10 Ekim 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda haftanın son işlem gününde makro-ekonomik beklentilerin ve politika yapıcılardan gelen açıklamaların etkili olduğunu ifade edebiliriz. Global ekonomik büyümeye ilişkin kaygılar ise varlık fiyatlarına yön veren temel unsur olarak öne çıkarken, ABD’nin ardından Asya borsalarında da bu sabah satış baskısı devam ediyor. Dolar endeksi ise toparlanma çabası içerisinde dünkü Avrupa seansı içerisindeki yükselişlerine tutunuyor. Gün içerisinde jeopolitik risklere ilişkin gelişmeler ve Washington’daki IMF toplantısı çerçevesinde yetkili isimlerden gelecek açıklamalar, ekonomik veriler ile birlikte yakından izlenecek.

“Büyüme kaygısı piyasalara yön veriyor”

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son toplantısının yayımlanan tutanaklarında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizi artırmak için aceleci davranmayacağına yönelik ipuçları alınması, küresel piyasalara olumlu yansımıştı. Bu paralelde Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) global büyümeye ilişkin uyarıları da gölgede kalırken, dün Almanya ticaret rakamları öncülüğünde ekonomiye ait karamsar geri geldi. Euro Bölgesi, Çin ve ABD’de büyümenin cansız kalabileceği beklentileri borsalar üzerinde baskı yaparken, S&P-500 endeksi dün 6 ayın en kötü gününü geçirdi. Asya’da %1.5 civarında kayıplar var. Avrupalı hisse senetlerinin de güne düşüş ile başlaması bekleniyor. Diğer taraftan Dolar endeksi FOMC tutanaklarından sonraki kayıplarının bir kısmını geri alırken, ham petrol, arzın artmaya devam edeceği ve düşük global büyüme ile talebin azalacağı düşüncesi ile son iki yılın en düşük seviyelerine geriledi.

“Politika yapıcıların açıklamaları”

Washington’daki IMF toplantısı çerçevesinde birçok ülkeden yetkililer, görüş alışverişlerinde bulunmak ve açıklamalar yapmak için toplantıya katılıyorlar. FED yetkililerinden Fisher, “kayda değer zaman” ifadesinin 2-12 ay arasında bir süreyi belirttiğini söylerken, Bullard ise ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarının 2015 ortasından önce artırması gerektiğini ifade etti. Yine FOMC üyelerinden Lacker, faiz artırımının zamanlamasını konuşmak için çok erken değerlendirmesinde bulundu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ise enflasyonu %2 hedefine çekmeyi başaracaklarını söyledi. San Francisco FED Başkanı Williams da, ilk faiz artırımının 2015 ortasında yapılmasını beklediğini dile getirdi.

“Jeopolitik riskler izleniyor”

Global ekonomik büyüme kaygılarının yanında piyasalar, jeopolitik risklerin artma ihtimalini de yakın mercek altında tutmaya devam ediyor. IŞİD isimli örgüt dün Musul’u le geçirdiklerinin ifade edildiği bir mesaj yayımlarken, sonraki hedeflerinin arasında Rusya’nın da olacağını belirtildi. Türkiye sınırına yakın bölgelerde ise Irak güçlerine karşı çatışmaların sürdüğü görülüyor. ABD ise IŞİD ile mücadele için düzenlenen hava saldırılarının devam ettiğini açıkladı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in bugün IŞİD konusu hakkında Ankara’daki temaslarına devam etmesi bekleniyor. Bunun yanında Hong Kong’da, hükümetin, eylemlerin artırılması çağrısı yapılması sonrasında protestocular ile görüşmelerini iptal etti.

Haftanın son işlem gününde IMF ve G-20 toplantılarının bir araya getirdiği yetkililerden gelecek açıklamalar ve ekonomik veriler yakından takip edilecek. Ancak jeopolitik gelişmeler de yine piyasaların merceği altında yer almaya devam edecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – Sanayi Üretimi; Temmuz ayında yıllık bazda %3.6’lık bir artış kaydederek son üç ayın en iyi seviyesinde gerçekleşen sanayi üretimi, aylık bazda ise %1.8 yükselerek yılın en hızlı artışını göstermişti. Haftanın son işlem gününde Ağustos ayında sanayi sektörünün performansını gösterecek ilgili makro-ekonomik gösterge, Türk Lirası ve yurtiçi finansal araçların fiyatında etkili olabilir.

İngiltere – Ticaret Dengesi; Son 4 aydır büyüyen İngiltere’nin ticaret açığı, ada ülkesinden yayımlanacak rakamlar arasında yatırımcıların merceği altında yer alacak. Ağustos ayında bu kez dış ticaret açığının daralması bekleniyor. Açıklanacak ticaret dengesi rakamları Sterlin üzerinde de etkili olabileceği için haftanın son işlem gününde yakından incelenecek.

Kanada – İstihdam Değişimi; Son iki aydır %7.0 seviyesinde gerçekleşen Kanada’nın işsizlik oranı, istihdam değişimi verisi ile birlikte ülkenin para biriminde sert hareketlerin görülmesine yol açabilecek rakamlar arasında değerlendirilebilir. Temmuz ayındaki güçlü istihdam artışının ardından, beklentilerin aksine Ağustos’ta azalmaya işaret eden istihdam değişimi verisi, önemli göstergeler arasında öne çıkıyor. Her iki verinin piyasalara olan etkisini birlikte değerlendirmenin faydalı olacağını ifade edebiliriz. Ancak Kanada Doları üzerinde istihdam değişimi verisi, genel olarak daha net fiyatlamalara neden olabilmektedir. İstihdam rakamlarının beklentilerden daha iyi bir tablo çizmesi halinde ülkenin para biriminde yükselişler izlenebilecekken, olumsuz datalar Kanada Doları’nda kayıplara neden olabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:45 EUR Fransız Endüstriyel Üretim (Aylık) -0,2% 0,2%

10:00 TRY Türkiye Sanayi Üretimi (Yıllık) 5,7% 3,6%

11:00 EUR İtalyan Endüstriyel Üretim (Aylık) 0,6% -1,0%

11:30 GBP Ticaret Dengesi -9,6B -10,2B

15:30 USD İthalat Fiyatları (Aylık) -0,5% -0,9%

15:30 CAD İstihdam Değişikliği (Eyl) 18,7K -11,0K

15:30 CAD İşsizlik Oranı (Eyl) 7,0% 7,0%

16:00 USD FOMC Üyesi Plosser Konuşması

IMF Toplantısı

G-20 Toplantısı

21:00 USD Federal Bütçe Dengesi -128,7B

22:30 USD FOMC Üyesi Fisher Konuşması

EURUSD ANALİZ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde Dolar Endeksinin belirlemiş olduğumuz kritik bölgeyi (85,55-85,65) test ettiğini ve karar vermeye çalıştığını görmekteyiz. Düşüşlerini sonlandırıp tekrar aslolan yükselişlerini mi sürdürecek yoksa tepki satışlarını daha da derinleştirecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda da 88 periyotlu üssel hareketli ortalama olan 85,65 bariyeri dikkatle takip edilmelidir.

“1 No’lu grafik eklenecek”

EURUSD paritesini incelediğimizde ise yükselişlerini 1,2790 ile sınırlandırarak Dolar Endeksindeki yükselişler nedeniyle satıcılı seyrini 1,2663 seviyesine kadar taşıdı ve şu sıralar 1,2705 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde tıpkı Dolar Endeksi gibi karar aşamasındadır. 1,2760 – 1,2640 seviyeleri arasında hareketlerin devam ettiğini gözlemlediğimiz EURUSD paritesinde daha net hareketler görebilmemiz için bandın dışındaki işlemlere ihtiyacımız vardır. Genel görünüm ise 1,2760 bariyeri altında negatif baskı devam etmektedir.

Gün içi makro-ekonomik gelişmeleri incelediğimizde ise FOMC üyeleri Plosse ve Fisher’ın gerçekleştireceği konuşmaya ilaveten IMF toplantısı ve G20 zirvesinden gerçekleşecek olası açıklamalar da günün ikinci yarısında dikkatle takip edilmesi gerekilen önemli gelişmeler arasında yer almaktadır.

Pivot: 1,2760
Destek:
1,2670-1,2640-1,2610
Direnç: 1,2715-1,2760-1,2790

GBP/USD ANALİZ

Yukarı yönlü çıkışlarını 1,6225 seviyesine kadar sürdüren ancak Dolar Endeksindeki yükselişleri fırsat bilerek yeniden satış baskısına maruz kalan GBPUSD paritesi, bu tutumunu 1,6103 seviyesine kadar taşıdı ve haftanın son işlem gününde de şu sıralar 1,6123 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6200 seviyesinin haftanın son işlem gününün en önemli seviyesi olduğunu, paritenin bu bariyer altındaki hareketlerinin negatif baskı anlamında önem arz ettiğini söyleyebiliriz. GBPUSD paritesi eğer 1,6200 seviyesi altında hareketlerini sürdürürse haftanın son işlem günü 1,6030 seviyesine doğru yeni bir hareketlilik görülebilir. Bu bağlamda da 1,6200 seviyesi altında kaldığı müddetçe yaşanılacak yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. İlaveten paritenin 1,6100 desteğini aşağı yönlü kırması, satıcılı seyrin daha da hızlanmasına neden olabilir. Bu bağlamda da 1,6100 desteği de gün içi dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,6200
Destek; 1,6100-1,6070-1,6030
Direnç; 1,6150-1,6200-1,6255

USD/TRY ANALİZ

Dolar Endeksinde yaşanılan dalgalı seyir, Dolar’ın Türk Lirası karşısında önce değer kaybetmesine ardından da değer kazanmasına neden oldu. Bu tutum USDTRY kurunun önce düşüş sonra yükseliş baskısının oluşumuna katkı sağladı. 2,2610 seviyesine kadar gerileyen kur haftanın son işlem gününde şu sıralar 2,2702 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Kuru teknik olarak değerlendirdiğimizde şu sıralar karar aşamasında olduğunu ifade edebiliriz. Uzun bir süredir trend göstergesi olarak karşımıza çıkan 40 periyotluk üssel hareketli ortalama olan 2,2710 seviyesi kur da bundan sonraki süreçte hangi yönde işlem gerçekleştireceğine ilişkin önemli sinyaller verebiliriz. İchimoku indikatöründe bulutun renginin mora dönüşmesi olası trendi değişikliğinin habercisi olarak karşımızdadır. Ancak tek başına bu değişiklik yeterli değildir. Bu bağlamda da 4 saatlik kapanışı inceleyerek 1,2710 seviyesi üzerinde mi yoksa altında mı olduğu takip edilmelidir. Bu sayede 1,2830 ya da 1,2495 seviyelerinden hangisinin hedefleneceğine ilişkin daha somut bilgilere ulaşabiliriz.

Pivot: 2,2710
Destek
: 2,2580-2,2495-2,2400-
Direnç: 2,2710-2,2830-1,2938

USD/JPY ANALİZİ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde, zayıf veri akışının etkisiyle birlikte sakin bir seyir gözlendiğini ifade edebiliriz. Gün içerisinde özellikle piyasa açılışı ve Dolar endeksinin takibi, işlem stratejilerinde etki oluşturabilecek temel unsurlar konumunda görünmektedir.

Teknik olarak incelediğimizde, yükseliş baskısının tekrar aktif hale gelebilmesi için gerekli koşulların oluşmadığını ve paritenin 108,00 bariyeri altında yatay seyrini koruduğunu görüyoruz. Kısa vadeli değerlendirdiğimizde, 108,00 seviyesinin altında kalındığı müddetçe tepki satışlarına yönelik baskının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 107,50 seviyesi hedeflenebilir. Bu süreç sonrasında 107,50 seviyesi kırıldığı taktirde, yeni dip oluşturma çabasıyla bu bölgede yatay fiyatlamalar da oluşabilir.

Paritede yükseliş yönlü beklenti oluşturabilmek için, yükseliş trendinin üzerindeki kalıcılık takip edilmelidir. 108,00 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışla oluşabilecek bu şartla birlikte 108,50 seviyesine doğru hareketler görülebilir.

Pivot: 108,00
Destek:
107,50 – 107,15 – 106,80
Direnç: 108,00 – 108,22 – 108,50

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinde gerek Dolar endeksinin dalgalı seyri, gerek ekonomik takvimin zayıf seyretmesi, yatay bir seyrin ortaya çıkmasında etkili olmuş durumda. Paritenin geçtiğimiz hafta ortasından bu yana oluşturduğu 136,54 – 138,00 bandı içerisinde oluşabilecek fiyatlamaların devamı veya banttan çıkış çabası, işlem stratejileri açısından takip edilmesi gereken oluşumlardır.

Teknik olarak incelediğimizde, mavi ile belirttiğimiz bandı görüyoruz. Gün içerisinde, bandın orta noktası diyebileceğimiz 137,27 seviyesi altında kalındığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda bandın dışına çıkılması, yani 136,54 seviyesinin kırılması durumunda 135,71 seviyesine doğru fiyatlamalar destek kazanabilir.

Paritede yükseliş yönlü beklenti oluşturabilmek için, bant hareketinin etkisini koruması gerekmektedir. 136,54 seviyesinin sınırlayıcı etkisiyle oluşabilecek bu çabayla ortaya çıkabilecek tepki satışlarında, 137,27 seviyesi geçildiği taktirde 138,00 seviyesinin tekrar hedeflenmesi olasıdır.

Pivot: 137,27
Destek:
136,54 – 136,05 – 135,71
Direnç: 138,00 – 138,47 – 138,91

USD/CHF ANALİZİ

Dün ABD seansı boyunca Dolar endeksinin haftalık kayıplarını toparlama çabasının etkili olduğunu gördük. Haftanın son iş gününe geldiğimizde ise, zayıf veri akışının etkisiyle birlikte sakin bir seyir görülüyor. Bu nedenle, Avrupa ve ABD piyasalarının açılışında oluşabilecek fiyatlamalara dikkat edilmeli ve Dolar endeksinin takibi sürdürülmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, yeşil ile belirttiğimiz kısa vadeli yükseliş kanalının kırılması sonrasında, tepki satışlarının etkili olabileceğine yönelik beklentimizi sürdürmekteyiz. Gün içerisinde, 0,9584 seviyesi atlında kalındığı ve Dolar endeksinin yükselme çabası etkili olmadığı müddetçe, tepki satışlarına yönelik baskının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 0,9515 ve 0,9468 seviyelerinin hedeflenmesi olasıdır.

Paritede yükseliş yönlü beklenti oluşturabilmek için, Dolar endeksinin de desteği alınmalıdır. Gün içerisinde 0,9557 seviyesinin aşılmasıyla destek görebilecek bu tutumda kalıcı bir beklenti oluşturabilmek için, 0,9584 bariyerinin geçilmesi gerekmektedir. Bu şartla birlikte tekrar yükseliş trendine yönelik fiyatlamalar ağırlık kazanabilir.

Pivot: 0,9584
Destek: 0,9515 – 0,9490 - 0,9468
Direnç: 0,9557 – 0,9584 – 0,9623

USD/CAD ANALİZİ

Dün ABD seansı içerisinde Dolar endeksinin toparlanma çabasıyla birlikte USD/CAD paritesinde de yukarı yönlü hareketlerin ağırlık kazandığını ve paritenin haftalık kaybını azaltma çabasına girdiğini gördük. Yeni güne baktığımızda sınırlı fiyatlamaların etkili olduğu görülüyor. Gün içerisinde Kanada istihdam rakamlarının fiyatlamayı etkilemesi beklenebilirken, piyasa açılışlarındaki tepkilerin takibi sürdürülmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, günün dip noktası olan 1,1173 seviyesinin, hafta boyunca (dün aşılana dek) günlük kapanışlar üzerinde etkili bir performans gerçekleştirdiğini görmüştük. Bu seviye üzerinde kalıcılık, haftanın son iş gününde yükseliş baskısının etkisini hissettirmesine destek olabilir. Olası alımlarda 1,1222 ve 1,1276 seviyesi hedeflenebilir.

Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için 1,1173 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu şartla birlikte 1,1126 seviyesine kadar düşüş gerçekleşebilir. Bu süreçte, tepki alımlarına yönelik beklenti oluşturulduğu için, Dolar endeksi ve veri desteği almak gerekebilmektedir.

Pivot: 1,1173
Destek:
1,1173 – 1,1126 – 1,1070
Direnç: 1,1222 – 1,1276 – 1,1347

HAM PETROL ANALİZ

Ham Petrol, mevcut satıcılı seyrini dün daha da istekli hale getirerek uzun bir süredir üzerinde ısrarla durduğumuz 86,00 seviyesinin aşağı yönlü kırılmasına neden oldu. Bu tutum Ham Petrol fiyatının 83,58 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Haftanın son işlem gününde şu sıralar 83,84 seviyesinde seyrini sürdüren Ham Petrol için günü değerlendirdiğimiz aşağı yönlü baskının devam etme potansiyelinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Ham Petrol fiyatı eğer 86,80 seviyesi altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını devam ettirmek isteyebilir. Bu da 82,40 – 81,18 seviyelerinin hedeflenmesini sağlayabilir.

Pivot: 86,80
Destek: 83,58-82,40-81,18
Direnç: 84,60-85,55-86,80

ALTIN ANALİZ

1180 seviyesinden başlatmış olduğu tepki alımlarını 1202 üzerinde de devam ettiren altın fiyatı dün gerçekleştirdiği düşüşe rağmen toparlanarak yukarı yönlü çıkışını sürdürmeyi başardı. 1218 desteğinden güç alarak kısa vadeli yukarı yönlü atağını sürdürmeye çalışan Altın da bu destek üzerinde pozitif beklentimizin sürdüğünü ifade edebiliriz. Altın, eğer 1218 destek noktası üzerinde kalmayı başarırsa yukarı yönlü çıkışlarını 1228-1235 bölgesine taşıyabilir. Bu bağlamda da gün içerisinde 1218 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Gün içi makro-ekonomik gelişmeleri incelediğimizde ise FOMC üyeleri Plosse ve Fisher’ın gerçekleştireceği konuşmaya ilaveten IMF toplantısı ve G20 zirvesinden gerçekleşecek olası açıklamalar da günün ikinci yarısında dikkatle takip edilmesi gerekilen önemli gelişmeler arasında yer almaktadır.

Pivot: 1218
Destek: 1218-1210-1202
Direnç: 1228-1235-1241

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9096
En yüksek : 9141
En düşük : 8888
Kapanış : 8915

50 günlük basit hareketli ortalama : 9419

200 günlük basit hareketli ortalama: 9565

Endeks 8900 desteğine çok yakın bir kapanış yaptı. 8908 seviyesi üzerinde kalınabilirse, 8900-9100 aralığında hareketler beklenebilir fakat 8908 seviyesi altına inilirse mart ayından bu üne kadar çalışmış olarak önemli bir destek kırılmış olacak. Destek seviyesinin kırıldığını söylemek için tek günlük kapanış yeterli olmaz, 8908 seviyesi altında 3 günlük kapanış gerçekleşmesi teknik anlamda desteğin kırıldığının teyidi anlamına gelebilir. Perşembe günü 8888 seviyesine kadar inildi, kapanış 8915 seviyesinden gerçekleşti, o yüzden hala 8908 desteği kırılmış değil. 8908 seviyesi altına inilirse aşağıda ilk destek 8765 seviyesinde. Yükselişlerde ilk direnç 9100 seviyesinde görünüyor.

Pivot : 8981
Destek
: 8908-8765-8530
Direnç: 9100-9130-9225

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1960
En yüksek : 1968
En düşük : 1919
Kapanış : 1927

50 günlük basit hareketli ortalama : 1969

200 günlük basit hareketli ortalama: 1901

SP500 için 50 günlük ortalama direnç olmaya devam ediyor, son 5 işlem gününde bu seviyeye yaklaşılıyor fakat aşılamıyor. Genel görüntü 200 günlük ortalama ile 50 günlük ortalama arasında sıkışmaya doğru gidiyor izlenimi veriyor. 1900 seviyesi 200 günlük ortalamaya çok yakın, önemli bir seviye. Bu seviye altına inilirse yükseliş trendinin bittiğine dair yorumlar artacaktır. Ama biz 1900 seviyesinin yanına 1890 bölgesini de ekleyerek, endeksin 1890 seviyesi altına inmesi durumunda yükseliş trendinin sona ermek üzere olduğunu söyleyebileceğiz, 1890 seviyesi bir anlamda teyit-sigorta seviyesi olarak düşünülebilir. 1970 seviyesi ise ilk direnç bölgesi, aşılırsa 1985 direncine doğru hareket yaşanabilir.

Pivot : 1938
Destek:
1900-1890-1850
Direnç: 1950-1970-1977

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURJPY, USDCAD, USDCHF Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, USDCHF, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1126 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz