Bayilik için sözleşme gerekli midir?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Bayilik için sözleşme gerekli midir?

Ülkemizde bayilik sözleşmeleri bazı sektörlerde zorunlu iken çoğu sektörde zorunlu tutulmamıştır. Örneğin akaryakıt sektöründe dağıtıcı firmalar bayileri ile sözleşme imzalamak zorundalar ve hatta bayilerini EPDK’ya bildirmek durumundadır. Sözleşmesiz 1 Lt akaryakıtın satışı sözkonusu dahi olamaz. Keza tüplügaz sektöründe bir LPG firması ile sözleşme yapmadan tüplügaz satışı yapılamaz. Ancak bu tür örnekler devlet tarafından bizzat düzenlenen ve kontrol edilen sektörler için geçerlidir.

Çoğu sektörde sözleşmeler zorunlu tutulmamıştır. Ancak kurumsal firmaların hakim olduğu sektörlerde bayilik sözleşmesi bir standart haline geldiğini söyleyebiliriz. Bu tür sektörlerde sözleşme yapmak ve imzalamak genel bir kabuldür.

Ancak çoğu sektörde firmalar bayileri ile sözleşmesiz çalışırlar. Sözleşmeli çalışma geleneğinin oluşmadığı bu tür sektörlerde bayilerde sözleşmeden kaçınma eğiliminde olurlar. Sözleşmesiz çalışma bilinçli bir tercih değil bir alışkanlık haline gelir. Sonuçta taraflar karşılıklı olarak durumlarından memnun bir şekilde çalışmaya devam ederler. Ancak böyle bir şirketin sektöründe iddialı olması mümkün değildir.

Bayi sayısı arttıkça, satışlar büyüdükçe, yayılım genişledikçe satış ekibi kalabalıklaştıkça bayilik sisteminin yönetimi için sözleşme bir zorunluluk haline gelir. Şirketin en tepesinin en uç coğrafyadaki -tanımadığı- bir bayiyi yönetebilmesi için kişisellikten çıkmış bir yönetim sistemi gerekir. Sözleşme böylesi bir sistemin temelidir aslında.

Bayilik ilişkisi ticari bir ilişkidir. Ve sürekli bir ilişkidir. Sözleşme bu sürekliliğinde güvencesidir. Şirket ile bayi arasındaki ticaretin kurallara bağlanması ve hakların, sorumlulukların tanımlanması sözleşme ile gerçekleşir. Bu hak ve sorumluluklar söz ve kanaatlere değil yazılı belgelere dayandırılmış olur. Sözleşme sürdürülebilir bir bayilik sisteminin temelidir.

Son olarak bayilik sözleşmesi bir teferruat değildir. Olası bir ticari anlaşmazlıkta hukuki yollara başvurulduğunda mahkemenin ilk bakacağı yer bu sözleşmedir. Önemi zannedildiğinden yüksektir.

Not: Bayilerle sözleşmeniz yoksa ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bir cari hesap sözleşmesi ile başlamak mantıklı olur. Eğer cari hesap sözleşmesi de neymiş derseniz yaptığınız her şeyi en baştan sorgulamanızda fayda var.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

1544 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz