Başabaş Noktası: Kar veya Zarar

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Başabaş Noktası: Kar veya Zarar konu resmi

Geçmiş yazılarımda fark ettim ki, yazdıklarım ağırlıklı profesyoneller için. Fazlaca teknik terim içeriyor veya bazı temel mevzuları çözmüş işletmeler için ileri adımlarda uygulanabilecek pratik bilgi ihtiva ediyor. Bu sebeple ,patron ve işletme sahipleri için temel bilgileri içeren yazı dizime başlamaya karar verdim. Bu makale 6 veya 7 yazı dizisinin beşincisi olarak sizlerle buluşuyor

Bir işletmenin, herhangi bir üretim yapasın veya yapmasın, hizmet versin veya vermesin, belli zaman periyodu (ay, yıl...) içindeki sabit maliyetine “Sabit maliyet” denir. (Anahtar çevir gir maliyeti diyorum) Bu maliyet içine kira,maaşlar, yemek, yol, taşıt, seyahat ,ofis ve yardımcı tesislerde kullanılan su, elektrik, gaz, iklimlendirme vb. giderleri dahildir

Değişken maliyet ise, aktivite, operasyon, faaliyet sonucu oluşacak hammadde, yardımcı malzemeler, direkt işçilik vb gibi faaliyete dayalı giderleri kapsar. Üzerinde çalışma ve iyileştirme uygulamaları ile bu maliyet düşürülebilir.

Bu iki maliyetin toplamı, bize işletmenin “Toplam maliyeti” ni toplam giderlerini verir. Formülize eder isek:

TM=SM+DM

Ne Kadar Üretmeliyim, Hizmet Vermeliyim, Satmalıyım ki Kara Geçeyim ?

Bir dizi basit hesaplama ile bir işletmenin başabaş noktasını (ne kar ne de zarar edilen nokta) elde edebiliriz. Bunun için bazı basit gösterge verilerine ihtiyaç olacaktır. İşte bu hesabı yapmak için gerekli veri:

AYLIK SABİT MALİYET____

BİRİM ÜRÜN/HİZMET ORTALAMA(SEPET) SATIŞ FİYATI___

BİRİM ÜRÜN/HİZMET ORTALAMA DEĞİŞKEN MALİYETİ __

Gerekecektir.

Ürün/hizmet ortalama satış fiyatı için, aylık ortalama satış cironuzu, aylık ortalama satış adedine(miktarına) bölmeniz yeterlidir. Yıl boyu rakamlarını aylığa indirgerseniz daha gerçekçi bir sonuç elde edersiniz.

Ürün/hizmet ortalama değişken maliyet için de, bu sefer aylık ortalama değişken maliyetinizi, aylık ortalama satış adedine(miktarına) bölmeniz yeterlidir. Yine, yıl boyu rakamlarını aylığa indirgemenizde fayda olacaktır.

Şimdi gelelim, kar ya da zarar etmeden başabaş noktasını bulmaya. Aylık sabit maliyetinizi, birim ortalama satış fiyatınızdan birim ortalama değişken maliyeti çıkartarak bölüyorsunuz. Formülize eder isek:

Aylık Sabit Maliyet

BB noktası adedi = ------------------------

Ürün/hizm..Ort Fiyatı – Ürün/hizm. Ort.Değişken Maliyeti

Örnek verelim.

Bir işletme

ORT.AYLIK CİRO

12.200.000

ORT.AYLIK TOPLAM MALİYET

7.500.000

ORT.AYLIK ADET(ürt+satış)

8.000

ORT.AYLIK TOPLAM DEĞİŞKEN MALİYET

4.500.000

(hammadde+elektrik+yakıt)

ORT.AYLIK TOPLAM SABİT MALİYET

3.000.000

(maaşlar+kira+sbt.vergiler+yemek)

ORTALAMA ÜRÜN FİYATI

1.525

ORTALAMA ÜRÜN DEĞİŞKEN MALİYET

563

3.000.000 TL
1.525 TL - 563 TL
= 3.117

bu işletmenin, kar veya zarar etmeden, aylık üretim ve satış adedi, aynı fiyat yapısı ile kabaca budur.

İşletme kar etmek istiyor ise, aylık 3.117 adedin üzerinde üretip satması gerekmektedir. Anlaşılacağı üzere de, işletme aylık bu adedin altında üretmemeli ve satmamalıdır. Örnekte aylık ortalama üretim ve satış 8000 olduğu için işletme sınırı aşmış pozisyonda. Birim karlılığı ölçüsünde kar edecektir.

Start-up yatırım aşamasında, veya faaliyete geçildikten sonra kapasite- karlılık hakkında yapılması gereken basit ama etkili bir hesaplamadır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

238 kere okundu


Etiketler:

Mengü Evrensel
Mengü Evrensel

Hacettepe Üniversitesi İİBF İngilizce işletme mezunudur. Kariyerinde satış, pazarlama, dış ticaret uzmanlık alanlarında olmak üzere, farklı sektör şirketlerinde, muhtelif pozisyon ve görevlerde bulunmuş, bir çok kuruluşun büyüme ve atılım yapmasında rol oynamıştır.

Elektronik, beyaz ve kahverengi eşya, gıda, FMCG, gastronomi, medikal, kimya, ambalaj, metal ve mobilya sektörlerinde çalışmıştır. Bir dönem özel bir eğitim kurumunda dış ticarete yönelik dersler vermiş olup, zaman zaman da yönetim ve yapılanma konuları başta olmak üzere kuruluşlara :

Finansal ve Mali Disiplin, ERP altyapısı, Üretim ve Satın Alma Süreç İyileştirme, Seçme ve Yerleştirme, Verim Arttırma, Maliyet Azaltma, Performans Ölçüm (APG), Personel Gelişim Eğitimi ve Koçluk, Yurtiçi ve Yurtdışı Sektör Pazar Stratejisi Oluşturma, Ciro ve Pazar Payı Arttırıcı Faaliyet İyileştirmeleri, Tasarım, İnnovasyon, Yatırım Projelendirme konularında danışmanlık hizmeti vermektedir.

“Start in İzmir “ portalında yeni yatırımcı ve girişimcilere mentörlük yapmaktadır.

“Kurumsal Strateji Oluşturmanın Esasları-Stratejik Yönetimin Analizi” kitabının yazarıdır.

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz!!!

Kobitek'in size 1 sorusu var.
Sadece yarım dakikanızı ayırın lütfen.