Ticari Yazılımlar

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Ticari Yazılımlar

Otomasyonun endüstrileşme sürecinin bir sonucu olduğunu biliyoruz. Bilişim teknolojilerinin gelişimi doğrudan otomasyon süreçlerine de etki etmiş, hatta doğrudan onları yönlendiren bir teknoloji haline gelmiştir.

Bunlardan biri de bilgisayar ve bağlı teknolojileridir. Önceleri sadece askeri ve büyük endüstriyel üretim birimlerinde kullanılan bilgisayarlar, zamanla yaygınlaşmış (Özellikle kişisel bilgisayarların-PC- ortaya çıkması, bilgisayar donanımlarının küçülmesi ve işletim sistemlerinin geliştirilmesiyle birlikte) hem ev kullanımları hem de ticari işletmelere yönelik bilgisayar ürünleri pazarı oluşmuştur.

Bilgisayarlar ise yazılımlara ihtiyaç duyan birimler oldukları için, bilgisayara olan talep doğal olarak yazılım üretimi ve uygun yazılım çözümlerini de beraberinde getirmiştir. Çünkü işletim sisteminden, kullanılan en basit programlara kadar tüm bilgisayarlar yazılımlar üzerinde yürümek zorundadır. Bilgisayarla yapılmak istenen tüm işlemler yazılımlar sayesinde yapılabildiği için tüm yazılımları bilgisayarların "sinir sistemi" olarak niteleyebiliriz.

Niçin Ticari Yazılım?

Yazılım türleri içinde en özel ve en işlevsel olarak bilinen ticari yazılımlar, bilgisayar teknolojilerinin son 10-15 yılda büyük bir hızla en küçük ofislere dahi girmesi nedeniyle çok büyük bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle bilgisayarla yapılan işlemlerin önceki gibi elle yapılan işlere nazaran son derece hızlı ve kolay yapılması, hem maliyet hem de zaman tasarrufu sağlaması, birçok işletmenin kuruluş ya da yenilenme dönemlerinde bilgisayar ve ticari yazılım çözümlerine yönlenmesini hızlandırmıştır. Dahası, Internet´in ortaya çıkıp her geçen gün hayatımıza girmesiyle, adeta bir devrim niteliğinde olan yepyeni ticaret ve iş yapma biçimleri yaratarak (e-ticaret, e-iş, e-pazarlama vs.) ekonomi ve iş yaşamını derinden etkiledi. Bu sayede, iş dünyasının kullandıkları ticari yazılımlardan beklentileri ve istekleri arttı, yazılımların işlev ve teknoloji yönlerinden daha da çeşitlenmesini sağladı.

Ayrıca iş dünyasında küresel rekabetin artması, pazarlama sorunları, güvenlik ihtiyacı gibi nedenlerle ticari yazılımların sadece basit stok ve cari hesap takibi, muhasebe kaydı yapıp faturalandırma yapması yetersiz görülmeye başlandı. En azından veri güvenliği, tüm yeni işletim sistemlerine uyumluluk, uluslararası standartlar düzeyinde veri alışverişi ve kurumsal yapının tüm süreçleri ile (üretim, finansman, müşteri ilişkileri vs.) entegre olabilme yeteneğine sahip komplike ticari yazılımlar ön plana çıkmaya başladı. (Örneğin bir firmanın tüm iş akışının kapsayan web odaklı içerik yönetimi, sanal mağaza, e-ticaret vs yazılımları gibi)

Genel olarak ticari yazılımlar firma yöneticilerinin verilere dayalı karar alma, verilen kararların takibi, yapılan işlerin, varsa bayilerin ya da şubelerin denetlenmesi, tedarik ağının hızı gibi çok sayıda sürece dinamik bir yapı kazandırıyor, zaman ve maliyet avantajı getiriyor. Şimdi kısaca, ticari yazılım alırken dikkat edilecek kimi detayları inceleyelim.

Ticari Yazılım Satın Alırken Dikkat Edilecek Konular

  • Firmanın kendi kurumsal ihtiyaçlarına uygun yazılımlar tercih edilmelidir. Bunun için yazılımda aradığı ve beklediği özellikler firmanın ayrıntılı olarak yapacağı bir "beklenti analizi" ile belirlenmelidir.
  • Kullanılacak yazılımın güncel olması, kendisini yenileyen, güncellenebilen bir yapıya sahip, tüm işletim sistemlerine ve hepsinden önemlisi yaptığınız iş ve kurumsal ihtiyaçlarınıza tam entegre olabilecek bir esnekliği olması çok önemlidir. Eski bir teknolojiye sahip ya da yenilenebilme yeteneğinden yoksun bir ticari yazılım, iş akışınızda beklediğiniz verim ve kolaylığı getirmeyecektir.
  • İşinize uygun yazılım paketlerine yönelmelisiniz. Hizmet yoğun bir iş yapıyorsanız, tedarik işi yapan bir firmanın tercih edebileceği bir yazılıma yönelmemelisiniz. Doğrudan müşteriye mal satan bir iş süreciniz varsa, örneğin sanal mağaza yazılımları sizin için uygun olabilir. Yazılım üreten firmalar bu nedenle değişik sektörlere uyumlu ve farklılaşabilen sektörel yazılım çözümleri üretmekteler. Bu çözümler arasında işinize uygun olanı seçmelisiniz
  • İlgilendiğiniz yazılımın sağlam bir yazılım üreticisi firma tarafından hazırlanmış olması çok önemlidir. Bu hem o firmanın yazılım çözümlerinin çok sayıda kurum tarafından kullanılıyor olması nedeniyle yazılımın gelişmeye açık olmasını sağlar hem de yazılımdaki kimi eksiklik ve eklemeler çok daha hızlı yerine getirildiğinden yazılımı kullanan firmaların istekleri daha hızlı yerine getirilir.
  • Satın aldığınız ticari yazılımın, onu üreten yazılım firma tarafından teknik destek hizmetlerinin verilmesi de çok önemlidir. Herhangi bir problem ve kullanım bilgisi için yaygın ve etkili destek hizmeti verilen yazılım ürünlerini tercih etmelisiniz.
  • Ve en önemlisi, kopya ya da korsan ticari yazılımlara uzak durmalısınız. Bilişim suçlarının da içeren yeni ceza yasaları korsan yazılımları kullananları ağır şekilde cezalandırma hükümlerini barındırıyor. Cezai yönü bir yana, korsan ve tescili olmayan yazılımlar destek hizmetlerinden yoksundur, içlerinde güvenliğiniz için çok sayıda güvenlik açığı bulunan, hesap kontrolü ve nakit akışınızı tehlikeye sokabilecek tehditler (ya da casus programlar) içerebilmektedir. Ayrıca bu yazılımlar, onları üretenlerin beyinsel ve düşünsel emekleriyle oluşmaktadır. Bu ürünleri hiçbir yazılım bilgisi olmadan kopyalayıp satanlar hırsızlık yapmaktadırlar. Kısaca korsan yazılımlarla, tescilli yazılımları tercih etme konusunda verilecek karar etik yani ahlaksal bir karardır. Korsanı seçmiş olanlar dolaylı olarak hırsızlığı da onaylamış olmaktadır.
ücretsiz üye olun

30140 kere okundu

Etiketler:

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz