17 - 21 Mart 2014 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

“Piyasalar geçen hafta neyi konuştu?”

Geride kalan hafta piyasalarda genel olarak ekonomik ve siyasi gelişmelere ilişkin endişelerin etkili olduğunu ifade edebiliriz. Global endekslerden, para birimleri ve emtia fiyatlarına kadar birçok varlık üzerinde, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’e ilişkin kaygılar ve Ukrayna’daki gerilim, finansal araçlara yön veren başlıklar olarak dikkat çekti.

Hafta başından itibaren etkili olan söz konusu iki ülkeye ilişkin gelişmeler, piyasalarda dalgalı bir seyir izlenmesine neden oldu. 16 Mart Pazar günü referanduma gidecek Kırım Özerk Bölgesi, halka, Rusya mı, Ukrayna mı sorusunu yöneltecek. Bunun öncesinde konu ABD, Avrupa ve Rusya arasında gerilimin tırmanmasına yol açarken, son olarak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Rusya’yı uyaran sert ifadeleri stresin artmasına neden oldu. Çin tarafında ise bu hafta açıklanan veride sanayi üretiminin tahminlerin altında bir yükseliş göstermesinin, ülkenin büyümesine ait kaygıları artırdığı görüldü.

Dolar endeksinde hafta boyunca salınım hareketleri etkili olurken, yaklaşan seçimler ve artan yurtiçi gerilim, Türk Lirası’nın zayıf seyrini sürdürmesinde etkili oldu. Euro ise haftanın dördüncü gününde bir konuşma yapan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin ifadeleri ile kayıplar yaşadı. Draghi ECB’nin deflasyon riski artarsa sıra dışı önlemler uygulanabileceğini söyledi. Çin ve Ukrayna tedirginliği ise Altın fiyatlarında yükselişe destek veren unsurlar arasında yer alırken, ham petrol ise ABD’de artan stoklar ve hız kesen Çin ekonomisinin korkuları ile geriledi. Aynı zamanda dünyanın en büyük bakır ithalatçısı olan Çin’e yönelik söz konusu olumsuz beklentiler, emtianın fiyatında sert düşüşler görülmesine yol açtı.

İki gün sürmesi beklenen Avrupa Birliği Ekonomik Zirvesi, İngiltere Hazinesi’nin yıllık bütçe beyanı gibi ayrıntıların yanında, önümüzdeki hafta piyasaları oldukça yoğun bir tempo bekliyor. İçeride seçim kampanyaları devam ederken, hükümet karşıtı protestoların da sürmesi, siyasi riskleri canlı tutarken, Merkez Bankası’nın faiz beyanatı merakla beklenecek. Yine Çin ekonomisine yönelik endişelerin nasıl şekilleneceği ve Pazar günkü Kırım referandumunun sonuçlarının piyasalara nasıl yansıyacağı gelecek haftanın gündeminde yer alacakken, yeni Başkanı Yellen ile ABD Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği ilk toplantısından çıkacak sonuçlar merakla beklenecek ve haftanın en dikkat çeken gelişmeleri arasında yer alacak.

Haftanın fırsatı: ***ABD – “FOMC Toplantısı”; Şubat ayında Ben Bernanke’den görevi devralan Janet Yellen, ilk kez bir Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına başkanlık yapacak. Piyasaların sonuçlarını merakla beklediği toplantı, Dolar’ın ve dolayısı ile birçok finansal enstrümanının fiyatında sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabileceği için haftanın en önemli gelişmesi olarak değerlendirilebilir. Çarşamba akşamı TSİ 20:00’da önce para politikası kararlarını açıklayacak olan ABD Merkez Bankası FED’in, tahvil alımlarını 10 milyar Dolar azaltmaya devam etmesi bekleniyor. Faiz oranı tarafında ise bir değişiklik yakın zamanda beklenmiyor. 20:00’da tüm dünyanın önce FED’in varlık alımlarındaki kararına odaklanacağını rahatlıkla ifade edebiliriz. Aylık tahvil alımlarının 10 milyar Dolar’dan daha fazla azaltılması Dolar’da sert yükselişler görülmesini sağlayabilecekken, 10 milyarın altında bir azaltım, ya da varlık alımlarının hiç azaltılmaması ABD’nin para biriminde sert kayıplara yol açabilir. 20:00’da dikkat edilecek bir başka konu ise FED’in ABD ekonomisine yönelik tahminleri olacak. Banka’nın büyüme, işsizlik ve enflasyon projeksiyonlarında değişiklikler yapması, yine piyasalarda sert hareketlere neden olabilir.

Yayınlanan bu kararların yarım saat sonrasında ise, 20:30’da, FED’in basın toplantısı başlayacak ve Başkan Janet Yellen kürsünün arkasına geçerek alınan kararların gerekçelerini açıklayacak. Ardından da basın mensuplarından gelecek soruları yanıtlayacak. Yellen’ın soru cevap kısmında kullanacağı ifadeler, FED’in gelecek politikalarına ilişkin ipuçları olarak değerlendirileceği için dikkatle izlenecek. Bu kısımda özellikle varlık fiyatlarında volatilitenin artabileceğini ifade edebiliriz. Parite ve emtialardan, borsa endeksleri ve tahvil fiyatlarına kadar birçok finansal araçta sert fiyat değişimlerine yol açabilecek FOMC toplantısı, bu nedenle haftanın en önemli gelişmeleri arasında üst sıralarda yer almaktadır.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye –İşsizlik Oranı; Çeyreklik bazda açıklanacak olan işsizlik oranı verisi, aynı gün Maliye’nin bütçe dengesi rakamlarından ve Salı günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz beyanatından önce piyasalarda etkili olabileceği için yatırımcıların takibinde yer alacak. Şubat ayında yayınlanan rakam %9.7’den, %9.9’a çıkarak, işsizliğin yine çift haneli rakamlara yakınlaştığını göstermişti. Yayınlanacak veri Türk Lirası ve BIST-100 endeksinde değişimlerin görülmesine yol açabilir.

Euro Bölgesi – Enflasyon Oranı (CPI); Şubat ayının son iş gününde açıklanan öncü CPI verisinin nihai hali olacak yıllık enflasyon rakamı, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikalarında etkili olabilen bir göstergedir. Öncü veri %0.8 ile %0.7 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Ocak ayına ilişkin rakam da %0.7’den %0.8’e revize edilmişti. Verinin %0.8 olan tahminlerin üzerinde açıklanması halinde, ECB’nin genişlemeci para politikalarını uygulamak için aceleci davranmayacağı beklentileri destek bulabilecekken, Euro’da yükselişler gözlemlenebilir. Ancak enflasyonun gerilediğine ve düşük ekonomik aktivelere işaret ettiğine yönelik, beklentilerin altında kalacak rakamlar ise, ECB’nin yeni bir adım atabileceği düşüncesini destekleyerek, kıtanın ortak para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – Endüstriyel Üretim; Kapasite kullanım oranı ile birlikte açıklanacak ABD’nin Şubat ayı sanayi üretimi verisi ülkenin para biriminde, endekslerinde ve ham petrol fiyatlarında etkili olabilir. ABD’de uzun zamandır görülen en soğuk kış şartlarının etkisi ile endüstriyel üretim Ocak ayında %0.3 azalmıştı. Haftanın ilk günü açıklanacak rakamın beklentilerin altında kalması Wall Street endekslerinde kayıpların gerçekleşmesine neden olabilecekken, dünyanın en büyük petrol kullanan ekonomisinde üretimin azalmasının petrol talebini de düşüreceği beklentisi ile ham petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskı yapabilir. Diğer taraftan tahminleri aşacak olası bir artış ise, söz konusu varlıklarda yükselişlere zemin oluşturabilir. Beklenti, Şubat’ta %0.2 artış olması yönünde.

Euro Bölgesi – Alman ZEW Ekonomik Hassasiyeti; ZEW Enstitüsü tarafından açıklanacak endeks, Euro Bölgesi ve Almanya ekonomilerine ilişkin bilgiler verecek. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya için açıklanan veriler Euro üzerinde sert hareketlerin görülmesine neden olabildiği için daha yakından izlenecekken, ülkeye ilişkin geçen ayki datada, olumsuz sert bir düşüş görülmüştü. Enstitü’den yapılan açıklamada ise Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik aktivitelerin, Alman ekonomisinde de etkili olduğu belirtilmişti. Beklenti rakamı, endeksteki düşüşün sürerek 53.3’e gerilemesi yönünde. Söz konusu ekonomik hassasiyet verisinin tahminleri aşması Euro’da yükselişlere zemin oluşturabilecekken, beklentileri karşılamayan rakamlar düşüşlere neden olabilir.

Türkiye –Merkez Bankası Faiz Kararı; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), son dönemdeki iç ve dış gündemdeki gelişmeler karışında para politikasını daha fazla sıkılaştırma adına yeni bir adım atıp atmayacağı, piyasalar tarafından bu hafta en çok merak edilen konular arasında yer alacak. Ukrayna ve Çin haberlerinin yanında, yurtiçinde yaşanana olayların şiddetini artırması, USD/TRY paritesinin en son Şubat ayının ilk haftasında gördüğü 2.25’li seviyelerin üzerine kadar çıkmasına yol açmıştı. Yine de Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu’nun (PPK) kritik FOMC toplantısı öncesinde bu ay genel olarak yeni bir adım atmasının beklenmediği görülüyor. TCMB ise enflasyon tarafındaki gelişmelere ilişkin, enflasyon uzun bir süre daha %5 olan hedefin üzerinde kalabilir ve uzun vadeli enflasyon görünümü %5 seviyesine gerileyinceye kadar Banka sıkı para politikası duruşunu koruyacak şeklindeki değerlendirmelerini vurgulamaya devam ediyor. Eğer TCMB Salı günkü toplantısında faiz artırımı ya da diğer para politikası araçlarını sürpriz bir şekilde kullanmayı tercih ederse, TRY’de değer kazanımları görülebilir. Ancak PPK’nın mevcut durumunu koruması halinde Türk Lirası’nda bir miktar kayıplar görülebilecek olsa da, sert hareketler gerçekleşmesi beklenmez.

ABD – Yapı Ruhsatları; Geride kalan son iki-üç aylık periyotta ABD’nin emlak piyasasına ilişkin olumsuz görünümün ağırlıkta olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır. Konut başlangıçları ile birlikte açıklanacak yapı ruhsatları verisi de bu paralelde geçtiğimiz ay tahminlerin altında kalmıştı. Söz konusu rakamların beklentilerden yüksek ya da düşük açıklanmaları durumunda piyasaların davranışları yakından izlenmeli. FOMC toplantısı öncesinde yatırımcıların FED’in para politikalarına ilişkin beklentileri konut verileri ile fiyatlamaları durumunda Dolar’da etkiler görülebilecekken, rakamların iktisadi boyutunun değerlendirilmesi durumunda ise dataların Wall Street endekslerinde fiyatlandığı görülebilir. Bu nedenle konut piyasasına ilişkin rakamlar takip edilirken bu unsurun dikkate alınmasında fayda vardır. Yapı ruhsatlarında beklenti 0.97M, konut başlangıçlarında ise 0.92M.

ABD – Enflasyon Oranı (CPI); ABD Merkez Bankası FED’in yakından izlediği ekonomik göstergeler arasında yer alan enflasyon verileri piyasalar tarafından dikkatle izlenecek rakamlar arasında öne çıkıyor. Aylık bazda açıklanacak CPI verilerinin %0.1 olan artış oranını değiştirmemesi beklenirken, yıllık enflasyonun da %1.6 olarak korunacağı tahmin ediliyor. Rakamların tahminlerin altında kalarak genel olarak olumsuz bir tablo ortaya koyması, ABD’de ekonomik aktivitelerin güçsüz kaldığı yönünde değerlendirilebilecekken, Dolar’da kayıplara yol açabilir. Ancak hızlandığı görülecek enflasyon verileri ise, ABD’nin para biriminde yükselişlerin görülmesini sağlayabilir.

İngiltere – İstihdam verileri; Alacaklı sayım değişimi ve işsizlik oranı verileri, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) para politikalarına ilişkin beklentilerin fiyatlanmasına neden olabileceği için ada ülkesinden açıklanacak en önemli ekonomik göstergeler olarak dikkat çekiyor. BOE’nin faiz artırımını düşünmek için belirlediği eşik olan %7.0’a çok yakın seviyedeki işsizlik oranı verisi ile işsizlik haklarından yararlanmak isteyen kişi sayısındaki değişimi gösteren alacaklı sayım değişimi, Sterlin’de (GBP) sert hareketlerin görülmesine yol açabilir. Verilerin tahminlerden olumlu gelmesi GBP’de yükselişleri destekleyebilecekken, beklentileri karşılamayacak rakamlar ülkenin para biriminde kayıplara neden olabilir. İşsizlik oranı ve alacaklı sayım değişimine ait beklenti rakamlarından yüksek açıklanacak rakamlar olumsuz, altında açıklanacak rakamlar ise olumlu olarak değerlendirilmektedir.

İngiltere – Para Politikası Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın Para Politikası Komitesi’nin (MPC) Mart ayının ilk haftasında yaptığı iki gün süren toplantının kayıtları 19 Mart Çarşamba günü açıklanacak. Faiz oranının %0.50’de bırakılması ve toplam parasal genişleme programının 375 milyar Sterlin’de tutulması kararlarının oy birliği ile alınmış olması bekleniyor. MPC’nin 9 üyesinden bir ya da daha fazla üyesinin farklı yönde oy kullanmış olduğunun görülmesi, ada ülkesinin para biriminde sert hareketlere yol açabilecekken, bu ihtimalin düşük olduğu düşünülüyor.

İsviçre– Merkez Bankası Faiz Kararı; Her üç ayda bir para politikasını belirlemek amacı ile toplanan İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) %0.00 - %0.25 aralığında tuttuğu faiz oranında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Euro Bölgesi’ne olan ihracatının büyüklüğü nedeni ile kendi para biriminin Euro karışışındaki değerinin düşük olmasını isteyen Banka, EUR/CHF için 1.20 tabanını korumaya devam ediyor. Küresel gerilimin son günlerde artması sonucu güvenli para birimleri arasında olduğu düşünülen Frank geride kalan haftayı değer kazanımı ile tamamladı. SNB’nin, düşük bir ihtimal olarak görülse de, “Maliyeti ve sonuçları ne olursa olsun EUR/CHF paritesini 1.20’nin altına indirmeyeceğiz” söylemini kuvvetlendirmesi ülkenin para biriminde kayıplar görülmesine neden olabilir. Banka’nın yeni bir adım atmaması halinde ise İsviçre Frankı’nda bir miktar değer kazanımları izlenebilir. Değişiklik yapılmasının beklenmediği faiz oranı ile birlikte yapılacak açıklamalar dikkatle izlenmelidir.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta istihdam talepleri verisinde 315 bin ile Aralık ayının ilk haftasından sonra görülen en olumlu rakam açıklanmıştı. 15 Mart ile sona eren haftada ise 327 bin Amerikalının işsizlik haklarından yararlanmak için başvuruda bulunmuş olmasının beklendiği görülüyor. Verinin beklentinin üzerinde olumsuz açıklanması Dolar’da değer kayıplarına neden olabilecekken, tahminlerin altında açıklanacak olumlu rakamlar ülkenin para biriminde yükselişlere destek verebilir.

ABD – Mevcut Ev Satışları; Son 5 aydır tahminlerin altında kalan mevcut ev satışları verisi ABD’nin konut piyasasına ilişkin bilgiler verecek önem derecesi yüksek ekonomik göstergeler arasında değerlendirilmektedir. FED’in parasal genişlemeden çıkış için adımlar atması ile mortgage kredilerinde yükselen faizlerin, satışları genel anlamda olumsuz etkilemiş olabileceği düşünülüyor. Son iki ayda ise ABD’deki soğuk hava koşullarının insanları ev aramaktan çok, evlerinde oturmaya ittiği yönündeki değerlendirme ise mevcut evlerin satışındaki olumsuz etkenlerden bir tanesi olarak görülüyor. Dünyanın en büyük ekonomisinde Şubat ayında 4.65 milyon mevcut ev satışının yapılmış olması bekleniyor. Rakamın tahminlerden farklı açıklanması ABD borsalarında ve Dolar’da fiyat değişimlerinin gerçekleşmesine zemin oluşturabilir.

ABD – Philadelphia FED İmalat Endeksi; Genel olarak içinde bulunulan ayın ortalarında, Philadelphia FED tarafından açıklanan endeks, ülkenin imalat sektörüne ait bilgiler açısından bir öncü olarak değerlendirilmektedir. “0.0”ın üzerindeki rakamlar, Philadelphia’daki imalat sektörünün genişlediğine, altındakiler ise daraldığına işaret etmektedir. Yaklaşık 250 imalatçıya sorulan sorular sonucu oluşturulan endeks, geride kalan ay 9.2 olarak beklenirken, -6.3 olarak açıklanmıştı. Bu kez ise endeksin yeniden 4.2 ile genişleme tarafına geçmesi bekleniyor. Verinin tahminlerin üzerinde açıklanması Dolar’da yükselişler görülmesini sağlayabilecekken, beklentilerin altında kalacak rakamlar ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – Banka Stres Testi Sonuçları; ABD Merkez Bakası FED tarafından uygulanan ve sentetik piyasa koşullarının oluşturularak, bankaların bu şartlar altında istikrar ve yeteneklerinin nasıl bir performans gösterdiğini ölçmeye yönelik banka stres testleri, ABD’nin finans sektörünün sağlığı açısından bir gösterge olarak değerlendirilebilir. Sonuçlar ilgili bankanın testi geçtiği ya da geçemediği şeklinde açıklanacakken, yeni sermaye gerekliliklerini (sermaye açığını) tahmin etmek için de kullanılacak. Morgan Stanley, Goldman Sachs ve Bank of Amarica gibi büyük bankaların da değerlendirileceği testleri, söz konusu şirketlerin pay senetleri fiyatlarında da etkili olabilir. Sonuçların Perşembe günü TSİ 22:00’dan sonra yayınlanması bekleniyor.

Euro Bölgesi – Cari Hesap; Geride kalan üç ayda açıklanan cari hesap verileri tahminlerin üzerinde gerçekleşirken, 20 milyar Euro’nun da üzerinde kalmayı başarmıştı. Ocak ayına ilişkin bilgiler verecek rakamın ise bu kez 18.4 milyar olarak yayınlanması bekleniyor. Tahminden farklı açıklanacak rakamlar kıtanın ortak para birimi olan Euro’da fiyat değişimlerinin görülmesine neden olabilir.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 14 Mart 2014 tarihinde saat 17:30’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EUR/USD ANALİZİ

Dolar endeksi 80,50 seviyesi altında satış baskısına devam ederek 79 seviyesine yaklaşırken bu durumu değerlendiren EURUSD paritesi de uzun bir süredir kritik bir önem taşıdığını ifade ettiğimiz 1,3960 seviyesini test etti ve şu sıralar da karar aşamasındadır.

“DolarEndeksi Grafiği Eklenecek”

1,3960 seviyesi aylık grafikte ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası, haftalık grafikte de orta vadeli yükseliş trendinde kanalın orta (kontrol) noktası olarak belirlenmiştir. Orta vadeli alıcılar ile uzun vadeli satıcıların kıyasıya bir mücadele içerisinde olduğunu, 1,3960 seviyesine göre de paritenin gidişatını görebileceğini daha önceki analiz çalışmalarımızda sizlerle paylaşmıştık. EURUSD paritesi bu hafta içerisinde 1,3965 seviyesine kadar yükseldi ancak yükselişlerini devam ettiremedi.

Haftalık ve aylık grafiklerden söz ederken yeni işlem stratejiler için muhakkak kapanışlar baz alınmalıdır. Bu nedenle de EURUSD paritesinin bundan sonraki süreçteki haftalık ve aylık kapanışlara dikkat etmemiz gerekir. Özellikle de EURUSD paritesinin 1,4250 gibi hedeflere ulaşabilmesi için 1,3960 seviyesinin üzerinde haftalık & aylık kapanışa ihtiyaç olduğunu, bu yüzden de paritenin 1,3960 seviyesine yaklaştığı bugünlerde daha dikkatli ve temkinli olmamız gerektiğini ifade edebiliriz.

“Peki, EURUSD paritesi 1,3960 üzerinde haftalık & aylık kapanış yapamazsa?”

Böyle bir durum karşısında EURUSD paritesi için kısa vadeli tepki satışlarının oluşma ihtimali güçlenebilir. Bu da yükseliş trendinde kanalın alt noktası ve aynı zamanda da 34 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,3560 seviyesine kadar gerileme görülebilir. Bu seviye öncesinde de 1,3815 ve 1,3700 destek noktaları mevcut son istasyon öncesindeki ara duraklar olarak belirlenmiştir.

NOT: Orta vadeli olarak baktığımızda net bir şekilde yükseliş trendinin devam ettiğini görmekteyiz. Burada özellikle satıcılı seyirde düşünce yapısına sahip olanlar olası geri çekilmeleri trend dönüşüolarak değil, tepki satışıolarak değerlendirmesi gerekmektedir.

Unutmayalım ki trend hareketleri, piyasa psikolojisi gereği muhakkak mevcut trendin tersine tepki hareketlerinin oluşumunu sağlamaktadır. Aksi takdirde trendlerin güçlü kalması zorlaşabilir.

Destek: 1,3815-1,3700-1,3560

Direnç: 1,3960-1,4090-1,4250

GBP/USD ANALİZİ

GBPUSD paritesi gerek İngiltere gerekse ABD’den gelen açıklamalar eşliğinde yukarı yönlü çıkışlarını sınırlandırdı ve 1,6740 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 1,6610 seviyesine kadar devam ettirdi.

GBPUSD1 Grafiği Eklenecek

GBPUSD paritesi 19 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1,7050 – 1,6745 aralığından satış baskısına maruz kalmıştır. (Uzun Vadeli) İlaveten bu tarihinden itibaren haftalık kapanışını da 1,6745 seviyesi altında gerçekleştirmiştir. (Orta Vadeli) Son 1 aylık performansı incelediğimizde paritenin 1,6821 seviyesini test ettiğini, ancak 1,6745 üzerinde haftalık kapanış gerçekleştiremediğini görmekteyiz. Bu nedenle de orta ve uzun vadeli görünümde henüz değişen bir durum söz konusu değildir.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6560-1,6820 arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Paritenin 13 Şubat 2014 tarihinden itibaren bu bant içerisinde hareketlerine devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle de temel makro-ekonomik gelişmelerin parite üzerinde herhangi bir etkisi olmazsa GBPUSD bu bant içerisinde bir müddet daha hareket etmek isteyebilir. Ancak gelecek olan makro-ekonomik veriler belirlediğimiz bandın dışına çıkmasına katkı sağlayabilirse daha net hareketler görebileceğimiz söyleyebiliriz.

“Bütün bu açıklamalara ilaveten GBPUSD paritesi yükseliş trendi içerisinde hareketlerini sürdürmektedir ve mevcut yükseliş trendinde kanalın alt noktası 1,6405 seviyesinden geçmektedir.”

Destek; 1,6560-1,6405-1,6255

Direnç; 1,6820-1,6945-1,7045

USD/TRY ANALİZİ

Parite bitirdiğimiz haftada sakin seyrini devam ettirdi. Hafta içinde en yüksek 2.2583, en düşük 2.2044 seviyeleri görüldü. Önümüzdeki hafta TCMB ve Fed toplantıları öncesi 2.20-2.25 aralığındaki bant hareketine devam ediliyor.

TCMB’nin Fed’den önceki toplantısında faizlerle ilgili değişiklik beklenmiyor. Merkez Bankası’nın sert faiz artırımının kurdaki oynaklığı azalttığını söylemek mümkün. Yeni faiz artırımı beklentisi piyasalarda dile geliyor olabilir ama Merkez Bankası’nın yeni faiz artırımları için aceleci davranmayacağını düşünüyoruz. Çünkü yüksek faizin ekonomide başka sıkıntılar doğurması, ilk akla gelen büyümede negatif etki yaratması mümkün. O yüzden TCMB mart ayını pas geçer, seçim sonuçları ve Fed’in adımları izlenir düşüncemizi koruyoruz.

Fed tarafında mart toplantısından 10 milyar dolarlık azaltım kararı sürpriz olmaz ve fiyatlandı görüşündeyiz.

Eğer Fed 10 mart toplantısında tahvil alımına 10 milyar dolarlık yeni azaltımla devam eder, azaltım rakamını büyütmezse kurda Fed baskısı yüksek olmayabilir.

Rusya-Ukrayna-Kırım gerginliği hafta sonunda yeni bir boyuta taşınabilir. Referandum 16 Mart Pazar günü yapılacak, sonuçların 10 gün içinde açıklanması bekleniyor. Önümüzdeki günlerde tarafların açıklamaları, yaptırımlar, ruble’de değer kaybına neden olabilir. Gelişen ülke statüsünde değerlendirilen ülkelerin para birimlerinde değer kaybı yaşanabilir. Şu ana kadar Dolar/TL’yi çok etkilememiş, daha çok iç gündeme odaklanılmış olsa da Rusya riski hemen gündemden düşecek gibi görünmüyor.

Grafikte son dönemde 2.17 altına inmeyen ama 2.25 üzerinde de kalıcı olmayan hareketler devam ediyor. 2.25 seviyesi üzerinde günlük kapanışların gerçekleşmesi durumunda 2.28-2.30 seviyelerine kadar hareket yaşanması mümkün. 2.20 seviyesi en yakın destek, bu seviye altında 2.17-2.16 bölgesi var.

Destek: 2.1600-2.0800-2.0600

Direnç: 2.2500-2.2800-2.3000

USD/JPY ANALİZİ

Dolar endeksinde gerçekleşen gerileme ve Japonya merkez bankasından düşük Yen politikasına ilişkin yeni açıklamalar gelmemesi ile güçlenen Yen, USDJPY paritesinin aşağı yönlü satış baskısına maruz kalmasını sağlamıştır. Böylelikle parite hafta içerisinde düşüşlerini 101,20 seviyesine kadar devam ettirdi.

USDJPY paritesi için bundan sonraki süreçte haftalık grafikte belirtmiş olduğumuz yükseliş kanalının alt noktası olan 100,60 seviyesi önem taşımaktadır. 24 Şubat 2013 tarihinden itibaren devam eden yükseliş trendinin devam edebilmesi için kanalın alt noktası olan 100,60 üzerinde haftalık kapanışa ihtiyaç vardır. Bu seviye üzerinde gerçekleşecek haftalık kapanış paritenin 105,45 seviyesine doğru hareketleri için önemlidir. Bu bağlamda da yeniden long pozisyonu tercih etmek isteyen Forex katılımcıları 100,60 altındaki haftalık kapanışı stop loss olarak değerlendirerek trend takibine devam edebilirler.

Destek: 100,60-99,40-98,25

Direnç: 102,50-103,75-105,45

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrol 17 Haziran 2012 tarihinden itibaren uzun vadeli yükseliş trendinde devam etmektedir. 200 haftalık basit hareketli ortalamanın da desteği ile yukarı yönlü çıkışlarını sürdüren ham petrol fiyatları 2014 Mart’ın ilk haftası 105,20 seviyesinden başlatmış olduğu satış baskısı ile bu hafta 97,54 seviyesine kadar gerilemiş ve şuanda da haftanın dip noktasının üzerinde hareketlerine devam etmektedir.

Öncelikli olarak bilmemiz gereken en önemli husus, ham petrol fiyatlarının şuan için mevcut yükseliş trendin düzeltme düşüşlerini gerçekleşmesi olduğudur. Bu nedenle de mevcut kanal içi hareketler bir müddet daha kendisini devam ettirebilir. Özellikle de 105,20 seviyesi altında kaldığı müddetçe kanalın alt noktası ve aynı zamanda da 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 93,30 seviyesinin test edilme ihtimali mevcuttur. Ancak bu tutum yukarıda da ifade ettiğimiz gibi mevcut trend içerisindeki düzeltme hareketidir. Bu bağlamda da kısa vadeli yaşanılacak yükselişlerde kısa vadeli işlem stratejilerine yer verebilecekken, orta ve uzun vadeli long işlemleri için yaşanılacak kısa vadeli düşüşler dikkatle takip edilmelidir.

Destek: 97,54-95,75-93,88

Direnç: 100,58-102,00-103,40

ALTIN ANALİZİ

Rusya-Ukrayna gerginliği Kırım referandumu ile yeni bir evreye taşınırken artan jeopolitik risk altın fiyatlarını yükseltti.

Hafta içinde (pazartesi) en düşük 1327 dolar seviyesi görüldükten sonra bülteni yazdığımız sırada 1382 dolar seviyesine kadar yükseliş yaşandı. Bu durum geçen hafta cuma gününün 1339 seviyesinden kapanışına göre yaklaşık yüzde 3’lük yükseliş anlamına geliyor.

Artan jeopolitik risk, gerileyen hisse senetleri piyasası, 2.70 seviyesi üzerinde kalamayan ABD 10 yıllık tahvil piyasası altın için yükseliş koşullarını oluşturdu.

Altın 1800 dolar seviyesinden başlayıp 1180 dolar seviyesinde sona eren düşüş trendinde, trend çizgisinin üzerine çıkmayı başardı. Trend çizgisi üzerinde kaldığı müddetçe altın için yükseliş beklentilerini korumakta sakınca olmayacak. Daha uzun vadede ise grafikte yeşil çizgi ile gösterilen ve 1301 dolar seviyesine tekabül eden 200 günlük ortalamanın üzerinde kalındıkça yükseliş ümidi canlı kalabilir. Kısa vadede 1360 dolar üzerinde günlük kapanışlar yapmaya devam edilirse 1400-1434 seviyelerini hedeflenebilir. 1360 dolar altına sarkarsa 1325 seviyesi ilk destek bölgesi, 1300 dolar seviyesi güçlü ikinci destek seviyesi olabilir.

Destek: 1360-1325-1300

Direnç: 1400-1420-1434

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Haftalık Parite ve Emtia Analizi, GCM Forex, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Foreks, Forex, Forex Analizleri, Forex Makaleleri, Forex Yorumları, Teknik Analiz, Temel Analiz, EUR/USD Analiz, GBP/USD Analiz, USD/TRY Analiz, USD/JPY Analiz, Ham Petrol Analiz, Altın Analiz,

ücretsiz üye olun

1086 kere okundu

Tufan KARACA ile YÖNETİM VİZYONU

Tufan KARACA ile YÖNETİM VİZYONU

ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz