KOBİ'ler için Marka Rehberi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
KOBİ'ler için Marka Rehberi

Birçok KOBİ yöneticisinin markalaşmayı kendilerine çok uzak bir şey gibi algıladıklarını zannediyorum. Müşterilerimle yaptığım görüşmelerde iki yanlış kanının varlığını gözlüyorum. Birincisi marka deyince Premium markalar akla geliyor.

Yani bu yaklaşımda Mercedes bir marka iken Dacia bir marka olarak görünmüyor. İkincisi markalaşmanın çok pahalı yatırımlarla, uzun sürelerde gerçekleşeceği yanılgısı. Yine bu yaklaşım BİM’in yıllarca hiç reklam yapmadan markalaştığını gözden kaçırıyor.

Oysaki marka olmanın şartı Premium ürünler üreterek yüksek reklamlar yapmak değildir. Markalaşmak demek pazarda bir pozisyon yakalamak ve bu pozisyona sahip çıkarak ısrarla varlığını bu pozisyonda sürdürmek demektir. Marka olmak için herkesin sizi bilmesi gerekmez önemli olan hedeflediğiniz Pazar kesimindeki tüketicilerin sizi bilmesidir. Pantene şampuanı bilinirliği çok yüksek bir marka iken pazarda ekonomi pozisyonunu sahiplenmiş İpek herkes bilmese de pazarda %10 pay alacak kadar bilinmektedir.

  • Dolayısı ile markalaşmak için;
  • Pazarınızda tatmin edici bir iş ve karlılık hacmini garanti eden bir pozisyon bulmanız
  • Bu pozisyona odaklanmanız
  • Israrla bu pozisyona sahip çıkmanız
  • Bu pozisyonun sahibi olarak görünmeniz
  • Müşterilerinize pozisyonunuza uygun bir vaad sunmanız
  • Hedef pazarınızda bilinir olmanız
  • Hedef pazarınızda yeterli dağıtıma

Sahip olmanız yeterlidir.

Peki bu pozisyon nasıl bulunur?

Başlıca 4 yol var;

  • Pazarda bir pozisyon vardır ve boştur ve ilk siz konumlanırsınız (Bkz: jenerik markalar)
  • Bu pozisyonu siz yaratırsınız.(Ipad, yemeksepeti,biletix vb.)
  • Veya rakibinizi kovarak pozisyona yerleşirsiniz (Ariel)
  • Veya rakiplerinizle mücadele ederek kendinize pazarda bir pozisyon açarsınız.(Audi)

Bunun için ise marka teknisyenliğini bilmeniz veya bile birilerine danışmanız yeterlidir.
Kobi’ler için aslında inanılmaz markalaşma fırsatları olduğunu düşünüyorum. Çünkü büyük şirketlerin faaliyet gösterdiği konvansiyonel sektörler artık tıkanmış durumda. Gıda, deterjan, akaryakıt, çocuk bezi vb. sektörlerde üst düzey pazarlama uygulamaları yapılıyor ve gidilebilecek her here ulaşılmış durumda. Buna karşın geleneksel ticaret biçimlerinin hakim olduğu, organizasyon düzeyi düşük sektörler markalaşma konusunda fırsatlar barındırıyor(bkz; kuruyemiş sektörü ve Peyman). Çok basit birkaç pazarlama tekniği ile bile iyi sonuçlar alınabiliyor.

Bu nedenle KOBİ yöneticilerine önyargılarından kurtularak pazarlama tekniklerine daha çok ilgi göstermelerini tavsiye ederim

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

12549 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz