Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Dünyada ve Türkiye’de hızla büyüyen elektrikli araç pazarı, sigorta sektöründe de yeni ürünleri beraberinde getiriyor. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte, sigorta sektöründe yeni ve özel riskler ortaya çıkmaya başladı. Geleneksel içten yanmalı motorlara sahip araçlardan farklı olarak, elektrikli araçlar daha karmaşık bir teknolojiye dayanıyor ve bu da farklı risk profillerini beraberinde getiriyor. Örneğin, elektrikli araçların pil bataryalarındaki yangın riski ya da şarj cihazlarının hırsızlık riski, geleneksel araçlara göre çok daha yüksek ve bu da sigorta şirketlerinin bu tür risklere karşı özel poliçeler geliştirmesini zorunlu hale getiriyor. Bununla birlikte, elektrikli araçların otonom sürüş yetenekleri de yeni bir sigorta ihtiyacı doğurabiliyor ve bu da sigorta şirketlerinin yeni ürünler ve hizmetler geliştirmesini gerektiriyor.
IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi; “Elektrikli araç satışlarının bu yıl dünyada 17 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre Mart 2024’te geçen yılın aynı dönemine göre elektrikli araç satışı yüzde 209 artarak 7 bin adetleri gördü. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) yıllık yayımladığı Küresel Elektrikli Araç Görünümü raporuna göre de bu yılın ilk çeyreğindeki elektrikli araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttı. Bu dönemde satılan elektrikli araçların sayısı 2020'nin tamamında satılan elektrikli araç sayısına eşit oldu. Bu yıl dünyada satılan her 5 araçtan birinin elektrikli olacağı tahmin ediliyor. Elektrikli araçların ve şarj istasyonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, sigorta sektörü de bu alanda önemli bir büyüme potansiyeli görüyor. Özellikle, elektrikli araç satışlarının ve şarj istasyonlarının sayısının hızla artmasıyla birlikte, bu alandaki sigorta talebinde büyük bir artış yaşanması bekleniyor. Özellikle, elektrikli araç pazarının büyümesiyle birlikte, bu alanda faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin de büyüme oranlarını artırması bekleniyor” dedi.
Murat Çiftçi, elektrikli araç pazarının büyümesi ile birlikte sigorta sektörüne yeni fırsatlar sunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sigorta şirketleri bu alanda özel risklere karşı koruma sağlayan özel sigorta poliçeleri geliştiriyor ve bu da sektördeki gelir potansiyelini artırıyor. Ayrıca, elektrikli araçların daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir ulaşım seçeneği olması, sigorta şirketlerine de çevresel ve sosyal sorumluluklarını yerine getirme fırsatı sunuyor. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte, sigorta sektörünün de dönüşüm geçirdiği ve bu alanda yeni iş modelleri ve ürünler geliştirdiği görülüyor.”
Elektrikli araçların, içten yanmalı motorlu araçlardan farklı risk profillerine sahip olduğunu ve bu nedenle özel sigorta teminatlarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Murat Çiftçi, şöyle konuştu: “Elektrikli araçlardaki güç kablosu ve pil-batarya gibi kritik bileşenler, yangın, su baskını veya diğer dış etkenlere karşı korunması gereken riskli alanlardır. Bu nedenle, sigorta sektörü, elektrikli araçlardaki özel risklere karşı geniş kapsamlı teminatlar sunuyor. Örneğin, bir aracın pil bataryası hasar gördüğünde veya bir şarj istasyonunda yangın çıktığında, sigorta poliçesi bu tür hasarları karşılamak için tasarlanmış özel bir teminat sağlayabiliyor. Ayrıca, elektrikli araçların teknolojik karmaşıklığı ve maliyeti nedeniyle, tamir ve bakım maliyetlerine karşı koruma sağlayan sigorta poliçeleri de bulunmaktadır.”
Şarj istasyonu ve elektrikli araç sahiplerine yönelik farklı sigorta ürünleri olduğunu belirten Murat Çiftçi, şunları söyledi: “Elektrikli şarj istasyonlarının şebeke bağlantı sorunları, teknik arızalar, veri güvenliği, yangın ve patlama, doğal afetler, lisans ve izinler, regülasyonlar gibi belli başlı riskleri bulunuyor. Öte taraftan elektrikli araç şarj istasyonları rekabetçi bir pazara sahip. Pazar analizi, inovasyon ve stratejik planlamaya yönelik önlemleri içeren sigortalar, bu alanda avantajlı bir konum sunacaktır. Elektrikli araçlarda ise pil yangını ve patlaması, veri güvenliği, otonom sürüş güvenliği, şarj ekipmanlarının güvenliği ve korunması, suya karşı hassas olan araçların su baskını ve çevresel faktörlere karşı sigorta yapılmaktadır. Ayrıca elektrikli araçların yaygınlaşması, şarj altyapısının yetersiz olması durumunda sınırlı kalabilir. Bu, uzun mesafe seyahatleri ve acil durumlar için sorunlara yol açabilir. kaza onarımları ve maliyetlere karşı da sigorta ürünleri tercih edilebilir.”
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz