18 Kasım 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasaların yeni işlem haftasında dünya için önemli olan ülkelerden gelen makro-ekonomik göstergeler ve politika yapıcıların açıklamaları izlenmeye devam ediliyor. Japonya’dan dün sabah açıklanan ve global varlık fiyatlarında etkili olan olumsuz büyüme verileri sonrasında bugün ülkenin Başbakanı Shinzo Abe’nin açıklamalarda bulunması bekleniyor. Japon hükümetinin ekonomiyi destekleme adına yeni önlemler alabileceği söylentilerinin yanında, dün ECB Mario Draghi’nin konuşması sonrasında Avrupa borsalarının güne alış ağırlıklı başlaması bekleniyor.

“Japonya mercek altında”

Japonya’da Nisan ayı başında devreye giren satış vergisi artışı sonrasında ülke ekonomisinin durgunluktan çıkmak için zorlandığına işaret eden büyüme verileri, küresel piyasalar tarafından yakından izleniyor. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin yeniden resesyona girdiğini gösteren rakamlar önce global ekonomik büyümeye ilişkin kaygıların hissedilmesine neden olurken, Japonya hükümetinin ekonomiyi desteklemek adına adımlar atacağı spekülasyonları karamsar görünümü, beklentiler ile bir miktar iyileştirdi. Dünkü kayıpları sonrasında Nikkei-225 endeksi bugün %2’nin üzerinde değer kazanırken, Yen, ABD’nin para birimi karşısında düşüşler yaşadı. Abe’nin bugün erken seçim, ekonomik önlemler ve 2015 yılı satış vergisinin artırılması konularından açıklamalar yapması bekleniyor. Abe’nin ekonomi danışmalarından Etsuro Honda, satı vergisinin 2017 yılına ertelenmesi ve daha fazla teşvik tedbiri alma çağrısı yaptı.

Bunun yanında Asya tarafında, Çin’den gelen haberler de piyasaların gündeminde yer aldı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde konut fiyatlarında düşüşün Ekim ayında da devam ettiğinin görülmesinin yanında, Ocak-Ekim döneminde doğrudan yabancı yatırımlar geriledi.

“Petrol baskı altında kalmaya devam ediyor”

Son aylarda önemli düşüşler kaydeden petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskı yeni hafta ile etkisini hissettirmeye devam ediyor. OPEC üyelerinin 27 Kasım’daki toplantı öncesinde birbirleri ile görüşmeler halinde olduklarını görülmesi, ilgili toplantıda üretim miktarının azaltılabileceği beklentilerini artırmıştı. Geride kalan hafta bu düşünce ile yükseliş kaydeden emtianın fiyatında bu hafta ise zayıf da olsa geri çekilmeler izlendi. Rus yetkililerden, petrol fiyatlarının uluslararası seviyeye çıkarılması için OPEC ile ortak çalışma içerisinde bulunabilecekleri yönündeki açıklamalar da, petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin devamını destekleyemedi. Gün içerisinde gelişmiş ülke ekonomilerine ilişkin göstergeler ve Japonya Başbakanı Abe’nin açıklamaları, global talep tarafında ait olarak emtianın fiyatında değişikliklere neden olabilir.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin, gerektiğinde yeni önlemler alabilecekleri taahhüdünü tekrarlaması ile kıtanın ortak para biriminde değer kayıpları izlenirken, bu paralelde Dolar endeksinde yukarı yönlü hareketler hız kazandı. Bu sabah ABD’nin para biriminde bir miktar geri çekilmeler görülüyor. Altın fiyatları fiziki alımların artabileceği spekülasyonu ile güçlenen Dolar’a rağmen geride kalan hafta elde ettiği kazanımlarına tutunurken, Türk Lirası ise ABD’nin para birimi karşısında TCMB kararları ve S&P açıklamaları öncesinde sakin seyrediyor. Petrol fiyatlarında ise arz-talep dengesinin önümüzdeki dönemlerde nasıl şekillenebileceğine ilişkin fiyatlamalar sürüyor.

Haftanın ikinci işlem gününde piyasalara yoğun bir veri akışı izlenecek. Avrupa kıtasından gelecek rakamlar sonrasında ABD için üretici fiyat endeksi ve politika yapıcıların değerlendirmeleri yine gündemde ye alacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Avustralya – RBA Başkanı Stevens’ın Konuşması; Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) sabah saatlerinde yayımlanan toplantı tutanaklarının ardından dikkatler Banka’nın Başkanı Glenn Stevens’ın konuşmasına çevrilecek. Avustralya Ekonomik Gelişmeler Komitesi’nin yıllık akşam yemeği etkinliğine katılacak Stevens’ın para politikalarına değinmesi halinde ülkenin para biriminde sert fiyat değişimleri gerçekleşebilir. Bu paralelde Başkan’ın kullanacağı ifadeler büyük bir önem taşımaktadır. Stevens’ın, RBA’nın politika faiz oranı ve Avustralya Doları’nın değerine ilişkin olası yorumları, yatırımcıların merceği altındaki konular arasında yer alacak.

İngiltere – Enflasyon Oranı; Geride kalan hafta yayımlanan İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) yılın dördüncü enflasyon raporunun ardından, ada ülkesi için açıklanacak CPI verisi Sterlin için oldukça büyük bir dikkatle izlenecek. BOE, enflasyonda aşağı yönlü eğilimin devam edebileceğinin altını çizerken, enflasyon tahminlerini de aşağı yönlü revize etti. BOE Başkanı Carney, enflasyon raporunun sunumunu yaparken, enflasyonun, Banka’nın hedefi olan %2.0 seviyesine hızlı bir şekilde geleceği beklentisi içerisinde olmadıklarını söyledi. Carney CPI hedefine 18-20 ayda değil, yaklaşık 3 yılda ulaşılacağının da altını çizdi.

Eylül ayında beklentilerden daha hızlı bir düşüş kaydederek %1.2 seviyesine gerileyen İngiltere’nin enflasyon oranı, son üç aydır aşağı yönlü bir eğilim içerisinde. Ekonomik aktivitelerin yavaşladığı yönünde yorumlanan enflasyon oranındaki bu hareket, BOE’nin faiz artıracağı tarihe ilişkin beklentinin ötelenmesine neden oluyor. İlgili makro-ekonomik göstergenin beklentinin altında açıklanması, BOE’nin faiz artırmak için acele etmeyeceği düşüncelerini perçinleyerek Sterlin’de kayıplara neden olabilecekken, tahminlerin üzerinde açıklanacak bir CPI datası, tersi bir etki ile ada ülkesinin para biriminde yükselişlere destek olabilir.

Euro Bölgesi – Almanya ZEW Ekonomik Hassasiyeti; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinden son aylarda pek iç açıcı veriler gelmiyor. Almanya, gerek Avrupa’daki zayıf ekonomik görünüm, gerekse Ukrayna’daki jeopolitik gerilim nedeni ile olumsuz bir tablo çizmeye devam ediyor. Yaklaşık 275 kurumsal yatırımcıya sorulan soruları içeren bir anket sonucunda, Alman ZEW Enstitüsü tarafından hazırlanan ekonomik hassasiyet verisi ise, ülke ekonomisindeki söz konusu aşağı yönlü görünümü destekliyor. İlgili rakam, Ekim ayında, 22 ay sonra ilk kez negatif seviyede açıklanırken, anket katılımcılarının yaklaşık iki yıl sonra karamsar tarafa geçtiğine işaret etti. Açıklanacak Alman ZEW ekonomik hassasiyet verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi halinde Euro’da yükselişler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak datalar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – Enflasyon Oranı (PPI); Perşembe günü açıklanacak tüketici fiyat endeksi (TÜFE-CPI) öncesinde, dünyanın en büyük ekonomisinde ait bilgiler verecek üretici fiyat endeksi (ÜFE-PPI) rakamları, piyasaların merceği altında yer alacak önemli datalar arasında yer alacak. ABD’deki üretici fiyatlarındaki artış aylık bazda, son iki yıldır %1 seviyesinin altında gerçekleşiyor. Gıda, enerji ve ticaret kalemlerinin hariç tutularak hesaplandığı çekirdek PPI göstergesinde de durum pek farklı değil. İstihdam verilerinin nispeten toparlanma içerisinde olduğu bir dönemde, piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakından izlediği diğer faktör olan enflasyon üzerinde yoğunlaşabilir. Bu paralelde hafta içerisinde CPI datalarından önce gelecek PPI rakamları, ABD Merkez Bankası’nın (FED) atacağı adımlar konusunda beklentileri şekillendirebilir. Tahminlerin üzerinde açıklanacak üretici fiyat endeksleri Dolar’da yükselişlere zemin oluşturabilecekken, öngörülenin altındaki datalar ABD’nin para biriminde baskı oluşturabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:25 AUD RBA Başkanı Stevens Konuşması

11:30 GBP CPI (Yıllık) (Eki) 1,2% 1,2%

11:30 GBP PPI Girişi (Aylık) (Eki) -1,4% -0,6%

11:30 GBP Çekirdek CPI (Yıllık) (Eki) 1,6% 1,5%

11:30 GBP HPI (Yıllık) (Eyl) 12,1% 11,7%

12:00 EUR Alman ZEW Ekonomik Hassasiyeti (Kas) 0,9 -3,6

12:00 EUR ZEW Ekonomik Hassasiyeti 4,3 4,1

15:30 USD Çekirdek PPI (Aylık) (Eki) 0,2% 0,0%

15:30 USD PPI (Aylık) (Eki) -0,1% -0,1%

17:00 USD NAHB Konut Piyasası İndeksi (Kas) 55 54

20:30 USD FOMC Üyesi Kocherlakota Konuşması

20:30 GBP BOE Üyesi Forbes Konuşması

23:00 USD TIC Net Uzun Vadeli İşlemler (Eyl) 41,3B 52,1B

EURUSD ANALİZ

Haftanın ilk işlem gününde 1,2575 – 1,2440 seviyeleri arasında hareketlerini sürdüren EURUSD paritesinde özellikle tepki alımlarının etkisini daha net hissettirememesi dikkat çekici. Kayıplarını telafi eden bir Dolar Endeksi görünümünde EURUSD paritesinin tepki alımlarında sınırlı kalması, güçlü Dolar – zayıf Euro görüntüsünü daha net görmemizi sağlamaktadır. Bu bağlamda da tepkisel hareketler yeni fırsatlar için önem arz etmektedir.

Gün içi makro-ekonomik verileri değerlendirdiğimizde TR saati ile 12:00’da Alman ZEW Ekonomik Hassasiyet verisi ile başlayacak veri akışı 15:30’da ABD’den gelecek olan enflasyon verisi (PPI) ile devam edecektir. Günün sonuna doğru da (20:30’da) FOMC üyesi Kocherlakota’nın konuşması ile mevcut hareketlilik etkisini devam ettirmek isteyebilir.

EURUSD paritesini incelediğimizde aşağı yönlü baskının devam ettiğini net bir şekilde ifade edebiliriz. Şu sıralar 1,2470 seviyesine yakın seyrini sürdüren parite de 1,2545 bariyeri önemlidir. EURUSD paritesi eğer 1,2545 direnci altında kalmayı başarırsa dünün dip bölgesi 1,2440 desteğine yeniden yaklaşmak isteyecektir. 1,2440 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 1,2360 desteğine doğru yeni bir hareketlilik oluşabilir.

Pivot: 1,2545
Destek:
1,2440-1,2400-1,2360
Direnç: 1,2480-1,2515-1,2545

GBP/USD ANALİZ

Dolar Endeksindeki pozitif seyir ile birlikte yukarı yönlü çıkışını 1,5735 ile sınırlandıran GBPUSD paritesi gerçekleştirmiş olduğu satış baskısı ile birlikte 1,5620 seviyesine kadar geriledi ve şu sıralar 1,5650 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir.

Gün içi makro-ekonomik verileri değerlendirdiğimizde TR saati ile 11:30’da İngiltere enflasyon verisi (CPI) verisi ile başlayacak veri akışı 12:00’da Alman ZEW Ekonomik Hassasiyet verisi ve 15:30’da ABD’den gelecek olan enflasyon verisi (PPI) ile devam edecektir. Günün sonuna doğru da (20:30’da) BOE üyesi Forbes ve FOMC üyesi Kocherlakota’nın konuşması ile mevcut hareketlilik etkisini devam ettirmek isteyebilir.

GBPUSD paritesini incelediğimizde aşağı yönlü baskının devam ettiğini net bir şekilde ifade edebiliriz. Şu sıralar 1,5650 seviyesine yakın seyrini sürdüren parite de 1,5705 bariyeri önemlidir. GBPUSD paritesi eğer 1,5705 direnci altında kalmayı başarırsa son zamanların dip bölgesi 1,5590 desteğine yeniden yaklaşmak isteyecektir. 1,5590 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 1,5500 desteğine doğru yeni bir hareketlilik oluşabilir.

Pivot: 1,5705
Destek; 1,5620-1,5590-1,5550
Direnç; 1,5665-1,5705-1,5745

USD/TRY ANALİZ

Haftanın ilk işlem gününde gerçekleştirmiş olduğu aşağı yönlü baskını 2,2220 seviyesine kadar taşıyan ancak mevcut düşüşlerini devam ettiremeyen USDTRY kuru, 2,2300 seviyesi çevresinde hareketlerini sürdürmektedir. Kısa vadeli negatif görünüm devam etmekle birlikte özellikle kurun 2,2195 desteği üzerinde kalma isteği dikkat çekici. Kritik PPK toplantısına 2 gün kala kurda düşüşlerin zayıflaması da acaba yeni bir yükseliş mi başlayacak sorusunu sormamızı sağlamaktadır. Teknik olarak art arda 2 gün bollinger bandının orta noktası altında günlük kapanış yaparak tepki satışlarının devamı konusunda önemli adımlar atan USDTRY kuru düşüşünü bollinger bandının alt noktası olan 2,2010 seviyesine doğru devam ettirme ihtimalini güçlendirdi. Ancak bu ihtimalin gerçekleşebilmesi için makro-ekonomik verilere ihtiyacımız vardır. Aksi takdirde orta ve uzun vadeli alıcılar yeniden etkili olabilir.

Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,2430 bariyeri güncelliğini korumaktadır. Kur eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 2,2220 – 2,2150 olarak devam edebilir. Tepki satışlarının sonlanabilmesi içinse 2,2430 direncinin geçilmesi beklenilmektedir.

Pivot: 2,2430
Destek
: 2,2220-2,2150-2,2040
Direnç: 2,2350-2,2430-2,2500

USD/JPY ANALİZİ

Piyasalarda oldukça hareketli bir haftaya başlangıç yaptığımız süreçte, yeni iş gününde daha yatay bir seyirle karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Japonya’da maliye politikalarında genişleyici önlemler beklenirken, Başbakan Abe’nin ise her an erken seçim çağrısı yapabileceğine ilişkin beklentiler mevcut. Ancak Abe’nin olası seçimi kazanma ihtimali yüksek görüldüğünden, bu seçenek bir risk olarak görülmüyor. Gün içerisinde piyasa takibinin yanı sıra ABD ÜFE rakamları pariteyi etkileyebilecek önemli etkenler arasında yerini almaktadır.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede dün gerçekleşen toparlanma sonrasında 116,80 seviyesiyle sınırlanan hareket oldukça dikkat çekiyor. Ancak yükseliş çabasının güncelliğini koruması ön plana çıkmayı sürdürmektedir. Gün içerisinde, 116,07 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 116,80 seviyesinin aşılması, 117,05 ve 117,45 seviyelerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Paritede aşağı yönlü beklentiler, son yılların rekor yüksek seviyelerinin aşılamamasıyla birlikte tepki satışları şeklinde destek bulabilir. 116,80 – 117,05 bölgesinin aşılamamasıyla teyit kazanabilecek bu tutumda, 116,39 ve 116,07 seviyeleri hedeflenebilir. Daha kalıcı beklentiler için ise 116,07 seviyesinin kırılması gerekmektedir.

Pivot: 116,07
Destek:
116,39 - 116,07 – 115,73
Direnç: 116,80 – 117,05 – 117,45

AUD/USD ANALİZİ

AUD/USD paritesinde, Avustralya Merkez Bankası (RBA) toplantı kayıtlarının paritede etkili hareketleri desteklemediğini gördük. Bunun neticesinde, 7 Kasım 2014 tarihinden bu yana takibini sürdürdüğümüz trendin güncelliğini koruduğunu görmekteyiz. Gün içerisinde TSİ 10:45’te gerçekleşmesi beklenen RBA Başkanı Stevens’ın konuşması yanında, ABD ÜFE rakamları da paritede etkili olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, trendin güncel alt sınırını oluşturan 0,8680 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 0,8760 ve kanalın üst noktası olan 0,8805 seviyesi hedeflenebilir. Daha kalıcı beklentiler için ise, kanal hareketinin dışında gerçekleşebilecek fiyat hareketlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Paritede aşağı yönlü beklentiler, kanal hareketinin güncelliğini koruma çabası ile çelişmektedir. 0,8760 seviyesinin geçilememesiyle destek bulabilecek tepki satışı tutumunda, 0,8680 seviyesi hedeflenebilecekken, daha etkili bir beklenti için bu seviyenin altındaki fiyatlamalar görülmelidir. Bu bölgede arka arkaya gerçekleşebilecek iki adet 4 saatlik kapanış, trendin güncelliğini sorgulamak için önemli bir teyit oluşturabilir.

Pivot: 0,8680
Destek:
0,8680 – 0,8645 – 0,8615
Direnç: 0,8727 – 0,8760 – 0,8805

EUR/TRY ANALİZİ

Küresel piyasalarda dün Japonya’nın resesyon göstergeleri ardından, ABD verileri ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamalarının bulunduğu gün içerisinde EUR/TRY paritesinin sert bir düşüş gerçekleştirdiğini, ancak bu düşüşün sürpriz denebilecek kadar ileri gidemediğini gördük. Gün içerisinde, Euro Bölgesi için öne çıkan veri Alman ZEW endeksi olmakla birlikte, yurtiçinde hafta ortasından itibaren takip edilecek yoğun gündeme ilişkin beklentiler etkili olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, 2,8020 seviyesi altında gerçekleşen düşüşlerle birlikte, 2,7700 seviyesinin tekrar güç kazanma çabasıyla sınırlayıcı etkisini görüyoruz. Gün içerisinde, 2,7700 seviyesi üzerinde kalma tutumuyla birlikte yukarı yönlü baskıların etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 2,7870 seviyesinin aşılması 2,8020 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Bundan sonraki aşamalarda ise, 2,8020 ve mavi le belirttiğimiz bant arasındaki hareket tekrar gündeme gelebilecektir.

Pariteyi genel olarak incelediğimizde, 2,8200 – 2,8300 bölgesinin oluşturduğu bandın halen aşağı yönlü baskıları desteklemekte olduğunu söyleyebiliriz. Bu baskıyla birlikte 2,7700 seviyesinin kırılması 2,7550 seviyesinin hedeflenmesine neden olabilir. Daha kalıcı ve etkili beklentiler için, son bir yılın dip noktası olan bu seviyenin kırılması gerekmektedir.

Pivot: 2,7700
Destek: 2,7700 – 2,7550 – 2,7300
Direnç: 2,7870 – 2,8020 – 2,8100

USD/CAD ANALİZİ

USD/CAD paritesinde yükseliş trendi içerisinde geri çekilmenin kritik noktalardan birine ulaştığı bir süreçle karşılaşmaktayız. Gün içerisinde piyasa ve Dolar endeksi takibi önemini korumakla birlikte, ABD ÜFE rakamı da ekonomik takvimde etkili olabilecek veriler arasında yer alıyor.

Teknik olarak incelediğimizde, yeşil renk ile belirttiğimiz yükseliş trendinin güncelliğini koruduğunu görmekteyiz. Gün içerisinde trendin güncel sınırını oluşturan 1,1260 seviyesi altında kalındığı müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda günkü hareket alanının üst sınırında bulunan 1,1335 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin aşılması yukarı yönlü baskıya netlik kazandırabilir.

Kısa vadede incelediğimizde ise geri çekilmeye yönelik kısa vadeli hareketleri görüyoruz. Paritede tepki satışlarının devamlılık sağlayabilmesi, yeşil ile belirttiğimiz daha kısa vadede süren trendin güncelliğine bağlıdır. Trendin sınırın olan 1,1260 seviyesi, gün içerisinde 1,1230 ve 1,1180 seviyelerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilecekken, risk faktörünü düşürmek için bu bölgede gerçekleşebilecek günlük kapanışı beklemek gerekebilir.

Pivot: 1,1260
Destek:
1,1260 - 1,1230 – 1,1180
Direnç: 1,1295 – 1,1335 – 1,1385

HAM PETROL ANALİZ

FED’in parasal genişlemeyi bitirmesinden sonra Faiz artırımına daha fazla yaklaşılması, Çin’in büyümesi, Jeopolitik riskler, spekülatif açıklamalar yani makro-ekonomik gelişmeler enerji fiyatları üzerinde uzunca bir süredir etkili olmaktadır. Gerek Ham gerekse Brent petrol, gerçekleştirmiş olduğu aşağı yönlü baskılarını önemli bölgelere taşımakta ve bu düşüşler devamın getirecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. Teknik olarak aşağı yönlü bölgelerde seviye bazlı konuşmak mümkün ancak temel gelişmeleri takip ettiğimizde şuan bulunduğu bölgelerden daha üst bir bölgeye taşınma düşüncesi şimdiden piyasalar üzerinde konuşulmaya başlandı. Ham Petrol için 80 – 85, Brent Petrol içinse 85 – 95 aralığı yeni dönemde oluşması beklenilen bir bant ancak piyasalar bu aralığa izin verir mi sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda da makro-ekonomik gelişmeler dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde 76,40 ve 77,50 bariyerleri önemini korumaktadır. Bu seviyeler mevcut düşüş trendinde kanalın üst bölgesi olarak kritik seviyelerdir. Ham Petrol fiyatı eğer yükselişine devam etmek istiyorsa bu bariyerleri geçmesi gerekmektedir. Aksi takdirde mevcut düşüş trendin etkisini sürdürmek isteyebilir.

Pivot: 76,40
Destek: 74,90-74,05-73,25
Direnç: 76,40-77,50-78,25

ALTIN ANALİZ

Haftanın ilk işlem gününde gerçekleştirmiş olduğu hareketlerde 1181 – 1194 aralığında seyrini sürdürdüğünü gözlemledik. 1180 seviyesi üzerinde haftalık kapanış gerçekleştirdikten sonra dünkü günlük kapanışını da 1180 seviyesi üzeri de gerçekleştiren Altın da tepki alımı düşüncesi etkisini devam ettirmektedir. 1194 direncinin geçilmesi durumunda ise bu düşünce daha da güçlenebilir. Böyle bir durumda 1202 – 1210 seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir. 1181 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise tepki alımları sonlandı mı sorusu sorgulanmaya başlayacaktır. Bu kararı verebilmek için art arda 2 gün 1181 seviyesi altında günlük kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Gün içi işlemlerde satış baskısının devam edeceğini düşünen Foreks işlemcisi 1181 desteğinin aşağı yönlü kırılmasını takip etmelidir.

Pivot: 1181
Destek: 1181-1170-1161
Direnç: 1194-1202-1210

DAX30 ANALİZİ

Haftanın ilk işlem günü aşağı yönlü hareketlerini kanalın alt noktası olan 9125 seviyesine taşıyan ve bu düşüş sonrası toparlanarak önemli bir çıkış kaydeden Dax30 endeksi, kanalın üst noktası 9275 seviyesini geçerek kısa vadeli yükselişler için önemli sinyaller vermiştir. 9330 seviyesine kadar yükseliş kaydeden endeks yeni haftanın ikinci işlem gününde şu sıralar 9312 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir.

Teknik olarak Dax30 endeksi hareketlerini incelediğimizde yukarı yönlü çıkışların devam etme ihtimali bir adım daha öndedir. 9215 destek noktası önemli ve bu destek üzerinde yükseliş beklentimizin devam ettiğini ifade edebiliriz. Böyle bir durumda 9345 – 9440 bariyerleri hedef olarak belirlenmiştir. 9215 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise dünün dip noktası 9125 yeniden hedeflenmek istenebilir.

Pivot : 9215
Destek:
9275-9215-9125
Direnç: 9345-9440-9530

S&P500 ANALİZİ

Haftanın ilk işlem gününde 2025 destek noktasından güç alarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren ve 2025 – 2043 arasında seyrini sürdüren S&P500 endeksinde belirlemiş olduğumuz bant noktaları, kısa vadeli işlemcilerin yol haritası için önemli seviyeler olarak kaydedilmiştir. Özellikle yükselişlerin daha da netleşebilmesi için 2043 direncinin geçilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Genel görünüm 2025 üzerinde pozitif seyrin devam etmesi şeklindedir.

Pivot : 2020
Destek:
2032-2025-2020
Direnç: 2043-2050-2058

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol, Altın, &P500 ve Dax30 Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1133 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz