Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri: Aslıhan Özenç

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri:  Aslıhan Özenç

Aslıhan Özenç, en iyi bildiği daldaki girişimi ile istikrarlı, dinamik ve öncü bir şirket yaratmış.

Kısaca kendinizden bahsedermisiniz?  

1969 yılında doğdum. Liseyi İtalyan Lisesi'nde, üniversiteyi Amerika’da okudum. Lisans eğitimim İşletme ve Ekonomi üzerine. Üniversiteyi takiben bir süre pazarlama üzerine çalıştıktan sonra, beş yıl kadar profesyonel olarak eğitim danışmanlığı şirketinde görev aldım. 1996 yılında ASBA Eğitim Danışmanlık şirketi 2001 yılında Eğitim Fuarları Organizasyonu için Akare fuarları, 2011 yılında Bakü'de Azeredu Eğitim Danışmanlık Şirketi ve yine 2011'de İstanbul'da Almanca ve İngilizce eğitim vermek üzere Alman ortaklı Carl Duisberg Sınav ve Lisan Merkezimiz kuruldu. 

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Ben kendi işimi yapmayı hep planladım. Aslında eğitim hayatım boyunca da hep gözlemledim takipçi oldum. Franchise fuarlarına gittim, çeşitli sektörleri inceledim.  Daha sonra kendimin de yıllar önce çektiğim sıkıntılardan yola çıkarak, eğitim konusunda yurt dışına gitmek isteyen gençlere yardımcı olacak firmaları araştırdım. Ben yurtdışına giderken hiç bulamadığım bu desteği 1992'de sadece üç firmanın verdiğini görüp, birinde işe başladım ve 5 yıl kadar çalıştım. Daha sonra, 1996'da, o günkü şartlara göre biraz erken olmakla beraber cesaretimi toplayıp kendi şirketimi kurdum. En büyük avantajım konu ile ilgili kendi deneyimlerim ve çok ciddi bir bilgi dağarcığım vardı ve işime de en büyük yatırımım bu oldu. 

İşimi kurarken en büyük desteği ailemden aldım. Çok büyük bir ailem olmasına rağmen, ailemdeki ilk girişimci benim.  Profesyonel hayatta, üst düzeyde görev yapmış çok değerli büyüklerimin fikirlerine her zaman değer verdim. Özellikle babamın görüşleri ve fikirleri bana her konuda çok büyük destek olmuştur.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz?  Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

ASBA Eğitim Danışmanlık’da yurtdışında eğitim almak isteyenlere danışmanlık yapıyoruz. Üniversite, Master, Doktora seviyesinden Lisan eğitimi, yaz okulları, sınav hazırlıkları üzerine yurtdışında alınabilecek bütün eğitimlerle ilgili danışmanlık yapıyoruz. 

2001 yılında, Türkiye’ye yurt dışından üniversitelerin gelmediklerini fark ettiğimde yeni bir iş koluna giriş yapma zamanımın geldiğini anladım ve Akare Uluslararası Eğitim Fuarları projesi hayata geçti. Fuarcılığa daha kapsamlı bir katılım ve görüş kazandırabilmek için, bu şirketim ilk ortaklı şirketim oldu. Akare'yi 2002'de çok hızlı bir şekilde Kazakistan, Bulgaristan ve Fas'a açtık. Takip eden yıllarda, yüzlerce üniversiteyi Akare Fuarları aracılığı ile Türkiye, Fas, Kazakistan, Bulgaristan, Azerbaycan ve Mısır'a götürdük. Halen, bu fuarlarımız her sene yenileri eklenerek devam ediyor.

2005 yılında sadece Turkiye’de ASBA gibi danışmanlık yapan 300'ü aşkın firma vardı ve okulları bu gibi firmalarla tanıştırmak için diğer iş modelimiz olan, Acente Çalıştaylarını organize etmeye başladık. 2011 yılında ise, yurtdışına gitmek isteyen gençlere Türkiye'de hazırlık imkanı verebilmek için Almanya'da Devlet Üniversitelerine de yerleşme konusunda destek verebilen 50 yıllık geçmişi olan Carl Duisberg Sınav ve Lisan merkezi ile ortak İstanbul Bağdat Caddesinde, sınav ve dil eğitim merkezi kurduk. 

Başka birçok iş fikri varken, ben en iyi bildiğim, yapmaktan en çok zevk aldığım ve en az maddi yatırımla başlayabileceğim işi seçtim.  Buradan yola çıkarak, adım adım yatırımı daha büyük olan bağlantılı sektörlere geçtim.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Bu işi yaparken en büyük sıkıntım, yurtdışı eğitimin devlet tarafından desteklenmemesi idi.  Yıllarca üniversiteler arası anlaşmaların önemini ve Türkiye'deki üniversitelerimize yabancı öğrencilerin gelmesinin ülkemize getirecegi maddi ve manevi desteği anlatmaya çalıştık.  Geçen yıl, Türkiye, yabancı öğrenci alımındaki YÖS sınavını kaldırdı ve Üniversitelerimiz yaptıkları tanıtımlarda devlete destek olmaya başladı. Biz, bu yıla kadar yurtdışındaki bütün kongre ve konferanslarda Türkiye'de eğitim ve Türk öğrencilerin yurtdışındaki okullarca tanınması ve daha başarılı sonuçlar alabilmeleri için çalışmaları kendimiz gerçekleştirdik.  Bundan sonra son bir  yılda 1887'den 7093'e çıkan Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısının, 15000'lere çıkmasını ve üniversitelerimizin hepsinin gerçekten isimlerine yakışır şekilde üniversal eğitim veren kurumlar haline gelip, Dünya sıralamasındaki ilk 500 üniversite arasında yerlerini almalarını arzu ediyoruz.

Kendi işini kuran herkesin en çok dikkat etmesi gereken konu, başkalarının sevdiği ve popüler olan iş alanlarından çok, kendilerine uygun olan ve yapmaktan zevk alacakları iş alanlarına yönelmeleri. Seçtikleri alanda bir çok paralel dalda yatırım yapabilme imkanı da bulabilmeleri ve herşeyi ben yaparımdan çok, en iyi nasıl ve kimlerle yaparım değerlendirmelerini yapmaları çok iyi olur.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

Benim seçtiğim alanda özellikle bir zorluk olduğunu söyleyemeyeceğim. Profesyonel hayatta bu zorlukların daha çok olduğunu düşünüyorum. Neticede birçok kadının, yöneticilikleri ve profesyonel hayatları dışında aile sorumlulukları ve ev hanımlıkları da var.  Kadınlardan her alanda dört dörtlük olmaları beklendiği için, profesyonel hayattan bu nedenle çekilmek zorunda kalan çok değerli kadın yönetici arkadaşlarım oldu maalesef. Girişimci olup kendi işini kurabilen kadınlar bu dengeyi istediklerinde çok güzel kurabiliyorlar.  Evinden çalışabilen bir bayan satış elamanının ofisteki çalışmasına nazaran performansının artabileceğini de deneyimlerimle gördüm. 

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Yaptığım işten bugüne kadar istediğim sonuçları en azından doğru yolda olduğumu görerek aldım. Ama sanırım, hedeflerim hep biraz yüksek oldu benim. O yüzden, daha çok yolum var da diyebilirim.  
İleriye yönelik hedeflerim fuarlarımızı daha çok ülkeye götürebilmek.  Danışmanlık şirketlerimizi farklı ülkelere taşımak ve lisan okulumuzun şubelerini açmak.

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz? 

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara cesur ve sabırlı olmalarını tavsiye edebilirim.  Birçok işi bir arada başaran kadınlar, ev, aile, iş dengesini çok güzel kurabilirler. Sevdikleri ve hayalini kurdukları bir iş var ise, özellikle bu daha hırslı ve hevesli olmalarını sağlayarak başarının yolunu açacaktır.   

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

E postaa adresim aslihan@asba.com.tr 
Web Sayfası:
www.asba.com.tr
www.akare.com.tr
www.carlduisbergturkiye.com

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

49021 kere okundu


Etiketler:

Murat Erdör
Murat Erdör

Lise eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1999 yılında mezun olan Murat Erdör, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi” üzerine master yaptı. 

Finans, hizmet ve enerji sektörlerinde yerli ve yabancı birçok şirkette çalıştıktan sonra uzun süre dijital pazarlama ve otomasyon konusunda dünyanın sayılı markalarından birisi olan Emarsys’de Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürüttü. 

Emarsys’deki başarılarının ardından Türkiye’nin lider pazarlama platformu Euromessage Türkiye Genel Müdürü olarak çalışan Erdör, 20 senelik kurumsal hayata ara verip kendi firmasını kurdu. 

Kariyerine dijital dönüşüm danışmanı olarak devam eden Erdör aynı zamanda “Bilgi Paylaştıkça Güzel” temalı web sayfasıyla farklı konularda sektöre katkıda bulunuyor.

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz