Her KOBİ'nin kullanması gereken pazarlama araçları

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Her KOBİ'nin kullanması gereken pazarlama araçları

Bu yazıda sofistike pazarlama kavramlarından değil hazırlaması basit, kullanması kolay birkaç pazarlama aracından bahsedeceğiz. Konumuz müşterileriniz karşısında firmanızı, ürün ve hizmetlerinizi nasıl tanıtacağınızdır? Milyon dolarlık reklam bütçesi olmadığına göre, KOBİ’ler bu işi nasıl çözecekler? Özellikle B2B sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin yöneticilerinin birkaç dakikasını ayırmalarını istiyoruz.

Aslında hayatta kolay diye bir şey yoktur. Kolaylık ve zorluk görecelidir. Bunu, önereceğim araçları hazırlamaya başladığınızda göreceksiniz. Şirketinizle ilgili söylemeniz gereken “asıl şeyi” bulana kadar günlerce kafa patlatacaksınız. Veya bir çırpıda yazacaksınız. Bu tamamem size ve şirketinizin durumuna bağlıdır.

Şirketinizi müşterileriniz karşısında tanıtmada kullanacağınız pazarlama araçlarının maliyeti öyle zannedildiği gibi çok yüksek değildir. Benim size önereceğim araç 5 tanedir. Bunların bir kısmını şirkette/şirket dışında , bir kısmı da satış ekibinizin müşteri ziyaretleri sırasında kullanılacaktır.

Web Sitesi

Bugün her firmanın artık bir web sitesi var. Öyleki web sitesi olmayan bir firmayı adam yerine koymuyorlar. Benim tavsiyem Web Sitesinin hem içerik hem görsel olarak çok kaliteli yapılması yönündedir. Bunun için 300 TL değil 3000 TL bir bütçe ayırmanız yeterlidir. 300 TL’e yaptırdığınız bir site en kısa zamanda web mezarlığında yerini alır. Üstelik itibarınıza zarar vererek yapar bunu.

Tanıtım Filmi

Ülkemizde en az kullanılan bir pazarlama aracıdır. Firmanızla ilgili 3 dakika süreli bir tanıtım filmi sizi yerinizde ziyaret eden müşterilerinize kendinizi anlatmak için en uygun yoldur. Müşterileriniz üzerinde son derece olumlu izlenim bırakacağına emin olabilirsiniz. Size bakış açıları değişecektir. Bu tür filmlerin maliyeti çok değişkendir. Sizin nasıl bir film istediğinize bağlı olarak 3000TL’e de çektirebilirsiniz 100.000TL’ede.

Şirket Sunumu

Şirketinizi potansiyel bir müşteriniz karşısında anlatmak için kullanacağınız en etkili yoldur. Şirketinizi bütün yönleri ile ama uzatmadan anlatmalısınız. Max. 20-25 slayt. Bu sunumda yer alabilecek başlıklar şunlardır;

  • TARİHÇE, ORTAKLARI,
  • BAĞLI OLDUĞU KURULUŞLAR,
  • FİNANSAL BÜYÜKLÜK,
  • SEKTÖRDEKİ YERİ,
  • HEDEFLERİ,
  • KAPASİTE,
  • FİZİKSEL BÜYÜKLÜKLER VB.

  • ÜRÜN BİLGİSİ,
  • ÜRETİM YAPISI,
  • KULLANILAN TEKNOLOJİ,
  • ÜRÜN YAPISI / KOMPOZİSYONU,
  • HANGİ İHTİYAÇLARI KARŞILADIĞI,
  • NASIL KULLANILDIĞI,
  • SUNUM ŞEKLİ(AMBALAJ VB),
  • ÜSTÜNLÜKLERİ/FARKLILIKLARI VB.

  • AKREDİTASYONLAR,
  • OEM ,
  • REFERANSLAR

Toplantı Odası

Çoğu KOBİ’de hala toplantı odası olmadığını biliyorum. Toplantı odası derken modern sunum ve ses ekipmanlarından kurulu bir odayı kastediyorum. Yoksa hasbelkader bir araya getirilmiş ve bir odaya yığılmış masa ve sandalyeleri değil. Şirketinize gelen müşterilerinizi ağırlayacağınız, sunumlarınızı yapacağınız, iyi ışıklandırılmış modern bir toplantı odasının olumlu etkisi yüksektir.

Satışçılar için Mobil Cihazlar

Satışçıları modern mobil cihazlarla donatmalı ve bunların satışta kullanılmasını sağlamalısınız. Cihazları vermek yeterli değil. Bu cihazların kullanılmasını etkili kılacak içeriğinde satışçılara verilmesi ve nasıl kullanılacağının da gösterilmesi gerekir. Akıllı telefon, tablet ve notebook’tan oluşan bir ekipmanın verimliliği yüksektir. Bu cihazlara tanıtım filmi ve şirket sunumunun yüklenmesi bile ekibinize bir farklılık kazandırır. Ayrıca ürününüzle ilgilideğişik filmleri de bu cihazlarda bulundurabilirsiniz. Yaratıcı satış teknikleri eğitiminden geçmiş bir ekip bu cihazlarla çok güzel işler çıkaracaktır.

Fakat her şey bununla bitmiyor. Asıl soru bu web sitesinin, tanıtım filminin ve sunumun nasıl hazırlanacağıdır. Filmde ve sunumda şirketinizle ilgili bilgilerin alt alta sıralanması yeterli değildir. Müşterilerinizin neden rakiplerinizle değilde sizinle çalışması gerektiğini anlatacak bir biçim ve içerikle hazırlanması gerekir. Ve asıl meselede budur.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

18957 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz