Elektronik Ticaret Kanunu ile Getirilen Yeni Uygulamalar ve Yaptırımlar

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Elektronik Ticaret Kanunu ile Getirilen Yeni Uygulamalar ve Yaptırımlar

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun, pazarlama ve satış faaliyetlerinde bu yöntemi kullanan şirketlerin işini biraz zorlaştırmakta ve şirketlere yeni yükümlülükler ve yaptırımlar getirmektedir

İnternetin yaygınlaşması ile elektronik ticaret vazgeçilmez bir yöntem haline gelmiştir. Birçok firma internet üzerinden satış yapmanın avantajlarından yararlanırken, tüketicilere gönderilen toplu SMS ve e-postalarla tanıtım ve reklam yapmak kolaylaşmış ve bu yöntem daha etkili ve ucuz olduğundan daha tercih edilir hale gelmiştir. Ancak 5 Kasım 2014 tarihinde yayınlanan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun, pazarlama ve satış faaliyetlerinde bu yöntemi kullanan şirketlerin işini biraz zorlaştırmakta ve şirketlere yeni yükümlülükler ve yaptırımlar getirmektedir.

Elektronik Ticaret Kanunu Yürürlüğe Girmiş midir?

Kanun her ne kadar 5 Kasım 2014 tarihinde yayınlanmış olsa da, kanunun içinde yer alan yürürlük maddesinde Kanunun 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe gireceği düzenlenmiştir. Bu nedenle bu kanun henüz yürürlüğe girmemiştir.

Tüketicilere Artık Ticari Elektronik İleti Gönderemeyecek miyiz?

Kanun tüketicilere SMS ya da E-posta yoluyla reklam amaçlı elektronik ticari ileti gönderilmesini tamamen yasaklamamıştır, ancak bunu bir takım şartlara tabi tutmuştur.

a) İnternet ve cep telefonu üzerinden ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecektir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecektir. Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecektir.

b) Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin bu iletileri almayı reddedebilecektir. Bu nedenle gönderilen ticari iletiler içerisinde mutlaka alıcıların bu iletileri almayı reddetme hakkının olduğu ve bunun için hangi işlemi yapması gerektiği ile ilgili bir bölümün yer alması gerekmektedir.

c) ''Ret'' talebinin ardından hizmet sağlayıcı 3 iş günü içinde alıcıya bu iletileri göndermeyi durdurmak zorundadır.

d) Abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapılması yasaklanmıştır.

Kanundan Önce İzni Alınan Tüketicilerden Yeniden İzin Almamız Gerekecek mi?

Elektronik Ticaret Kanunu’nun yayınlanmasından/yürürlüğünden önce elektronik ticari ileti göndermek üzere birçok tüketicinin izinleri alınmış ve bazı şirketler bu konuda veritabanlarını oluşturmuşlardı. Bu durumda bu şirketlerin yeniden izin alması gerekecek midir?

Kanun’un Geçici 1. Maddesinde aşağıdaki düzenleme yer aldığından eğer önceden alınan bu onaylar bu kanundaki düzenlemeye uygun olarak alınmışsa yeniden onay alınmasına gerek olmadığını söyleyebiliriz.

“Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla onay alınarak oluşturulmuş olan veri tabanları hakkında 6 ncı maddenin birinci fıkrası uygulanmaz.”

İnternet Üzerinden Yapılacak Sözleşmelerde Dikkat Edilecek Hususlar

Kanun, karşı tarafın tüketici olduğu durumlarda internet üzerinde yapılacak sözleşmeler için de bazı ek kuralar getirmiştir.

i) Hizmet sağlayıcıları kendilerini tanıtan bilgileri ve sözleşmenin kurulabilmesi için izlenecek teknik adımlara ilişkin bilgileri sunacaktır.

ii) Alıcının, siparişini elektronik iletişim araçlarıyla vermiş olması halinde, hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödenecek toplam bedel de dahil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlayacaktır.

iii) Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını elektronik iletişim araçlarıyla teyit edecek, sipariş verilmeden önce alıcıya, veri giriş hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili ve erişilebilir teknik araçları sunacaktır.

iv) Uygulanan Gizlilik kurallarına ilişkin bilgiler sunulacaktır.

Hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıları bu Kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden de sorumlu olup bu verileri korumak için yeterli teknik alt yapı oluşturmak zorundadır. Ayrıca bu verileri 3. Kişilerle paylaşmamalıdırlar.

Kanuna Aykırı Davranışın Yaptırımı Nedir?

Kanunda hangi maddelerin ihlali halinde ne kadar para cezası verileceği hususu düzenlenmiştir. Genelde öngörülen cezalar 1.000-TL’den 15.000-TL’ye kadar uzanan para cezalarıdır.

Bir defada birden fazla tüketiciye (önceden izni alınmaksızın) ticari ileti gönderilmesi halinde uygulanacak para cezasının 10 katına kadar arttırılacağı söylenmiş olmakla burada uygulanabilecek para cezası 50.000-TL’yi bulabilecektir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

9538 kere okundu


Etiketler:

Nazan Şenol Dokudan
Nazan Şenol Dokudan

Faaliyet Alanları: Fikri Haklar, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku, Miras Hukuku, Aile Hukuku, Vakıf ve Dernek Mevzuatı, 

Eğitimi : Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (2001), Yeditepe Üniversitesi (LL.M 2006) 

Diller : Türkçe, İngilizce

Nazan Şenol Dokudan, Dokudan Hukuk Bürosunun kurucusudur. 2001-2011 yılları arasında 10 yıl süresince İnanıcı Tekcan Avukatlık bürosunda yerli ve yabancı müvekkillerine fikri haklar, ticaret hukuku, sözleşmeler hukuku, iş hukuku vb alanlarda danışmanlık ve dava hizmeti vermenin yanı sıra aile ve miras hukuku alanındaki davalarda da görev üstlenmiştir. 

Bunun yanında Masumiyet Vakfı’nın kuruluş işlemlerini gerçekleştirmiş ve 2009-2011 yılları arasında vakıfta Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaparak vakfın tüm faaliyetleri ile ilgili işlemlerini bizzat gerçekleştirmiştir. 

2012-2014 yılları arasında büyük ölçekli bir büronun danışmanlık biriminde Kıdemli Avukat ve Danışmanlık Birim Direktörü olarak çalışmış ve danışmanlığını yaptığı şirketlerin ticaret, şirketler, sözleşme ve iş hukuku da dahil olmak üzere ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda danışmanlık hizmeti ve fikri haklar ve miras hukukundan kaynaklı önemli davaları yürütmüştür. Nazan Şenol Dokudan, Dokudan Hukuk Bürosunu kurarak 12 yıl süresince edindiği tecrübelerden yararlanarak müvekkillerinin ihtiyaç alanlarını belirleyerek uyuşmazlık öncesi önleyici hukuki hizmeti de dahil olmak üzere tüm süreçlerde müvekkillerine hızlı, etkin ve kaliteli hizmet vermeyi ilke edinmiştir. 

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz