Düşük Fiyat Markayı Ucuzlatır mı?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Düşük Fiyat Markayı Ucuzlatır mı?

Eğer marka konumu olarak fiyatı ama özellikle rakiplerinize göre düşük fiyatı seçiyorsanız bunu ifade şekliniz çok önemlidir. Amaç, markanıza değer kazandırmak iken markanızı değersiz kılabilirsiniz.

Özellikle takipçi bir firma iseniz ve sizden önceki rakipleriniz kuvvetli pozisyonlarını yüksek fiyatlarla pekiştirmişse fiyat/kalite stratejisi ile konumlanmak bir açılım sağlayabilir. Bu stratejide hedef, rakiplerinizle aynı ürün/hizmet özellikleri ve performansını daha düşük bir fiyattan sunmaktır. Stratejinin başarılı olması reel kalite ve performansın yanı sıra algılanan kalitenin de iyi yönetilmesine bağlıdır. Kalite işaretleri inandırıcı bir şekilde verilebilmelidir.

Marka, yüksek kalite ve göreli düşük fiyat olarak konumlandıktan sonra sloganınızı nasıl belirleyeceğiniz ise hepsinden önemlidir. Çünkü sloganınız algılanan kaliteyi doğrudan etkileyecektir. Ülkemizde bu stratejiye uygun konumlanmış ve başarılı olmuş markaların hiç biri kendilerini ucuzlatmamıştır.

Bu yazıyı kaleme almamızın sebebi son bir, iki yıldır bu stratejiye göre konumlanmış Fawori Boya’nın reklamlarıdır. Sade ama etkili bir yaratıcı uygulama ile markasının lansmanını yapıyor firma. Sloganı üzerinde titizlikle çalışıldığı belli ; Boyada İyi Kalite İyi Fiyat. Diğer pazarlama enstrümanları ile başarılı bir şekilde entegre edilmesi durumunda pazarda kuvvetlenecekleri kesin.

Hem ülkemizde hem yurtdışında kullanılan bu stratejiye dair diğer örnekleri aşağıda sıraladım;

  • ABC; Farkı Fiyatı
  • BİM; Toptan Fiyatına Perakende Satış
  • İpek Şampuan; Şampuanınıza servet ödemeyin
  • Suave Şampuan; Suave saçlarımın bu kadar iyi görünmesini sağladığında daha fazla ödemek anlamlı gelmiyor
  • Budget Gourmet; Amaç fiyat değilse neden daha az harcamayasanız?

Dikkat ederseniz hiç biri ucuz veya ekonomik kelimelerini sloganlarında kullanmıyorlar. Fakat rakipleriyle aynı performansı daha düşük fiyattan sunduklarını iyi anlatıyorlar.

Fiyat/kalite konumunun kullanılmadığı daha bir çok sektör var. Daha önce çalıştığım yerli bir motor yağı markası için bu konumlamayı önermiştim ama kabul görmemişti. Motor yağı sektöründe halen bu boşluk devam etmektedir. Bu konumu bilinçli olarak sahiplenecek ve bunu lanse ederek 4 P ile doğru bir şekilde entegre edecek bir firmanın başarılı olacağına inanıyorum.

Pazarınızda bu yönde bir boşluk varsa değerlendirmenizi tavsiye ederim.

ücretsiz üye olun

6534 kere okundu

Etiketler:

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. https://www.idefix.com/Kitap/Guclu-Bayiler-Insa-Etmek/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz