ERP Yazılımı Neye Göre Seçilmeli?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
ERP Yazılımı Neye Göre Seçilmeli? konu resmi

Geçmiş yazılarımda fark ettim ki, yazdıklarım ağırlıklı profesyoneller için. Fazlaca teknik terim içeriyor veya bazı temel mevzuları çözmüş işletmeler için ileri adımlarda uygulanabilecek pratik bilgi ihtiva ediyor. Bu sebeple ,patron ve işletme sahipleri için temel bilgileri içeren yazı dizime başlamaya karar verdim. Bu makale 6 yazı dizisinin altıncı ve sonuncusu olarak sizlerle buluşuyor.

ERP Nedir? Ne işe Yarar?

İşletmelerin iş boyutları arttıkça, hacimler büyüdükçe artık el ile, tablo yaparak, çizelgelerle işleyişi takip etmek nerede ise imkansız hale gelir. Aslen var olan sistemin (ERP- Enterprise Requirement Planning-Kurum Kaynak Planlaması) artık bir bütün olarak, entegre bir şekilde yürümesi gerekir.

ERP mantığı, sistemin canlı olarak her kayıt veya değişikliği paydaş ve izin verilen kullanıcıların eş zamanlı görerek, aksiyon almasına izin vermesidir. ERP’ye geçmemiş kuruluşlar, ERP programı alamazlar, almamalıdırlar, çünkü var olan bir sistemi ancak yazılımla akar ve kolay hale getirebilirsiniz. Büyük sistemsizlik yazılımlaştırılamaz.

ERP programını almalı mı? Yazdırmalı mı?

ERP yazılımına geçmek isteyen kuruluşları belki de en çok yoran konu, “Yazılımı kuruma özel yazdırmalı mı? Yoksa hazır bir yazılımı devşirmeli mi? “ dir. Geçmişte, hem uluslararası büyük yazılım firmalarından alınan ve tatbik edilen yazılıma geçişlerde bulundum, hem de kurum gereksinimlerine özel yazılımların uygulamasına geçişlerde bulundum. Bana sorarsanız, herhangi birisi için “şu iyidir” diyemem. Buna kurumun ihtiyaç ve bütçesi ile karar vermeniz lazım gelir. Gelin, her iki opsiyon için artılara ve eksilere bakalım:

Yazılımı hazır alırsak, denenmiş, kendini kanıtlamış bir yazılıma sahip oluruz. Uluslararası olanlar astronomik rakamlara çıkabilir. Yerli yazılımlar da kurumların tercih ettiği ürünlerdir. Standart yazılımlar sektör ve uygulama detaylarınıza göre modifiye edilip modüller eklenebilir. Özelleştirilebilir. Eksisi, standart olmasıdır. Test bitip canlı kullanıma geçildiğinde destek hizmeti önemlidir.

Yazılımı özel olarak yazdıracaksak, yazılım firması gelip sistemi, iş süreçlerimizi inceleyecektir. Zaman alabilir, maliyetli olabilir. En büyük artısı size özel olduğu için ihtiyaçları fazlası ile karşılayacaktır.

Dikkat edilmesi gereken nokta yazılım firmasının deneyimi ve kullanıma başlandığında vereceği destek hizmetidir. Bazı firmalar yazılımı alıp kurdurmakta, ancak personel yeteri kadar eğitilmediği ve kurulum sonrası destek sağlanmadığı için personel, programı kullanmaktan geri durmakta, eski usul manuel takibe devam etmektedir. Haliyle tam olarak verim alınamamakta, ve ödenen meblağlar boşa gitmektedir.

İster yazdırın ister hazır alın, yazılım firması ile çok detaylı bir sözleşme yapılmalı,süreçte yoksa bir IT departmanı kurmalı ve işe dahil etmeli, merkezi planlama ise IT ile beraber süreci yönetmelidir, başka kullanıcı kurumlardan referanslar alınmalıdır.

Bir başka önemli konu da yazılımın entegrasyonudur. Bazı yazılımlar devletin kurumları ile entegre olmayıp açıkta çalışır. Mesela İK modülünüzün SGK ile online entegre olması gerekir ki mahsuplaşma ve bildirimler sağlanabilsin. Muhasebeniz Maliye, vergi daireleri vb ile işlemlerini online çözebilsin.

Ayrıca bir sektör için özel olarak yazılmış yazılımın size de uyacağı anlamı çıkmasın. Aynı sektörde olsanız bile satış ve planlamalar farklı olabilir. Örnek verirsek, perakendede aynı sektördeki iki firmanın aynı veya benzer ürünü üretseler bile satış kanalları ve üretim metotları farklı olabilir.

Neyi istediğimizi iyi bilir isek, yazılım firmalarının bize sunacağı opsiyonlar o kadar doğru olacaktır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

149 kere okundu


Etiketler:

Mengü Evrensel
Mengü Evrensel

Hacettepe Üniversitesi İİBF İngilizce işletme mezunudur. Kariyerinde satış, pazarlama, dış ticaret uzmanlık alanlarında olmak üzere, farklı sektör şirketlerinde, muhtelif pozisyon ve görevlerde bulunmuş, bir çok kuruluşun büyüme ve atılım yapmasında rol oynamıştır.

Elektronik, beyaz ve kahverengi eşya, gıda, FMCG, gastronomi, medikal, kimya, ambalaj, metal ve mobilya sektörlerinde çalışmıştır. Bir dönem özel bir eğitim kurumunda dış ticarete yönelik dersler vermiş olup, zaman zaman da yönetim ve yapılanma konuları başta olmak üzere kuruluşlara :

Finansal ve Mali Disiplin, ERP altyapısı, Üretim ve Satın Alma Süreç İyileştirme, Seçme ve Yerleştirme, Verim Arttırma, Maliyet Azaltma, Performans Ölçüm (APG), Personel Gelişim Eğitimi ve Koçluk, Yurtiçi ve Yurtdışı Sektör Pazar Stratejisi Oluşturma, Ciro ve Pazar Payı Arttırıcı Faaliyet İyileştirmeleri, Tasarım, İnnovasyon, Yatırım Projelendirme konularında danışmanlık hizmeti vermektedir.

“Start in İzmir “ portalında yeni yatırımcı ve girişimcilere mentörlük yapmaktadır.

“Kurumsal Strateji Oluşturmanın Esasları-Stratejik Yönetimin Analizi” kitabının yazarıdır.

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz!!!