Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Slate Blog'da geçenlerde bir yazı ve
yukarıdaki grafik dikkatimi çekti. Yazının başlığı aynen
şöyleydi : "GOOGLE ABD BASILI MEDYASINDAN DAHA FAZLA REKLAM
GELİRİ ALIYOR".
İnternetin önemini ve gücünü,
özellikle sık sık yazmaya çalışıyorum ancak GOOGLE'ın
gazeteler üzerindeki etkisini pek düşünmemiştim.
Sosyal medyanın ve internetin yazılı basın üzerindeki etkisi konusunda yazdığım "Sosyal Medya ve Tuvalet Kağıdı Arasındaki İlişki" (http://blog.tkaraca.com/2012/sosyal-medya-ve-tuvalet-kagidi-arasindaki-iliski/) başlıklı yazımda; 2000 yılından itibaren gazete kağıdı üretiminin düşüş göstererek 2006 yılında tuvalet kağıdı üretimi ile aynı düzeye geldiğini, zaman içinde ise aradaki farkın tersine dönerek tuvalet kağıdı üretiminin gazete kağıdı üretiminin üzerine çıktığını yazmıştım.
Bu grafikte , karşımıza özellikle daha somut ve parasal bir gösterge çıkmaktadır. GOOGLE'ın reklam gelirlerinin 2012 yılında tüm ABD yazılı basınından daha yüksek bir paya ulaştığı açıkça görülmektedir. Hatta ABD ve Avrupada’ki yazılı basın, GOOGLE aramalarında gazetelerin haberlerinden oluşan arama sonuçları için telif hakkı alma talebinde bulunabilmek için çaba bile göstermektedirler.
Geçenlerde küçük bir kasabada giyim
mağazası sahibi olan bir perakendeci ile konuşuyordum. En büyük
sıkıntısı; artık tüketicilerin giyim eşyalarını internet
üzerinden aldığı, rekabetin mağazalar arasından çıkıp
internet ortamına taşındığı ve hatta internetin en önemli
rakipleri haline geldiğiydi.
Kendi anlatımıyla, "Eskiden
ambara sadece mağaza sahiplerinin malları gelirdi. Oysa şimdilerde
nerdeyse bizim mallarımızdan daha çok internet üzerinden satış
yapan sitelerin kişilere gönderdiği kutuları görüyoruz. Birinin
üzerinde pantalon görüyorum, çok güzel! nereden aldın? diye
soruyorum, “internetten abi”” diyor.
Bunları yazarken hep hatırlatmak istediğim, internet ve sosyal medyanın işimiz üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileridir. Sürekli gündemde tutmamız gereken konuların başında gelen ve en önemlilerinden biri “internetten nasıl faydalanabilirim ve eğer varsa işim üzerindeki olumsuz etkilerini nasıl fırsata dönüştürebilirim ?” dir.
Ama her fırsatta söylediğim gibi, "abi dayımın oğlu, 14 yaşında ve bu işlerde canavar" mantığı ile yarardan daha çok zarar görmek olasıdır. Bunu önlemek için kesinlikle yaratıcı ve profesyonel yardım almak gerekmektedir.
1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.
İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.
Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz