Türkiye'den ve Amerika'dan Jenerik Marka Örnekleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Türkiye'den ve Amerika'dan Jenerik Marka Örnekleri

Yoksa siz hala marka yönetimine inanmıyor musunuz? O zaman size jenerik markaları araştırmanızı tavsiye ederiz. Türkiye’den ve Amerika’dan örnekleri biz sizin için araştırdık.

Marka teorisinin anlaşılması ve iş hayatında geçerliliği olduğu yönünde bir kavrayışa ulaşılması zordur. Zaman alır. Kendimden biliyorum. Son 10 yıldır hem teorik hem de pratik olarak ciddi emek verdim. Benim açımdan bu konuda şüphelerimin dağıldığı an Amerika’da ki jenerik markaları öğrendiğim andır.

İki ülkedeki jenerik markalara geleceğim. Ancak bir konuya daha değinmek istiyorum. İngilizce ve Türkçe atasözleri. Her iki dilde de aynı kelimelerden oluşan ve aynı anlama gelen atasözleri vardır. Birkaç tanesi aşağıda;

  • a bird in the hand is worth two in the bush ; eldeki bir kuş daldaki (çalıdaki) iki kuştan iyidir.
  • kill two birds with one stone ; bir taşla iki kuş vurmak
  • in one ear and out of the other ; bir kulağından girip öteki kulağından çıkmak
  • a rolling stone gathers no moss ; yuvarlanan taş yosun tutmaz

Şaşırdınız değil mi? Hepsi bu kadar da değil. İnceleyebildiklerimin arasından 49 adet ortak atasözü tespit ettim. Pazarlama ile ne ilgisi var demeyin birazdan geleceğim.

Jenerik markaları bilirsiniz. Hani şu marka adı ile ürünün özdeşleştiği markalar. Türkiye’den örnekler:

  • Selpak (kağıt mendil),
  • Sana (margarin),
  • Aygaz (tüplügaz),
  • jilet (traş bıçağı,gillette),
  • Nescafe(hazır kahve),
  • Pimapen(pvc pencere sistemi),
  • Atari (bilgisayar oyunu),
  • Kot (bluejean ) .

Daha bir çok örnek var. Bu markalar piyasaya çıktıklarında temsil ettikleri ürünlerin ilk ve tek örnekleri olmaları sebebi ile marka ismi aynı zamanda ürünün ismi haline gelen markalardır. Kendi adıma kot pantolununun aslında ürün değil bir marka olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdığımı hatırlıyorum.

Şimdi Amerika’dan jenerik marka örnekleri;

  • Kleenex ; kağıt mendil
  • Xerox ; fotokopi çekmek
  • Scotch Tape; seloteyp
  • Band-Aid ; yara bandı
  • Q-Tips ; Kulak temizleme çubuğu
  • Jello; puding
  • Krazy glue; yapıştırıcı
  • Saran Wrap; strech film
  • Gore-Tex; Su geçirmez kumaş

Farklı tarihlere, farklı kültürlere, farklı sosyal dokulara sahip olmalarına rağmen her iki ülkede de insanların ürün-marka kavrayışlarının ortaklıklar sergilemesi sizce ilginç değil mi? Yoksa neden Türkler kağıt mendile “selpak” derken Amerikalılar “kleenex” desinler? Amerikalı kağıt mendille ilk kez “kleenex” ile tanışmış ve ona göre kleenex kağıt mendil olmuştur. Bir Türk kağıt mendille “selpak” ile tanışmış ve selpak kağıt mendil olmuştur. Farklı tarihler,farklı kültürler, farklı sosyal-ekonomik seviyeler fakat aynı davranış tarzı.

Şimdi bunu size verdiğim ortak atasözleri ile kıyaslayın. Çok farklı iki tarihsel geçmişe sahip olan aralarında binlerce km. mesafe olan iki toplum nasıl oluyor da ortak atasözlerine sahip oluyor? Doğrusu bunun cevabını hala araştırıyorum. Ama hem ortak atasözleri hem de jenerik marka olgusu insanların dünyayı kavrama, anlama ve yorumlama süreçlerinin ortak noktalar olduğunu gösterir.

Eğer bu olmasaydı P&G tüm dünyada aynı konsept ile Pantene’in pazarlamasını yapabilir miydi?

(Bkz; www.youtube.com; pantene reklamları)

Hala şüpheniz var mı?

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

22579 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz