Anadolu motiflerini takılara taşıdı: Meri Taksi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Anadolu motiflerini takılara taşıdı: Meri Taksi

Ağabeyinin tavsiyesine uydu, Anadolu motifleri ile takılar üretmek üzere işini kurdu.

Kendinizden bahseder misiniz?

1997 yılında Marmara Üniversitesi SBMYO Satış Yönetimi bölümünden mezun oldum. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri bölümüne başladım ve 2001’de mezun oldum. Citibank’ta 1,5 yıl kadar bankacılık deneyimim oldu. 

Kendi işimi yapmaya başladıktan sonra da kendi markamı yaratabilmem için bana yol gösterici olacağına inandığım mastırımı 2010 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Pazarlama ve Marka yönetimi alanında tamamladım.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Üniversiteyi bitirdikten sonra 1yıl bankacılık alanında deneyimim olduysa da ekonominin beni hiçbir zaman satış kadar mutlu etmediğine karar verdim ve yönetilen değil yönetici, girişimci olarak daha başarılı olacağımı düşünerek kendi işimi yapmak istedim. Bu ise baslarken en büyük destekçim ve fikir hocam kuyumculuk alanında büyük bir birikime sahip olan abim oldu. Piyasadaki boşluğu çok iyi tespit edip “Meri bu işi yapmalısın, ilerde Anadolu kültürümüzü yansıtan takılar çok moda olacak demişti” Ben de onun tecrübe ve birikimini fikirlerimle, eğitimimle harmanladım diyebilirim.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz? Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

Toptan olaraktan elmaslı takılar alanında üretim ve satış yapıyoruz. Aile mesleği olan kuyumculuk ben işe başlamadan evvel değerli taşlar ithalat ve ihracatı şeklinde devam ediyordu. Ağabeyim piyasada bu alanda bir boşluk olduğunu fark edip bana bahsedince ben de elde var olan un, yağ, şeker v.b’den kek yapabilirim misali takılar üretip satabileceğime karar verdim.

Bu isi seçtim çünkü elde var olan girdileri kullanabilecektim, ilave fazla bir sermaye gerekmeyecekti ve bence en önemlisi yol gösteren bir kılavuzum vardı. Ayrıca kuyumculuk sektörü yaklaşık 10-12 sene öncesine kadar sadece elmas alanında uzmanlaşmış her fiyat gurubundan ürünün bulunabileceği bir firmaya sahip değildi. Benim hedefim sadece elmas alanında uzmanlaşmış her fiyattan ürünün bulunabileceği bir elmas marketi yaratmaktı.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

İşe başladığımda yakutla, zümrütü birbirinden ayırt edemeyecek kadar kuyumculuk mesleğine ilgisizdim. Ama çok kısa sürede atölyede çalışanlarla birlikte vakit geçirerek a'dan z'ye tüm üretim aşamalarını gözlemleyerek ve yaşayarak öğrendim. Kuyumculuk alanında karşılaştığım en büyük sıkıntılardan biri sektörde sözlerin yazıdan daha geçerli olması idi. İşe yeni başladığımda peşin satış yapılamayacağını mutlaka vade sistemi ile kalıcı olabileceğim herkes tarafından bana söylenmişti ama ben ezber bozarcasına fiyatı uygun yapıp (rakibin az olmasını da göz önünde bulundurarak) peşin satış yapılabileceğini sektöre kanıtladığıma inanıyorum.

Ayrıca insan kendi işini yaparken bence birlikte yola çıkacağı kişileri iyi seçmeli. Sonuçta günümüz meslek hayatında her şey ekip işi. Ekibinizi iyi seçmezseniz devamlılık sağlayamazsınız.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

İş hayatında kadın olmak zor mu bilemiyorum ama kuyumculuk sektöründe 10-12 sene önce kadın olmak oldukça zordu. Sektörde üretim aşamasında neredeyse kadın hiç çalışmıyordu.
Ben bu işe ilk başladığımda firmamızın yer aldığı çarşıda bayan çalışan hiç olmadığı için bayanlar tuvaleti bile yoktu. Yaklaşık 1 sene sonra kadın çalışanların üretim sektörüne girmeye başlamasıyla tuvalet yapıldı. Bu kadar zor şartlar altında çalışıyorduk anlayacağınız. Ayrıca kuyumculuk bir bankacılık gibi illa ki eğitim gerektirmediğinden sektörde çalışanların büyük bir bölümü baba mesleği olaraktan devam ediyor ve kuyumculuk erkek işi olarak görülüyordu. Dolayısıyla erkek personele alışkın olan sektörde bir bayandan direktif alınacak olması çalışanlar tarafından ilk başta oldukça yadsındı ve açıkçası bir bayana kolay alışamadılar. Ama zaman içerisinde alıştılar ve gitgide sektörde bayan sayısı arttı. Bu anlamda da kuyumculuk sektöründe üretim alanında çalışan ilk bayan yönetici, girişimcilerden biriyim diyebilirim.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Türkiye'nin neredeyse sadece elmas alanında çalışan ilk firması olduk. Anadolu mirasımız olan motiflerin ürünlerimizde canlanmasını sağlayaraktan elmas taşının ve elmaslı ürünlerin şu anki kadar moda olmasında büyük katkımız olduğuna inanıyorum. İleride de kendi adımızla açtığımız firmayı marka olaraktan tüm dünyaya yaymak en büyük hedefim.

Kendi işini yapmak isteyen bayanlara neler tavsiye edersiniz?

Kendi işini yapmak isteyen bayanların en başta ileriyi görerekten planlamayı çok iyi yapmaları gerektiğine inanıyorum. İleri görüşlülük ve açık pozisyonları yakalayabilmek iş hayatında bence her şeyden önemli. Devamında da iyi ve güvenilir, işinin ehli bir ekiple çalışırlarsa planlarına daha kolay ulaşabilirler diye düşünüyorum.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

merikuyumculuk@hotmail.com
www.merikuyumculuk.com

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

16771 kere okundu


Etiketler:

Murat Erdör
Murat Erdör

Lise eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1999 yılında mezun olan Murat Erdör, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi” üzerine master yaptı. 

Finans, hizmet ve enerji sektörlerinde yerli ve yabancı birçok şirkette çalıştıktan sonra uzun süre dijital pazarlama ve otomasyon konusunda dünyanın sayılı markalarından birisi olan Emarsys’de Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürüttü. 

Emarsys’deki başarılarının ardından Türkiye’nin lider pazarlama platformu Euromessage Türkiye Genel Müdürü olarak çalışan Erdör, 20 senelik kurumsal hayata ara verip kendi firmasını kurdu. 

Kariyerine dijital dönüşüm danışmanı olarak devam eden Erdör aynı zamanda “Bilgi Paylaştıkça Güzel” temalı web sayfasıyla farklı konularda sektöre katkıda bulunuyor.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz