İş Kurmak İstiyorum Diyenlere

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İş Kurmak İstiyorum Diyenlere

Girişimci olmayı amaçlıyorsanız kendi işinizin sahibi olarak hayallerinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Ancak unutmayın ki bir iş kurmak oldukça gayret gerektirir.

Bütün hazırlıklar ve planlamalar sizi aşırı strese soksa da eğer ne yapacağınızı bilirseniz her şey sizin için daha kolay olur.

Aşağıda kendi işinizi nasıl kuracağınızla ilgili temel adımlar sıralanmıştır.

Kendi işimi nasıl kurarım?

  1. Bir iş fikriniz olsun. İş kurmada ilk adım bir iş fikri bulmaktır. Var olan iş fikirlerinden birini seçebilirsiniz veya yeni bir tane yaratabilirsiniz. Bu fikirler için internetten araştırma yapın. Ayrıca aile üyelerinizden, arkadaşlarınızdan, akrabalarınızdan ve meslektaşlarınızdan tavsiyeler alabilirsiniz.
  2. Araştırma: Ciddi anlamda araştırma yapmadan bayilik veya internetteki iş fırsatlarına atlamayın. Kaynakları, referansları hesaba kattığınızdan ve bir şeye imza atmadan veya katılmadan önce gizli maliyetleri hesapladığınızdan emin olun.
  3. İş planınızı hazırlayın. Diğer adım iş planı yazmaktır. İş planı hazırlamak oldukça önemlidir çünkü sizin ve diğerlerinin işletmenizi değerlendirmesini kolaylaştırır. Diyelim ki yeni bir iş kredisine başvuracaksanız. Kredi sağlayıcılar sizden iş planınızı isterler ve başvurunuzu onaylayıp onaylamadan önce iş planınızı okurlar. Yeterli sermayesi olanlar içinde iş planı oldukça önemlidir. Çünkü iş planı sayesinde daha fazla iş stratejisi ve finansal tasarı geliştirebilirler. İş planınızda ki önemli bölümlerden biri pazarlama planıdır. Pazarlama planı ürünlerinizin veya hizmetlerinizin reklamı ve tanıtımı için yararlanacağınız farklı pazarlama tekniklerini ve araçlarını açıklar. Ayrıca amaç veya amaçlarınızı da belirtmelisiniz. İş planına ileride işletmenizin başarısını değerlendirirken de ihtiyacınız olacaktır.
  4. Finansal kaynaklarınızı geliştirin. Artık iş planınız hazır ve sıra sermayeyi gözden geçirmeye geldi. Küçük işletme sahiplerinin üç tane finansal seçeneği vardır. Bunlar:
    Unutmayın yatırımcılar ve bazen de aile üyeleri ve arkadaşlar işletmenin sahipliğini veya kendi paylarına düşen kısmın kontrolünü almak isterler.
    • Aile üyelerinden veya arkadaşlardan ödünç para almak
    • Yatırımcılar bulmak veya
    • Kredi için bankaya başvurmak
  5. Doğru olan yasal işletme yapısını seçin. Şahıs işletmesi, anonim şirket veya adi şirket mi kuracaksınız?

    Şahıs işletmesi ticari işletme türlerinden biridir. Bireysel olarak sahip olunur ve yönetilir.

    Adi şirket işletme kar ve zararları ortaklar arasında bölüştürülen ticari bir işletme türüdür

    Adi şirket sermayesi belirli ve paylara bölünmüş ve borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan ticari bir işletme türüdür.

  6. İşyeriniz için yer bulun. İşlerinizi nereden idare edeceksiniz? Bir ofis mi yoksa ticari bir yer mi kiralayacaksınız? Veya evinizde bir alanı ofis olarak mı kullanacaksınız? İşyeriniz için mekân belirlerken ulaşılabilir ve şehrin içinde olmasına dikkat edin.
  7. Çalışanlarınızı bulun. Size yardımcı olması için çalışanlar mı alacaksınız? Eğer alacaksanız bu sizin için zorlu bir görev olacaktır. Çalışkan ve dürüst çalışanlar bulmalısınız. Ayrıca defterlerinizi tutması için bir muhasebeciyle anlaşmanız gerekecektir.
  8. Vergiler hakkında bilgi sahibi olun. Yasal sorunları engellemek için konu hakkında ilgili resmi kurumlardan detaylı bilgi alın.
  9. İhtiyacınız olan bütün yasal belgeleri tamamlayın. İşletmeniz için gerekli olan işletme ruhsatı ve izinler gibi belgeleri aldığınızdan emin olun.
  10. İyi eğlenceler. Bu heyecan verici bir maceradır ve yeni ve daha iyi bir gelecek için fırsattır.

İş kurmak yeni bir başlangıç yapmaktır hayata. Bir bebeğin ilk adımını attığı anın heyecanını yaşatır insana. İşiniz bebeğiniz gibi olur. Bebeğinizi çabuk büyütmeniz dileğiyle...

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

31650 kere okundu


Etiketler:

Gökhan Işık
Gökhan Işık

Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde okudu. İnternet girişimciliği ile ilgili bir çok projede yer aldı. KOSGEB'in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri'ne katıldı. Küçük büyük birçok işte kendini sınadı.Çevresindeki iş fırsatlarını görme konusunda kendini eğitti. Kendini bir "iş fırsatı avcısı" olarak nitelendiriyor. Şimdilerde İnternet girişimciliği danışmanı olarak hayatını sürdürmekte. 

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz