21 Kasım 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda gelişmiş ülke ekonomilerine ilişkin makro-ekonomik göstergeler ve yetkili isimlerden gelen açıklamalar varlık fiyatlarına yön veriyor. ABD’nin olumlu verileri sonrasında Wall Street endeksleri yeni rekorlar kırarken, Asya borsalarında da bu sabah yukarı yönlü hareketlerin etkili olduğu görülüyor. Haftanın son işlem gününde yurtiçinde, kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin merakla beklenen Türkiye değerlendirmesi gündemin dikkat çeken başlıkları arasında öne çıkıyor. Bunun yanında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin konuşması yatırımcıların merceği altında yer alacak faktörler arasında yer alıyor.

“Endeksler ABD verileri ile destek buldu”

Dün ABD için açıklanan verilerden özellikle akşam saatlerinde gelenler, piyasa beklentilerinden daha iyi bir performans çizerek global borsalara yukarı yönlü hareketlere destek verdi. Philadelphia FED imalat endeksi düşüş beklentilerine rağmen sert bir yükseliş kaydederek Mart 2011’den bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmandı. İkinci el ev satışları verisi de yine düşüş beklentilerinin aksine Ekim’de artış kaydederek son bir yılın en iyi seviyesine çıktı. İlgili bu rakamlar öncesinde de enflasyon rakamlarının genel olarak piyasa tahminlerinden kötü gelmediği söylenebilir. İlgili bu veriler ile ABD ekonomisine ait görünümün bir miktar daha düzeleceği beklentileri Wall Street endekslerindeki yükselişlere zemin oluşturan faktörler arasında yer aldı. Bu sabah Asya borsalarının da ABD’ye genelde eşlik ettiği görülüyor. Avrupa’nın yeni güne karışık bir başlangıç yapması bekleniyor.

“Yen Aso ile değer kazandı”

Başbakan Shinzo Abe’nin Salı günü açıkladığı gibi parlamentonun alt kanadını bugün feshettiği Japonya, küresel piyasaları gündeminde yer almaya devam ediyor. Abe, ilgili adımı ile Japonya’da erken seçim sürecini başlatmış oldu. Diğer taraftan, son aylardaki kayıplarını bu hafta hızlandıran Yen, Japonya Maliye Bakanı Taro Aso’nun açıklamaları ile bu sabah Dolar karşısında bir miktar değer kazandı. Aso, “Yen’in geçtiğimiz haftaki düşüşü çok hızlı oldu” değerlendirmesinde bulunurken, bu gibi sert hareketlerin ekonomi için çeşitli yan etkileri olabileceğini ifade etti.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Dün TCMB’nin faizleri sabit bırakmasının ardından değer kazanan Türk Lirası, Dolar karşısındaki son kazançlarına tutunmaya çalışıyor. Sterlin de İngiltere’nin dünkü olumlu perakende satışlar verisi ile aldığı desteği koruma çabasında görünüyor. Dolar endeksindeki salım hareketlerinin genelde aşağı yönlü baskılı bir şekilde sürmesi, altın fiyatlarında fiziki talebin artabileceği söylentileri ile birlikte emtianın son yükselişine tutunabilmesine zemin oluşturuyor. Petrol fiyatları OPEC toplantısı öncesinde ABD’den gelen olumlu veriler ile talebin güçlenebileceği beklentisi ile yükseliş kaydetti. EUR/CHF paritesi dün İsviçre Merkez Bankası (SNB) üyesi Zurbruegg’in SNB’nin ilgili paritede 1,20 tabanını koruma konusunda kararlı olduğunu söylemesi ile bir miktar yükseliş kaydetti.

Haftanın son işlem gününde piyasalarda veri akışının özellikle düne göre daha zayıf olduğunu ifade edebiliriz. Frankfurt’ta konuşan ve kıtada yaşayan insanlara karşı istihdamı artırma ve büyümenin hızlanmasına yardımcı olma sorumluluklarının olduğunu söyleyen Draghi’nin bugün, yine aynı şehirde bir konuşma daha yapması bekleniyor. Bunun ardından gün içerisinde ECB üyelerinden Weidmann’ın da Draghi ile aynı konferansta kürsü arkasına geçmesi bekleniyor. Yurtiçinde ise S&P değerlendirmelerine ilişkin beklentileri ve spekülasyonlar piyasalara yön verebilme potansiyeli taşıyor.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – ECB Başkanı Draghi’nin Konuşması; Hafta başında Brüksel’deki Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi karşısındaki sunumunun ardından, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi haftanın son işlem günüde bu kez Frankfurt’ta bir konuşma gerçekleştirecek. 24. Avrupa Bankacılık Kongresinde mikrofonların arkasına geçecek Draghi’nin “Yeniden Biçimlenen Avrupa” başlıklı bir konuşma yapması bekleniyor. Başkan’ın ECB’nin para politikalarına değinmesi halinde Euro’da sert fiyat değişimleri izlenebilir.

Kanada – Enflasyon Oranı (CPI); Son iki aydır beklentilerin üzerinde açıklanan Kanada’nın aylık bazdaki enflasyon ve çekirdek enflasyon verileri Ekim ayına ilişkin bilgiler verecek. Ülkenin aynı zamanda önemli ihracat kalemlerinden biri olan petrol fiyatlarında gerileme ile geride kalan ay CPI verisinin %-0.3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutularak hesaplandığı aylık çekirdek CPI datasının ise, Eylül ayındaki yükselişe paralel, %0.2’lik bir artış görüleceği tahmin ediliyor. Rakamların beklentileri karşılamaması halinde Kanada Doları’nda kayıplar izlenebilecekken, öngörüleri aşacak datalar ülkenin para biriminde yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir.

Türkiye – S&P Değerlendirmesi; Haftanın son işlem gününde yurtiçi piyasalarda gözler kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye değerlendirmesine de olacak. S&P’nin Türkiye için kredi notunda ve görünümünde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor ancak yapılacak açıklamalar varlık fiyatlarında etkili olabilir. Kuruluşun mevcut not seviyesi BB+ ve görünüm ise “negatif” şeklinde.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 EUR ECB Başkanı Draghi Konuşması

11:00 GBP Kamu Sektörü Net Borçlanması (Eki) 6,9B 11,1B

12:15 EUR ECB Üyesi Weidmann Konuşması

15:30 CAD Çekirdek CPI (Aylık) (Eki) 0,2% 0,2%

15:30 CAD CPI (Aylık) (Eki) -0,3% 0,1%

EURUSD ANALİZ

FOMC tutanakları ile birlikte 1,2600 seviyesini test eden EURUSD paritesinin FOMC dışındaki günlerde de ortalama 1,2570 seviyesine kadar yukarı yönlü bir çıkış kaydettiğini gözlemledik. Ancak bu çıkışlar 1,2610 direncinin geçilmesini sağlayamadı ve bu bağlamda da EURUSD paritesinde negatif beklentimiz hafta içerisinde hiç değişmedi. 1,2610 direnci altında kaldığımız müddetçe de bu düşüncemizde bir değişiklik olmayacaktır. Bu tutum yeniden 1,2360 seviyesine doğru yaşanılacak olası düşüşleri destekleyebilir. Ancak bu dönüşü destekleyecek makro-ekonomik gelişmelere ihtiyaç vardır. Günün ilk yarısında ECB (Avrupa Merkez Bankası) başkanı Draghi’nin, günün ortasında ise BUBA (Almanya Merkez Bankası) başkanı Weidmann’ın gerçekleştireceği açıklamalar bu bağlamda da önemlidir. İlgili banka başkanlarının gerçekleştireceği açıklamalar, EURUSD paritesindeki mevcut satış baskısını destekleyecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. Bu nedenle de günün ortasına kadarki olan bölümde başkan açıklamalarını dikkat takip etmemiz gerekmektedir.

Pivot: 1,2610
Destek:
1,2500-1,2470-1,2440
Direnç: 1,2575-1,2610-1,2650

GBP/USD ANALİZ

GBPUSD paritesi bu hafta 1,5740 – 1,5590 seviyeleri arasında bant hareketini korudu. Hafta içerisinde 1,5590 destek noktasından toparlanan ve yukarı yönlü çıkışlarını 1,5740 seviyesine kadar taşıyan bir görüntü söz konusuydu. Dün de mevcut çıkışlarını 1,5740 seviyesine kadar sürdürdü ancak bandın gücü nedeniyle parite de yeniden satış baskısı gözlemledik. Bu nedenle de 1,5740 – 1,5590 bandı güncelliğini korumakla birlikte 1,5740 direnci de önemini korumaktadır. GBPUSD paritesi eğer 1,5740 direnci altında kalmayı başarırsa aşağı yönlü baskısına 1,5590 olarak devam edebilir.

Pivot: 1,5740
Destek; 1,5660-1,5630-1,5590
Direnç; 1,5740-1,5785-1,5820

USD/TRY ANALİZ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde FOMC ve PPK kararlarını geride bırakmış bulunmaktayız. Gözlerin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’de olduğunu, Türkiye ile ilgili değerlendirmesinde herhangi bir değişikliğe gidip gitmemesi merak edilen soruların başında gelmektedir. Genellikle yurtiçi piyasalarının kapanışı sonrası açıklamaların gerçekleştirildiği bu tarz bildirimler nedeniyle TRY’li paritelerde 17:45 sonrası biraz daha dikkat etmek gerektiğini ifade edebiliriz.

Kur hareketlerini incelediğimizde dünkü PPK ve önemli ABD verileri sonrasında USDTRY’nin düşüşlerini kritik 2,2180 desteğine kadar devam ettiğini görmekteyiz. Bu seviye test edildikten sonra tekrar toparlanmak isteyen ve bu tutumunu şu sıralar 2,2200 seviyesi üzerinde devam ettirmek isteyen USDTRY’de gün içi 2,2180 desteği önemini korumaktadır. Kur eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı başarırsa yeni başlayan yukarı yönlü bir atak ile tekrar 2,2430 seviyesine yaklaşabilir. Aksi takdirde 2,2135 – 2,2075 (yükseliş kanallarının alt noktaları) seviyelerinde yeni bir karar aşamasına geçmek isteyebilir.

Pivot: 2,2180
Destek
: 2,2180-2,2135-2,2075
Direnç: 2,2250-2,2350-2,2430

USD/JPY ANALİZİ

Asya para birimlerinin güne değer kazanımıyla başladığı sürecin devamında, Avrupa piyasaları açılışı öncesi paritede toparlanma çabası görülmektedir. Gün içerisinde, mor ile belirtilen yükseliş kanalının sınırını oluşturan 117,55 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 118,25 ve 118,63 seviyeleri hedeflenebilecek noktalardır.

Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturmak için kanala dönüş çabası gerçekleşmelidir. 117,55 seviyesi altında gerçekleşebilecek arka arkaya iki adet 4 saatlik kapanış, tepki satışlarına ilişkin isteği artırabilir.

Pivot: 117,55
Destek:
117,55 - 117,30 – 117,05
Direnç: 118,25 – 118,63 – 119,00

AUD/USD ANALİZİ

Asya para birimlerinin değer kazanımıyla güne başladığı süreçte, AUD/USD paritesinde kısa vadeli yükselişler başlangıç aşamasında etkili oldu. Gün içerisinde, 0,8655 seviyesi altında kalındığı müddetçe düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 0,8612 ve 0,8590 seviyeleri hedeflenebilecek noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede kısa vadede etkisi gösteren yükseliş baskısında, devamlılık çabası oluşabilmesi için 0,8655 seviyesinin aşılması gerekmektedir. Bu şart ile birlikte gün içerisinde 0,8680 ve 0,8708 seviyelerinin hedeflenmesi olasıdır.

Pivot: 0,8655
Destek:
0,8612 – 0,8590 – 0,8565
Direnç: 0,8655 – 0,8680 – 0,8708

EUR/TRY ANALİZİ

Paritede düşüş baskısıyla birlikte 2,7825 bölgesine kadar satışlar gerçekleştiğini ve haftanın son iş gününün ilk saatlerinde 2,7900’lara kadar bir toparlanmanın oluştuğunu görüyoruz. Düşüş kanalının orta noktasında bulunan 2,7980 seviyesi altında kalındığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların ağırlık kazanması beklenebilir. Olası satışlarda 2,7825 ve 2,7765 seviyeleri hedeflenebilecek noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede yükseliş yönlü beklenti oluşturabilmek için, 2,7980 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek fiyat hareketlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şart sağlandığı taktirde 2,8063 ve 2,8120 seviyeleri hedeflenebilir.

Pivot: 2,7980
Destek: 2,7825 – 2,7765 – 2,7650
Direnç: 2,7900 – 2,7980 – 2,8063

USD/CAD ANALİZİ

Paritede kırmızı renkle belirten kanalın üst noktası olan 1,1355 seviyesi altında kalındığı müddetçe düşüş baskılarının ağırlık kazanması beklenebilir. Aşağı yönlü baskının etkinlik kazanabilmesi için, 1,1296 seviyesi altındaki fiyat hareketlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şart sağlandığı taktirde, 1,1255 seviyesini hedefleyebilecek satışlar görülebilir.

Düşüş kanalı içerisinde 1,1296 seviyesi sınırlayıcı etki gösterebilmektedir. Gün içerisinde bu seviyenin kırılamamasıyla birlikte alımlar tekrar ön plana çıkma isteğine girebilir. Olası alımlarda 1,1325 ve 1,1355 seviyeleri hedeflenebilir.

Pivot: 1,1355
Destek:
1,1296 – 1,1255 – 1,1213
Direnç: 1,1325 – 1,1355 – 1,1392

HAM PETROL ANALİZ

73,2 desteğinden almış olduğu güç ile yukarı yönlü tepkisini önemli ölçüde artıran Ham Petrol, kritik 76,40 direncinin üzerinde hareketler gerçekleştirerek haftanın son işlem günün 76,77 seviyesine kadar yükseldi ve şu sıralar 76,30 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Yaşanılan bu çıkış Ham Petrol fiyatının yukarı yönlü çıkışına katkı sağlayacak önemli bir adım ancak yeterli mi sorusunun cevabını aramaktayız. Yükselişlerin devam edebilmesi için özellikle bugün 76,40 seviyesi üzerindeki hareketlere hatta haftalık kapanışa ihtiyaç vardır.

Teknik olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde tepki alımlarının devam etme düşüncesinin bir adım önde olduğunu ifade edebiliriz. 75,40 desteği de bize bu konuda önemli sinyaller verebilir. Ham Petrol fiyatı eğer 75,40 desteği üzerinde kalmayı başarırsa tepki alımlarının 76,80 – 77,65 seviyelerine kadar devam edebilir. 75,40 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 73,90 desteğine doğru yeni bir hareket gerçekleştirerek yeniden karar aşamasına geçebilir.

Pivot: 75,40
Destek: 75,40-74,75-73,90
Direnç: 76,80-77,65-78,25

ALTIN ANALİZ

1130 seviyesinden başlatmış olduğu yukarı yönlü çıkışlarını 1205 direnci ile sınırlandıran ve bu sınırlama sonrasında aşağı yönlü baskılarını 1175 seviyesine kadar taşıyan Altın fiyatının haftanın son işlem gününde şu sıralar 1192 seviyesine yakın olduğunu görmekteyiz. Genel görünüm olarak tepki alımları tamam mı devam mı sorusunun cevabını arıyoruz ve 1205 direnci de bu bağlamda önem arz etmektedir. Altın eğer 1205 direnci altında kalmayı sürdürürse tepki alımı düşüncesine inananların sayısında epeyce bir azalma görülebilir. 1205 direncinin geçilmesi durumunda ise tepki alımı düşüncesi kaldığı yerden devam edebilir. Bu da 1212 – 1221 bariyerlerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. 1205 öncesindeki ilk bariyerse 1198 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1205
Destek: 1186-1182-1175
Direnç: 1198-1205-1212

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9467
En yüksek : 9488
En düşük : 9377
Kapanış : 9477

50 günlük basit hareketli ortalama : 9255
200 günlük basit hareketli ortalama: 9510

Endekste orta-uzun vadede trend değişimi anlamına gelebilecek 200 günlük ortalama üzerine çıkma çabası devam ediyor. DAX30 neredeyse kasım ayı başından bu yana 50 günlük ortalama ile 200 günlük ortalama arasında seyrediyor. 200 günlük ortalamanın aşılması endekste yükselişin devamı, yeni hedefin 9800 seviyesi olabileceği beklentisine güç katacaktır. 9500 seviyesi üzerinde yükselişin devamını beklemek için birkaç günlük kapanışın bu seviye üzerinde olduğunu görmek gerekebilir. Geri çekilme durumunda ise en yakın destek 50 günlük ortalama seviyesi.

Pivot : 9447
Destek:
9250-9150-9080
Direnç: 9510-9800-10000

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 2045
En yüksek : 2051
En düşük : 2035
Kapanış : 2051

50 günlük basit hareketli ortalama : 1973
200 günlük basit hareketli ortalama: 1927

Endeks rekor yüksek seviyelerde seyrine devam ediyor. İlk direnç olarak görülen seviye 2055 seviyesi, geri çekilmelerde ise ilk destek 2046 seviyesinde. Bugün için 2067 seviyesi güçlü direnç 2034 seviyesi güçlü destek bölgeleri.

Pivot : 2045
Destek:
2046-2042-2034
Direnç: 2055-2060-2067

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1072 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz