Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri: İlayda Babacan

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri:  İlayda Babacan

İlayda Babacan çalıştığı sanatçıları yurt dışında da temsil etmek hedefi ile 10 yıldır sanat galerisi işletiyor.

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

İlayda Babacan, Ankara doğumluyum. TED Ankara Koleji ve Bilkent Üniversitesi’nde eğitimimi tamamladıktan sonra İstanbul’a taşındım. 2002 yılından beri Galeri İlayda'nın yöneticisiyim.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Annemin sanat galerisi olmasından dolayı, çocuklugum ve ilk gençlik yıllarım hem galeride hem de evde, sanat eserleri ve sanatçılar ile geçti. Bu durum çok hoşuma gidiyordu, her gün okuldan sonra annemin galerisine gidiyordum, resimleri, heykelleri uzun uzun seyredip, sanatçılarla sohbet ediyordum. Bu bir çeşit aşk’dı ve ben bu sanat aşkını profesyonel kariyere çevirmek ve Türkiye’de “işini severek yapan” şanslı azınlıktan olmak için kendi galerimi açmaya karar verdim.

Kendi galerimi açarken, en büyük desteği ailemden, özellikle meslektaşım olan annemden aldım.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz?  Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

Çağdaş sanat eserleri sergileyen bir galerim var. Plastik sanatlar hayatımın vazgeçilmezi olduğu için çok zevk aldığım bu alanı profesyonel işim olarak seçtim.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Sanat galerisi sahibi olmak için plastik sanatlar konusunda iyi bir alt yapı lazım öncelikle. Ayrıca, koleksiyonerler çok bilinçli alım yapıyorlar, dolayısıyla, galerici olarak sürekli gündemi (hem yurt içi hem de yurtdışı sanat piyasalarını) takip etmeniz gerekli. Temsil ettiğiniz sanatçıları çok iyi reprezente etmeniz için onların eğitimlerini, eserlerinin alt metinlerini sanat severlere çok iyi anlatmak gerekiyor. 

Galerimi ilk açtığım zamanlarda genç sanatçıların işlerini satmak konusunda sıkıntılar yaşamıştım ama şimdi Türk çağdaş sanat piyasası çok hareketlendi. Koleksiyonerler, genç sanatçıların işlerine yöneldiler. 

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

Benim sektörümde galeri sahiplerinin çoğu kadın zaten. Kadınların estetik duygusunun daha gelişmiş olması sebebi ile kadın olmanın zorluğundan çok avantajları var diyebilirim. 

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Galerim bu sene 10. yılına girdi. İleriye yönelik koyduğum en önemli hedef, birlikte çalıştığım sanatçıları yurt dışında da temsil etmek.

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz? 

Kalplerinin sesini dinleyerek, yapmaktan zevk aldıkları işi yapmaları en büyük tavsiyem. Hayatımızın çok büyük bir bölümünün çalışmakla geçtiğini düşünürsek bunun önemini anlarız. Biraz da cesaret tabii. Kendi işlerini yapabileceklerine inansınlar, çalışsınlar yeter bence, gerisi o “ask”’la geliyor zaten.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

info@galleryilayda.com
ilayda@galleryilayda.com
www.galleryilayda.com
Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

23133 kere okundu


Etiketler:

Murat Erdör
Murat Erdör

Lise eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1999 yılında mezun olan Murat Erdör, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi” üzerine master yaptı. 

Finans, hizmet ve enerji sektörlerinde yerli ve yabancı birçok şirkette çalıştıktan sonra uzun süre dijital pazarlama ve otomasyon konusunda dünyanın sayılı markalarından birisi olan Emarsys’de Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürüttü. 

Emarsys’deki başarılarının ardından Türkiye’nin lider pazarlama platformu Euromessage Türkiye Genel Müdürü olarak çalışan Erdör, 20 senelik kurumsal hayata ara verip kendi firmasını kurdu. 

Kariyerine dijital dönüşüm danışmanı olarak devam eden Erdör aynı zamanda “Bilgi Paylaştıkça Güzel” temalı web sayfasıyla farklı konularda sektöre katkıda bulunuyor.

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz