Profesyonel hayattan kendi işine.. Springtime Danışmanlık Bahar Şen

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Profesyonel hayattan kendi işine.. Springtime Danışmanlık Bahar Şen

Yıllarca yabancı şirketlerde baş denetçi olarak denetimler yapıp, çeşitli kademelerde yönetici olarak çalıştıktan sonra, bu deneyimini şirketlere aktarmak istedi ve masanın diğer tarafına geçti.

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

İTÜ Çevre Mühendisliği mezunuyum. İlk olarak kağıt üretiminde çevre departmanlarında mühendis olarak çalıştım. Sonrasında uzun yıllar, uluslararası denetim kuruluşlarında, ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 gibi yönetim sistemleri konularında baş denetçi olarak görev yaptım. Son olarak BSI-British Standards Institution’ın Genel Müdürlüğü görevinin ardından, 2006 yılında profesyonel hayattan ayrılarak, Springtime Danışmanlık Şirketini kurdum. O günden bu yana da her büyüklükteki ve sektördeki şirketlere danışmanlık ve eğitim hizmeti veriyorum.

Bu özetlediğim iş yaşantım boyunca, birçok kadının ikilemi olan çocuk mu yoksa iş ve kariyer mi sorusunu çok da fazla sorgulamadan, bir de çocuk dünyaya getirdim. Oğlumu denetimler, projeler ve seyahatler arasında büyüttüm., Şimdi 21 yaşında bir üniversite öğrencisi. Benim en büyük destekçilerimden biri de o. Geriye dönüp baktığımda en gurur duyduğum projem.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Yıllarca yabancı şirketlerde baş denetçi olarak denetimler yapıp, çeşitli kademelerde yönetici olarak çalıştıktan sonra, bu deneyimimi şirketlere aktarmak istedim ve masanın diğer tarafına geçtim. Bu önemli kararı verirken iş dünyasından tanıdığım pekçok arkadaşım bana destek verdi, tabii ailemin büyük desteğini aldığım da mutlaka belirtmeliyim. Etrafınızdaki insanların size olan inancı, böyle kritik anlarda en büyük güç kaynağı oluyor.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz? Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

Kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal sorumluluk, enerji yönetimi gibi konulardaki uluslararası yönetim sistemleri hakkında danışmanlık yapıyorum, eğitim veriyorum. Şirketlerin süreçlerini daha etkin yönetmelerine destek veriyorum. Bu arada şirket yöneticilerine koçluk da yapıyorum.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Bu işi yaparken karşılaştığım en önemli zorluk, zaman zaman ayaklı şirket gibi, her işi tek başıma sırtlamak ve yürütmek oldu. Ama iyi bir zaman planlamasıyla bunun mümkün olabildiğini gördüm. İyi planlama, bir işteki en önemli başarı anahtarlarından. Mükemmel iş çıkartma kaygısı da benim için bir diğer yorucu konu oldu ama, uzun vade başarımda bunun ne kadar önemli rol oynadığını şimdi görebiliyorum. Şimdilerde nerdeyse tüm projelerimi, hiçbir özel pazarlama çalışması yapmadan, kulaktan kulağa pazarlama ile geçmişteki müşterilerimden referans alarak bana ulaşan şirketlerle yapıyorum.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

İş hayatında kadın olmanın zorluğunu değil avantajını yaşadım. Bizim kültürümüzde kadın, üretkenliğine, anaçlığına saygıyla yaklaşılan bir konumda bulunuyor. Anadolu’nun her yerinde iş yaptım ve her gittiğim yerde saygı ve sevgiyle ağırlandım.

Bir de genelde kadınların sahiplenme ve sorumluluk duyguları oldukça yüksek olduğundan, sahiplenme başarıyı getiriyor.

Aile ile ilgili sorumluluklar ve iş hayatını dengelemek kadının başarısında anahtar rol oynuyor. Ailenin desteği şart.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Evet fazlasıyla sonuç aldığımı düşünüyorum. Şu anda Türkiye’de ilk 500 firmanın hemen hepsinde danışmanlık, eğitim ya da denetim gibi bir hizmet sundum. Beyaz eşyadan hastahanelere, demir çelik üretiminden, bira üretimine kadar oldukça geniş bir sektör yelpazesinde ve Hatay’dan Aydın’a çok geniş bir coğrafyada hizmet veriyorum. Bundan sonraki hedefim yönetici olan/olmak isteyen kadınlara, girişimci kadınlara daha yaygın bir şekilde koçluk yapmak ve hedeflerine ulaşmalarına destek vermek.

Kendi işini yapmak isteyen bayanlara neler tavsiye edersiniz?

Korkmadan, hayallerinin peşinden gitmelerini tavsiye ederim. Kadınların bu yolculukta çok önemli avantjaları var. Tüm kadınlar doğuştan üretken, azimli ve sabırlı. Bu bize tanrının bir armağanı... Bu nitelikler aynı zamanda girişimciliğin de temel gerekliliklerinden zaten...

İş hayatında iyi bir çevre ve bunun yanısıra ürettiğiniz mal ya da hizmetin tanıtımı çok önemli. Yaptığınız işin kalitesi kadar, onu olabildiği kadar geniş bir çevreye duyurabilmeniz de başarının anahtarlarından biri. Kadınlarımız bu konuda yaratıclıklarını kullanmalı.

Eklemek istediğim önemli bir konu da, çalışma hayatında yakıtımız/enerjimiz olan hobiler. Kadınlarımıza işlerinin yanında, mutlaka sevdikleri bir işi de hobi olarak yapmalarını tavsiye ediyorum. Bu hobi onlara neşe ve enerji vermenin yanında, çevre kazandıracaktır. Ben yıllardır yelken yapıyorum ve bu sporun iş başarıma etkisinin çok iyi farkındayım.

Tüm bunların yanısıra KOSGEB, KAGİDER gibi kuruluşlardan alınacak eğitim, koçluk ve maddi destek ile iyi bir iş planı birleşince kadınlar için başarı kaçınılmaz...

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

bahar.sen@springtimedanismanlik.com

www.springtimedanismanlik.com

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

16238 kere okundu


Etiketler:

Murat Erdör
Murat Erdör

Lise eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1999 yılında mezun olan Murat Erdör, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi” üzerine master yaptı. 

Finans, hizmet ve enerji sektörlerinde yerli ve yabancı birçok şirkette çalıştıktan sonra uzun süre dijital pazarlama ve otomasyon konusunda dünyanın sayılı markalarından birisi olan Emarsys’de Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürüttü. 

Emarsys’deki başarılarının ardından Türkiye’nin lider pazarlama platformu Euromessage Türkiye Genel Müdürü olarak çalışan Erdör, 20 senelik kurumsal hayata ara verip kendi firmasını kurdu. 

Kariyerine dijital dönüşüm danışmanı olarak devam eden Erdör aynı zamanda “Bilgi Paylaştıkça Güzel” temalı web sayfasıyla farklı konularda sektöre katkıda bulunuyor.

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz