6 Mart 2015 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) açıklamalarının varlık fiyatlarına olan etkisi izlenemeye devam edilirken, bugün ABD tarafından gelecek kritik istihdam rakamları öncesinde gelişmiş ülke piyasalarında nispeten olumlu bir görünüm izlendiğini ifade edebiliriz. Dün Wall Street borsaları iki günlük kayıplarına son verirken, bu sabah Japon Nikkei endeksinin, Dolar karşısında gerileyen Yen’den destek aldığını görüyoruz. İçerideki kur ve faiz tartışmaları gündemde yer almaya devam ederken, Türk Lirası, AB’nin para birimi karşısında rekor düşük seviyelerin hemen altında işlem görüyor. küresel piyasalarda gözler bugün ABD Merkez Bankası’nın (FED) artırımının zamanlamasına ait ipuçları verebilecek tarım dışı istihdam değişimi verisinde olacak.

“Piyasalarda Draghi sonrası”

Bu hafta içerisinde yatırımcıları merakla beklediği ilk gelişme ECB’nin para politikası beyanatı ve Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin konuşmalarıydı diyebiliriz. Dünkü basın konferansında Draghi’nin parasal genişlemenin başlayacağı tarihi 9 Mart olarak duyurması ve gerektiğinde Eylül 2016’dan sonra da tahvil alımlarına devam edebileceklerini söylemesi, Euro’ya düşüşler getirirken, Banka’nın büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmesi ve genişleme para politikası konusunda istekli görülmesi borsalara olumlu yansıdı. Euro’nun kayıplarında destek alan Dolar, genel olarak diğer para birimleri tarafında yükseliş kaydederken, Japon Yeni’nin de ABD’nin para birimi karşısında gerilemesi, ihracatçı şirketlerin bilançolarına olumlu yansıyacağı düşüncesi ile Nikki-225 endeksindeki yükselişlere destek oldu.

“ABD’de dikkatler istihdam raporunda”

Dün Avrupa’dan gelen iyimserlik ile düşüşlerini sonlandıran ABD borsalarında, 31 Amerikalı bankanın FED’in stres testinin ilk ayağını geçtiğinin duyurulması ile yükselişler için destek buldu. Söz konusu testin ikinci aşaması 11 Mart’ta yapılacak. Her ne kadar Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinden Williams, FED’in faiz artışı için çok sabırlı olmaması gerektiğini söylese de, Dow Jones dünü %0.21 kazanç ile tamamladı. San Francisco FED Başkanı olan Williams, bu yılın ortalarının faiz artırımı için ciddi kararları verilebilecek bir tarih olduğunu dile getirirken, Banka’nın faiz artışı için geç kalmasının yüksek enflasyona ve FED’in daha sert faiz artırımı yapmak zorunda kalmasına neden olabileceğini ifade etti. Ancak piyasaların gözü, FED’in faiz artışının zamanlamasına ilişkin ipuçları alınabilecek tarım dışı istihdam değişimi verisinde olacak diyebiliriz.

“USD/TRY’de rekorlar dönemi”

TCMB’nin faiz tarafındaki adımlarının, içeride oluşan baskı ile kısıtlanabileceği yönündeki düşünceler ve FED’in faiz artırımına Haziran ayında başlayacağına ait beklentilerin artması, USD/TRY paritesinde dün yeni rekorların birçok kez kırılmasına neden oldu. Dün Avrupa seansının kapanışına doğru 2,6270 civarını gören kur, tarihi zirvesini gün içerisinde yenilemiş oldu. Parite şu anda ise 2,60 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. iç piyasalardaki karışık görünüm ve yaklaşan seçimlerin yanında FED’in getirdiği riskler, Türk Lirası’nın değer kaybetmesinde önemli faktörler olarak değerlendirilebilir. Bugün yayımlanacak ABD’nin tarım dışı istihdam değişimi verisi bu paralelde kur için de büyük bir önem taşıyor diyebiliriz.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Dün Drahgi’nin konuşmaları ile yön bulan parite ve emtia fiyatları tarafında Euro’nun kayıpları öne çıkmıştı. Bu paralelde Dolar endeksinde görülen salınımlarda yukarı yönlü hareketlerin ağırlık kazandığını gördük. ABD’nin para birimindeki bu yükseliş ise Yen ve Altın tarafına kayıplar getirdi. TL ise tarihi düşük seviyeleri gördü. Yeni Zelanda Doları’nda da, gelecek hafta yapılacak ülkenin Merkez Bankası toplantısında par politikasının genişletilebileceği yönünde sinyal verilebileceği beklentileri ile değer kayıpları izleniyor.

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde, günün ilk yarısında Avrupa ülkelerinden gelecek rakamlar sonrasında dikkatlerin ABD cephesine çevrileceğini ve özellikle tarım dışı istihdam değişimi datasının odak noktasında olacağını ifade edebiliriz.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Almanya Sanayi Üretimi; Aralık ayında, piyasalardaki %0.4’lük yükseliş beklentilerine karşın, sadece %0.1 artan Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya’nın sanayi üretimi verisi, Kasım dönemindeki aynı oran ile bir artış kaydetmişti. İş dünyasında aktivite güvenin son aylarda genel olarak toparlanma gösterdiği Almanya’da, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekonomiyi desteklemek için adımlar atması da, sanayi üretiminde önümüzdeki dönemlerde bir miktar olumlu havayı destekleyebilecek faktörler arasında yer alıyor diyebiliriz. Ocak ayında ilişkin açıklanacak Almanya’nın yeni sanayi üretimi datası kıtanın ortak para birimi Euro ve Alman Dax endeksi başta olmak üzere Avrupa’daki borsalar üzerinde etkili olabileceği için yakından takip edilecek.

Euro Bölgesi – Büyüme Oranı (GDP); Geride kalan yılın üçüncü çeyreğinde, %0.2’lik bir büyüme kaydettiği görülen Euro Bölgesi, 13 Şubat’ta yayımlanan öncü rakama göre son çeyrekte, bir önceki üç aylık döneme göre %0.3 oranında büyüdü. Bu data, %0.2 olan piyasa beklentilerinin üzerinde yayımlandı. Özellikle, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya’nın aynı döneme ilişkin öncü göstergesinin %0.7 ile tahminleri aşması da, Birlik geneli için açıklanan rakamı öngörülerin üzerine taşınmasında destek olmuştu. 2014’ün son çeyreğine ilişkin nihai rakam olarak ilgili büyüme oranı, kıtanın ortak para birimi Euro’da fiyat değişimlerine neden olabilir.

Kanada – Yapı İzinleri – Ticaret Dengesi; Aynı anda açıklanacak olan Kanada’nın yapı izinleri ve ticaret dengesi verileri, ABD’den gelecek kritik veriler ile de çakışıyor. Bu paralelde, küresel piyasalar, ağırlıklı olarak dünyanın en büyük ekonomisinin istihdam raporuna odaklanacağı için, Kanada’nın göstergelerinin bir miktar gölgede kalabileceğini söyleyebiliriz. Ancak yine de ülkenin para birimindeki fiyat değişimleri ve Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) ilerleyen aylardaki para politikası stratejisi adına ipuçları verebilecek ilgili veriler göz ardı edilmemelidir. Kasım ayında %13.6 gerileyen yapı izinleri, Aralık döneminde ise %7.7 artışa işaret etti. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisi ile ülkenin dış ticaret dengesi ise son iki dönemdir açık veriyor. Beklentilerden daha iyi bir tablo ortaya koyacak ilgili veri seti, Kanada Doları’na yükselişler getirebilecekken, olumsuz rakamlar ülkenin para biriminde baskı yapabilir.

ABD – Tarım Dışı İstihdam Değişimi; Haftanın en önemli makro-ekonomik göstergesi olarak tanımlayabileceğimiz ABD’nin tarım dışı istihdam değişimi (TDİ) verisi, Dolar’ın yönünü etkileyebileceği için bu ay da piyasalar tarafından çok yakından takip edecek. ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası kararlarına ilişkin piyasa beklentilerini şekillendirebilecek TDİ, borsa endekslerinden emtia fiyatlarına, tahvil faizlerinden paritelere kadar birçok varlık ve değişken üzerinde etkili olabilir. TDİ ile birlikte açıklanacak olan, ortalama saatlik kazançlar ve işsizlik oranı gibi önemli rakamlar yine ABD ekonomisi adına dikkatle takip edilecek ancak, Dolar’a, ağırlıklı olarak TDİ göstergesinin yön verebileceğini söyleyebiliriz. Ocak ayına ilişkin TDİ, tarım sektörü dışında 257 bin Amerikalının istihdam edildiğini gösterirken, piyasa beklentilerinin üzerinde olumlu gerçekleşmişti. Şubat ayında ise 240 bin kişilik bir istihdam artışı sağlanmış olması bekleniyor. Tarım dışı istihdam değişiminin tahminin üzerinde açıklanması halinde, FED’in faiz artırımına bir adım daha yaklaşacağı beklentisi güç kazanarak Dolar’da yükselişler izlenebilir. Verinin öngörülenin altında kalması durumunda ise, Banka’nın olası bir faiz artırımı için aceleci davranmayacağı beklentisi zemin bularak, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Almanya Endüstriyel Üretim (Aylık) (Oca) 0,6% 0,1%

10:00 CHF Döviz Rezervleri CPI (Yıllık) (Şub ) 498,4B

10:15 CHF CPI (Aylık) (Şub ) 0,0% -0,4%

12:00 EUR GDP (çeyreklik) (4. Çeyrek) 0,3% 0,3%

15:30 USD Tarım Dışı İstihdam Değişimi (Şub ) 240K 257K

15:30 USD Ticaret Dengesi (Oca) -41,3B -46,6B

15:30 USD İşsizlik Oranı (Şub ) 5,6% 5,7%

15:30 USD Ortalama Saatlik Kazançlar (Aylık) (Şub) 0,2% 0,5%

15:30 CAD Yapı Ruhsatları (Aylık) (Oca) -4,2% 7,7%

15:30 CAD Ticaret Dengesi (Oca) -0,9B -0,6B

EURUSD ANALİZİ

ECB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları ile birlikte önce 1.1110 daha sonra da 1.1000 seviyesine kadar gerileyen EURUSD paritesi gün içesindeki mevcut düşüşünü 1.0986 seviyesine kadar sürdürdü ve haftanın son işlem gününde analizin yazıldığı şu sıralar 1.1020 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Kritik ECB açıklamalarını izledikten sonra artık tek bir habere odaklanıyoruz ve bugün piyasanın gözü Tarım Dışı İstihdam verisinde olacaktır. Mart ayında gerçekleşecek FOMC toplantısı ve ardından FED Başkanı Janet Yellen açıklamaları öncesinde izleyeceğimiz TDI verisi, FED’in Şahin & Güvercin tavrı için yakinen takip edilecektir. Bu bağlamda da TDI verisinin sonucunu sadece bir haber sonucu olarak değil de FED’in bundan sonraki stratejilerinde mevcut Şahin tavrını sürdürüp sürdürmeyeceği şeklinde incelenmelidir. Bu bağlamda da ilgili veri sonrasında özellikle EURUSD ve Altın’da sert hareketler daha net görülebilir.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1.1085 – 1.1115 bölgesi önem arz etmektedir. Parite eğer bu bölge altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1.0985 destek noktası altına sarkıtabilir. Bu tutum 1.0915 seviyesine doğru yeni bir satış rallisini tetikleyebilir. Tepki alımlarında yer almak isteyen Forex işlemcileri ise 1.1115 direncinin geçilmesini beklemelidir. 1.1115 – 1.1085 bölgesi öncesindeki ilk bariyerse 1.1050 olarak kaydedilmiştir.

Pivot: 1.1115
Destek: 1.0985-1.0950-1.0915
Direnç: 1.1050-1.1085-1.1115

GBPUSD ANALİZİ

89 ve 34 günlük üssel hareketli ortalamaların altında günlük kapanışlara devam ederek 34 - 89 günlük üssel hareketli ortalamalar arasında yaşanılan yükselişlerin tuzak olduğunu anlamamıza sağlayan GBPUSD paritesi analizin yazıldığı şu sıralar 1.5245 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir. 34 günlük üssel hareketli ortalama olan 1.5340 direnci altında negatif seyrin devamına ilişkin düşüncelerimizin ön planda olduğu GBPUSD paritesinde ilgili satıcılı seyrin daha da istekli olabilmesi için 1.5195 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerekmektedir. Ancak böyle bir durumda 1.4950 seviyesine doğru gerçekleşecek olası satış rallisinden bahsedebiliriz. Aksi takdirde günü 1.5340 – 1.5195 arasında geçirebiliriz. Diğer taraftan kısa vadeli incelediğimizde dün paritenin 1.5265-70 bölgesinden dönüş kaydettiğini görmekteyiz. O halde gün içerisinde yukarı yönlü istek 1.5340 seviyesine doğru devam eder mi sorusunun cevabı içinse 1.5265-70 bölgesine dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 1.5340
Destek; 1.5195-1.5160-1.5130
Direnç; 1.5265-1.5300-1.5340

USDTRY ANALİZİ

Her fırsatta tarihi zirve noktasını yenileyen USDTRY kuru, hafta içi göstermiş olduğu pozitif performans ile 2.6278 seviyesini test etmiş ve kritik Tarım Dışı İstihdam verisi öncesinde şu sıralar 2.6090 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Genel anlamda kur hareketlerini incelediğimizde 2.5855 destek noktası üzerinde pozitif seyrin devamına ilişkin düşünceler ön plandadır. Kısa vadeli olarak kur hareketlerini incelediğimizde ise 2.6040 – 2.6000 bölgesi önem arz etmektedir. Tepki satışları konusunda istekli olup olmadığını sorgulayabileceğimiz bu bölgeye göre yeni işlem stratejileri oluşturulabilir. Kur eğer 2.6040 – 2.6000 bölgesi üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışını 2.6225-2.6345 seviyelerine kadar taşıyabilir.

Pivot: 2.5855
Destek
: 2.6000-2.5855-2.5735
Direnç: 2.6225-2.6345-2.6500

EURTRY ANALİZİ

Dün paritede gerçekleşen yükseliş sonrasında 2014 yılı Aralık ayı ortasından bu yana en yüksek seviyelere ulaşıldığını gördük. Gün içerisinde, düne kadar takip etmekte olduğumuz yükseliş kanalının üst sınırı olan 2,8600 seviyesi üzerinde yukarı yönlü baskının etkili olması beklenmektedir. Gerçekleşebilecek alımlarda 2,8800 ve 2,8920 seviyeleri hedeflenebileceği gibi, paritenin 2,8920 seviyesi üzerinde gerçekleştirebileceği 4 saatlik kapanışlar yükseliş baskısının kalıcı olma isteği hakkında fikir verebilir. Olası geri çekilmelerde 2,8600 seviyesi sınırlayıcı etki oluşturduğu sürece yeni alım baskısı oluşabilir. Ancak paritenin 2,8600 altına sarkması, kanal hareketinin tekrar aktif hale gelme isteğini ortaya çıkarabilecekken, 2,8500 seviyesinin kırılması ve bölgede gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanış bu isteği netleştirebilir.

Pivot: 2,8600
Destek:
2,8700 – 2,8600 – 2,8500
Direnç: 2,8800 – 2,8920 – 2,9040

USDJPY ANALİZİ

USDJPY paritesinde mavi ve kırmızı ile belirttiğimiz yükseliş trendlerinin takibini sürdürüyoruz. Gün içerisinde, mavi trendine güncel sınırı olan 119,50 seviyesi üzerinde etkili olması beklenen yükseliş baskısı, 119,95 seviyesi üzerinde tutunma çabasıyla birlikte destek görebilir. Gerçekleşebilecek alımlarda 120,25 ve 120,50 seviyeleri hedeflenebileceği gibi, aşılan seviyeler üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar paritenin bu bölgelerde kalıcı olma isteğini gösterebilir. Olası geri çekilmelerde 119,95 seviyesinin kırılması, 119,50 seviyesinin test edilme isteğini artırabilir. Ancak bu seviye güncelliğini koruduğu müddetçe, gerçekleşebilecek düşüşlerin yeni alım baskıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 119,50
Destek:
119,95 – 119,50 – 119,10
Direnç: 120,25 – 120,50 – 120,80

EURJPY ANALİZİ

EURJPY paritesinde ECB Başkanı Draghi konuşması ardından daha oturaklı bir fiyatlama gördük. Ancak kanalın alt bölgesinde yoğunlaşan bu fiyatlamanın karar aşaması olarak nitelendirilebilecek bir alanda olduğunu da ifade edebiliriz. Paritenin içinde bulunduğu düşüş kanalının güncel üst sınırı olan 133,35 seviyesi altında etkili olması beklenen düşüş baskısının, gün içerisinde 132,80 altında desteklenmesi söz konusudur. Gerçekleşebilecek düşüşlerde kanalın alt noktası olan 131,85 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması kanal dışı fiyatlamalarla birlikte aşağı yönlü baskıya netlik, bölgede gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlarsa kalıcılık kazandırabilir. Bu şartların sağlanamaması ve paritede kanal içi fiyatlamaları sürmesi durumunda tepki alımları teknik destek kazanabilir. Bu durumda 132,80 seviyesi hedeflenebileceği gibi, söz konusu seviyenin aşılmasıyla 133,35 seviyesi test edilebilir. Ancak, kanal aşılana dek oluşabilecek yükselişlerin yeni satış baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 132,80
Destek: 131,85 – 131,00 – 130,15
Direnç: 132,80 - 133,35 – 134,00

AUDUSD ANALİZİ

AUDUSD paritesinde 200 periyotluk üssel hareketli ortalamanın (güncel seviyesi 0,7875) eşliğinde düşüş trendinin devam ettiğini görüyoruz. Gün içerisinde, genel görünümün hareketli ortalama ile destek görmesi beklenirken, 0,7850 seviyesinin bu tutuma katkı sağlaması söz konusudur. Gerçekleşebilecek satışlarda 0,7740 seviyesi hedeflenebilirken, daha net ve kalıcı beklentiler için söz konusu seviye altındaki fiyatlamaları ve 4 saatlik kapanışları beklemeyi sürdürüyoruz. Olası toparlanma hareketlerinde ise 200 periyotluk üssel hareketli ortalama üzerinde 4 saatlik kapanışlar görülene dek, yeni satış baskısının devreye girebileceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 0,7850
Destek:
0,7790 – 0,7740 – 0,7700
Direnç: 0,7815 – 0,7850 – 0,7875

USDCAD ANALİZİ

USDCAD paritesinde 1,2325 – 1,2375 bölgesinin oluşturduğu destek ve bu bölge üzerinde kısa vadeli ve sık olarak etkili olan düşüş baskılarıyla birlikte oluşan fiyatlamaların takibini sürdürüyoruz. Genel görünüm, 1,2325 – 1,2375 bölgesi üzerinde yükseliş beklentisinin, gün içerisinde 1,2440 seviyesi tarafından desteklenmesi yönündedir. Gerçekleşebilecek alımlarda İchimoku bulutunun üst sınırı olan 1,2525 seviyesinin aşılması, kısa vadeli düşüş trendinin sona ermesiyle birlikte sınırlamayı kaldırarak, yükseliş baskısının isteğini artırabilir. Bu durumda hedeflenebilecek 1,2590 seviyesi ise, mavi ile belirttiğimiz düşüş trendinin sınırı olarak karşımıza çıkıyor. Paritede düşüş eğilimlerinin sınırlayıcı etkisi, gün içerisinde tepki satışlarını destekleyebilecek faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Olası geri çekilmelerde 1,2440 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması tek başına düşüş beklentisi için yeterli olmasa da, yükseliş baskısının zayıflamasına neden olabilir. Ancak, 1,2325 – 1,2375 seviyesi altında 4 saatlik kapanışlar görülmeden etkili bir düşüş beklentisi oluşturmak söz konusu olamamaktadır.

Pivot: 1,2440
Destek:
1,2440 – 1,2410 – 1,2375
Direnç: 1,2525 – 1,2560 – 1,2590

BRENT PETROL ANALİZİ

50 günlük hareketli ortalaması üzerinde seyreden brent petrol dar işlem aralığında yükseliş denemeleri yapıyor. Saatlik grafikte alçalan üçgen görüntüsünde 59,50 seviyesi taban, zirveler aşağıda. Günlük periyotta 58-63 dolar aralığında işlemler devam ediyor. Brent petrolün 50 günlük hareketli ortalama seviyesi üzerindeki seyri kısa vadeli yükseliş beklentilerini canlı tutuyor.50 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 59,54 seviyesini günün ilk destek seviyesi olarak kabul edebiliriz. Kısa vadeli güçlü destek ise 58 dolar seviyesinde. Destek seviyesi altında gün sonu kapanışlar 54 dolar seviyesine doğru geri çekilmeyi sağlayabilir. 62,97 seviyesi en yakın zirve, aşılması halinde 64 dolar seviyesindeki hedefe hızlıca gidilebilir.

Bugün için saatlik grafikte ilk destek 60,26 seviyesinde, ilk direnç 61,07 seviyesinde görülüyor. Gün içi işlemlerde saatlik kapanışlarla 61,47 seviyesi aşılırsa 62,14 seviyesi hedeflenebilir. Yine saatlik kapanışla 59,86 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 59,19 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 60,75
Destek:
60,26-59,86-59,19
Direnç: 61,07-61,47-62,14

HAM PETROL ANALİZİ

Yükseliş kanalında üst nokta olarak kaydedilen 52.45 seviyesini geçemeyen ve tepki satışına maruz kalan Ham Petrol, mevcut tepkiyi RSI göstergesinin de desteklemesi ile 50.60 bölgesine kadar sürdürdü. Analizin yazıldığı şu sıralar 51.10 seviyesine yakın hareketlerine devam eden Ham Petrol için yükseliş trendi devam etmektedir. Kanalın alt noktası olarak 49.60 desteği önemini korumaktadır. Ham Petrol fiyatı eğer bu seviye üzerinde kalmayı başarırsa yukarı yönlü çıkışını 52.45 – 53.40 bölgesine kadar taşıyabilir. Ham Petrol fiyatında yeniden aşağı yönlü baskıların oluşabilmesi içinse 49.60 destek noktasından ziyade 47.80 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü mevcut yükselişin başlangıç noktası olarak 47.80 seviyesi kritik bir önem taşımaktadır.

Pivot: 49.60
Destek: 50.60-49.60-48.65
Direnç: 51.45-52.45-53.40

ALTIN ANALİZİ

Piyasaların merakla beklediği Tarım Dışı İstihdam verisinin açıklanmasına saatler kala Altın fiyatının analizin yazıldığı şu sıralar 1198 seviyesine yakın hareketler gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Yaklaşık 3 haftadır Altın fiyatının 1223 – 1190 arasında sıkışık seyrini sürdürdüğünü görmekteyiz. Bugün ABD’den gelecek kritik TDI verisi ile bu bandın dışına çıkabiliriz. Özellikle de bandın alt noktasının aşağı yönlü kırılması durumunda satış rallisinin daha net hissedilebileceği unutulmamalıdır. TDI verisi öncesinde Altın fiyatını kısa vadeli olarak incelediğimizde ise 1209.50 direnci mevcut satıcılı seyrin devam edebilmesi adına önem arz etmektedir. Altın eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse bandın alt noktasına doğru hareketler gerçekleştirmek isteyebilir. 1209.50 öncesindeki ilk bariyer ise 1204 olarak kaydedilmiştir.

NOT: Mart ayında gerçekleşecek FOMC toplantısı ve ardından FED Başkanı Janet Yellen açıklamaları öncesinde izleyeceğimiz TDI verisi, FED’in Şahin & Güvercin tavrı için yakinen takip edilecektir. Bu bağlamda da TDI verisinin sonucunu sadece bir haber sonucu olarak değil de FED’in bundan sonraki stratejilerinde mevcut Şahin tavrını sürdürüp sürdürmeyeceği şeklinde incelenmelidir. Bu bağlamda da ilgili veri sonrasında özellikle kıymetli madenlerde sert hareketler daha net görülebilir

Pivot: 1209.50
Destek: 1196.00-1190.00-1178.00
Direnç: 1204.00-1209.50-1216.00

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş günlük periyottaki 16,08 desteğine yakın seyrine devam ediyor. Şubat ayının son haftasından bu yana 16,08-16,75 aralığında hareketler izleniyor. Grafikte yeşil çizgi ile gösterilen 50 günlük hareketli ortalamayı (16,72) günlük periyotta ilk direnç olarak kabul edilebilir. 50 günlük ortalama üzerinde gün sonu kapanışlar gerçekleşmeden kalıcı yükseliş beklentilerinin korunması güç olabilir. Gün sonu kapanışların 16,08 seviyesi altına olması 15,50 seviyesine doğru geri çekilmeyi, 16,74 seviyesi üzerinde olması 17,30 seviyesine doğru yükselişi getirebilir.

Bugün için saatlik grafikte ilk destek 16,14 ilk direnç 16,25 seviyelerinde. Gün içinde saatlik kapanışlarla 16,32 seviyesi aşılırsa 16,41 seviyesi hedef olabilir. Yine saatlik kapanışla 16,08 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 15,98 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 16,23
Destek:
16,14-16,08-15,98
Direnç: 16,25-16,32-16,41

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizl.eri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1094 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz