Vakit Nakit midir? Vaktin Önemi Nedir?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Vakit Nakit midir? Vaktin Önemi Nedir?

Vakit nakittir derler. Oysaki vakit nakitten daha fazla bir değere ve öneme sahiptir. Nakit denilen şey, elde tutulabilen, saklanabilen, depolanabilen ve elden ele dolaşabilen bir nesne.

Vakit Nakit mi?

Vakit nakittir derler. Oysaki vakit nakitten daha fazla bir değere ve öneme sahiptir. Nakit denilen şey, elde tutulabilen, saklanabilen, depolanabilen ve elden ele dolaşabilen bir nesne. Oysaki vakit denilen anlık hazine hiçbir şekilde durağan değildir, akar gider. Vakit ne borç verilir, ne alınır ne de onu büyük çelik kasalarınızda saklayabilirsiniz. Ölüm döşeğindeki insana bir yıl daha borç verebilecek kimdir?

Nakdini kaybedenin bunu geri kazanma imkanı, vakti olduğu müddetçedir. Nakdini kazanırken vaktini kaybeder. Vakit en değerli nakittir. Hz Ömer demiştir ki; “Dört şey geri dönmez; atılan ok, harcanan para, ele geçen fırsat ve geçen vakit”. Vakit ile nakit arasındaki münasebet bize hayatın gerçeğini gösterir.

Nakdimizi harcarken gösterdiğimiz özeni vaktimizi harcarken de göstermeliyiz. Nakdimizi kuruşu kuruşuna hesap ettiğimiz gibi vaktimizi de saniye saniye yudumlamalıyız. Öyle anlar olur ki vakte ihtiyaç iftar öncesi susuzluk gibi olur. Bir beş dakika daha dediğimiz, bitmesini istemediğimiz vakitler olmuştur ki bu vakitlere paha biçilemez. Oysaki vakit kah dağlardan şarıl şarıl akan şelale misali gürül gürül akar gider kah cılız bir ırmak gibi usulca.

Boş vakit yoktur, boşa geçen vakit vardır diyen Tagore vaktin o anlarda yapılanlarla anlamlandığını ve önem kazandığını ifade eder. Can sıkıntısı denen şey aslında vakit hırsızlığıdır. Hayattan çalmaktır. Her vakit kendi hakkını ister. John Milton “saatler kanatlıdır zamanın yaratıcısına uçarlar ve onları nasıl kullandığımızın haberini götürürler” der. Akıllı ve sorumlu insan vaktini en iyi şekilde kullanan insandır. Her işte bilenle bilmeyen arasında fark olduğu gibi vaktin değerlendirilmesi konusunda da bilen ve bilmeyen arasındaki durum aynıdır. Hz Ali’nin “Vakitlerle yakutlar elde edilebilir, fakat yakutlarla vakitler elde edilemez” Sözü zamanın değerini ne güzel anlatmaktadır.

Nakdini değerlendirmek için yatırım alanları arayan insanoğlu vaktini de en iyi şekilde değerlendirmelidir. Vakti en iyi şekilde değerlendirmek için ilk başta ulvi bir amacın ve yolculuğun olması gerekir. Bu ulvi yolculukta gerçekleştireceğiniz amaç için bir takvim oluşturulmalı ve esneklik payı da bırakılmalıdır. Vakti ev iyi şekilde kullanıp hedefe varıldığında ödüllendirilme yapılmalı ve sürekli değerlendirme ile vakit aktif kılınmalıdır. Vaktini verimsiz kullanan insanlar stresli, asabi, bitkin ve başarısız olurlar.

Vaktin önemi konusunda yine son sözü sözlerin efendisi söylemiştir : “İki şey vardır, insanların çoğu onun değerini bilmezler: Sıhhat ve boş VAKİT” Hz. Muhammed. 

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

24656 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz