Taktik Pazarlama Nedir?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Taktik Pazarlama Nedir?

Pazarlamanın iki farklı düzeyi yani stratejik pazarlama ve taktik pazarlama genellikle karıştırılmaktadır. Bazen birbirinin yerine kullanıldığı da olur. Ancak bu iki düzeyin anlaşılması pazarlama yönetiminize katkıda bulunacaktır. Stratejik Pazarlama konusunda bir dizi yayınlamıştık. Bunu taktik pazarlama ile tamamlamak farz oldu.

Stratejik pazarlama; öz olarak şirketinizin üstünlükleri ve pazarın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak , rakip konumlarını değerlendirerek, belli bir Pazar ve müşteri kesimini hedefleyerek, rakiplerden farklılaşarak ve müşterilerinize bir değer (vaat) sunarak pazarda bir pozisyon almayı sağlayacak çalışmalardır. Nihai hedefi bir marka yaratmak ve/vaya tüketicilerde marka değeri oluşturmaktır. Bunun için bir dizi analiz (Pazar, rakip ve rekabet, müşteri ,firma) çalışmasını segmentasyon, hedefleme ve konumlama çalışmaları ile sürdürmek gerekir. Dağıtım, fiyatlandırma ve ürün stratejileri ise bu çalışmaları tamamlar.

Stratejik pazarlama adı üstünde, şirketinizin üzerinde hareket edeceği stratejik ekseni verir. Uzun vadelidir ve küçük revizyonların dışında pek değiştirilmemesi gerekir. Eğer şirketinizi uzun vadeli taşıyamıyorsa zaten yanlış ya da eksik yapılmıştır.

Ancak bu çalışmalardan sonra gerçek dünyaya adım atarsınız. Yani ürünlerinizi satmak ve yıllık satış hedeflerinizi gerçekleştireceğiniz dünyaya. İşte taktik pazarlama bu aşamada, satış faaliyetlerinizin etkinliğini arttırmak için yapacağınız her türlü çalışmadır.

Taktik pazarlama, stratejik pazarlamanın şemsiyesi altında dönemsel satış hedeflerinizi gerçekleştirecek uygulamalardır.

Yıllık satış hedeflerini gerçekleştirmek için yapılabilecek çalışmalara örnek ise;

  • Satış Kampanyaları
  • Sadakat Programları
  • Promosyonlar (tüketici ve kanala dönük)
  • Kanal Geliştirme
  • Merchandising
  • Bölgesel aktiviteler
  • Ve bu alt başlıkları uygulamaya dönük iletişim (reklam, PR vb) faaliyetleridir.

Bütün bu çalışmalar taktik pazarlama niteliğindedir. Çünkü bu çalışmalar da araştırma ve planlama süreçlerinden geçmeli, rakiplerin yaptıkları, dağıtım kanalının (satış noktası, bayi, distribütör) durumu dikkate alınmalıdır.

Taktik pazarlama , stratejik pazarlamanın bir alt seviyesi ancak satışın üst seviyesidir. Pazarlamanın satışa doğrudan katkıda bulunduğu tek seviyedir. Bu nedenle ne kadar iyi yaparsanız satışın eline o kadar kuvvetli silahlar verir, saha da etkinliklerini arttırırsınız.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
31276 kere okundu

Etiketler: pazarlama taktik stratejik pazarlama

Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. https://www.idefix.com/Kitap/Guclu-Bayiler-Insa-Etmek/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

faruk@faruksener.com
www.faruksener.com

yazarın diğer yazıları için tıklayın

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Tabeladan markaya! Yüreklere yolculuk
Işık, bir marka elementi olabilir mi?
KOBİ'ler için Marka Rehberi
İş Planı Nasıl Hazırlanır Yazısına İtiraz
Yeni Müşteri Nasıl Kazanılır?
Promosyon Kampanyası Nasıl Yapılır?
KOBİ’ler Neden Pazarlama Yapmalı?
KOBİ'ler için pazarlama gerçeği
Kapıda Ziyaretçi Sayma Mekanizmasının Ötesi; Wi-Fi Analitik
Yeniden Konumlandırma Stratejileri
Marka bilinirliği Nasıl Sağlanır?
KOBİ'ler için Stratejik Pazarlama
B2B Segmentasyon Nasıl Yapılır?
Pazarlama Kimin İşine Yarar?
İleri Marka Yönetimi

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2012/1) yayınlandı.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2012/1) yayınlandı.

10 Ocak 2012 tarihli ve 28169 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Tebliğ ile ;

OFİS VE İNSAN

Çalışma Hayatında Gelecek Dijital İK ile İnşa Edilecek

Çalışma Hayatında Gelecek Dijital İK ile İnşa Edilecek

Bir önceki makalemi okuyan sevgili dostlarımın hatırlayacağı üzere, konu; iş dünyamızdaki kuşak çatışmaları ve bunun insan kaynaklarına yansıması ve de kuşaklararası hoşgörü/anlayışın, kariyer planlamasındaki önemiyle ilgili bir takım görüşlere yer vererek, kurumsallaşma ya da kurumsallaşamama üzerine, ilginç değerlendirmeler şeklindeydi.

Hayal Kurmanın Önemi, Hayal Etmenin Gücü ve Motivasyonu

Hayal Kurmanın Önemi, Hayal Etmenin Gücü ve Motivasyonu

Hayal Kurmanın Önemi, Hayal Etmenin Gücü ve Motivasyonu

HUKUK / MUHASEBE

Freelance Yaptırılan İşlerin Muhasebeleştirilmesi

Freelance Yaptırılan İşlerin Muhasebeleştirilmesi

Son dönemlerde pek çok farklı işletme, bünyesinde yapılması gereken çeşitli işleri freelance çalışan kişilere yaptırmaya başladı.