iken, olumsuz düşüncede olan tüketiciler ise tasarruf eğilimlerini yükseltirler. ABD ekonomisi için ise halkın tüketime yatkın olması ekonomik yapısı itibari ile daha olumlu bir gelişmedir. The Conference Board (CB) tarafından yaklaşık 5 bin tüketiciye sorulan sorular sonucunda hazırlanan tüketici güveni verisi, ülke ekonomisinin ilerleyişine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Ocak ayında piyasa beklentilerini aşan söz konusu gösterge tahminlerin üzerinde gerçekleşirken, son 7,5 yılın en yüksek seviyesine tırmanmayı başarmıştı. İlgili tüketici güveni verisinin Şubat ayında beklenti rakamını aşması halinde Dolar’da yukarı yönlü hareketler öne çıkabilecekken, tahminin altındaki datalar, ABD’nin para biriminde kayıplara neden olabilir.

ABD – FED Başkanı Yellen’ın Konuşmaları; ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın bu hafta, Senato’nun Bankacılık Komitesi’ne ve Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komisyonu’na para politikası yarıyıl sunumlarını yapması bekleniyor. Haftanın en önemli gelişmeleri olarak değerlendirebileceğimiz Yellen’ın söz konusu bu konuşmalarında, FED’in ilerleyen aylardaki para politikası adımlarına yönelik ipuçları yer alabileceği için başta Dolar olmak üzere birçok finansal aracın fiyatında sert hareketler izlenebilir. Yellen’ın özellikle Salı günkü Senato Bankacılık Komitesi sunumu ve ardından Komite üyelerinden gelecek sorulara vereceği cevaplar büyük bir önem taşıyor. Geride kalan hafta yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son toplantısının tutanaklarında yer alan ifadeler, FED’in, faiz oranı artışını Haziran ayının sonrasına bırakabileceği yönündeki beklentilerin ağırlık kazanmasına neden olmuştu. Ancak Başkan’ın konuşmalarında sürpriz bir şekilde bu beklentinin yeniden şekillenmesini sağlayacak ifadeler yer alırsa, Dolar’da yeni fiyatlamalar sert bir şekilde gerçekleşebilir. Bu paralelde piyasalar, yılın ikinci ayını bitirmeye hazırlandığı hafta içerisinde Yellen’ın konuşmaları ile yön arayabilir.

Kanada – BOC Başkanı Poloz’un Konuşması; Kanada ekonomisi, ülke ihracatının en büyük kalemi olan petrolün fiyatında son aylarda görülen kayıpların ardından zorluklar yaşadı diyebiliriz. Ülkenin para birimi bu süreç içerisinde önemli düşüşler kaydederken, Kanada Merkez Bankası (BOC) da, ekonomiye destek olabilme adına son toplantısında politika faiz oranını düşürme kararı aldı. Londra’daki Western Üniversitesi’nde konuşacak olan BOC Başkanı Stephen Poloz’un kullanacağı ifadeler de bu paralelde oldukça yakından izlenecek diyebiliriz. Başkan’ın, BOC’un para politikalarına değinmesi halinde Kanada Doları’nda sert fiyat değişimleri izlenebilir. TR saati ile 21:00’da başlaması planlanan konuşmanın metni, Merkez Bankası’nın web sitesinden gün içerisinde daha önceden basına servis edilebileceği için, bu konu hakkında dikkatli olmanın faydalı olacağını ifade edebiliriz.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

Çin piyasaları, Bahar Festivali nedeniyle kapalı olacak

09:00 EUR Almanya GDP (çeyreklik) (4. Çeyrek) 0,7% 0,7%

10:15 CHF İstihdam Seviyesi (4. Çeyrek) 4,22M 4,23M

11:10 GBP BOE Üyesi Forbes Konuşması

12:00 EUR CPI (Yıllık) (Oca) -0,6% -0,6%

12:00 EUR Çekirdek CPI (Yıllık) (Oca) 0,6% 0,6%

12:00 GBP BOE Enflasyon Raporu Oturumu

EUR Eurogroup Toplantısı

14:00 TRY Bir Hafta Vadeli Repo İhale Faiz Oranı 7,25% 7,75%

14:00 TRY Borçlanma Faiz Oranları (Şub ) 7,00% 7,50%

14:00 TRY Gecelik Faiz Oranları (Şub ) 10,75% 11,25%

16:00 EUR ECB Başkanı Draghi Konuşması

16:45 USD Öncü Hizmetler PMI (Şub ) 54,5 54,2

17:00 USD CB Tüketici Güveni 99,6 102,9

17:00 USD FED Başkanı Yellen Konuşması

21:00 CAD BOC Başkanı Poloz Konuşması

EURUSD ANALİZİ

Uzunca bir süredir EURUSD paritesinin 1.1455 ile 1.1270 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, bant noktalarına yakın bölgelerde daha dikkatli olmamız gerektiğini ve daha net hareketler için bandın dışına çıkılması gerektiğini analiz çalışmalarımızda sizlerle paylaşmıştık. Haftanın ilk işlem gününde EURUSD paritesi hareketlerini incelediğimizde 1.1270 destek noktasından almış olduğu güç ile yukarı yönlü çıkışlarına devam etme isteğinde. Ancak 1.1365 bariyeri mevcut 1.1270 – 1.1455 arasındaki bandın kontrol noktası olduğu için günlük işlemlerde önemini artırmaktadır. Bu bağlamda da paritede bundan sonraki hareketlerde bandın alt noktası mı yoksa üst noktası mı hedeflenecek sorusunun cevabı için 1.1365 seviyesine dikkat edilmeli. Genel görünüm 1.1365 direnci altında negatif baskının devam edeceği şeklindedir.

Pivot: 1.1365
Destek: 1.1300-1.1270-1.1220
Direnç: 1.1365-1.1400-1.1455

GBPUSD ANALİZİ

Haftanın ilk işlem gününde aşağı yönlü hareketlerini 1.5333 seviyesine kadar taşısa da düşüşlerine devam etmeyen ve almış olduğu güç ile önemli yükseliş kaydeden bir GBPUSD paritesi var karşımızda. Haftalık bültenimizde 1.5195 seviyesi üzerinde pozitif olduğunu, 1.5195 seviyesine kadar gerileyip gerilemeyeceği sorusunun cevabının ise 1.5340 – 1.5310 bölgesine dikkat ederek cevaplayabileceğimizi ifade etmiştik. Paritenin dün yaşanılan geri çekilmeyi bu bölge içerisinde sınırlaması dikkat çekici. Böylelikle mevcut trend değişikliği sonrasında parite için yukarı yönlü isteğin gücünü de görmüş olduk.

Artık yükselişler devam eder mi?

Çoğu Forex işlemcisi, GBPUSD paritesinin bundan sonraki süreçte nasıl bir seyirle hareketlerine devam edeceğinin cevabını bulmak ister. Paritenin son hareketlerini incelediğimizde yükselişlerin 1.5478 ile sınırlı kaldığını görmekteyiz. Bu seviye aynı zamanda da düzeltme hareketinin tamam mı değil mi cevabı için dikkate alınan fibonacci %23.6’lık orana tekamül eden fibonacci seviyesidir. Yani GBPUSD paritesinde bundan sonraki süreçte tepki alımının ağır basacağı günleri konuşabilmemiz için 1.5478 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde 1.5478 – 1.5310 arasında bir müddet daha bant hareketi görülebilir.

Kısa vadeli olarak değerlendirdiğimizde ise 1.5478 – 1.5310 arasındaki bant hareketinde 1.5400 seviyesi kontrol noktası olarak ifade edilebilir. Yani parite bandın üst ya da alt noktası hedeflemeleri için 1.5400 seviyesini dikkate alabilir. Genel görünüm, önce 1.5340 – 1.5310 bölgesi daha sonra da 1.5400 üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmesi şeklindedir.

Pivot: 1.5400
Destek; 1.5400-1.5370-1.5340
Direnç; 1.5478-1.5525-1.5595

USDTRY ANALİZİ

Gözler PPK toplantısında!

Piyasalar yurtiçinden gelecek olası Faiz açıklamasına odaklanmışken USDTRY kurunun haftanın ilk işlem gününde mevcut faiz indirimini fiyatladı şeklindeki spekülatif hareketler dikkat çekici. 55 periyotluk basit hareketli ortalama olan 2.4640 seviyesi üzerindeki işlemlerine devam etmesi, yukarı yönlü hareketlerin devam edebilme ihtimallerini güçlendirirken mevcut yükseliş trendin içerisinde hareketlerin ilgili faiz kararından bir destek alıp almayacağı sorusunun cevabı için TR saati ile 14:00 beklenmelidir. Bu bağlamda da PPK’dan gelecek açıklamalar dikkat çekici. Genel görünüm, 55 periyotluk basit hareketli ortalama olan 2.4640 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının devam etmesi şeklindedir.

Pivot: 2.4640
Destek
: 2.4710-2.4640-2.4525
Direnç: 2.4845-2.4970-2.5143

EURTRY ANALİZİ

Yurtiçi piyasalarda merakla beklenen TCMB faiz kararı öncesinde EURTRY paritesinin sakin bir seyir sergilediğini görüyoruz. Banka’nın nasıl bir karar vereceği merak konusuyken, paritede 2,7700 – 2,7800 bandı üzerinde genel görünümün yükseliş eğilimini koruduğunu söyleyebiliriz. Gün içerisinde bu tutumun 2,7915 seviyesi üzerinde destek bulması beklenmektedir. Gerçekleşebilecek alımlarda kritik olarak değerlendirebileceğimiz seviyeler 2,8120 ve 2,8425 olarak karşımıza çıkmaktadır. 2,8120 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar, yeni zirve arayışına katkı sağlayabilir.

Paritede gerçekleşebilecek geri çekilmelerde 2,7915 seviyesinin kırılması sadece yükseliş baskısını zayıflatıcı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Düşüş beklentilerinin etkili bir duruma gelebilmesi için, 2,7700 seviyesi altında peş peşe gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlara yönelik ihtiyaç sürmektedir.

Pivot: 2,7915
Destek:
2,7915 – 2,7800 – 2,7700
Direnç: 2,8120 – 2,8200 – 2,8300

USDJPY ANALİZİ

USDJPY paritesinde 118,35 – 119,40 bandının sürmekte olduğunu görüyoruz. Dün akşam analizinde de belirttiğimiz gibi, bu bandın orta noktasını oluşturan 118,80’in aynı zamanda bant içerisindeki hareketler için karar eşiği olduğunu da tekrar ifade edebiliriz. Gün içerisinde, 118,80 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenmektedir. Bu tutumun devamlılık sağlayabilmesi için 119,40 seviyesinin aşılması ve bölgede gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanış veya kapanışlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Paritede bant hareketinin güncelliğini koruma çabasıyla olası geri çekilmelerde 118,80 seviyesinin kırılması, 118,35 seviyesine yönelik düşüş baskısına neden olabilir. Bu süreçte de daha ileriye yönelik düşüş beklentisi, 118,35 seviyesi altında gerçekleşebilecek peş peşe ve en az iki adet olmak üzere 4 saatlik kapanışların takibiyle gözlemlenebilir.

Pivot: 118,80
Destek:
118,80 – 118,35 – 117,95
Direnç: 119,40 – 119,95 – 120,50

EURJPY ANALİZİ

EURJPY paritesinde oldukça karışık bir seyrin karşımıza çıktığını ifade edebiliriz. Yatay hareketlerin yoğunluk kazandığı bu süreçte netliğin sağlanabilmesi için 133,60 – 135,90 seviyelerinin oluşturduğu alan dışındaki fiyatlamalar gerekebilir. Gün içerisinde ise düşüş kanalının içerisinde ve yükseliş trendi üzerinde bulunan 134,40 seviyesinin etkili olabilmesi söz konusudur. Bu seviye üzerinde gerçekleşebilecek yükselişlerde düşüş kanalının üst noktası olan 135,90 seviyesi hedeflenebilecekken, daha etkili bir beklenti için 135,90 üzerinde peş peşe gerçekleşebilecek en az iki adet 4 saatlik kapanış izlenmelidir. Diğer yandan 134,40 seviyesinin kırılması aşağıda 133,60 seviyesinin hedeflenmesine neden olabilir. Bu durumda da, yükseliş beklentisine benzer olarak, etkili bir aşağı yönlü hareket beklentisi için 133,60 altında gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar izlenmelidir.

Pivot: 134,40
Destek: 134,40 – 133,60 – 132,90
Direnç: 135,25 – 135,90 – 136,75

AUDUSD ANALİZİ

AUDUSD paritesinde 0,7850 – 0,7880 bölgesinin tekrar düşüş baskısını desteklediğini görüyoruz. Gün içerisinde 0,7810 seviyesinin bu tutuma katkı sağlayarak aşağı yönlü baskıyı desteklemesi beklenmektedir. Gerçekleşebilecek satışlarda 0,7750 ve 0,7720 seviyeleri hedeflenebilecekken, 0,7720 seviyesinin kırılması ve bölgede gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışı sonrasında paritenin 6 yılın en düşük noktasına ilerleme kapasitesi artabilir. Gün içerisinde olası toparlanmalarda 0,7810 seviyesinin aşılması sadece düşüş baskısını zayıflatıcı bir etki oluşturabilecekken, 0,7850 – 0,7880 bandı üzerinde 4 saatlik kapanışlar görülmeden gerçekleşebilecek her yükselişin yeni bir düşüş baskısıyla karşılaşma potansiyeli sürmektedir.

Pivot: 0,7810
Destek:
0,7750 – 0,7720 – 0,7675
Direnç: 0,7780 – 0,7810 – 0,7850

USDCAD ANALİZİ

USDCAD paritesinde yükseliş trendinin sürdüğü ve aşağıda 1,2325 – 1,2375 bölgesinin de destek olarak güncelliğini koruduğu görülüyor. Gün içerisinde 1,2535 seviyesi üzerinde tutunma çabası sürdüğü müddetçe yükseliş baskısının etkili olabileceğine dair beklentimiz korunuyor. Gerçekleşebilecek alımlarda 1,2655 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviye üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanış veya kapanışlar, 1,2800 seviyesinin hedeflenme isteğini artırabilir. Olası geri çekilmelerde 1,2535 seviyesinin kırılması yükseliş baskısını zayıflatabilir. Ancak aşağıda 1,2325 – 1,2375 bandı altında kalıcılık sağlanana dek, etkili ve kalıcı bir düşüş beklentisi oluşturulması söz konusu olamayabilir.

Pivot: 1,2535
Destek:
1,2535 – 1,2490 – 1,2440
Direnç: 1,2620 – 1,2655 – 1,2700

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrol 58,40 desteğinden uzaklaşmıyor. 58,40 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlarla kalındığı sürece tekrar yukarı yönde hareketler yaşanabilir. Grafikte mavi çizgi ile gösterilen 50 günlük hareketli ortalama (59,04) diğer bir destek bölgesi. 50 günlük ortalamanın ve 58,40 seviyesinin altına inilmesi halinde 54 dolara doğru geri çekilme beklenebilir. Günlük periyotta ilk direnç 64 dolar seviyesinde.

Bugün için saatlik grafikte ilk destek 58,34 ilk direnç 59,61 seviyelerinde. Gün içi işlemlerle 60,25 seviyesi aşılırsa 61,31 seviyesi hedeflenebilir. 57,70 seviyesi altına inilmesi halinde ise 56,64 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 59,32
Destek:
58,34-57,70-56,64
Direnç: 59,61-60,25-61,31

HAM PETROL ANALİZİ

Haftanın ilk işlem gününde Ham Petrol fiyatının 51.00 destek noktasını aşağı yönlü kırıldıktan sonra satıcılı seyrini daha net hissettirdiğini ve bu düşünce ile 48.65 seviyesine kadar gerilediğini görmekteyiz. Yeni haftanın ikinci işlem gününde şu sıralar 49.15 seviyesine yakın seyreden Ham Petrol için 51.00 direnci önemini koruyor ve bu seviye altında negatif baskı devam etmektedir. Ham Petrol eğer bu bariyer altında hareketlerine devam ederse aşağı yönlü baskılarını 48.65 seviyesi altında devam ettirebilir. Bu da 43.57 seviyesine doğru gerçekleşecek yeni bir rallinin başlangıcı olabilir. Yükselişlerde yer almak isteyen Foreks katılımcısı, 51.00 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 51.00
Destek: 48.65-47.45-46.50
Direnç: 49.60-51.00-52.78

ALTIN ANALİZİ

Yeni haftanın ilk işlem gününde önce 1191 seviyesine kadar önemli bir geri çekilme, daha sonra da mevcut kanal içerisindeki hareketlerin devam etmesi nedeniyle kanalın üst noktası olan 1211.20 bölgesine yaklaşması dikkat çeklidir. 1211.20 yani mevcut düşüş trendi içerisindeki kontrol noktası olan bu bariyer geçilmediği müddetçe aşağı yönlü baskılarda daha istekli olunmak istenebilir. Bu tutum kanalın alt noktası oaln 1187 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex işlemcileri ise 1187 seviyesinden gerçekleştirilecek olası dönüşü ya da 1211.20 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 1211.20
Destek: 1197.65-1192.50-1187.00
Direnç: 1205.00-1211.20-1217.30

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş 16,18 desteği üzerinde kalmaya devam ediyor. Günlük periyottaki 16,18 desteği altına inilirse bir sonraki destek 15,70 seviyesinde görülüyor. 16,70 seviyesi ise ilk direnç bölgesi. Gün sonu kapanışla 16,70 seviyesi üzerine çıkılabilirse 17,20 seviyesi hedef olabilir. Teknik açından gümüşte zayıflama görüntüsü devam ediyor. Uzun vadede düşüş trendi devam ediyor. Kısa vadeli görünüm zayıf fakat 16,18 desteği üzerinde olmak kısa mesafeli yükseliş beklentilerini canlı tutabilir. Grafikte mavi çizgi ile gösterilen 50 günlük hareketli ortalama üzerinde çıkılması ise bu beklentiye güç katabilir.

Bugün için saatlik grafikte ilk destek 16,17 ilk direnç 16,45 seviyelerinde. Gün içi işlemlerde 16,59 seviyesi aşılırsa 16,83 seviyesi hedef olabilir. 16,03 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 15,79 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 16,33
Destek:
16,17-16,03-15,79
Direnç: 16,45-16,59-16,83

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizl.eri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1280 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz