KOBİ Pazarlama Rehberi: Marka Vaadi Nasıl Belirlenir?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
KOBİ Pazarlama Rehberi: Marka Vaadi Nasıl Belirlenir?

Marka ve pazarlama yönetiminin inceliklerini anlatmaya çalışırken bazı şeyleri gözden kaçırdığımı farkettim. Bende bu teknikleri sofistike bir şekilde anlatıyordum. Şimdi ise son yazımda bahsettiğim “Süslü Kasap” örneğinden yola çıkarak markalaşmanın kurallarını en basit şekilde anlatmaya çalışacağım.

Bir KOBİ’nin markalaşması derken Apple gibi bir Dünya markası çıkarmaktan bahsetmiyoruz. Böyle hedefleri olan KOBİ’leri takdir eder ve destek de oluruz. Ancak öncelikle işin temellerini bilmek ve uygulamak önemli.

İşte size basit bir markalaşma stratejisi;

  • İş alanınızı tanımlayın: Esas olarak ne yapıyorsunuz? Yaptığınız işi basit bir iki cümle ile ifade edemiyorsanız tanımınız yanlış demektir. Bir iki cümle ile ifade etmeye çalışın.
  • Ürün ve hizmetlerinizi rakiplerinizden ayıran şeyleri tanımlayın: Basitçe rakiplerinize göre neyi en iyi yaparsınız? Gerçekten en iyi olduğunuz şeyleri tespit edin.
  • Müşterilerinize sunduğunuz değerlerden hangisi diğerlerine göre üstündür?: Rakiplerinizden daha iyi olmanız yetmez, iyi olduğunuz şey müşterileriniz içinde önemli olmalıdır. Müşterileriniz için önemli olan yönlerinizden hangisinin diğerlerinden daha üstün olduğunu belirleyin.
  • Marka vaadinizi oluşturun: İşinizde en iyi yaptığınız, en iyi olduğunuz ve müşterinizin en çok önemsediği şeyi “marka vaadi” haline getirin. Bu vaad, sizin müşterinize ürün ve hizmetinizle ilgili verdiğiniz bir söz olacaktır. Bu nedenle tutamayacağınız sözleri vermemeye dikkat. Marka vaadinizi basit bir cümle ile ifade edin. “İzmir’in en iyi kasabından evinize” bu kadar basit.
  • Bu çalışmanızın ışığında bir web sitesi hazırlayın: Web sitesi janjanlı olmak zorunda değildir. Zaten janjanlı sitelerin işe yaramadığı ortak bir kanıdır. Sizin üstünlüğünüzü ve marka vaadinizi öne çıkartacak basit ama işlevsel bir site yaptırın.
  • Google ve Sosyal Medyayı iletişim ve tanıtım için kullanın: Bunun için, ya profesyonel destek alın, ya da kendiniz yapın. Google ve Sosyal Medya reklamları zannedildiği kadar zor değildir. Biraz araştırma ve çalışma ile yapılabilir durumda.

Bir ürün ve hizmette “en iyi olmak” her zaman arzu edilir ve dikkati çeker. Ancak zaten en iyisi olduğunu iddia eden firmaların olduğu bir ürün sınıfında pek dikkati çekmez. Ama bunun olmadığı bir ürün/hizmet sınıfında hala çekici bir vaat olabiliyor. Bu nedenle “Süslü Kasap” “İzmir’in En İyi Kasabı” dediğinde bazı tüketicilerin dikkatini çeker. Hiçbir tüketici kasap kasap dolaşarak en iyi kasabı bulmaya çalışmaz. En iyisi olduğunu iddia eden bir kasap gördüğünde etini oradan alır. Eğer ürün ve hizmet deneyimi, vaadi destekliyorsa alışveriş süreklilik kazanır. Bir süre sonrada tüketiciler sadık müşteriler haline gelir. Aksi durumda alışveriş kesilir.

Süslü Kasap’ın farkı bildiğim kadarı ile en iyi olduğunu iddia eden ve bunu duyuran ilk kasap olmasıdır. Daha iyi kasaplar da olabilir. Ama bunu duymadığınız sürece ne önemi var ki?

Bu basit çalışmaları yapmak göründüğü kadar basit olmayacaktır. O basit vaat cümlesine ulaşmak hiç de kolay değildir. Bu nedenle bir bilene danışmanız yerinde olacaktır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

17164 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz