Marka Bilinirliği Neden Önemlidir?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Marka Bilinirliği Neden Önemlidir?

Pazarlamanın en yaygın kullanılan kavramlarından biridir marka bilinirliği. Özellikle satış ekipleri ve bayiler satış hedeflerini neden tutturamadıklarını sayarken önde gelen bir maddedir. “Markamızı kimse bilmiyor o yüzden……..”. Ya da “ah marka bilinirliğimiz olsaydı bak nasıl olurdu satışlar”. Ancak marka bilinirliği de diğer marka kavramları gibi ülkemizde tam anlaşılamamıştır. Konuyu iki bölümde alacağız. Önce önemi sonra nasıl sağlanacağı.

Öncelikle marka bilinirliğinden söz edince iki konunun açılması lazım? Yani nasıl bir bilinirliktir bu? Markalar farklı farklı bilinirlik seviyelerine sahiptir. Bazıları bilinirler, bazıları hatırlanırlar bazıları da aklın hemen ucundadır. Hatta dile pelesenk olmuşlardır. Uzun kullanım deneyimine sahip, reklamları ve görsel görünürlüğü en çok olan markalar en yüksek bilinirlik seviyesindedirler. Ancak bu imkana her marka sahip olamaz.

Bu nedenle bilinirlikten daha önemli olan nasıl bilindiğiniz ve kimler tarafından bilindiğinizdir. Herkes tarafından değil hedef kitleniz tarafından bilinmeniz önemlidir. Hem Türkiye’den hem de dünyadan öyle markalar var ki herkes bilmese de kendi hedef tüketicileri tarafından iyi bilinirler. Örneğin ülkemizde yüksek performanslı bilgisayarlar imal eden “Monster”ı herkes bilmez ama bilgisayar canavarları bilir.

İkinci bir husus doğru gerekçelerle bilinmektir. Yani gerçekten sizi farklılaştıran unsurlarla bilinmelisiniz.

Bilinirlik seviyeleri “tanınan markalar”, “hatırlanan markalar” ve “ilk akla gelen markalar” olarak gruplandırılır. “Bilinirliği En Yüksek Markalar” türü araştırmalar yapılır. Bu araştırmalarda genel bir değerlendirme yapılır. Önemli olan her markanın kendi ürün sınıfı içinde rakiplerine göre nasıl olduğunun tespit edilmesidir. Genel bilinirlik araştırmalarına bakarak moral bozulmamalıdır.

Peki bilinirlik bir ürün/hizmetin pazarlanması sırasında neden önemlidir? En genel tanımı ile bilinirlik tüketicilere tüketim dünyasında bilgiyi işleme ve yorumlama imkanı verir. Kimi zaman saniyeler, kimi zaman saatler, kimi zaman aylar süren bu işleme ve yorumlama sürecinde bilinirlik önemlidir. Özellikle satın alma kararının saniyeler içinde verildiği ürün sınıflarında birinci düzeyde önemlidir.

  • Bilinir bir isim, bilgisayarda onunla ilgili verileri kayıt edip saklayacağınız bir dosya gibidir. O isimle ilgili her türlü veriyi dosyayla ilişkilendirir ve dosyanın içine atarsınız. Bu nedenle kuvvetli bir isim markanın yapacağı her türlü iletişim verisinin alınıp depolandığı bir dosya işlevi görür.

  • Bilinirlik markaya aşinalık kazandırır. Bilinen ve aşina olunan markalar her zaman diğerlerine tercih edilir.

  • Bilinirlik , markaya ve markanın sahibi için bir referanstır. Bilinen bir marka/firmanın iyi olduğu düşünülür. Tüketiciler önsel olarak şu varsayımları kabullenirler; firma başarılıdır, firma çok reklam yapmıştır, pazarda yaygındır, uzun süredir hizmet veriyorlardır.

  • Bir ürün almaya karar verildiğinde ilk önce birkaç alternatif marka alınmaya karar verilir ve onların arasından bir tercihte bulunulur. Değerlendirmeye alınan markalar bilinirliği yüksek ilk birkaç markadır.

Bugün otomobil alınmaya kalkışıldığında bir modele eğilim gösterilse bile mutlaka ilk birkaç marka incelenir. Test sürüşü yapılır, kampanyalarına bakılır vb. Ancak kaç kişi Geely’i bu aşamada değerlendirir. Üstelik bilinmesine rağmen? 04.12.2012



Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

89705 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler

Kaspersky KOBİ Güvenlik Paketi

Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz