Yurtdışı KOBI Kredileri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Yurtdışı KOBI Kredileri

Bankalar yurt dışı mali piyasalardan veya Uluslararası kuruluşlardan gerek borçlu gerekse Türkiye Cumhuriyeti garantörlüğünde aracı banka sıfatı ile temin edilen orta ve uzun vadeli yabancı kaynakların yatırımcı firmalara kullandırılmasına aracılık etmektedir.

SATICI  KREDİLERİ

Ceşitli Avrupa ülkelerinin önde gelen finans kurumları ile Alıcı/Satıcı Kredisi anlaşmaları yapmış olup yatırımcıların ilgili ülkelerden yapacakları makine teçhizat alımlarının finansmanında, ilgili ülke İhracat Sigorta Kuruluşları tarafından sigorta edilmesi koşulu ile kullandırılmaktadır. Bu anlaşmalardan halen yürürlükte olanlar; Almanya KfW ve AKA Bank, İsviçre-UBS AG Line' larıdır. Bunların yanı sıra İslam Kalkınma Bankası’ndan temin edilmiş olan Taksitli Satış/ Finansal Kiralama kredisi de aynı amaçla yatırımcıların uygun taleplerine cevap verebilmek amacı ile kullanılmaktadır. Bu çerçevede girişimciler;

KREDITANSTALT Für WIEDERAUFBAU

Almanya'dan makine-teçhizat temin etmek isteyen yatırımcılar için Alman Sigorta Kurumu HERMES garantisi ile  KFW Kredisi,

UBS AG (SWISS BANK CORPORATION)

İsviçre' den yatırım malı almak isteyen yatırımcılar için İsviçre İhracat Risk Garanti Kurumu ERG garantisi ile UBS/ Swiss Bank Satıcı Kredisi,

İSLAM  KALKINMA  BANKASI 

Ülke sınırlaması olmaksızın ithal makine teçhizat alarak yatırımlarını gerçekleştirmek isteyen yatırımcılar İslam Kalkınma Bankası Kredisi,

AKA BANK 

Almanya'dan ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerden ülkelerin Sigorta Kuruluşlarının garantisi kapsamında olmak üzere yatırım malı almak isteyen yatırımcılar, Almanya'nın önde gelen finansman kurumlarının üye olduğu bir konsorsiyum bankası olan AKA Satıcı Kredisi imkanlarından yararlanabilirler.

AVRUPA YATIRIM BANKASI

Banka, Avrupa Yatırım Bankası'nın sağlamış olduğu 250 Milyon EURO tutarındaki 4. Dilim Global Kredi sözleşmesine Borçlu Aracı Banka sıfatı ile 4 Mart 2012 tarihinde imzalamıştır. Türkiye Cumhuriyeti garantörlüğünde temin edilen kredi ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin modernizasyon veya yeni yatırım projeleri finanse edilecektir. Yatırımların çevre konusunda duyarlı olmaları ve gerekli tüm çalışmaları yapmaları gerekmektedir. Firmaların yatırımlarını orta ve uzun vadede uygun faiz oranı ile gerçekleştirme imkanı sağlayacak Avrupa Yatırım Bankası KOBİ kredisinin banka tarafından firmalara kullandırılması 2012 yılının ikinci yarısından sonra başlayacaktır.

5. Avrupa Yatırım Bankası Kredileri:

Ülkemiz Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerine uygun koşullu finansman imkanı  sağlama yönünde  Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile  250 Milyon Euro tutarındaki IV. Dilim AYB Sanayi Sektör Kredisi anlaşması  04 Mart 2012 tarihinde imzalanmıştır.

Kredi;

Borçlu Bankalar tarafından AYB kriterlerine göre seçilecek küçük ve orta ölçekli projelerin finansmanında kullanılabilecektir. Buna göre; 500 kişiden az işçi çalıştıran ve bilanço net sabit kıymet tutarı 75 Milyon Euro ve daha az olan  firmalar Küçük ve Orta Ölçekli olarak tanımlanmaktadır. Kredi kullandırılabilecek sektörler; sanayi, turizm, sağlık, eğitim ve hizmetler olarak belirlenmiştir. Proje bazında kullandırılabilecek kredi tutarı toplam yatırım tutarının %50’si ile sınırlı olup  minimum 500.000, maksimum 12.500.000 Euro  tutarında olabilecektir. Kredi firmalara döviz  olarak minimum 2 yıl ödemesiz dönem dahil 6 yıl maksimum 12 yıl vadeli kredi şeklinde ya da minimum 4 yıl vadeli finansal kiralama şeklinde kullandırılabilecektir.

Kredi,  firmalara  AYB’ den  borçlanma maliyeti üzerine ilave edilecek  Banka komisyonu ile kullandırılacak olup  Euribor bazlı değişken faiz  yada kullanım tarihinde belirlenecek AYB sabit borçlanma  faiz oranı uygulanacaktır. 

6. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Kredileri:

Ülkemiz KOBİ sektörünün finansmanı amacıyla Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası kaynağından 200 Milyon Euro tutarında finansman temini ile ilgili anlaşma 07 Nisan 2012 tarihinde Borçlu sıfatı ile Hazine Müsteşarlığı  ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası arasında imzalanmıştır.

Kredi;

Aracı Bankalar tarafından ,özel şirket statüsünde, toplam aktif büyüklüğü 75 Milyon Euro’ dan az olan, çalışan sayısı 500 kişiden az olan, KOBİ kapsamında olmayan ortakların sermaye payı toplamı 1/3’ten az olan firmalara kullandırılacaktır. Kredi,imalat, tarımsal sanayi, 10 MGW altındaki yenilenebilir enerji, turizm ve ilgili hizmetler sektörlerine kullandırılacaktır.

Kredi kapsamında değerlendirilecek firmaların minimum toplam yatırım tutarı 500.000 Euro , maksimum toplam yatırım tutarı 20 Milyon Euro olabilecektir. Kredi ile toplam yatırım tutarının % 50’si finanse edilecek olup bu durumda bir firmaya kullandırılabilecek kredi tutarı minimum 250.000 Euro maksimum 10 Milyon Euro olabilecektir. Kredi sadece Euro olarak kullandırılabilecektir.  Kredi, firmalara kredi olarak minimum 1 yıl ödemesiz 5 yıl vade, finansal kiralama olarak minimum 4 yıl vade ile kullandırılabilecektir. Kredi,  firmalara  AKKB ’ den  borçlanma maliyeti üzerine ilave edilecek  Banka komisyonu ile kullandırılacak olup  Euribor bazlı değişken faiz  ya da tercihe göre kullanım tarihinde geçerli AKKB sabit borçlanma faiz  oranı uygulanacaktır.
 

B) TL KREDİLERİ:

1) TKB Kaynaklı TL Yatırım ve İşletme Kredileri:

Banka 1-2 yıl ödemesiz dönem dahil 3-5 yıl vadeli olarak TL Yatırım ve İşletme kredileri kullandırılmaktadır. Kredilerin faiz oranı değişken olup, her üç ayda bir Bankanın Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Bu kredilere teminat olarak % 50 fazlasıyla teminat mektubu alınmaktadır.

2) TKB Kaynaklı Dövize Endeksli TL Yatırım ve İşletme Kredileri:

Bankaca 1-2 yıl ödemesiz dönem dahil 3-5 yıl vadeli olarak dövize endeksli (US Dolar-EURO-JY) TL yatırım ve işletme kredileri kullanıldırılmaktadır. Kredilerin faiz oranı değişken olup, her üç ayda bir Bankanın Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Bu kredilere teminat olarak % 20 fazlasıyla dövize endeksli teminat mektubu alınmaktadır.

3) Genel Bütçe Kaynaklı KOBİ Kredileri:

Bu krediler 18.01.2001 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2000/1822 sayılı  "Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin Yatırımlarında Devlet Yardımları Hakkında Karar" ve Karar'a ilişkin 2001/1 sayılı tebliğ kapsamında, anonim şirket statüsündeki, turizm, eğitim, sağlık ve tarımsal sanayi sektörlerinde yatırım yapan firmalara, yatırım-işletme kredisi şeklinde kullandırılır. Yatırım kredilerinin vadesi 1 yıl ödemesiz dönem dahil 4 yıl, işletme kredilerinin ise 6 ay ödemesiz toplam 2 yıldır. Faiz oranı yatırımın yöresine bağlıolarak yatırım kredileri için % 10-15, işletme kredileri için % 15-25 arasında uygulanır.

4) Genel Bütçe Kaynaklı, Bölgesel Gelişmeye Yönelik Yatırım Kredileri:

Bu krediler 10.06.2002 tarih, 2002/4367 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 30.07.2002 tarih, 2002/1 sayılı tebliğ çerçevesinde; Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Hatay, Kars, Mardin, Muş, Şırnak, Siirt, Tunceli, Van illerinde yapılacak sabit yatırım tutarı 3 trilyon TL'nın üzerindeki en az 75 kişilik istihdam sağlayan yatırımlar için en çok yatırımın % 30'u kadar kullandırılır. Krediden tekstil (konfeksiyon hariç), terbiye, entegre olmayan hayvancılık, ulaştırma sektörleri yararlandırılmaz, ayrıca ilgili tebliğ ekinde bölgesel ve sektörel kısıtlamalar uygulandığı belirtilen yatırımlar da krediden istifade edemez.Kredinin vadesi 3 yıl ödemesiz dönem dahil 6 yıl olup, faiz oranı % 20, kredi üst limiti 4,5 milyon TL'dır.

5) Genel Bütçe Kaynaklı, Kalkınmada Öncelikli Yörelere (KÖY) Yönelik Krediler:

Bu krediler de yukarıda belirtilen kararname ve tebliğ kapsamında kullandırılır. Kalkınmada Öncelikli Yörelerde yapılacak, imalat sanayi, tarımsal sanayi ve madencilik sektörlerinde yer alan yeni yatırımların en çok % 50'si oranında yatırım kredisi ve/veya yatırım bitince 50 kişilik istihdam sağlanırsa işletme kredisi kullandırılabilir. Ancak ilgili tebliğ ekinde bölgesel ve sektörel kısıtlamalar uygulandığı belirtilen yatırımlar bu krediden yararlanamaz.KÖY'lerde halen çalışan imalat sanayi, tarımsal sanayi ve madencilik sektörlerindeki yatırımlardan asgari 50 kişilik istihdam sağlayan ve işletme sermayesi yetersizliği bulunan firmalara işletme kredisi kullandırılabilir. (Tebliğ ekindeki kısıtlamalara bakılmaksızın)Yukarıda anlatılan yatırım kredileri 1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli, % 20 faiz oranı ile kullandırılır, kredi üst limiti 500 Milyar TL'dır. İşletme kredileri ise 6 ay ödemesiz 2 yıl vadeli olup, faiz oranı % 30, kredi üstlimiti 200.000 TL'dır.Acil Destek Programları kapsamında kredi kullanan firmalar bu kredilerden yararlanamaz.

6) Genel Bütçe Kaynaklı Diğer Krediler:

Yukarıda belirtilen kararname ve tebliğ çerçevesinde "araştırma geliştirme yatırımları", "çevre korumaya yönelik yatırımlar", "öncelikli teknoloji alanındaki yatırımlar" ile "bölgesel gelişme kapsamındaki illere ve gelişmiş yörelerden KÖY'lere ve özel amaçlı bölgelere taşınacak yatırımlar" için genel bütçe kaynaklı kredi kullandırılabilir.Bu krediler 1 yıl ödemesiz dönem dahil 5 yıl vadeli ve % 20 faiz oranı ile kullandırılır. Kredi üst limiti 400.000 TL'dır.
 

II)  KISA VADELİ KREDİLER:

İhracat Kredileri:

İhracatın finansmanı amacıyla, Eximbank kaynaklı, en fazla 180 gün vadeli "Sevk Öncesi İhracat Kredileri" kullandırılmakta olup, krediler TL veya döviz cinsinden kullandırılabilmektedir. Kredilerin faizleri Eximbank tarafından belirlenmekte ve yine Eximbank tarafından belirlenen Bankanın komisyon oranı ilave edilerek kullandırılmaktadır. ilan edilmektedir.

AVRUPA KONSEYİ KALKINMA BANKASI

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'nın küçük ve orta ölçekli işletmelerin modernizasyon ve yeni yatırım projelerini finanse etmek amacıyla ülkemize sağlayacağı KOBİ Kredisi anlaşması Hazine Müsteşarlığı ile AKKB arasında 07 Nisan 2012 tarihinde imzalanmıştır. Temin edilen 200 Milyon EURO tutarındaki kredinin kullandırılmasına Banka Katılımcı Banka sıfatı ile aracılık edecektir. Firmaların istihdam artışı sağlayarak veya istihdamlarını koruyarak çevre mevzuatına uygun yatırımlarını, orta ve uzun vadede uygun faiz oranı ile gerçekleştirme imkanı sağlayacak Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası KOBİ kredisinin 2012 yılı ikinci yarısından itibaren kullandırılması beklenmektedir.

6. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Kredileri:

Ülkemiz KOBİ sektörünün finansmanı amacıyla Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası kaynağından 200 Milyon Euro tutarında finansman temini ile ilgili anlaşma 07 Nisan 2012 tarihinde Borçlu sıfatı ile Hazine Müsteşarlığı  ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası arasında imzalanmıştır. Kredi; Aracı Bankalar tarafından ,özel şirket statüsünde, toplam aktif büyüklüğü 75 Milyon Euro’ dan az olan, çalışan sayısı 500 kişiden az olan, KOBİ kapsamında olmayan ortakların sermaye payı toplamı 1/3’ten az olan firmalara kullandırılacaktır. 

Kredi, imalat, tarımsal sanayi, 10 MGW altındaki yenilenebilir enerji, turizm ve ilgili hizmetler sektörlerine kullandırılacaktır. Kredi kapsamında değerlendirilecek firmaların minimum toplam yatırım tutarı 500.000 Euro , maksimum toplam yatırım tutarı 20 Milyon Euro olabilecektir. Kredi ile toplam yatırım tutarının % 50’si finanse edilecek olup bu durumda bir firmaya kullandırılabilecek kredi tutarı minimum 250.000 Euro maksimum 10 Milyon Euro olabilecektir. 

Kredi sadece Euro olarak kullandırılabilecektir.  Kredi, firmalara kredi olarak minimum 1 yıl ödemesiz 5 yıl vade, finansal kiralama olarak minimum 4 yıl vade ile kullandırılabilecektir. Kredi,  firmalara  AKKB ’ den  borçlanma maliyeti üzerine ilave edilecek   Banka komisyonu ile kullandırılacak olup  Euribor bazlı değişken faiz  ya da tercihe göre kullanım tarihinde geçerli AKKB sabit borçlanma faiz  oranı uygulanacaktır.
 

B) TL KREDİLERİ:

1) TKB Kaynaklı TL Yatırım ve İşletme Kredileri:

Bankaca 1-2 yıl ödemesiz dönem dahil 3-5 yıl vadeli olarak TL Yatırım ve İşletme kredileri kullandırılmaktadır. Kredilerin faiz oranı değişken olup,her üç ayda bir Bankanın Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Bu kredilere teminat olarak % 50 fazlasıyla teminat mektubu alınmaktadır.

2) TKB Kaynaklı Dövize Endeksli TL Yatırım ve İşletme Kredileri:

Bankaca 1-2 yıl ödemesiz dönem dahil 3-5 yıl vadeli olarak dövize endeksli (US Dolar-EURO-JY) TL yatırım ve işletme kredileri kullanıldırılmaktadır. Kredilerin faiz oranı değişken olup, her üç ayda bir Bankanın Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Bu kredilere teminat olarak % 20 fazlasıyla dövize endeksli teminat mektubu alınmaktadır.

3) Genel Bütçe Kaynaklı KOBİ Kredileri:

Bu krediler 18.01.2001 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2000/1822 sayılı  "Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin Yatırımlarında Devlet Yardımları Hakkında Karar" ve Karar'a ilişkin 2001/1 sayılı tebliğ kapsamında, anonim şirket statüsündeki, turizm, eğitim, sağlık ve tarımsal sanayi sektörlerinde yatırım yapan firmalara, yatırım-işletme kredisi şeklinde kullandırılır. Yatırım kredilerinin vadesi 1 yıl ödemesiz dönem dahil 4 yıl, işletme kredilerinin ise 6 ay ödemesiz toplam 2 yıldır. Faiz oranı yatırımın yöresine bağlı olarak yatırım kredileri için % 10-15, işletme kredileri için % 15-25 arasında uygulanır.

4) Genel Bütçe Kaynaklı, Bölgesel Gelişmeye Yönelik Yatırım Kredileri:

Bu krediler 10.06.2002 tarih, 2002/4367 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 30.07.2002 tarih, 2002/1 sayılı tebliğ çerçevesinde; Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Hatay, Kars, Mardin, Muş, Şırnak, Siirt, Tunceli, Van illerinde yapılacak sabit yatırım tutarı 3 milyon TL'nın üzerindeki en az 75 kişilik istihdam sağlayan yatırımlar için en çok yatırımın % 30'u kadar kullandırılır. Krediden tekstil (konfeksiyon hariç), terbiye, entegre olmayan hayvancılık, ulaştırma sektörleri yararlandırılmaz, ayrıca ilgili tebliğ ekinde bölgesel ve sektörel kısıtlamalar uygulandığı belirtilen yatırımlar da krediden istifade edemez.Kredinin vadesi 3 yıl ödemesiz dönem dahil 6 yıl olup, faiz oranı % 20, kredi üst limiti 4,5 milyon TL'dır.

5) Genel Bütçe Kaynaklı, Kalkınmada Öncelikli Yörelere (KÖY) Yönelik Krediler:

Bu krediler de yukarıda belirtilen kararname ve tebliğ kapsamında kullandırılır. Kalkınmada Öncelikli Yörelerde yapılacak, imalat sanayi, tarımsal sanayi ve madencilik sektörlerinde yer alan yeni yatırımların en çok % 50'si oranında yatırım kredisi ve/veya yatırım bitince 50 kişilik istihdam sağlanırsa işletme kredisi kullandırılabilir. Ancak lgili tebliğ ekinde bölgesel ve sektörel kısıtlamalar uygulandığı belirtilen yatırımlar bu krediden yararlanamaz.KÖY'lerde halen çalışan imalat sanayi, tarımsal sanayi ve madencilik sektörlerindeki yatırımlardan asgari 50 kişilik istihdam sağlayan ve işletme sermayesi yetersizliği bulunan firmalara işletme kredisi kullandırılabilir. (Tebliğ ekindeki kısıtlamalara bakılmaksızın)Yukarıda anlatılan yatırım kredileri 1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli, % 20 faiz oranı ile kullandırılır, kredi üst limiti 500 Milyar TL'dır. İşletme kredileri ise 6 ay ödemesiz 2 yıl vadeli olup, faizoranı % 30, kredi üst limiti 200.000 TL'dır.Acil Destek Programları kapsamında kredi kullanan firmalar bu kredilerden yararlanamaz.

6) Genel Bütçe Kaynaklı Diğer Krediler:

Yukarıda belirtilen kararname ve tebliğ çerçevesinde "araştırma geliştirme yatırımları", "çevre korumaya yönelik yatırımlar", "öncelikli teknoloji alanındaki yatırımlar" ile "bölgesel gelişme kapsamındaki illere ve gelişmiş yörelerden KÖY'lere ve özel amaçlı bölgelere taşınacak yatırımlar" için genel bütçe kaynaklı kredi kullandırılabilir.Bu krediler 1 yıl ödemesiz dönem dahil 5 yıl vadeli ve % 20 faiz oranı ile kullandırılır. Kredi üst limiti 400.000 TL'dır.
 

II)  KISA VADELİ KREDİLER:

İhracat Kredileri:

İhracatın finansmanı amacıyla, Eximbank kaynaklı, en fazla 180 gün vadeli "Sevk Öncesi İhracat Kredileri" kullandırılmakta olup, krediler TL veya döviz cinsinden kullandırılabilmektedir. Kredilerin faizleri

YURT DIŞI  KAYNAKLAR

Banka yurt dışı mali piyasalardan veya Uluslararası kuruluşlardan gerek borçlu  gerekse Türkiye Cumhuriyeti garantörlüğünde aracı banka sıfatı ile temin edilen orta ve uzun vadeli yabancı kaynakların yatırımcı firmalara kullandırılmasına aracılık etmektedir.

SATICI  KREDİLERİ

Banka ; çeşitli Avrupa ülkelerinin önde gelen finans kurumları ile Alıcı/Satıcı Kredisi anlaşmaları yapmış olup yatırımcıların ilgili ülkelerden yapacakları makine teçhizat alımlarının finansmanında, ilgili ülke İhracat Sigorta Kuruluşları tarafından sigorta edilmesi koşulu ile kullandırılmaktadır. 

Bu anlaşmalardan halen yürürlükte olanlar; Almanya KfW ve AKA Bank, İsviçre-UBS AG Line' larıdır. Bunların yanı sıra İslam Kalkınma Bankası’ndan temin edilmiş olan Taksitli Satış/ Finansal Kiralama kredisi de aynı amaçla yatırımcıların uygun taleplerine cevap verebilmek amacı ile kullanılmaktadır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

48708 kere okundu


Etiketler:

Seyhun Anıl
Seyhun Anıl
17 KASIM 1967 Tekirdağ doğumlu.         
İstanbul Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu ve 1990 yılından beri kendi iş yerinde Gümrük Müşavirliği mesleğini yapıyor.
Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz