Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri: Aslı Erataç

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri:  Aslı Erataç

Aslı Erataç, web sitesinde, kendisinin ve öğrencilerinin yapmış olduğu minyatür maketleri sergiliyor ve satıyor.

Kısaca kendinizden bahsedermisiniz?

1977 yılında İstanbul'da doğmuşum. Mimar anne-babanın 2. çocuklarıyım. Üniversiteyi İtalya'da Endüstri Ürunleri tasarımı bölümü okuyarak bitirdim. 2008 yılından beri de, web sitemde, yapmış olduğum ve öğrencilerimin de yapmış olduğu minyatür maketleri sergiliyorum, sipariş alıyorum.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Annem ve babam mimar olduğu için sanırım el sanatlarına her zaman ilgim vardı ve profesyonel iş hayatımın yanı sıra her zaman hobi olarak yaptığım minyatür maket işinden çok keyif aldığımı keşfettim ve Türkiye'ye kesin dönüş yaptıktan sonra bir kaç büyük şirkette satış departmanlarında satış şefliğine kadar yükselen kariyerimden mutlu olmadığımı anladım. 2007 yılında evlendikten sonra ise bu hobimi bir iş koluna dönüştürmeye karar verdim. Bu konuda ailemden ve eşimden maddi manevi çok destek aldım.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz? Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

Yurt dışında çok popüler olan minyatür maket hobisini kendi yaptığım örnekler ve verdiğim kurs ve özel derslerle Türkiye'deki bu hobiye merak salmış kişilere ulaştırdığıma inanıyorum. Esasında onlar bana ulaşıyorlar Internet aracılığıyla desek daha doğru olur sanırım.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Bu hobiyle uğraşırken ben herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Esasında pahalı bir hobi ancak eğer istenirse elimizdeki malzemeleri de kullanarak tatmin olunabilecek bir hobi. Benim tavsiyem, her zaman araştırmacı ve yenilikçi olsunlar. Bu hobi için konuşuyorum: hayal gücü çok önemli. Bir malzemeyi hangi malzemelerle kullanmak veya kullanmamak gerekli, bunların bilincinde olunması gerekiyor. Ben İtalya'da Endüstri Ürünleri Tasarımı okuduğum için bu tip bilgilerin alt yapısına sahibim. Zaten vermiş olduğum kurslarda ve özel derslerde de bunları paylaşıyorum.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

Profesyonel iş hayatım yaklaşık 8 sene sürdü ve bu süre içerisinde, evet, kadın olmanın zorlukları çok fazla ancak tabi ki, bu, kişilerin tercihlerine göre de değişebiliyor. Öyle kadınlar var ki, bu tarz zorlukları kendi avantajlarına çevirme fırsatı olarak da görebiliyor ve buna göre hareket edebiliyorlar. Bu da kadınlar arasındaki uyumsuzluğu ve çatışmaları körüklediği gibi, kadınlar arasında olması gereken dayanışmayı yok ediyor maalesef.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Henüz acemiyim diyebilirim. Her gün, farklı bir şeyi fark edip, kendimi ve yaptığım işi her geçen süre daha da fazla keşfediyorum. Bu da çok büyük bir motivasyon benim için. Çünkü elimde hiçbir şey yokken, sadece kendimle vermiş olduğum bir savaşı kazanmaya ne kadar yaklaştığımı görüyorum ve çok güzel bir duygu. Ben, her zaman yavaş, fakat emin adımlarla ilerlemeyi tercih eden biriyimdir. Bu yüzden sanırım biraz seçiciyim. Bir çok TV programından teklif gelmesine rağmen, kabul etmedim. Sadece bir tanesine gitmiştim. Daha işin çok başındayken. Ama bana bir faydasını göremedim. O yüzden kendi kafama yatmadığı sürece çok fazla reklam tarzı olaylara girmiyorum. Blogumda beni kaç kişi takip etmiş vs. gibi konular da birinci planda olan şeyler değil. Önemli olan insanın kendisini iyi tanıması, neler yapabileceğinin bilincinde olması ve daha ne kadar yolu olduğunu görebiliyor olması.

Kendi işini yapmak isteyen bayanlara neler tavsiye edersiniz?

İlk olarak diyebileceğim,; sevdikleri bir işi yapsınlar. Bir işten keyif alınıyorsa, o kişi mutlaka başarılı olur diye düşünüyorum. Gerisi zaten başarıyla beraber geliyor.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Günlük blogcular gibi, her an güncelliyor olmasam da, www.aslieratac.com web adresim var. Kurslar, dersler ve siparişlerden yoğunluk olduğu için ve bir de bunun üstüne ev hanımı olduğumdan, çok fazla vakit bulamıyorum blogumu güncellemeye. Bilgi almak isteyenler aslieratactasarim@gmail.com adresinden de bilgi alabilirler. Güzel sorular için çok teşekkürler.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
18819 kere okundu

Etiketler: el sanatları mikro işletme

Murat Erdör

Lise eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1999 yılında mezun olan Murat Erdör, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi” üzerine master yaptı. 

Finans, hizmet ve enerji sektörlerinde yerli ve yabancı birçok şirkette çalıştıktan sonra uzun süre dijital pazarlama ve otomasyon konusunda dünyanın sayılı markalarından birisi olan Emarsys’de Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürüttü. 

Emarsys’deki başarılarının ardından Türkiye’nin lider pazarlama platformu Euromessage Türkiye Genel Müdürü olarak çalışan Erdör, 20 senelik kurumsal hayata ara verip kendi firmasını kurdu. 

Kariyerine dijital dönüşüm danışmanı olarak devam eden Erdör aynı zamanda “Bilgi Paylaştıkça Güzel” temalı web sayfasıyla farklı konularda sektöre katkıda bulunuyor.

bilgi@muraterdor.com
www.muraterdor.com

yazarın diğer yazıları için tıklayın

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri: Nur Beğen
Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri: İlayda Babacan
Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri: Aslıhan Özenç
Online Takı satışı alanında öncü bir girişimci: Burcu Özdemir
Yenilikçi ve cesur bir adım attılar: Sihirli Dokunuşlar
Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri: bilgesibel.com
Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri: Muazzez Bodur
Rüyasının peşinden giden girişimci; Işık Elçi
Ahşap Oyuncaklar ile mutluluk ihraç ediyor: Ayşe Ünlü
Türkiye'nin en etkili kadınlarından biri: Zuhal Mansfield
Yurt dışı eğitim sektörünün öncülerinden biri: Sevil Kassem
Anadolu motiflerini takılara taşıdı: Meri Taksi
Çok uluslu şirketlerden Head Hunter'lığa geçiş: Perim İmer
Kadın Girişimcilerin Başarı Hikayeleri: Aslı Erataç
Ortaokulda karar verdiği işi kurdu: Konferans Çevirmeni Ceren Akıncı

DIŞ TİCARET

Hangi 3 Harf? Teslim Şekli anlamında kullanılan Incoterms kısaltmaları

Hangi 3 Harf? Teslim Şekli anlamında kullanılan Incoterms kısaltmaları

Dış ticaret işlemi yapan, ister ihracat olsun, ister ithalat olsun; bu 3 harfleri patronundan, işi yapan uzmanına kadar; Satınalma, İhracat, İthalat, Gümrük gibi birimlerinde çalışan herkesin eksiksiz bilmesinde çok fayda vardır: “Teslim şekli” anlamında kullanılan “Incoterms” kısaltmaları.

OFİS VE İNSAN

Monitör ve masa yerleşimi

Monitör ve masa yerleşimi

Özellikle sırt, bel ve boyun rahatsızlıkları yönünden masada oturuş ve göz sağlığı açısından da monitör konumlanmalarında dikkat edilmesi gerekenleri inceliyoruz

Beden Dilinin Etkin Kullanımı

Beden Dilinin Etkin Kullanımı

Beden dili, sözlü iletişimi daha etkili hale getirmek amacıyla iletişime bedenimizi de katarak kullandığımız sözsüz iletişim biçimine verilen isimdir.

İŞ DÜNYASI

Pazarlama Temel Kavramları -2

Pazarlama Temel Kavramları -2

Pazarlama ve pazarlama iletişimi denildiği zaman aklımıza gelen veya gelmesi gereken kavramlara devam ediyoruz.

HUKUK / MUHASEBE

E-Fatura Nedir?

E-Fatura Nedir?

Belli ciroların üzerindeki, ya da belirlenen sektörlerdeki firmalar faturalarını elektronik ortamda düzenlemek ve kabul etmek zorundadır