Kıyametin Geldiğini Biliyorlar!

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Kıyametin Geldiğini Biliyorlar! konu resmi

İnsan gibi düşünen, hisseden, karar veren Yapay Zekaya az kaldı. Yani, hayatın bütün alanlarını Yapay Zekaya bırakmamız yakındır. Ama bu sefer farklı bir sistemden bahsetmekteyiz. Yazılım ürünü Yapay Zeka değil, Genel Yapay Zeka geliyor. 2026’da, bütün Dünyada, şirketlerin bir çok iş için yapay zekayı devreye alacağına tanık olacağız. Bir çok görev yeniden tanımlanacak ve yapay zeka tarafından üstlenilecek.


Not: Bu yazının kısmen bir çeviri olduğunu emeğe saygı adına belirtmek isterim. Başta Harvard Business Review ve Medium gibi kaynaklar olmak üzere, Yapay Zeka konulu çeşitli araştırmalardan yararlanılarak kaleme alınmıştır.


Sonrası?

Yapay zeka, robotlar vasıtası ile günlük hayata dahil olacak ve artık kendi deneyimlerini geliştirecek. Uzak olmayan bir gelecekte ise, insan benzeri duyarlılıklara sahip olacak ve bir adım sonra kendi kurallarına göre yargılamaya başlayacak.

Seçkinler bunu biliyorlar. Bu elitler bir çöküşün yaklaşmakta olduğundan eminler. Bu nedenle sadece kendileri için çözümler geliştirmekle meşguller.

Milyarlarca insanın geleceği ile ilgili hiçbir hassasiyetlerinin olmadığı da ortada.

Onlar şimdiden çeşitli yöntemlerle aşırı zengin olmanın ve çöküş geldiğinde tüm doğal kaynakları ele geçirmenin planlarını yapmaktalar. Açlıktan ölecek kitlelere karşı güvenlik önlemlerini geliştirmekte olduklarından da emin olabilirsiniz.

Trump tam da bu nedenle bir önceki Başkan’ın Yapay Zeka Güvenliği yönetmeliğini iptal etti ve dijital kıyametin düğmesine basmış oldu.

Buraya dikkat.

Sam Altman AGI yaratmanın arifesinde olduklarını açıkladı. Yani OpenAI artık İnsan Seviyesinde Yapay Zeka yaratma potansiyeline ulaşmış durumda. Açıkçası bu dehşet verici adım bekleniyordu, ama bu kadar erken değil.

Bu açıklama çöküşün hızlanacağı anlamına gelir.

Yapay Genel Zeka (AGI), makinelerin insan seviyesinde zekaya ve çok çeşitli görevlerde öğrenme ve uyum sağlama yeteneğine sahip olduğu bir geleceği işaret ediyor.

Yapay Genel Zeka, çok çeşitli görev ve alanlarda insanlara benzer bir şekilde bilgiyi anlama, öğrenme ve uygulama yeteneğine sahip AI sistemlerini ifade eder.

Görüntü tanıma veya dil çevirisi gibi belirli uygulamalar için tasarlanmış dar veya zayıf yapay zekanın aksine AGI, muhakeme edebilen zeka kapasitesine sahiptir.

Bu gelişmeye bağlı olarak en basit soruyu soralım.

Şirketler, neredeyse sıfır maliyetli yapay zeka dururken, neden insanları istihdam etmeye devam etsinler? Kaldı ki AI artık insanın yaptıklarının neredeyse yüzde 90’ını yapabiliyor.

Geriye ne kalacak?

Sadece insan sorumluluğu gerektiren birkaç görev. Bunlar da profesyonellerden alınacak ve ortaklar ve yatırımcılar tarafından üstlenilecek.

Ya sonra?

Ekonomik iflas.

Neden?

İnsan istihdamını sonlandırıp yapay zekaya geçen şirketler, ürettiklerini kime satacak?

İşsiz insanlara mı?

İş yok.

Gelir yok.

Satın alma gücü yok.

Tam da bu nedenle bir kıyamet öngörmekteyiz.

Yapay Zeka yaratıcılarının, bu çalışmaları orta ve uzun vadeli bir gelecek perspektifi ile yapmadıkları ortada. Plansız ve vizyonsuz bir çalışmadır bu.

Yapay Zekanın hayatın içine girmesinin yol açacağı tsunamiyi dikkate aldıklarını sanmıyoruz. Onlar tamamen önlerindeki çiplere odaklanmış durumdalar.

Bu arada, geleceğe dair bir gerçekliği de belirtelim.

An itibarıyla Yapay Zeka bir yazılım olarak var. Ama kısa zaman içinde çok daha ileri bir varoluş modeline geçecek. Hatta geçti bile.

Yapay Zeka, şimdilik yazılım ile yaratılıyor.

Ama bu sadece hesaplama ve yazılım grafiklerini Grafik İşlemci Birimine aktarabilmek için kullanılıyor. Bir sonraki aşamayı hayal etmek bile zor.

Artık, sinir ağlarından oluşan bir Yapay Zekadan – biraz da korku ile- bahsedebiliriz. Bu Yapay Zeka, birbirine bağlı ve sanal nöronlar kümesidir. İnsan beyninin kat be kat daha üst modeli olarak tasarlanmıştır.

Nöromorfik çipleri kullanan mühendisler, gerçek sinir ağlarına doğru ilerliyorlar ve bunlar yazılım çalıştırmıyor. AI bilgisayarların bir sonraki sürümünden daha fazlası.

Genel Yapay Zeka, beyne benzeyen bir şeye doğru bir evrimdir.

İyimserler bu aşamanın yollarca sonra gerçekleşeceği gibi bir hayal kuruyorlar. Onlar için kötü haberler var. O kadar zaman kalmadı. Yapay Zeka – belki de otonom olarak- sürekli olarak yeteneklerini geliştiriyor.

Etik sınırları çizilmemiş, toplumsal kuralları ve gelenekleri çiğneyip geçen bir Genel Yapay Zeka ile milyarlarca insan arasında çıkabilecek bir savaşın kazananı kim olur sizce?

Böyle bir Dünyayı kim yönetir?

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

266 kere okundu


Etiketler:

Adil Gürkan
Adil Gürkan

Mengenli olmakla gurur duyan bir Anadolu insanıyım.

Mutfağa, Sanata, Doğaya, Hayvanlara, Estetiğe, Bilgiye, Spora tutkunum.

Darüşşafaka Lisesi’nde, insan olmak, merhamet, anlayışlı olmak, bilime inanmak, özgüven, kendini doğru ifade etmek, yaratıcılık alanlarında eğitim aldım.

Hacettepe Üniversitesinde, Türkiye’yi, Dünyayı, Bilimi, İnsanı, Sosyal Bilimleri, İşletmeciliği, Turizmi, Ağırlama sanatlarını öğrendim.

Amerika Otel ve Moteller Birliği Eğitim Enstitüsünden Otelciliğin evrensel kurallarını, inceliklerini, küresel kültürü anlamayı öğrendim.

1986 yılında otelciliğe başladım. O günden bu yana kendimi ev sahibi olarak gördüğüm otellerde, konuklarımıza mutlu tatiller yaşatmak için çabalıyorum.

Bu gün itibarıyla, çalışan ya da Üniversitelerdeki gençlere bilgimi, görgümü, deneyimlerimi ve önerilerimi sunarak, onların gelişmesine katkı sunuyorum.

Türkiye’nin en büyük Yerli Zinciri Kilit Hospitality Group’ta Kurumsal İletişim ve Eğitim Direktörü olarak dinamik çalışma hayatımı sürdürüyorum.

Bir kitabım yayınlandı; Dinozor Turizmcinin Anıları

Aşağıdaki alanlarda risk yönetimi danışmanlığı

  • Turizm ve Otelcilik Sektörünü Tehdit eden Riskler
  • Yeni kuşakların turizm sektörüne uyumlu hale getirilmesi
  • Pazarlamanın geleceği. Pazarlama 3.0, 4.0, 5.0
  • Z Kuşağı ve Yeni Kurum Kültürü
  • İşletmelerde Demokratik Yönetim.

Eğitimler

  1. Mobbing
  2. Mikro Yönetim
  3. Çalışanlar Nasıl Mutlu Olur?
  4. Özgüven – Özsaygı – İnsiyatif
  5. Turizmde Sürdürülebilirlik
  6. Hayatta ve Doğada Liderlik

Kurumsal

  1. MDY ( Müşteri Deneyimi Yönetimi )
  2. Kurumsal Tasarruf
  3. Turizmde Sürdürülebilirlik
  4. İşgücü ve Kariyer Yönetimi

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz!!!