Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Liderlik vasıfları arasında, “Hayaller ve rüyalarla, gerçekler arasında akılcı bağ kurabilme” yetisinden bahsedilir.
Doğrudur.
Bir lideri lider yapan, vizyoner yapan şeylerin arasında bu en önemlisidir. Sıradan ve kuru hedefleri harcıalem herkes belirleyebilir, önemli olan atılım yaptıracak, çığır açacak ve etrafına ilham verecek hedefleri belirleyebilmek ve insanları bu hevesle örgütleyip yönlendirebilmektir. Hayal etmek yaratıcılık dürtüsüdür.
Mantıken ulaşılabilir hedefler ve hayaller insanları ve kurumları bulundukları statik, tekdüze yapıdan, devinen ve silkelenip harekete geçiren bir yapıya büründürür.
Peki, hayal gücünü ne besler?
Yaratıcılık nasıl arttırılır?
Bir firmaya baş tasarımcı alacaktık. Ön görüşmeleri haliyle danışman olarak ben yapıyordum. Bir şirket için tasarımcı, hayati bir öneme sahip, belki de ürün gamını genişletecek, pazar payını statik olarak arttıracak, şirketi rakiplerine fark attıracak kilit bir pozisyondur.
Temel olarak bir çalışanda bakılması gereken en önemli nokta bence eğitim ve kariyerden sonra yaratıcılıktır. Bu sebeple görüşmeye gelenlerden örnek bir portföy, tasarım föyü getirmelerini rica ediyordum.Çalışmaları sıradan mı yoksa uç noktalarda mı görmek istiyordum. Başka bir soru ise hobileri idi. Çünkü hobisi olmayan bir insanın yaratıcılığı da kıttır.
Kişi bildiklerini kullanarak yeni bir şeyler yapmaya çalışıyor mu? Evet bu soru sanırım ülkemizde neden bu kadar yetişmiş profesyonel varken orijinal ve innovatif şeylerin ortaya pek çıkmadığını da açıklıyor.
Maymun ve muz deneyini hatırlayalım: Kafesteki maymunun uzağına muz bırakırlar, ancak ulaşabileceği kısa bir sopa da vardır. Sopayı alıp muzu kendine çekemez. Kısa sopanın erişiminde bir de uzun sopa vardır. Bu sopa muza erişebilir, muzu çekebilir. Maymun önce kısa sopayla uzun sopayı kendine çeker, sonra uzun sopa ile muzu çeker. Bir şeyi kullanmak için önce başka bir şeyi(öğretilmiş şeyi) kullanmanız gerekebilir.
Birey hobisi ile ilgilenir iken , dış dünyadan kopar ,dinlenir, içselleşir ve bilinçaltındaki birikmiş yaratıcılığı ortaya çıkar. Bir hafta boyunca kendinize ayıracak birkaç on dakikanız yok ise kusura bakmayın, yaşamıyorsunuz demektir. Canlı ceset olmamak için her insanın bir hobisi olmalı.
Yanlış anlaşılmasın, kitap okumak , müzik dinlemek değil. Bunları yatarken veya serviste eve gelirken de yapabilirsiniz. Bunlar hobi değildir.
İnsan kaynakları profesyonelleri kuru kuru iş görüşmeleri yapmayı sever. Aslında yapmaları gereken doğru kişiyi belirlerken aynı zamanda kurumun geleceğini de belirleyen insanları seçtiklerini unutmamalıdırlar.
Steve Jobs kendi girdiği iş görüşmelerinde mülakatı “Bir şeyler içerek sohbet etmeye var mısın? “ diye yönlendirir, iş görüşmesinden sohbete dönüşen görüşmede, aday kişiyi şirket kriterleri, yaratıcılık ve ekibine uygunluk için ölçermiş. Tabi aday kişi stresten kurtulunca gerçek kişilik özellikleri ve becerileri üzerine daha rahat konuşurmuş.
Hobi ve uğraşları soran, ve seçimlerini bu dinamik insanlar arasından yapan kurumlar vizyon kazanır. Kuru ve statik insanlarla atılım yapamaz, ilerleyemezsiniz.
Çocuklarını hobi olarak gören bir tasarımcı şirkete hiçbir şey kazandırmaz, ancak günü kurtarır. Aile önemlidir, ilk sırada gelir ama çocuklarınız hobiniz olmaz. Doğayla ilgilenmeyen, katı, tekdüze, hobisiz, uğraşsız çalışanlar her gün işe gelen zombiler gibidir. Önüne konanı yapar, öteye geçmek için çabalamaz.
Çalışma hayatı sadece işten oluşmaz.
Çalışanın ve çaba sarf edenin yaratıcı ve pratik çözümleri, sıradışı tasarım ve kabiliyetleri ile bütündür. Şirkette harcadığınız zaman aslında benliğinizin ve sizi siz yapan özelliklerin de şirkete yansımasıdır.
Kiminle çalışırsanız onun iyi tarafları şirkete akseder. Yani şimdilik Endüstri 3.0'da böyle. Yapay zeka, robot ve kobotlarla endüstri 4.0'da neler olacak hep beraber göreceğiz.
Hacettepe Üniversitesi İİBF İngilizce işletme mezunudur. Kariyerinde satış, pazarlama, dış ticaret uzmanlık alanlarında olmak üzere, farklı sektör şirketlerinde, muhtelif pozisyon ve görevlerde bulunmuş, bir çok kuruluşun büyüme ve atılım yapmasında rol oynamıştır.
Elektronik, beyaz ve kahverengi eşya, gıda, FMCG, gastronomi, medikal, kimya, ambalaj, metal ve mobilya sektörlerinde çalışmıştır. Bir dönem özel bir eğitim kurumunda dış ticarete yönelik dersler vermiş olup, zaman zaman da yönetim ve yapılanma konuları başta olmak üzere kuruluşlara :
Finansal ve Mali Disiplin, ERP altyapısı, Üretim ve Satın Alma Süreç İyileştirme, Seçme ve Yerleştirme, Verim Arttırma, Maliyet Azaltma, Performans Ölçüm (APG), Personel Gelişim Eğitimi ve Koçluk, Yurtiçi ve Yurtdışı Sektör Pazar Stratejisi Oluşturma, Ciro ve Pazar Payı Arttırıcı Faaliyet İyileştirmeleri, Tasarım, İnnovasyon, Yatırım Projelendirme konularında danışmanlık hizmeti vermektedir.
“Start in İzmir “ portalında yeni yatırımcı ve girişimcilere mentörlük yapmaktadır.
“Kurumsal Strateji Oluşturmanın Esasları-Stratejik Yönetimin Analizi” kitabının yazarıdır.
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz!!!