19 Ocak 2015 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

ABD piyasalarının Martin Luther King günün nedeni ile kapalı olacağı haftanın ilk işlem gününde küresel piyasaların Avrupa ayağında, Çin borsasında yaşanan sert düşüşün ardından Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) yönelik beklentiler ile yükselişler çıkıyor. ECB’nin Perşembe günkü toplantısında parasal genişleme programı açıklayacağına ilişkin spekülasyonlar güç kazanırken, kıta endekslerinde alımlar %0.50’yi aşmış görünüyor. Gün içerisinde petrol fiyatlarına dair açıklamalar da gündemde yer alırken, genel çerçevede merkez bankalarına ilişkin beklentilerin varlık fiyatlarında etkili olduğunu ifade edebiliriz.

“Dikkatler ECB beyanatında”

Yeni haftanın başlaması ile birlikte piyasalarda Çin hisse senetlerinin 2008’den bu yana yaşadığı en büyük düşüşün yansımaları izledi. Ülkedeki regülatörün, ülkenin en büyük üç aracı kurumunun yeni kredili işlem hesabı açmalarını yasakladığını duyurmasının ardından Shanghai endeksi günü %7.7 kayıp ile tamamladı. Güne yataya yakın başlayan Avrupa borsalarında ise günden ağırlıklı olarak ECB’ye ilişkin beklentilerden oluştu.

Banka’nın Perşembe günkü toplantısından sonra ülke tahvillerinin alımını da içeren bir parasal genişleme programı uygulama kararı aldığını duyurması bekleniyor. 500-550 milyar Euro tutarında olacağı tahmin edilen ilgili varlık alım programının Euro Bölgesi’nde görülen zayıf ekonomik aktivitelere destek olması umuluyor. Avrupa borsalarında alımlar genel tablo içerisinde bu söylenti ile zemin kazanırken, Euro ise Dolar karşısında günün ilk saatlerinde kaydettiği yükselişleri sonrasında yataya yakın bir işlem dönemi geçiriyor.

“Petrol fiyatları mercek altında”

İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) geride kalan hafta yaptığı sürpriz açıklamaların piyasalarda yarattığı yankının ardından dikkatler yeni hafta ile bir miktar daha petrol fiyatlarındaki değişime çevrildi. Salım hareketlerinin etkili olduğu emtiada aşağı yönlü baskı hafif de olsa sürüyor. Bugün İran Petrol Bakanı, 25 Dolar seviyesine kadar petrol fiyatları ile ilgili sorunları olmayacağını ifade ederken, OPEC’i acil toplantıya çağırma planlarının olmadığını söyledi. Bakan ayrıca, OPEC’in günlük ham petrol üretimini kısma niyetinin olmadığını da sözlerine ekledi. ABD tipi ham petrol 49 Dolar altında işlem görürken, Brent petrol de 50 seviyesinin altında kalmaya devam etti.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Euro, Dolar endeksindeki gerileme ile Avrupa seansının başlarında kaydettiği yükselişlerine ABD’nin para birimi karşısında tutunmaya çalışırken, SNB’nin geride kalan hafta getirdiği endişelerin bir miktar azalması ile Dolar’da geri çekilmeler izlendi. Türk Lirası, TCMB’nin yarın faiz indirimine gideceği yönündeki beklentilerin ağırlık kazanması ile kaydettiği düşüşlerini Dolar endeksindeki çekilme ile geri alırken, Asya seansı sırasında Çin borsalarındaki kayıp ile güvenli liman talebinin artması sonrasında değer kazanan Yen bir miktar gevşedi. Spot altın ise merkez bankalarından gelecek önemli kararlar öncesinde yaklaşık dört ayın en yüksek seviyesi civarında işlem görmeye devam ediyor. Petrol fiyatları ise İran Petrol Bakanı’nın açıklamaları ve Irak petrol üretiminin Aralık ayında rekor seviyeye çıktığının açıklanması ile baskı altında görünen seyrini sürdürdü.

Günün devamında küresel piyasalar için ABD seansı ile birlikte önemli bir veri akışı gelmesi beklenmiyor. ABD piyasalarının da Martin Luther King günü nedeni ile kapalı olması işlem hacimlerinin nispeten düşük kalmasına neden olabilir.

Ancak Yeni Zelanda’nın enflasyon oranı verisi ile birlikte Asya-Pasifik cephesinden gelecek veri akışı piyasalar için son derece büyük önem taşıyor. Çin’in 2014 son çeyreğine ait büyüme oranı (GDP) yatırımcıların merceği altında yer alacak kritik rakamlar arasında yer alıyor.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Yeni Zelanda – NZIER İşletme Güveni; Yeni Zelanda Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü tarafından (New Zealand Institute of Economic Research - NZIER), imalat, inşaat, toptan ve perakende satış ile birlikte hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren yaklaşık iki bin beş yüz işletmeye sorulan sorulardan oluşan işletme güveni verisi, ilgili ankete dayanmaktadır. Böylece hazırlanan NZIER işletme güveni verisi, Yeni Zelanda ekonomisine ilişkin önemli bilgiler verdiği düşünülen bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Sıfır seviyesinin üzerindeki rakamlar iyimserliği, altındakiler ise ilgili göstergede karamsarlığı ifade etmektedir. Geride kalan yılın üçüncü çeyreğinde, 19 seviyesine gerileyerek iki yılın en düşüğüne inen ilgili endeks, ülkenin para biriminde fiyat değişimlerine neden olabileceği için yakından izlenecek.

Çin – Büyüme Oranı (GDP); Haftanın kritik makro-ekonomik göstergeleri arasında Çin’in büyüme oranının gündemde büyük bir yer tutması bekleniyor. Asya’nın en büyük ekonomisine sahip olan ülkenin global büyüme için taşıdığı önemin, son konjonktür ve piyasa gündemi ile birlikte bir miktar daha arttığını ifade edebiliriz. Küresel ekonominin hız kestiği yönündeki endişeler, son aylarda varlık fiyatlarında etkili olan faktörler arasında yer aldı. Son olarak Dünya Bankası’nın raporunda, 2015 yılına ilişkin global büyüme tahmininin %3.4’den %3’e çekildiğini gördük. ABD’den sonra dünya ekonomisinin ikinci itici gücü olan Çin’in GDP verisi, bu paralelde dünya ekonomisinin büyümesi için kritik bir önem taşıyor. 2014’ün üçüncü çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre %7.3 büyüme kaydeden Asyalı ülke, hükümetin 2014 yılı için %7.5 olan hedefinin altında ve son beş yılın en düşük seviyesinde bir GDP kaydetmişti. Geride kalan yılın son çeyreğinde, 2013’ün aynı dönemine göre ne hızda bir büyüme yaşandığını gösterecek Çin verisinin beklentiden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir. GDP’nin yanında Çin için ayı saatte sanayi üretimi, sabit varlık yatırımları ve perakende satışlar gibi göstergelerin de açıklanacağını belirtmekte fayda var.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

19 Ocak 2015 Pazartesi

Zaman Haber Beklenti Önceki

23:00 NZD NZIER İş Ortamı Güveni (4. Çeyrek) 19

20 Ocak 2015 Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

04:00 CNY Sabit Varlık Yatırımı (Yıllık) (Ara) 15,7% 15,8%

04:00 CNY GDP (Yıllık) (4. Çeyrek) 7,2% 7,3%

04:00 CNY Endüstriyel Üretim (Yıllık) (Ara) 7,4% 7,2%

04:00 CNY Perakende Satışlar (Yıllık) (Ara) 11,7% 11,7%

EURUSD ANALİZİ

Haftanın açılış gününde EURUSD paritesinin 1.1550 seviyesinden başlatmış olduğu tepki alımını 1.1627 seviyesine kadar devam ettirdiğini görmekteyiz. ABD’de Martin Luther King nedeniyle bankaların tatilde oluşu, ABD piyasaları açılışı sonrası hareketlerin sakin kalmasına katkı sağlayabilir. Günün kalanında makro-ekonomik anlamda zayıf bir gün olduğu için ABD seansı açılışı sonrasındaki hareketler dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak günü değerlendirdiğimizde 1.1650 direnci güncelliğini korumakla birlikte bu bariyer altında negatif baskı devam etmektedir. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskını günün dip noktası olan 1.1550 desteğine kadar devam ettirebilir. ABD seansı açılışı öncesinde EURUSD paritesi şu sıralar 1.1618 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Pivot: 1.1650
Destek:1.1550-1.1500-1.1460
Direnç: 1.1650-1.1705-1.1775

GBPUSD ANALİZİ

Haftanın ilk işlem gününde EURUSD paritesi gibi tepki alımlarına devam etmek isteyen GBPUSD paritesi, gün içi 1.5178 seviyesine kadar yükseldi ve ABD seansı açılışı öncesinde şu sıralar 1.5147 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

GBPUSD paritesinin son hareketlerini incelediğimizde 1.5273 ile 1.5033 arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini ifade edebiliriz. Bu bağlamda da 1.5273 direnci altında yaşanılacak olası yükselişler, satış fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Parite eğer 1.5273 direnci altında kalmayı sürdürürse bandın alt noktası olan 1.5033 desteğini yeniden hedeflemek isteyecektir.

Günün kalanını değerlendirdiğimizde ise 1.5195 direnci önem arz etmektedir. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskı kaldığı yerden devam etmek isteyebilir. Bu da günün dip noktası 1,5115 seviyesinin yeniden hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Pivot: 1.5195
Destek; 1.5115-1.5073-1.5033
Direnç; 1.5195-1.5235-1.5273

USDTRY ANALİZİ

Yarın gerçekleşecek kritik TCMB toplantısı öncesinde USDTRY kurunun yukarı yönlü çıkışını 2.3467 ile sınırlandırdığını ve bu süreçten sonra tepki satışlarına maruz kaldığını görmekteyiz.

Genel görünüm olarak 2.3085 destek noktası üzerinde pozitif beklentinin devam edeceğine ilişkin düşüne ön plandadır. 2.3085 destek noktası aynı zamanda da 200 saatlik üssel hareketli ortalama olarak kritik bir destek noktası görüntüsünde seyrini sürdürmektedir. Kur eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü isteğin günün zirvesi olan 2.3467 seviyesine kadar devam edebileceğini ifade edebiliriz. 2.3085 öncesindeki bariyerler ise 2.3140 ve 2.3250 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 2,3085
Destek
: 2.3250-2.3140-2.3085
Direnç: 2.3467-2.3585-2.3775

EURTRY ANALİZİ

Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) ilişkin spekülatif hareketlerin de etkisiyle birlikte Euro’nun sınırlı değer kazanımı yaşadığı görüldü. Ancak bunun sabah analizinde belirttiğimiz 2,7125 seviyesinin ayrışma çabasının yükselişlerin sınırlanması nedeniyle etkisiz kaldığını da söyleyebiliriz. Günün kalanında, aynı zamanda günün de zirvesi olan 2,7280 seviyesi altında düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 50 periyotluk basit hareketli ortalamanın (güncel seviyesi 2,7055) kırılması ve göstergenin altında gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar, aşağı yönlü baskıyı destekleyebilir.

Bu süreç parite yukarı yönlü ataklarda gerekli etkiyi gösteremese de, 50 periyotluk üssel hareketli ortalama üzerine çıkmayı başarmış durumda. Bunun etkisiyle 2,7280 seviyesinin geçilmesi, 2,7430 ve 2,7635 seviyelerinin hedeflenmesi için neden oluşturabilir.

Pivot: 2,7280
Destek:
2,7055 – 2,6845 - 2,6575
Direnç: 2,7280 – 2,7430 – 2,7635

USDJPY ANALİZİ

Paritede genel görünüm 115,50 seviyesi üzerinde yukarı yönlü konumunu korumakla birlikte, gün içerisinde 116,80 seviyesi üzerinde alım baskısının ön planda olması beklenebilir. Olası alımlarda 117,90 – 118,20 bölgesi hedeflenebilecekken, bu bandın üzerinde gerçekleşebilecek fiyatlamalar söz konusu baskı netlik kazanabilir. 116,80 seviyesinin kırılması durumunda ise 115,50 seviyesine yönelik tepki satışları destek kazanabilir.

Pivot: 116,75
Destek:
116,80 - 116,30 - 115,80
Direnç: 117,60 – 117,90 – 118,20

EURJPY ANALİZİ

Perşembe günü gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarına yönelik spekülasyonların etkili olduğu süreçte, Euro’nun değer kazanımıyla birlikte paritedeki düşüş trendinden sınırlı da olsa sapma gerçekleşmiş durumda. 55 periyotluk üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 136,10) üzerinde yükseliş baskısı beklenmektedir. Olası yükselişlerde 136,85 hedeflenebilecek önemli bir direnç konumundadır. Bu seviyenin geçilmesi 138,90 bölgesine doğru hareketleri destekleyebilir. 136,85 seviyesinin geçilememesi ile görülebilecek geri çekilmeler, 136,10 seviyesinin altındaki kapanışlarına devam edebildiği taktirde tekrar düşüş baskısı ön plana çıkabilir.

Pivot: 136,10
Destek
: 135,30 – 134,70 – 134,10
Direnç: 135,85 – 137,60 – 138,10

AUDUSD ANALİZİ

Paritedeki yatay hareketlilikle birlikte, 34 günlük üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 0,8250) altında kalma çabası sürdükçe düşüş baskısının etkili olabileceğine dair beklentimiz korunmaktadır. Olası düşüşlerde 0,8035 seviyesine yönelik hareketlilik gerçekleşmesi söz konusudur. 0,8250 seviyesinin aşılması durumunda trend destekçisi 50 günlük üssel hareketli ortalamaya (güncel seviyesi 0,8325) yönelik tepki alımları görülebilir. Ancak söz konusu seviye üzerinde günlük kapanış gerçekleşene dek, yükseliş baskısının kalıcılığı hakkında beklenti oluşturmak mümkün görünmemektedir.

Pivot: 0,8250
Destek:
0,8165 - 0,8120 - 0,8070
Direnç: 0,8250 – 0,8325 – 0,8375

USDCAD ANALİZİ

USD/CAD paritesinin tekrar 1,1940 – 1,2000 bandına dahil olmasına rağmen, 50 periyotluk üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 1,1900) üzerinde yükseliş beklentimiz sürmektedir. Olası alımlarda 1,2000 seviyesinin geçilmesi 1,2060 seviyesine yönelik fiyatlamaları destekleyebilir. Ek olarak gün aşırı beklentilerin desteklenebilmesi için 1,2000 üzerindeki 4 saatlik kapanışlara yönelik ihtiyaç sürüyor. Tepki satışlarına yönelik baskı, 1,1940 – 1,1900 bandı altında gerçekleşebilecek peş peşe iki adet 4 saatlik kapanışla desteklenebilir.

Pivot: 1,1900
Destek:
1,1940 - 1,1900 - 1,1870
Direnç: 1,2000 – 1,2060 – 1,2100

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrolde 50 dolar seviyesi altında işlemler devam ediyor. Analizin yazıldığı saate kadar en düşük 49,19 en yüksek 50,30 seviyeleri görüldü. Brent petrol 45-50 dolar arasında dengelenmeye çalışıyor. 50 dolar seviyesi üzerinde kalma çabaları şu ana kadar başarılı olamadı. 45 dolar seviyesi ise kısa vadeli güçlü destek görünümünde. Gün sonu kapanışlar 50 dolar seviyesi üzerinde gerçekleşirse 54 dolar seviyesine doğru yükseliş yaşanması mümkün. 45 dolar seviyesi altına inilmesi durumunda 40 dolar seviyesi psikolojik destek olarak ifade edilebilir. Bugün saatlik grafikte ilk destek 49,32 seviyesinde ifade edilmişti, bu seviyeye ulaşıldı. Günün geri kalan kısmında geri çekilme yaşanır ve 48,69 seviyesi altına inilirse 47,57 seviyesi hedeflenebilir. Direnç olarak saatlik grafikte 50,57 seviyesi ifade edilebilir.

Pivot : 49,44
Destek:
49,32-48,69-47,57
Direnç: 50,57-51,20-52,32

HAM PETROL ANALİZİ

Haftanın açılışında 55 periyotluk üssel hareketli ortalama üzerinde kalmayı sürdürse de yukarı yönlü çıkışını net bir şekilde devam edemeyen ve bu desteği RSI göstergesinden alamayan Ham Petrol, ABD seansı açılışı öncesinde 55 periyotluk üssel hareketli ortalama ile aynı seviyede seyrini sürdürmektedir. Günün kalanını değerlendirdiğimizde RSI göstergesinin daha önceki zirve noktasından gerçekleştirdiği dönüş, Ham Petrol fiyatının aşağı yönlü baskıya maruz kalma ihtimalini bir adım daha önde tutmaktadır. Bu bağlamda da 49.60 direnci altında kaldığı müddetçe Ham Petrol fiyatı için negatif baskının devam edeceğine ilişkin düşünce yapısı ön plandadır. Ham Petrol eğer 49.60 direnci altında hareketlerine devam ederse 45.90 desteğine doğru yeni bir gerileme görülebilir. Bu bağlamda da 49.60 direnci altında yaşanılacak olası kısa vadeli yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot: 49.60
Destek: 47.80-46.80-45.90
Direnç: 49.60-51.25-52.60

ALTIN ANALİZİ

Kıymetli madenlerden Altın, uzunca bir süredir tepki alımında önemli çıkışlar gerçekleştirdi ve bu çıkışlar 1282 seviyesine kadar devam etti. 1282 sonrasında sakinleyen ve haftanın açılışında 1277 civarında sıkışan Altın, ABD seansı açılışı öncesi bu seviyeye yakın seyrini sürdürmektedir.

100 saatlik üssel hareketli ortalama, 5 Ocak 2015 tarihinden itibaren mevcut tepki alımı düşüncesini destekleyen en önemli gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır. ABD seanası açılışı öncesinde şu sıralar 1255 seviyesinde güncelliğini koruyan bu ortalama üzerinde tepki alımı düşüncesinin bir adım daha önde olduğunu ifade edebiliriz. Altın eğer bu destek noktası üzerinde hareketlerine devam ederse yukarı yönlü çıkışını günün zirvesi 1282 üzerinde devam edebilir. Aksi takdirde 1282 – 1255 arasında günü tamamlayabiliriz.

NOT: Gün içerisinde 1255 seviyesine doğru yeni bir düşüş hareket kaydedebilmesi için kanalın alt noktası 1244 desteğinin aşağı yönlü kırılması ve bu seviye altında kalıcı hareketlere ihtiyacı vardır. Aksi takdirde 1282 – 1174 arasındaki sıkışık seyir ile günü tamamlayabiliriz.

Pivot: 1255.00
Destek: 1274.00-1266.50-1255.00
Direnç: 1282.00-1290.00-1300.00

GÜMÜŞ ANALİZİ

Bugünkü işlemlerde gümüş en düşük 17,57 en yüksek 17,93 seviyelerini gördü. Gümüşte 17,30 direnci aşılmasından sona 17,70 direncinin aşılmaya çalışıldığını izliyoruz. Gün sonu kapanışla 17,70 seviyesi üzerinde kalınabilirse bir sonraki en yakın yüksek hedef 18,17 seviyesi olabilecektir. 17,70 seviyesi altına inilmesi durumunda tekrar 17,30 seviyesine doğru geri çekilme mümkün fakat gümüşün 50 günlük hareketli ortalama seviyesi üzerinde olması güç işareti. Günün geri kalan kısmı için ilk destek 17,50 ilk direnç 18,02 seviyelerinde görülüyor. 18,28 seviyesi geçilirse 18,75 seviyesi hedeflenebilir. 17,24 seviyesi altına inilmesi halinde 16,77 seviyesine doğru geri çekilme yaşanabilir.

Pivot : 17,48
Destek:
17,50-17,24-16,77
Direnç: 18,02-18,28-18,75

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1099 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz