E-Arşiv fatura nedir? Kimler için zorunludur?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
E-Arşiv fatura nedir? Kimler için zorunludur? konu resmi

e-Arşiv fatura, faturaların ikinci nüshalarının ve ilgili belgelerin elektronik ortamda oluşturulması, muhafaza edilmesi ve gerektiğinde elektronik olarak ibraz edilmesini sağlayan bir hizmettir.

Her şirket e-Arşiv faturası kullanabilir, ancak e-Arşiv faturası düzenlemek için e-Fatura sistemine abone olmak gerekir. e-Arşiv faturalar, e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan mükelleflere ve son kullanıcılara gönderilir.

e-Arşiv fatura zorunluluğu, brüt satış hasılatı ve e-ticaret gibi kriterlere bağlıdır:

2022 ve sonrası:

  • Brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan işletmeler,

  • İnternet üzerinden satış yapan ve 500 bin TL üzeri hasılatı olan e-Ticaret firmaları,

  • Gayrimenkul, motorlu taşıt alım-satım/kiralama, ilan yayını ve internet reklamcılığı yapanlar belirli limitleri aşarsa e arşiv fatura kullanmak zorundadırlar.

2025 itibarıyla:

  • Vergi mükellefi olmayanlara 5 bin TL ve üzeri fatura kesenler,

  • Vergi mükelleflerine 9.900 TL ve üzeri fatura düzenleyenler e-Arşiv fatura kullanmak zorundadır.

e-Arşiv faturanın işletmelere sağladığı avantajlar

e-Arşiv fatura, işletmelere maliyet tasarrufu, işlem hızında artış ve kolay arşivleme gibi önemli avantajlar sunar. Kağıt kullanımını ortadan kaldırarak çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlar ve kayıp fatura riskini azaltır. Faturaların dijital ortamda saklanması sayesinde denetim süreçleri kolaylaşır ve yasal yükümlülükler daha hızlı yerine getirilir. e-Arşiv fatura sistemi, işletmelerin nakit akışını daha etkin yönetmesine yardımcı olarak finansal süreçleri daha verimli hale getirir.

e-Arşiv fatura ile e-Fatura arasındaki farklar

e-Arşiv faturaları ve e-Faturalar arasındaki temel farklar; alıcı, teslimat, raporlama, biçim, entegrasyon ve abonelik konularında kendini gösterir. e-Arşiv faturaları, e-Fatura sistemini kullanmayan şirketlere veya son kullanıcılara gönderilirken, e-Faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden alıcı ve satıcı arasındaki alışverişte kullanılır. e-Arşiv faturaları elektronik iletim veya kağıt yoluyla doğrudan alıcıya gönderilirken, e-Faturalar elektronik olarak alıcılara teslim edilir.

e-Arşiv faturaları her ay sonunda Gelir İdaresi Başkanlığı'na raporlanırken, e-Faturalar önce Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderilir. e-Arşiv faturaları için zorunlu bir biçim yoktur, ancak e-Faturalar için UBL-TR biçimi zorunludur.

Her iki fatura türü de Doğrudan Entegrasyon ve Özel Entegrasyon yöntemlerini kullanır. e-Arşiv faturası kullanmak için e-Fatura sistemine abone olmak gerekir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

205 kere okundu


Etiketler:

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz!!!