23 Aralık 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda Noel tatili öncesinde haftanın en yoğun veri akışının olduğu güne başlanırken, petrol fiyatları başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki değişimler gündemin öncelikli başlığı olmaya devam ediyor. Wall Street endekslerinin rekor yüksek seviyelere çıkmasının ardından bu sabah Japonya’nın kapalı olduğu Asya borsalarında ise kar realizasyonları etkili oluyor. Para birimleri tarafında nispeten sakin bir görünüm izleniyor ancak, ABD’den gelecek kritik veriler öncesinde Dolar endeksindeki yukarı yönlü eğilim paritelerde etkili oluyor. Haftanın ikinci işlem gününde gelişmiş ekonomiler için yayımlanacak makro-ekonomik göstergeler, yeni yıl öncesinde yönü belirleyebileceği için büyük bir önem taşıyor.

“Altın ve Petrol geriledi”

Teknoloji şirketlerine gelen alımların öncülüğünde dün Dow Jones ve S&P-500 endekslerinin tarihi yüksek seviyelere çıkmasının yanında, gerileyen petrol fiyatları enerji şirketleri üzerinde baskının sürmesine neden oldu. 5.5 yılın en düşük seviyesine yakın işlem gören petrol fiyatlarının tepki alımlarına tutunamaya çalıştığı dönemlerde, petrol üretici ülkelerde gelen açıklamalar, emtianın fiyatında yine aşağı yönlü baskının armasın neden oluyor. Dün Suudi Arabistan Petrol Bakanı, global piyasadaki arz fazlası için OPEC dışı üreticileri sorunlu tutarken, Irak Petrol Bakanı ise 2015’de üretimi artırmayı planladıklarını söyledi. Petrol fiyatlarında Asya seansında gelen bir miktar alımların öncesinde ilgili açıklamalar ile düşüşler izlendi. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin global ekonomide enflasyonu baskı altına alacağı yönündeki beklentiler ise altın fiyatlarını dün aşağı çeken önemli bir faktör olarak öne çıktı. Enflasyonist dönemlerde varlıkların değerini korumak için kullanılan alternatif bir yatırım aracı olarak da görülen altın, artan fiziki talep görünümüne karşın değer kaybetti. Petroldekine benzer şekilde dün, altında da Asya seansı içerisinde bir miktar yükseliş izlendi.

“Veriler öncesinde Dolar yükseldi”

Bugün gerek Avrupa kıtasından, gerekse ABD ve Kanada’dan önemli makro-ekonomik göstergeler açıklanacak. ABD’de yukarı yönlü revize edilmesi beklenen üçüncü çeyrek büyüme rakamı ve artış kaydedeceği düşünülen dayanıklı mal siparişleri verisi öncesinde Dolar’da değer kazanımlarının izlendiği görüldü. ABD Merkez Bankası’ndan (FED) geride kalan hafta gelen açıklamalar sonrasında yukarı yönlü hareketlerini hızlandıran Dolar, haftanın ikinci açıklanacak yılın son kritik dataları öncesinde olumlu beklentiler ile yükseliş kaydetti.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Dolar endeksindeki yükselişler pariteler tarafında hafif de olsa etkili oldu diyebiliriz. Petrol üreticisi ülkelerden gelen açıklamaların, petrol fiyatlarını yeninden aşağı çekmesi, global enflasyon beklentisini de düşürüyor. Bu paralelde Euro Bölgesi’nde enflasyonu yükseltmeye çalışan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) daha fazla adım atmak zorunda kalacağı düşüncesi kıtanın ortak para biriminin Dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyelerine yakın işlem görmesine neden oluyor. Ayrıca dün İngiltere Merkez Bankası (BOE) üyelerinden Miles’ın enflasyon konusundaki açıklamaları da, Banka’ya ilişkin faiz artırım beklentilerinin bir miktar kırılması ile Sterlin’de kayıplar getirdi. Altın fiyatları, enflasyon görünümü ile gerilerken, düşen emtia fiyatları, Avustralya’nın para biriminde baskı yapıyor. Dün Çin’in yardım eli uzatabileceğini söylediği Rusya’nın para birimi değer kazanırken, Yen, Dolar karşısında merkez bankalarının para politikasındaki derinleşen farklılıklar ile geriledi.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – Büyüme Oranı (GDP); Yılın ikinci üç aylık döneminde %0.9’luk bir büyüme kaydederek, art arda altı çeyrek boyunca büyümeyi başaran İngiltere ekonomisi, üçüncü çeyreğe ilişkin bu hafta açıklanacak rakam ile 2008 krizinden bu yana yakalanan en uzun büyüme sürecini yedinci döneme taşımaya hazırlanıyor. Ekim ve Kasım aylarında açıklanan öncü rakamlara göre ada ülkesinin ekonomisi üçüncü çeyrekte %0.7’lik bir büyüme kaydetti. İlgili döneme ilişkin nihai rakam olarak yayımlanacak İngiltere’nin GDP verisinin, beklentinin üzerinde açıklanması halinde Sterlin’de yukarı yönlü hareketler görülebilecekken, tahminin altında kalacak rakamlar ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir. Bu veri ile birlikte aynı anda İngiltere’nin cari hesap ve mortgage onayları rakamlarının da yayımlanacağı unutmamak gerekiyor.

Kanada – Büyüme Oranı (GDP); Petrol fiyatlarında görülen son haftalardaki gerileme, ilgili emtia en önemli ihracat kalemlerinden bir olduğu için Kanada’nın finansal araçları üzerinde baskı yaratmış, ülkenin para biriminde de kayıpların izlenmesine neden olmuştu. Eylül ayında %0.4 büyüme kaydeden Kanada’nın Ekim dönemine ilişkin GDP verisi İngiltere ve ABD ile birlikte haftanın ikinci işlem gününde küresel piyasaların gündeminde yer alacak önemli rakamlar arasında dikkat çekiyor.

ABD – Büyüme Oranı (GDP); Haftanın en önemli makro-ekonomik göstergeleri arasında, ABD’nin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme oranı verisinin üst sıralarda olduğunu ifade edebiliriz. İkinci üç aylık dönemde %4.6 büyüme kaydeden ABD ekonomisi, Çalışma Bakanlığı’nın önceki tahminine göre üçüncü çeyrekte %3.9’luk bir GDP verisi yakalamıştı. Aynı döneme ilişkin yayımlanacak nihai rakam, ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasında atacağı adımlara ilişkin beklentilerin şekillenmesini sağlayabileceği için büyük bir dikkatle takip edilecek. Tahminin üzerinde gerçekleşecek bir rakam Dolar’da yukarı yönlü hareketlere zemin oluşturabilecekken, beklentileri yakalayamayacak GDP verileri ülkenin para biriminde kayıpların görülmesine neden olabilir.

ABD – Dayanıklı Mal Siparişleri; ABD ekonomisindeki canlılığın temposunu görebilme adına yakından izlenen dayanıklı mal siparişleri verisi, yeni haftanın önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeleri arasında yer alıyor. Söz konusu veri, Ekim ayında ilgili siparişlerde %0.4 yükseliş kaydedildiğine işaret ederken, ulaşım ve taşımacılık kalemlerinin hariç tutularak hesaplandığı çekirdek dayanıklı mal siparişleri ise beklenmedik bir şekilde %-0.9 olarak açıklanmıştı. Yayımlanacak yeni “dayanıklı ve çekirdek dayanıklı mal siparişleri” verilerinin beklentilerin üzerinde bir tablo oluşturması halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, tahminlerin altında kalacak rakamlar ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – Michigan Hassasiyeti; Michigan Üniversitesi tarafından hazırlanan tüketici güveni verisi, Kasım ayında 88.8 seviyesine gerçekleşerek, 89.4 olan öncü rakamından aşağı yönlü revize edilmişti. 12 Aralık’ta, içinde bulunduğumuz aya ilişkin öncü rakam ise 93.8 olarak yayımlanırken, son 8 yılın en yüksek seviyesine tırmanmıştı. Tüketici güvenindeki bu yükseliş istihdam görünümünde ve ücretlerde iyileşmenin yanında düşen benzin fiyatlarından destek almıştı. Aralık ayına ilişki nihai rakam olacak Michigan hassasiyetinin piyasa beklentilerinden farklı bir rakama işaret etmesi, ABD’nin para biriminde fiyat değişimlerinin izlenmesine neden olabilir.

Euro Bölgesi – Yunanistan Cumhurbaşkanlığı Seçimi; İlk tur oylaması 17 Aralık’ta yapılan Yunanistan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Stavros Dimas’ın gerekli oy çoğunluğunu sağlayamaması sonucu seçimler ikinci tura kalmıştı. Başbakan Antonis Samaras’ın adayı olan Dimas’ın 23 Aralık’ta da seçilememesi halinde parlamento oylamayı 29 Aralık’ta tekrar gerçekleştirecek. Eğer üçüncü turda da adaylardan herhangi birinin 180 oy ile çoğunluğunu sağlayamazsa, parlamento feshedilecek ve ülke erken seçime gidecek. Avrupa’da siyasi belirsizliğin yeniden gündemde gelmesine neden olabilecek Yunanistan’daki ilgili gelişmeler, bu hafta küresel piyasaların da gündemindeki başlıklar arasında kendine yer bulacak.

ABD – Yeni Ev Satışları; ; ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası kararlarını alırken dikkate aldığı göstergeler arasında, istihdam ve enflasyon verilerinin yanında, konut piyasası rakamları da yer almaktadır. Haftanın önem derecesi yüksek “yeni ev satışları” göstergesinin de bu paralelde ABD ekonomisi için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edileceğini söyleyebiliriz. Ekim ayında beklendiği kadar güçlü bir yükseliş kaydedemeyen yeni ev satışları verisinin Kasım ayında beklentilerden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endeksleri ve Dolar’da önemli fiyat değişimleri izlenebilir.

ABD – Çekirdek PCE Fiyat Endeksi; ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyondaki değişimleri izlemek için kullandığı PCE fiyat endeksi, her ne kadar gecikmeli bilgiler verse de piyasalarda etkili olabilen bir makro-ekonomik gösterge olarak dikkat çekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutularak hesaplandığı çekirdek PCE (Personal Consumption Expenditures - Kişisel Tüketim Harcamaları) fiyat endeksi, Kasım ayına ilişkin bilgiler verecekken, Ekim ayında endeksin %0.2 artış kaydettiğini söyleyebiliriz. İlgili verinin beklentinin üzerinde açıklanması Dolar’da yükseliş eğilimi görülmesini sağlayabilecekken, tahminin altındaki rakamlar kayıplara yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:45 EUR Fransız Tüketici Harcaması (Aylık) (Kas) 0,2% -0,9%

11:30 GBP Cari Hesap (3. Çeyrek) -21,1B -23,1B

11:30 GBP GDP (çeyreklik) (3. Çeyrek) 0,7% 0,7%

11:30 GBP BBA Mortgage Onayları 37,3K 37,1K

15:30 USD Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) 1,1% -1,1%

15:30 USD Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Kas) 3,0% 0,3%

15:30 USD GDP (çeyreklik) (3. Çeyrek) 4,3% 3,9%

15:30 CAD GDP (Aylık) (Eki) 0,1% 0,4%

16:55 USD Michigan Hassasiyeti (Ara) 93,5 93,8

17:00 USD Çekirdek PCE Fiyat Listesi (Aylık) (Kas) 0,1% 0,2%

17:00 USD Yeni Ev Satışları (Kas) 461K 458K

17:00 USD Kişisel Harcama (Aylık) (Kas) 0,5% 0,2%

EURUSD ANALİZİ

Yılın son günlerinde Noel öncesi 2. İşlem günündeyiz. Piyasalar haftanın ilk işlem gününde özellikle ABD borsaları açılışı sonrasında daha aktif hareketler gerçekleştirdi. EURUSD paritesi 1,2270 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyri 1,2217 seviyesine kadar devam ettirdi ve şu sıralar 1,2231 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,2270 ve 1,2300 bölgesi önemini korumakla birlikte bu bariyer altında negatif baskının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Parite eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskının 1,2217 seviyesinin altına inme ihtimali kuvvetlenebilir. Bu da 1,2180 – 1,2140 bölgesinin önünü açabilir. Tepki alımlarında yer almak isteyen Forex işlemcileri ise 1,2300 bariyerinin geçilmesine odaklanmalıdır.

NOT: EURUSD paritesi 2015 ilk çeyrek beklentisine ilişkin hazırlamış olduğumuz aylık kapanışı incelemek için tıklayınız.

Pivot: 1,2270
Destek:
1,2217-1,2180-1,2140
Direnç: 1,2245-1,2270-1,2300

GBP/USD ANALİZİ

GBPUSD paritesi gün içerisinde 1,5680 seviyesi altında hareketine devam ederek günü negatif bir şekilde kapatma düşüncesi ile hareketlerini sürdürdü ve haftanın ilk işlem gününde satıcılı seyrini 1,5572 seviyesine kadar taşıdı. Yeni haftanın ikinci işlem günündeyiz. Makro-ekonomik anlamda düne göre verilerin biraz daha çoğaldığını görmekteyiz. Bu da finansal varlıkların makro-ekonomik gelişmelere bağlı olarak daha sert hareketlere maruz kalma ihtimalini güçlendirebilir. Günün en dikkat çekici verileri ise İngiltere’den 11:30’da gelecek Final GDP ile ABD’den 15:30 – 17:00’da gelecek Final GDP ve Yeni Ev Satışları verileri olacaktır.

Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,5645 bariyeri günün en önemli seviyesi olmakla birlikte bu bariyer altında negatif baskının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Parite eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskının 1,5570 seviyesinin altına inme ihtimali kuvvetlenebilir. Bu da 1,5540 – 1,5500 bölgesinin önünü açabilir. Tepki alımlarında yer almak isteyen Forex katılımcıları ise 1,5645 bariyerinin geçilmesine odaklanmalıdır.

Pivot: 1,5645
Destek; 1,5570-1,5540-1,5500
Direnç; 1,5605-1,5645-1,5680

USD/TRY ANALİZİ

Haftanın ilk işlem gününde USDTRY kuru, kritik TCMB toplantısı öncesinde ve BİST-100 endeksinin yaklaşık %2’lik performansına rağmen sakin bir şekilde seyrini sürdürdü. 2,3085 destek noktası güncelliğini korumakla birlikte kurun bu destek noktası üzerindeki hareketleri pozitif baskının devam etmesi adına önemlidir. USDTRY kuru eğer 2,3085 üzerinde kalmayı sürdürürse 2,3250 direncini geçmek isteyebilir. Bu da 2,3340 – 2,3430 bölgesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Tepki satışlarında yer almak isteyen Foreks işlemcilerinin ise 2,3430 seviyesinden gerçekleşecek olası dönüşünü ya da 2,3085 desteğinin aşağı yönlü kırılmasını takip etmelidir.

Pivot: 2,3085
Destek
: 2,3085-2,3015-2,2925
Direnç: 2,3250-2,3340-2,3430

EUR/TRY ANALİZİ

Paritede sert fiyatlamaların ardından yeni hafta ile birlikte daha istikrarlı bir seyir karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde, düşüş trendini desteklemekte olan 50 saatlik üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 2,8420) altında düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 2,8300 seviyesinin kırılması 2,8225 ve 2,8115 seviyelerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Paritede yükseliş beklentisi için hareketli ortalama üzerindeki kalıcılık görülmelidir. 2,8420 üzerinde saatlik kapanışlarla görülebilecek bu tutumda 2,8615 seviyesine yönelik fiyat hareketleri gerçekleşebilir.

Pivot: 2,8420
Destek:
2,8300 - 2,8225 – 2,8170
Direnç: 2,8420 – 2,8500 – 2,8615

USD/JPY ANALİZİ

Dolar endeksinin son 8,5 yılın zirvesinde rekor kırması sonrasında yeni günde sakin bir seyir göstermesi USD/JPY paritesinde de etkili oluyor. Ancak özellikle TSİ 15:30’da ABD ekonomisinden açıklanmaya başlayacak kritik veri akışı dikkatle takip edilmelidir. Yükseliş trendine dönüşün yeni sağlandığı günlerde, verilerin bu tutumu destekleyip desteklemeyeceği mutlaka izlenmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde 60 periyotluk basit hareketli ortalama üzerinde yükseliş trendi güncelliğini korumaktadır. Trend üzerinde mor ile belirttiğimiz daha kısa vadeli bir trendin gidişatını takip ediyoruz. Bu trendin sınırını oluşturan 119,65 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 120,44 seviyesi hedeflenebilir. Bu seviyenin gün içerisinde geçilmesi aynı zamanda mor renkli trendin güncelliğini koruyabilmesi açısından önemlidir.

Paritede gün içerisinde 119,65 seviyesinin kırılması tek başına yükselişlerin bittiğine ilişkin yeterli olmamaktadır. Ancak bu durum ana harekete (kırmızı) yönelik tepki satışlarını destekleyebilir.

Pivot: 119,65
Destek:
119,90 – 119,65 – 119,30
Direnç: 120,44 – 120,75 – 121,00

EUR/JPY ANALİZİ

Paritede Yen’in değer kayıplarıyla birlikte yükseliş trendinin etkili olmaya başladığını görmüştük. Düşüş trendinin sona ermesiyle birlikte 55 periyotluk üssel hareketli ortalamanın (güncel seviyesi 146,75) da bu tutuma eşlik etmesi sonrası, hareketli ortalama üzerinde yoğunlaşan fiyatlamalarla karşılaşıyoruz. Günün kalanında hareketli ortalama ve trend sınırı olan 146,30 bölgesi üzerinde yükseliş trendinin destek görmesi beklenebilir. Olası alımlarda 147,25 seviyesinin geçilmesi, trendi destekleyebilecek unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede hareketli ortalamanın kırılması tepki satışlarına neden olabilir. Ancak bu durumda trendin sınırı olan 146,30 seviyesi kırılmadan etkili bir düşüş beklentisi olası görünmemektedir.

Pivot: 146,30
Destek: 146,75 – 146,30 – 145,90
Direnç: 147,25 – 147,60 – 148,00

AUD/USD ANALİZİ

“Paritede hareketli ortalama etkisi sürüyor”

Paritede düşüş kanalını destekleyen güncel bandın, satışların ektisiyle bir kademe aşağı güncellendiğini görüyoruz. 50 periyotluk basit hareketli ortalamanın desteklemekte olduğu bandın (0,8170 – 0,8200) altında düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 0,8100 seviyesinin kırılması, trendin devamlılığı açısından destekleyici olabilir. Bu şartla birlikte 0,8050 ve 0,8020 seviyeleri hedeflenebilecek noktalardır.

Paritede 4,5 yılın en düşük seviyelerinde trendi destekleyebilecek satışların gecikmesi veya gerçekleşememesi, tepki alımlarını destekleyebilir. Ancak olası yükselişler mavi ile belirttiğimiz bantla sınırlı kaldığı müddetçe yeni satış baskısı oluşabilir. Bu nedenle kalıcı bir etki için bandın üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar takip edilmelidir.

Pivot: 0,8170
Destek:
0,8100 – 0,8050 – 0,8030
Direnç: 0,8135 – 0,8170 – 0,8200

USD/CAD ANALİZİ

Yükseliş trendi olan USD/CAD paritesi, bugün veri açısından oldukça önemli bir süreçle karşı karşıya. Özellikle TSİ 15:30’da gerek ABD gerek Kanada’da açıklanacak olan büyüme rakamlarının yanı sıra, ABD’de ek olarak dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. Özellikle beklentinin dışında gerçekleşebilecek verilerin trende destek verip vermediği dikkatle izlenmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, 50 periyotluk üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 1,1584) üzerinde tutunma çabası sürdüğü müddetçe yükseliş beklentimizi korumaktayız. Olası alımlarda 1,1670 son 5 yılın zirvesi olarak hedeflenebileceği gibi, bu seviyenin geçilmesiyle 1,1720 önemli bir bariyer olarak karşımıza çıkmaktadır. Paritede halen söz konusu geri çekilmelerin 50 periyotluk hareketli ortalama ile sınırlı kaldığı müddetçe yeni alım baskısıyla karşılaşabileceği düşüncemiz sürmektedir. Etkili bir düşüş beklentisi için hareketli ortalama altında arka arkaya gerçekleşebilecek iki adet 4 saatlik kapanış teyit niteliği taşıyabilir.

Pivot: 1,1584
Destek:
1,1584 - 1,1565 – 1,1500
Direnç: 1,1670 – 1,1720 – 1,1760

BRENT PETROL ANALİZİ

Haftanın ilk işlem gününde 62,941 seviyesini gören brent petrol, Cuma kapanışının altında, 60,10 seviyesinden günü tamamladı. 60 dolar civarında dengelenme çabası devam eden brentte gün sonu kapanış 59,75 seviyesi altında olmadığı sürece bu çabanın başarılı olma olasılığı var. 64 dolar seviyesi geçilmeden yükselişten bahsetmekse güç. Şu an teknik açıdan görülen; 60-64 aralığında dip yapma eğilimi. Daha kısa vadeli işlemler için saatlik bazda grafiğe bakılırsa 60,79 seviyesinden geçen 50 periyotluk hareketli ortalamanın ilk kritik bölge olduğunu söylemek mümkün, bu bölge aşılırsa 200 periyotluk ortalamaya (62,45) doğru hareket yaşanması mümkün. Önümüzdeki saatler için ilk destek 59,22 ilk direnç 60,91 seviyelerinde görülüyor. Gün içinde 58,37 seviyesi altına inilirse 56,96 seviyesi bir sonraki düşük hedef olabilir. 61,76 seviyesi aşılırsa 63,17 seviyesi hedeflenebilir.

Pivot : 60,93
Destek:
59,22-58,37-56,96
Direnç: 60,91-61,76-63,17

HAM PETROL ANALİZİ

Haftanın ilk işlem gününde yukarı yönlü çıkışlarında etkili olamayan ve bu nedenle de aşağı yönlü bir baskı oluşturduğunu gözlemlediğimiz Ham Petrol, gün içerisinde 55,12 seviyesine kadar geriledi ve şu sıralar 55,90 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Teknik olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde 58,50 seviyesi önemini korumakla birlikte bu bariyer altında negatif baskı devam etmektedir. Ham Petrol eğer bu bariyer altında kalmaya devam ederse son haftanın dip noktası olan 53,93 seviyesi test edilebilir. 58,50 öncesinde ilk dikkat edilmesi gerekilen seviye ise İchimoku indikatöründe Tenkan – Sen ve Kijun – Sen’in de üzerinden geçtiği 56,80 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 58,50
Destek: 54,90-53,93-53,00
Direnç: 56,80-57,50-58,50

ALTIN ANALİZİ

Haftanın ilk işlem gününde kıymetli madenlerden Altın, ABD borsaları açılışı sonrasında daha agresif bir tavır içerisinde seyrini sürdürdü. 1203 bariyerinden başlayan aşağı yönlü düşüşün 1182 desteğini kırması ile birlikte devam ettiğini ve 1170 seviyesine kadar gerilediğini görmekteyiz. Genel görüntüyü incelediğimizde aşağı yönlü baskının kısa vadeli de bir adım daha önde olduğunu ifade edebiliriz. Altın eğer 1203 seviyesi altında kalmayı başarırsa aşağı yönlü baskısını 1151 seviyesine kadar devam ettirebilir. Tepki alımlarının devam edebilmesi içinse 1203 direncinin geçilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Pivot: 1203
Destek: 1170-1161-1151
Direnç: 11186-1194-1203

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş 16 Aralık dibine, 15,51 seviyesine kadar geriledi. Gün sonu kapanışın 16 dolar seviyesi altında olması zayıflık işareti. Gün sonu kapanışlar 15,50 seviyesinin de altına inerse en yakın destek 7 Kasım 15,02 desteği olarak görülüyor. En yakın dip ise 1 Aralık’ta görülen 14,73 seviyesi. Saatlik grafikte 15,70 desteğinde son işlemlerdin devam ettiğini görüyoruz. 15,70-16,18 aralığından 15,70 desteğinin kırılmasıyla çıkılırsa 15,25 seviyesini saatlik grafikte bir sonraki destek olarak ifade edebiliriz. Başka bir yöntemle kısa vadeli teknik değerlendirmede önümüzdeki saatler için ilk destek 15,47 ilk direnç 15,82 seviyeleri olarak ifade edilebilir. Gün içinde 15,29 seviyesi altına inilirse 15,00 seviyesi, 16,00 seviyesi aşılırsa 16,29 seviyesi hedeflenebilir.

Pivot : 15,77
Destek:
15,47-15,29-15,00
Direnç: 15,82-16,00-16,29

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “Brent Petrol ve Gümüş Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1260 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz