Vakit Nakit midir? Vaktin Önemi Nedir?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Vakit Nakit midir? Vaktin Önemi Nedir?

Vakit nakittir derler. Oysaki vakit nakitten daha fazla bir değere ve öneme sahiptir. Nakit denilen şey, elde tutulabilen, saklanabilen, depolanabilen ve elden ele dolaşabilen bir nesne.

Vakit Nakit mi?

Vakit nakittir derler. Oysaki vakit nakitten daha fazla bir değere ve öneme sahiptir. Nakit denilen şey, elde tutulabilen, saklanabilen, depolanabilen ve elden ele dolaşabilen bir nesne. Oysaki vakit denilen anlık hazine hiçbir şekilde durağan değildir, akar gider. Vakit ne borç verilir, ne alınır ne de onu büyük çelik kasalarınızda saklayabilirsiniz. Ölüm döşeğindeki insana bir yıl daha borç verebilecek kimdir? 

Nakdini kaybedenin bunu geri kazanma imkanı, vakti olduğu müddetçedir. Nakdini kazanırken vaktini kaybeder. Vakit en değerli nakittir. Hz Ömer demiştir ki; “Dört şey geri dönmez; atılan ok, harcanan para, ele geçen fırsat ve geçen vakit”. Vakit ile nakit arasındaki münasebet bize hayatın gerçeğini gösterir. 

Nakdimizi harcarken gösterdiğimiz özeni vaktimizi harcarken de göstermeliyiz. Nakdimizi kuruşu kuruşuna hesap ettiğimiz gibi vaktimizi de saniye saniye yudumlamalıyız. Öyle anlar olur ki vakte ihtiyaç iftar öncesi susuzluk gibi olur. Bir beş dakika daha dediğimiz, bitmesini istemediğimiz vakitler olmuştur ki bu vakitlere paha biçilemez. Oysaki vakit kah dağlardan şarıl şarıl akan şelale misali gürül gürül akar gider kah cılız bir ırmak gibi usulca. 

Boş vakit yoktur, boşa geçen vakit vardır diyen Tagore vaktin o anlarda yapılanlarla anlamlandığını ve önem kazandığını ifade eder. Can sıkıntısı denen şey aslında vakit hırsızlığıdır. Hayattan çalmaktır. Her vakit kendi hakkını ister. John Milton “saatler kanatlıdır zamanın yaratıcısına uçarlar ve onları nasıl kullandığımızın haberini götürürler” der. Akıllı ve sorumlu insan vaktini en iyi şekilde kullanan insandır. Her işte bilenle bilmeyen arasında fark olduğu gibi vaktin değerlendirilmesi konusunda da bilen ve bilmeyen arasındaki durum aynıdır. Hz Ali’nin “Vakitlerle yakutlar elde edilebilir, fakat yakutlarla vakitler elde edilemez” Sözü zamanın değerini ne güzel anlatmaktadır.

Nakdini değerlendirmek için yatırım alanları arayan insanoğlu vaktini de en iyi şekilde değerlendirmelidir. Vakti en iyi şekilde değerlendirmek için ilk başta ulvi bir amacın ve yolculuğun olması gerekir. Bu ulvi yolculukta gerçekleştireceğiniz amaç için bir takvim oluşturulmalı ve esneklik payı da bırakılmalıdır. Vakti ev iyi şekilde kullanıp hedefe varıldığında ödüllendirilme yapılmalı ve sürekli değerlendirme ile vakit aktif kılınmalıdır. Vaktini verimsiz kullanan insanlar stresli, asabi, bitkin ve başarısız olurlar. 

Vaktin önemi konusunda yine son sözü sözlerin efendisi söylemiştir : “İki şey vardır, insanların çoğu onun değerini bilmezler: Sıhhat ve boş VAKİT” Hz. Muhammed. 

Kaynak: makalemarketi.com

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
21747 kere okundu

Etiketler: kişisel gelişim

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?
Ergonomi nedir?
Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar_2
Ofis Aydınlatması
Çalışanlarda Performans Düşüklüğü
Dijital baskı kalıcı olacak
Hayatı Ertelemeden Yaşamak, Zamanın Öneminin Farkına Varmak
Başarılı Olmak, Başarmak İçin İzlenmesi Gereken 7 Adım
Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi
Ergonomik Kullanım: Klavye ve Mouse
İşkolik Olmak, İşkolizm ve İşkolizmden Kurtulmanın Yolları
Ev Ofis Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları
İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli
Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ´ler)

Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ´ler)

KOBİ´lerin dış ticaret faaliyetleri açısından önemli bir konusunu oluşturan "sektörel dış ticaret şirketleri"ni, KOBİ´lerin yurtdışına açılmasını sağlayan ihracat konsorsiyumları olarak tanımlayabiliriz.

OFİS VE İNSAN

Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular

İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli

İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli

İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli

İŞ DÜNYASI

Kurum Kültürü Stratejileri ve Risk Yönetimi ISO 31000

Kurum Kültürü Stratejileri ve Risk Yönetimi ISO 31000

Son zamanlarda iş dünyasında yapılan bazı araştırmalara göre, ekonomik literatürdeki yerini uzun zamandır korumaya devam eden, aile şirketlerindeki “Kurum Kültürü” tabirinin, sadece aynı ölçüt/oran’lı amblem ve yazı karekterleriyle, kurum veya şirketlerle ilgili basılı ve görsel materyallerden oluşmadığını bilenlerin sayısındaki artış, son derece sevindirici...

HUKUK / MUHASEBE

E-Fatura Nedir?

E-Fatura Nedir?

Belli ciroların üzerindeki, ya da belirlenen sektörlerdeki firmalar faturalarını elektronik ortamda düzenlemek ve kabul etmek zorundadır