Ev Dışı Tüketim Pazarında Yeni bir Marka “Kasap Döner”

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Ev Dışı Tüketim Pazarında Yeni bir Marka “Kasap Döner”

Memleketimizde pazarlama eksikliği yaşanırken güzel ve başarılı örneklerde çıkmaya devam ediyor. Doğrusu bu tür örnekler beni heyecanlandırıyor. Bu örneklerden birisi de KASAP DÖNER’dir. “Pazarlama İlahları”nın yeni konusu; Kasap Döner.

“Kasap Döner” ev dışı tüketim (EDT) pazarı içinde faaliyet gösteren bir markadır. Çok genç bir markadır. Kuruluşu 2010’dur. Fakat markanın arkasında et üretimi ve satışında 60 yıldan fazla bir deneyime sahip ve “Türkiye’nin Etçisi” mottosunu kullanan Sarıtaş Et vardır.

Sarıtaş Et uzun yıllar et üretimi ve satışında faaliyet gösterdikten sonra Kasap Döner markası ile Ev Dışı Tüketim pazarına 2010 yılında giriş yapmış. Firmanın “Köylü Güzeli” adı altında bir markası daha var.

Kasap Döner sessiz ve derinden gelen bir marka. İlk olarak Beşiktaş’ta gördüğüm bu marka daha sonra Acıbadem, Kadıköy ve Akbatı AVM’de gördüm. Şu an itibari ile İstanbul’da 20 şubeye ulaşmış durumda. İlk gördüğüm andan beri dikkatimi çeken bu marka bir yazıyı hak ediyordu. Beklememin sebebi birkaç şubeyi ziyaret ederek gözlem yapmaktı.

Peki Kasap Döner’i bu kadar ilginç yapan neydi? Bu soruyu et yemeklerini seven biri olmama rağmen bir gurme olarak değil bir pazarlamacı olarak cevaplayacağım. Fakat dönerini çok beğendiğimi ve gittiğim her şubede aynı lezzeti bulduğumu da belirtmeliyim.

1. Öncelikle markanın sahibi Sarıtaş Et doğru bir kararla ev dışı tüketim pazarına giriş yapmış. Ülkemizde yaygın bir pazarlama hatası vardır. Şirketlerin ilgili ilgisiz fırsat gördükleri her işe girdikleri görülür. Fakat doğru yöntem şirketin güçlü ve zayıf yönlerinin değerlendirilmesi ve girilecek yeni alanın sahip olunan maddi&manevi varlıklar ve yeterlilik&yetkinlikler ile uyumlu olmasıdır. Yeni işte gereken yetkinliklerin hiçbirine sahip olmayan bir şirket başarılı olamayacaktır. Sarıtaş Et’in sahip olduğu et üretimi, terbiyesi, ölçek ekonomisi ve Pazar deneyimi Kasap Döner markasının temelini oluşturmuştur.

2. Kasap Döner kervanı yolda düzmemiştir. İşin başında yeni markanın konsepti üzerine ciddi şekilde çalışıldığı anlaşılmaktadır. Logo’dan dekorasyona, personel kıyafetlerinden lokanta düzenine (lokantalarda tandır fırınlar var) kadar bütün elementler belirlenmiş ve istikrarla uygulanmış. Bunun yeni markalara örnek olmasını diliyorum. Hala yeterince hazırlık yapmadan tüketici karşısına çıkan markalar var.

3. Kasap Döner odaklanmanın ve fedakarlığın güncel bir örneğini veriyor. Marka sadece dönere odaklanmıştır. Bunu yaparak ciddi bir fedakarlık yapmıştır. Pazarda benzeri nitelikteki firmalara bakarsanız bunun ne kadar zor bir karar ve uygulama olduğu anlaşılır. Menüde dönerin dışında bir yemek yoktur. Sadece dönerin tamamlayıcısı patates kızartması yer alır. Yine markanın ayırt edici bir unsuru sadece cam şişede içecek vermesidir.

4. Marka Konseptinde dikkat çeken bir unsurda masalarda ki Ipad’lerdir. Fakat her masada da Ipad yoktur. İlk gördüğümde çok şaşırdığım bu Ipad sayesinde kızım yemeğini itirazsız yiyince neden konduğu anladımJ Şimdiye kadar hiçbir yemek markasında olmayan bu uygulama ile Kasap Döner “Ipadli Dönerci” olarak tüketici zihninde ayrışacaktır.

5. Herhalde lavaşını lokanta içinde kendi pişiren ilk marka olacaktır. İç mekanda bir tandır fırın var. Doğrusu bu uygulamayı dahiyane bulduğumu söyleyebilirim. Dediğim gibi her detay üzerinde ince ince çalışılmış.

6. Markanın web sitesinde bir frenchising teklif paketi var. Çok az firma benzeri bir teklif paketi hazırlar ve girişimcilere sunar. Kasap Döner bu paketi hazırlamakla ve üstelik webde paylaşmakla doğru bir şey yapmıştır.

TÜİK verilerine göre Türkiye Toplam Ev Dışı Tüketim (EDT) pazarı 12 - 13 milyar Euro seviyelerindedir. Son 6-7 yılda ortalama %15-20 seviyesinde büyüyen bu sektörde KASAP DÖNER önemli bir oyuncu olacağa benziyor. Umarım bir 5 yıl sonra hakkında yeni bir yazı yazmam kısmet olur. Takdire şayan bir örnek ve performans göstermiş durumda. Öyle sanıyorum ki bir eşikten sonra şubeleri hızla artacaktır. 05.01.2013

ücretsiz üye olun

7608 kere okundu

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. https://www.idefix.com/Kitap/Guclu-Bayiler-Insa-Etmek/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Satış / Pazarlama
ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz