Rekabete Kafaüstü Dalar mısınız?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Rekabete Kafaüstü Dalar mısınız?

Günümüz pazarlarında en önemli sorun tatmin edici ve istikrarlı bir ticari iş hacminin yakalanması ve sürekliliğinin sağlanmasıdır. Lokal bir pazarda eski veya yeni bir şirket olun bu sorun önünüzdedir. Uzun yıllardır faaliyet gösteren bir şirket iseniz ya yurtiçinden ya da küresel rekabetin gereği yurtdışından yeni rakiplerle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Yeni kurulan bir şirket iseniz sizden önce kurulmuş ve pazarda kök salmış rakiplerinizle rekabete girişeceksiniz demektir. İşte pazarlama ve marka stratejileri bu aşamada size rehberlik edecektir. Peki nasıl? İşte size işinizi değerlendirmede kullanabileceğiniz bazı ilkeler…

Sakın ha!!! Rekabete kafa üstü bir dalış yaparsanız yaralanırsınız. Yerleşik rakiplerinizin karşısında tüketiciler için sadece yeni bir alternatif olmaya çalışırsanız başarısızlığınız kaçınılmazdır. Yani benzer ürünleri, benzer ambalajlarla, benzer reklamlarla, benzer dağıtım kanalları ve satış yöntemleri ile pazara sürerseniz tüketicileri kendinize çekemezsiniz. Belki belli bir satış hacmi yakalayabilirsiniz ancak sürekliliği ve istikrarı sağlayamazsınız. Bu durumda ne yapacaksınız?  (Tabii ki pazara kafa üstü dalmayacaksınız.)

İlk Olun!!!

Hem Türkiye’de hem de dünyada jenerik markaların hemen hepsi kendi pazarlarının ilk markalarıdır. Fakat bu ilk olma teknolojik olarak değil tüketici zihnine ilk girmek anlamındadır. IBM, Kleenex, Casio, McDonald’s kendi pazarlarında ürünü ilk keşfeden değil, fakat kitlesel pazarlara ilk giren şirketlerdir. Bu giriş bu markaları kategorilerinin lider markaları haline getirmiştir.

Pazarların bu kadar gelişmiş olmadığı çağlarda ilk olmak kolaydı. Çünkü karşınızda zaten yerleşik bir marka yoktu.  Ancak böyle yerleşik, güçlü marka ve markaların olduğu günümüz pazarlarında ilk olma fırsatını kaçırdığımıza göre ne yapmalıyız? Yerleşik bir pazarda ilk olmak için izleyebileceğiniz ilkeler;

  • Yeni Teknoloji geliştirin ve kullanın (Ipad,Ipod,Iphone)
  • Yeni Konumlandırma Kavramları Geliştirin (Body Shop)
  • Yeni Dağıtım Kanalları Kullanın (Amazon,Biletix,Yemek Sepeti)
  • Yeni Pazar Kesimlerine Girin (Çilek Mobilya)
  • Yeni ürün sınıfları yaratın (Uludağ Limonata)
  • Beklenmedik değişikliklerin ve trendlerin (teknolojik, demografik vb) yarattığı boşlukları takip edin ve doldurun. (Urban station)

Lider Olun!!!

“İlk Olun” ilkesinin devamı olarak düşünmelisiniz. Pazarlamada asıl olay müstakbel müşterilerinizi daha iyi bir ürün ürettiğinize ikna etmek değildir. Bu nedenle daha iyi ürün sunmaya değil lider olabileceğiniz bir pazar/ürün sınıfı  yaratmaya odaklanmalısınız. Mobilya pazarının lideri Kelebek Mobilya ise sizde ofis mobilyalarının lider markası olmaya soyunabilirsiniz. Mobil telefon pazarının lideri Nokia ise Iphone’da “akıllı telefon” pazarının lideri olur. Dikkat edin mobil telefon markalarının hiç biri Nokia’yı sarsamadı ama Iphone onu yerinden etmeyi başardı.  Gazlı içecekler pazarının lideri Coca cola ise sizde limonata pazarının lideri olacak bir marka yaratırsınız.

İşin özü eğer bir ürün sınıfında/pazarda ilk sırayı kapamadıysanız ilk olabileceğiniz yeni bir ürün sınıfı yaratmaktır. Doygun  bir pazarda yerleşik rakiplerle mücadele etmekten hem daha kolay hem de daha çok kazandıran bir stratejidir bu.

Odaklanın!!!

Günümüz pazarlarında başarılı olmak istiyorsanız  “her şeyi , herkese” anlayışını bırakmalısınız. Ayrışmak, farklılaşmak için bir “şeye” odaklanarak uzmanlaşmalısınız.

  • Belli bir ürüne odaklanmak; KFC tavuk ürünleri, Southwest Havayolları (A.B.D.) kısa mesafeli uçuşlara, UFO infrared ısıtıcıya, Dünya Göz sadece göz hastalıklarına odaklanmıştır.
  • Belli bir özelliğe odaklanın; Ariel beyazlatmaya, ABC fiyata, Blendax kepeğe, İpek şampuan ekonomiye,  Hilti profosyonel inşaat sarf malzemelerinde  doğrudan satışa odaklanmıştır.
  • Belli bir Pazar kesimine odaklanın; Çilek Mobilya gençlere, Vistaprint (uluslararası bir matbaa firması) küçük şirketler ve bireysel müşterilere, CNN, NTV haber kanalına odaklanmıştır. 

Ne kadar kolay değil mi? İşin sonundan bakıldığında kolay görünebilir. Oysa hiç de bu kadar kolay ve basit değildir. Bu pazarlama fikirlerine ulaşmak için ciddi araştırmalar, analizler yapılarak, gelişen fikirler test edilmelidir. Ve bu çalışmalara bir pazarlama know-how’ı eşlik etmelidir. Göründüğü kadar kolay değildir. Bu konuları işlemeye devam edeceğiz…

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

13128 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz