Bütün Zamanların En İyi Promosyonu

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Bütün Zamanların En İyi Promosyonu

Yıllarca promosyonu hediye vermek olarak bildik. Bazen bu, hediye saçmak anlamına geldi. Son on yılda uluslararası şirketlerin uygulamaları ve bu konudaki literatürün gelişmesi sonucunda yerli şirketlerimizde promosyon tekniklerini öğrendiler. Fakat biz hala promosyonun, satış dönemindeyiz. Promosyonun bir de marka değerini geliştirecek şekilleri vardır ki henüz bu aşamaya gelmedik. Bu konuda çarpıcı bir örneği sizinle paylaşacağız.

Promosyon satış hedeflerini gerçekleştirmek üzere tüketicileri cezbetmek için yapılan uygulamalardır. Eğer standart miktar ve fiyatınızdan farklı bir teklif sunuyorsanız bu promosyondur. Klasik olanları hemen her zaman marketlerde görebileceğiniz uygulamalardır. Aynı miktara daha düşük bir fiyat, aynı fiyata daha yüksek bir miktar veya aynı miktar ve fiyatın yanında ilave bir ürün vermek şeklinde yapılır. Bu konuda yeterince literatür var. Meraklılara Güven Borça’nın “Bu Topraklardan Dünya Markası Çıkar mı?” ve “Pazarlama Reçeteleri” kitaplarını okumalarını tavsiye ederim.

Promosyon esas olarak tüketicilere satın alma kararında kısa süreli bir dürtü sağlar. Klasik promosyon metotları satışları tetiklemede etkilidir ancak fiyat duyarlılığını arttırma riski taşırlar. Şu anda Vatan Bilgisayar sanırım satışlarının %80’ini hafta sonu yapıyordur. Veya Teknosa, Turuncu İndirim Günlerinde. Bu firmaların başarıyla yaptıkları bu promosyonlar şimdi bir tuzağa dönüşmüş durumda. Tüketiciye nasıl olsa indirimli satışlar olacağını hissettirdiğinizde tüketici, kampanya dönemlerini beklemeye başlar. Sizde kampanya dışında mal satamaz duruma gelirsiniz.

IVORY NE YAPTI?

Eğer bir promosyon kısa vadeli satış dürtüsü sağlamanın ötesinde marka konumunu ve çağrışımlarını kuvvetlendiriyorsa stratejik bir promosyondur. Bunun en iyi örneğini Ivory sabun vermiştir. İlk gördüğümde çok etkilendiğim bu promosyonu sizlerle paylaşıyorum. Bu görseli D.Aaker’in Marka Değeri Yönetimi kitabının 193. Sayfasında aldım.

Ivory 1880’li yıllarda bir üretim hatası sonucu batmayan bir sabun yapar ve piyasaya sürer. Çamaşırların leğen ve kazanlarda yıkandığı o çağda batmayan sabun, kadınların (ve erkeklerin) çamaşır yıkama sırasında işlerini rahatlatır. Bunun üzerine Ivory’nin talebinde bir patlama olur. P&G tesadüfen oluşan bu durumu sonra başarıyla yöneterek “saflık” ve “batmamak” üzerinden bir marka çağırışımları oluşturur. Ve en başarılı markalardan birini inşa eder.

Görsel, tüketicilere batmayan bir ivory sabun bulana 100.000$ para ödülü vaad ediyor. Bu promosyonu değerlendirdiğimizde;

· 100.000$ para ödülünün marka konumuna bağlandığını

· Sadece bir promosyon yapılmadığını kilit çağırışımlar ve marka bilinirliğinin desteklendiğini ve güçlendirildiğini

· Markayı az kullanan veya kullanmayan tüketiciler için kuvvetli bir dürtü sağladığını

· Ve yaratıcı fikri ile reklam karmaşası altında başarıyla dikkat çektiğini görürüz.

Ben bunun ötesi olacağını sanmıyorum. Dikkatlerinize sunarım…

ivory promosyon

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

15071 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz