Perakendeci bayiyi ürünümüzü satmak için nasıl ikna edebiliriz? Yüksek kar vermek yeterli olur mu?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Perakendeci bayiyi ürünümüzü satmak için nasıl ikna edebiliriz? Yüksek kar vermek yeterli olur mu?

En sık sorulan sorulardan biridir bu. Bayiler için karlılık önemlidir. Ancak tek başına yeterli değildir. Bayi için karlılık kadar bu karlılığın sürdürülebilirliği de önemlidir. Dolayısı ile bir bayinin karlılık ile başka faktörlere de dikkat edeceği unutulmamalıdır.

Peki perakendeci bir bayi ne bekler? Bu beklentileri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

  • Karlı Ürün

  • Tüketici tarafından talep gören, satışı hızlı olan ürün (rafta koşan ürün)

  • Ürün Çeşitliliği

  • İstikrarlı ticari şartlar (adamına göre oynamamak)

  • Adil ticaret ilkeleri (eşit ticarette eşit koşullar)

  • Satış Desteği

  • Arıza çıkarmayan, kaliteli ürün

  • Kuvvetli Satış Sonrası Hizmetler

  • Ana firmanın stok tutma kabiliyeti

  • Şikayet ve taleplerine ilgi

Bayi adayınız sizi bu açılardan değerlendirecektir. Dolayısı ile yapacağınız görüşmede bu detayları mutlaka paylaşmalısınız. Bayi adayınız koşullarınızı kendi ticareti içinde değerlendirerek kararını verecektir. Satış potansiyeli yüksek, rakiplere göre açık üstünlüğü olan her ürünü portföyünde bulundurmak istemeyecek bir bayi yoktur.

Dolayısı ile şirketlerin öncelikle bu konularda ev ödevlerini yapması gerekir. Bayilerin karşısına çıkmadan önce bu hazırlık yapılmalıdır.

Satıcılar ise bayi görüşmelerini bu maddeler çerçevesinde planlamalı ve yapmalıdır.

Kendinizi bayinin yerine koyun ve kendi teklifinizi kabul edip etmeyeceğinizi düşünün. Vereceğiniz cevap size sonuçlar hakkında fikir verecektir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

818 kere okundu


Etiketler:

Faruk
Faruk

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam
Reklam
BÜYÜTEÇ
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz