Toplantı Teknikleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Toplantı Teknikleri

İş hayatında, düşüncelerin en az yanlış anlama ile karşı tarafa aktarılması ve hayata geçirilmesinde, gerçekleştirilen toplantıların rolü büyüktür.

Verimli toplantılarla, planlanan işler kısa sürede ve sistemli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Yapılan toplantılardan verim alabilmek için bilinmesi ve uygulanması gereken birtakım teknikler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Hazırlık

Toplantı gerçekleşmeden önce etkili bir gündem hazırlanmalıdır. Gündem, toplantıda görüşülecek
konuların bütünü demektir. Bir konu ya da bir problem üzerine oluşturulur. Toplantıda görüşülecek konuların sırasını ve toplantı süresini kapsar. Gündem, toplantıya katılan kişilere rehber olur.

Toplantı hazırlıklarından birisi de yer ayarlamaktır. Toplantı yeri katılımcıların kendilerini rahat hissetmeleri açısından önemlidir. Toplantı yapılacak mekan çok genişse katılımcıların konsantre olmaları güçleşebilir.

Yine, toplantı yapılacak mekanda dikkat dağıtacak nesneler (çok renkli tablolar, ilginç şekilli duvar kağıtları gibi) varsa toplantıya yoğunlaşmak vakit alabilir. Toplantı yeri bazen işletmelerde bulunan ve toplantı için kullanılan toplantı salonları olurken, bazen de yöneticilerin odaları olabilmektedir. Bazı işletmeler ise toplantılar için açık alanları tercih etmektedirler.

Toplantı yeri seçildikten sonra, toplantıda kullanılacak araç ve gereçler hazır hale getirilmelidir. Bunlar, toplantının içeriğine göre beyaz tahta, tahta kalemi, barkovizyon (video dahil, bilgisayardan aldığı tüm sinyalleri perdeye yansıtabilen bir projeksiyon sistemi) ya da katılımcılara dağıtılacak kağıt ve kalem olabilir.

Toplantı için gereken hazırlıklar tamamlandıktan sonra ise sırada toplantı yeri ve tarihini katılımcılara bildirmek vardır. Planlanan toplantı tarihini katılımcılara önceden bildirmek, oluşabilecek eksik katılımcı sayısını en aza indirger.

Amaçlar

Toplantılarda belirlenen amaçlar, işletmenin gerçekleştirdiği işlere aykırı olmamalıdır. Bu amaçlar sadece işletmenin geleceğini ve faaliyetlerini gözeterek belirlenmelidir. Kişisel amaç ve hırslardan uzak olmalıdır.

Zaman Yönetimi

Toplantıda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri zaman yönetimidir. Toplantının başlangıç ve bitiş saatlerinin belli olmasına ve süre aşımı olmamasına özen gösterilmelidir. Gündemde yer alan konulardan hangisine ne kadar zaman ayrılacağı önceden belirlenmeli ve plana mümkün olduğunca sadık kalınmalıdır. Uzun sürecek toplantılarda katılımcıların dikkatlerini toplamaları için kısa süreli molalar verilmelidir.

Çatışma Yönetimi

Toplantıdaki katılımcılar bazen ortak amaçlar için hareket ederler. Ancak durum her zaman böyle değildir. Bazı toplantılarda karşıt fikirlerin yüz yüze gelmesinden kaynaklanan çatışmalar (iki veya daha fazla kişi ya da grup arasındaki çeşitli kaynaklardan doğan anlaşmazlık) doğabilir. Bu gibi durumlarda toplantıyı yöneten kişi etkin bir çatışma yönetimi uygulamalıdır. Her iki tarafın da karşı tarafa saldırmadan fikrini beyan etmesini sağlamalı ve tarafların birbirini dinlediğinden emin olmalıdır. Her iki tarafı da tatmin edecek çözüm üretme amacı güdülmelidir.

Değerlendirme

Toplantıda, işletmenin şimdiye kadar yürüttüğü faaliyetler değerlendirilmelidir. Toplantı bitiminde ise, yapılan toplantının verimliliği üzerine bir değerlendirme çalışması yapılmalıdır. Toplantıda alınan kararların uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilmeli, varsa eksikler giderilmelidir.

Yukarıdaki maddeler dışında, etkin ve verimli bir toplantı ortamı elde etmek ve sonrasında yapılan toplantıdan en yüksek faydayı almak için her katılımcının toplantı sırasında fikir beyan etmesi önemlidir. Toplantı dayanışma ve işbirliği içerisinde yapılmalıdır ve her toplantı sonrasında geri bildirim alınmalıdır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

34231 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz