NOKIA, Lumia'yı Yanlış Konumluyor

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

NOKIA, Lumia'yı Yanlış Konumluyor

Apple kendisinden hiç beklenmeyen bir şey yapmış, innovatif pazarlama uygulamalarını mobil telefon pazarına da sokarak oyunun kurallarını ciddi anlamda değiştirmişti.

I-phone’un sahne alışı Nokia’nın gerilemesinin de başlangıcı oldu. Klasik mobil telefon ürünlerinde Nokia’nın başarısını yakalayamayan Samsung akıllı telefon pazarında gerçek anlamda Nokia’ya fark atarak bu gerilemeyi hızlandırdı. Şu anda Samsung ve I phone pazarı birlikte domine ediyorlar.

Nokia, hakkında olumsuz haberlerin ve algıların dolaştığı bir ortamda rekabete Lumia modelleri ile karşılık verdi. Lumia serisini 620,820 ve 920 olarak böldü; giriş, orta ve üst seviye olarak bir portföy oluşturdu. Bunları da yoğun bir reklam kampanyası ile duyurmaya çalıştı.

Nokia Lumia reklamlarının örneklerini aşağıda görebilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=J7IxLyfxe1o Nokia Lumia 920

http://www.youtube.com/watch?v=iy8lX6kavR8 Nokia Lumia 820

Kanımca Nokia bu reklamları ile Lumia serisini yanlış konumlayarak stratejik bir hata işliyor. Bu reklamlarda telefonun öne çıkan hususları

· Ekran hızı

· Ekran Büyüklüğü

· Kamera-görüntü-resim

· Renkli kapak

· Sosyal Medya uygulamalarıdır.

Yani ürünün özellikleri öne çıkartılmış durumda. Ancak bu özellikler iki önemli rakibinde zaten mevcut . Samsung ve Iphone bazı yönleriyle zaten kendini kabul ettirmiş durumda. Yani Nokia bu strateji ile I phone ve Samsung kullanıcılarını ve potansiyel kullanıcılarını kendisine çevirmek için bir neden sunmuyor. Üstelik bu iki marka ile aynı özelliklerde olduğunu söylüyor. Daha iyi olduğunu bile söylemek çoğu zaman yeterli olmazken aynı olmanın yeterli olamayacağı daha baştan bellidir.

Bana göre Nokia, Lumia serisini kullanım ve kullanıcı ilişkisi bazında konumlamalıydı. Yani Lumia pek ala profosyonellerin , iş insanlarının telefonu olabilirdi. Çünkü bu telefon iş hayatında aktif bir şekilde çalışan profosyonellerin, yöneticilerin, patronların ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklere sahip. Ben bu özellikleri www.teakolik.com bloğunun yazarı Hamza Şamlıoğlu ile tanışınca fark ettim. Kendisi de bir profosyonel olan Hamza Bey sadece 4-5 özelliği ile beni Lumia 920 almam gerektiğine ikna etti.

Bir danışman olarak iyi bir akıllı telefona ihtiyacım olmasına rağmen ne almam gerektiğine bir türlü karar veremiyordum. I phone, Samsung S3,Samsung Note 2 ve HTC One X arasında gidip geliyordum. Çünkü ben telefonun iş hayatımda her ihtiyacıma karşılık vermesini bekliyordum. Beklentilerim şunlardı;

· Büyük ekran

· Taşınabilir boyutlar

· Hız

· Net bir görüntü

· Keyifli web kullanım deneyimi

· Not alma özelliği

· İyi fotoğraf-kamera çekme vb

· Microsoft Office programlarını kullanabilme

Gördüğünüz gibi aday telefonların hiç biri bu beklentilerimin tamamını karşılamıyor. Üstelik 2000 tl fiyatı ile iyi bir ultrabook fiyatından satılan bu telefonları almak parasal ve işlevsel riskte taşıyordu. Yani bu parayı verdikten sonra eğer benim ihtiyaçlarımı karşılamazsa geçmiş olsun demekten başka çarem kalmayacaktı.

Üstelik ben bu bocalama içerisinde iken özellikle cep operatörlerinin iletişim merkezlerinde çalışanların ne kadar donanımsız olduklarına tanık oldum. Telefonları tanımadıkları gibi sizin ihtiyaçlarınızı anlayıp tatmin edici bir seviyede bilgilendirme de yapmıyorlar. Defalarca girip çıkmama rağmen bendeki tereddütleri giderecek bir satış sunumu yapılmadı. İçten içe de telefon firmalarına kızıyordum. Eğer bana bir iki günlük bir kullanım deneyimi yaşatsalar, ben kendi pratiğimde telefonu sınayarak hızlıca karar verebilirdim. Üstelik hiç risk almadan bunu yapma imkanları da var. Kredi kartına telefon bedelini bloke edersiniz 10 gün içinde getirilmeyen ve hasarlı getirilen telefonları akabinde tahsil edersiniz. Bu uygulamayı hiçbir markanın düşünmemiş olması dikkate değer. Ama bence şu aşamada özellikle Nokia’nın bunu bir promosyon tekniği olarak uygulaması gerekir.

Lumia’nın neden bir iş telefonu olduğuna gelince;

Fiziksel ve donanımsal özelliklerinin yanında bence en önemli avantajı Windows 8 işletim sistemi ile bilgisayarınız ile entegre bir şeklide çalışma imkanı vermesidir. Windows işletim sistemi sayesinde ek bir bedel ödemeden Office programlarını da tıpkı bilgisayarda kullandığınız gibi kullanabiliyorsunuz. (Power point sunumlarında animasyonlar dahi çalışıyor) Skydrive özelliği ile anlık olarak bilgisayarınızdaki Word, excell, power point dosyasına girerek değişiklik yapabiliyorsunuz. Çektiğiniz bir fotoğrafı üzerine not alarak bilgisayarınıza yerleştirebiliyorsunuz. Herhangi bir yerde aklınıza yeni fikirler veya işinizle ilgili bir not almanız gerektiğinde telefon ile bu notu alabiliyor ve aynı zamanda bilgisayarınıza da aktarılmasını sağlayabiliyorsunuz. (işte benim aradığım özellikler)

Nokia, Microsoft ile işletim sisteminde işbirliği yaparak stratejik bir avantaj yakalamış durumda. Ama çok şükür ne Nokia ne de Microsoft bu farklılaşmayı anlatmaya çalışmıyor. Bizlerde tesadüfen öğreniyoruz. Bu, ise bu iki firmaya yakışmıyor.

I phone Ios, Samsung androidi kullandığı sürece Windows işletim sistemi avantajı sayesinde Nokia Lumia serisini profosyonelleri hedefleyerek bir iş telefonu olarak konumlama şansı var. İşletim sistemi avantajı sayesinde bu konumunu iki rakibinin kopyalama veya etkileme şansı da yok. Windows işletim sistemi ile telefon ,bilgisayar ve hatta tablet arasında entegre çalışma imkanı olduğu sürece I phone ve Samsung kuvvetli bir alternatif oluşturamayacaktır. Lumia iş insanlarının tercih ettiği ve kullandığı bir telefon olacaktır.

Nokia’ya satışlarını arttırmak için bazı önerilerim olacak;

· Cep telefonu operatörlerinin iletişim merkezleri çalışanlarını ciddi bir şekilde eğitimden geçirsin. Hatta gerekirse maaşını kendisinin ödediği satıcılar koysun. Eğer Lumia iyi anlatılırsa satılacak bir telefon. Bu arada kendi merkezlerini de ihmal etmesinler.

· Kullanım deneyimi yaşamak isteyen insanlara birkaç gün süreli deneme imkanı versin. Yukarda belirttiğim gibi telefon bedeli kredi kartı üzerinden bloke edilebilir.

· Her şirkette, özellikle geniş satış ekipleri bulunan şirketlerde bir-iki telefonu hediye etsin. Şirketlere özel kampanyalar yapsın.

· En önemlisi de tüm iletişim kampanyalarını iş telefonu konumlaması üzerinden yeniden tasarlasınlar.

Microsoft’a da bir önerim olacak. Bence Nokia Lumia satışlarını sadece Nokia’ya bırakmasın. Çünkü Lumia satışları arttıkça insanların pc ve windowsa bağlılıkları devam edecektir. Aksi takdirde Apple I phone üzerinden Mac satışları ile pazarı etkiliyor. İnanmayan gidip merkezi bir yerde bir Starbucks’a uğrasın bilgisayar kullananlardan kaçının Mac olduğuna baksın. Mac kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

5337 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz