Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Günümüzde bütün elektronik cihazlar bu işlev ile tasarlanmıştır. Bildirimler, beğeniler ve mesajların tetiklediği dopamine bağlı olarak sürekli bir dijital onay arıyoruz.
Zihniniz bir beyaz tahtadır
Odaklandığınız her görev ya da konu, bu tahtaya yazmak gibi düşünülebilir.
İşte ilginiz ve odaklanmanızın farklı alanlara kayması, bu tahtada devamlı olarak farklı bilgileri yazıp silmek gibidir.
Bütün bu sapmaların bir bedeli vardır. Birden çok işe dalmak zaman kaybettirir, daha fazla hataya neden olur, stres düzeylerini yükseltir. Beyin yorulur. Dikkat dağıtan unsuırları filtrelemekle kesin kararlar vermek arasında bocalar. Daha da hassas hale gelirsiniz.
İşte uzmanların önerileri.
Beyninizin odaklanabilmesi yaşam tarzınız ile yakından bağlantılıdır. Bu nedenle ilk iş kişisel bakıma dikkat etmektir. Çok basit. İyi uyumuyor ve su içmiyorsanız, geçmiş olsun.
Beyninize, odaklanma zamanının geldiği sinyalini gönderen ritüeller önemlidir. Bunlar arasında, özel bir çalışma alanı, belirli bir masa düzeni, tutarlı bir rutin.
Telefonunuzu kilitleyebilirsiniz. Uygulama engelleyicileri devreye alabilirsiniz. Amaç, dikkatinizin başka alanlara kaymasını engellemektir.
Temel unsurları yerine getirdikten sonra, doğal odağınızı kullanmanız gerekir. Neyi başarmaya çalıştığınızı sürekli olarak hatırlamanız için, onları mutlaka yazın.
Kendinizi hedeflerinizin görsel hatırlatıcılarıyla kuşatmak, beyninizi neyin önemli olduğuna odaklanması için eğitmenize yardımcı olur.
Eğer hedefleriniz açıksa, bu odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Beynimizi bu konuda eğitmek gerekir. Hedeflerinizi yazın ve her daim görebileceğiniz yerlerde tutun.
Hedef belirlemek sadece görevleri tamamlamakla sınırlı değildir. Duyguları düzenlemek ve yönetmek de, bu sınırların içindedir.
Olumlu hissedenler aha kolayca odaklanabilir. Daha üretken olabilir. Yaratıcılıkları çok başarılı sonuçlar ortaya koyabilir.
Davranışlarınızı yönlendirmek için arzu ettiğiniz duygusal hali hayal edin. Mesela kendinize, bir sonraki gün nasıl olmak istediğinizi sorabilirsiniz. Duygusal hedefler koyarak beyninizin denge aramasına yardımcı olacak bir yol haritası oluşturursunuz.
Sonucu hayal edin. Onun neye benzediğini düşünün. O hissin içinde olun.
Böylece bir başarı duygusunun etkisini önceden deneyimlemiş olursunuz.
Bir çalışma sırasında aniden durup sosyal medyanızı size kontrol ettiren, içinizdeki otomatik pilottur. Kasıtlı bir eylem değildir. Bilerek yapmazsınız.
Bu bilinçsiz alışkanlıkları kırmak için farkındalık geliştirmeniz gerekir. İşinizin dışında bir alana kaydığınız anda durun ve hemen sorgulayın. “ Bunu neden yapıyorum?”
Erteleme mi?
Zor işlerden kaçınmak mı?
Bıkkınlık mı?
Bu soruları sorun ve samimi cevaplar verin.
O zaman bilinçsiz bir alışkanlığı bilinçli bir seçime dönüştürebilirsiniz.
Cep telefonunuzu, bebeklerin ağzına verilen emzik gibi kullanmaktan vazgeçin.
İş yerindeki dikkatinizin bir ritmi vardır.
Çoğumuz, sabah 11 ile öğleden sonra 3 arasında en yoğun odaklanma potansiyeline sahibiz. Ancak bu, erkenci veya gece kuşu olma durumuna göre değişir.
Ritminizi keşfetmek için enerji seviyenizi takip eden bir günlük tutun. Ardından, bilişsel olarak en yoğun olduğunuz saatlerde zorlu görevleri planlayın ve e-posta gibi daha az karmaşık işleri enerjinizin düştüğü zamanlara ayırın.
Birçok insana odağını kaybettiren olgu konuşmalardır.
Dinleme sırasında çoğu zaman konuşmacıdan koparız. Odaklanmanızı iyileştirmek ve bağlantıyı yeniden kurmak için aktif dinleme pratiği yapmak iyi bir çözümdür.
Bu pratiğin temel adımları göz temasını sürdürmek, diğer kişinin ne söylediğini anlamak ve anlamlı sorular sormaktır.
Bu adımları atarsanız, sadece konsantrasyonunuzu artırmakla kalmaz, aynı zamanda bağlantılarınızı da derinleştirirsiniz.
"İlişkilerinizi tazelemek için inatla bazı değişiklikler yapın.
Mengenli olmakla gurur duyan bir Anadolu insanıyım.
Mutfağa, Sanata, Doğaya, Hayvanlara, Estetiğe, Bilgiye, Spora tutkunum.
Darüşşafaka Lisesi’nde, insan olmak, merhamet, anlayışlı olmak, bilime inanmak, özgüven, kendini doğru ifade etmek, yaratıcılık alanlarında eğitim aldım.
Hacettepe Üniversitesinde, Türkiye’yi, Dünyayı, Bilimi, İnsanı, Sosyal Bilimleri, İşletmeciliği, Turizmi, Ağırlama sanatlarını öğrendim.
Amerika Otel ve Moteller Birliği Eğitim Enstitüsünden Otelciliğin evrensel kurallarını, inceliklerini, küresel kültürü anlamayı öğrendim.
1986 yılında otelciliğe başladım. O günden bu yana kendimi ev sahibi olarak gördüğüm otellerde, konuklarımıza mutlu tatiller yaşatmak için çabalıyorum.
Bu gün itibarıyla, çalışan ya da Üniversitelerdeki gençlere bilgimi, görgümü, deneyimlerimi ve önerilerimi sunarak, onların gelişmesine katkı sunuyorum.
Türkiye’nin en büyük Yerli Zinciri Kilit Hospitality Group’ta Kurumsal İletişim ve Eğitim Direktörü olarak dinamik çalışma hayatımı sürdürüyorum.
Bir kitabım yayınlandı; Dinozor Turizmcinin Anıları
Aşağıdaki alanlarda risk yönetimi danışmanlığı
Eğitimler
Kurumsal
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz!!!