- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
DeFacto'dan Tudors'a Tekstil Sektöründe Markalaşma Atağı

Son günlerde Tudors gömleklerinin reklamını görünce tekstilde markalaşma örneklerini yeniden değerlendirme ihtiyacı hissettim. Tekstil ülkemizde markalaşmanın çok konuşulduğu ancak az uygulandığı sektörlerden biri. Marka stratejilerinin uygulanması açısından kategorik zorlukları da olan bir sektör.
BİR ÜRÜN SINIFINI YENİDEN TANIMLAMAK; DE FACTO
Rakip bir markayı veya lider bir ürün sınıfını yeniden tanımlamak önemli bir marka stratejisidir. Bunun en başarılı ve klasik örneği Amerika’da AVİS kampanyasıdır. “2 numarayız bu yüzden çok çalışıyoruz” kampanyası ile AVIS ciddi ilerlemeler kaydetmiştir. Yine Amerika’dan bir örnek , 7 up ‘ın Coca Cola ve pepsi cola’ya karşı “uncola” kampanyasıdır.
Bilgi için;
http://www.adliterate.com/archives/2006/07/it_really_is_th.html
http://people.duke.edu/~ajc6/7up/Uncola.htm
Ülkemizde bu konuda en başarılı örneği MARKA reklam ajansının Audi reklamlarıdır. Bu bölümde daha önce bu reklamları örneklemiştik. Merak edenler için; http://www.pazarlamaturkiye.net/2009/01/audinin-hircin-cazibesi/
Bu klasik örneklerden sonra gerçekleşen ama pek dikkat çekmeyen bir kampanya daha oldu. De Facto marka lansmanı sırasında “Jean Amerika’nın şalvarıdır” sloganı ile rakibe karşı konumlama stratejisini başarı ile uygulamıştır. De Facto, jean ürün kategorisini tüketici zihninde yeniden konumladı ve bu konumun karşısına da kendi markasını yerleştirdi. Bakınız;
http://www.dailymotion.com/video/xg7dp6_defacto-jean-amerika-nyn-yalvarydyr_shortfilms
Kuvvetli bir stratejiyi ısrarla uygulayarak ve diğer pazarlama enstrümanlarını da başarıyla yöneterek bugün konfeksiyon sektörünün önemli bir markası oldular. 2011 sonu itibari ile 135 mağaza ve 500 milyon TL ciroya ulaşarak ciddi bir başarıya imza attılar.
TUDORS’UN GÖMLEK KRALLIĞI
De Facto’dan sonra yine çağdaş bir stratejiyi bir gömlek markası hayata geçirdi. Tudors, fiyat/kalite yaklaşımı dediğimiz bir strateji ile lansmanını yaptı. Pazarlamacı olmasam dahi kuvvetle ihtimal bu reklam dikkatimi çekerdi. Çünkü iş kıyafetinin en önemli giyim elementi aslında gömlektir. İş yerlerinde çoğunlukla ceketleri çıkartırız ama gömlek hep üzerimizdedir. Bu nedenle gömlek sayımız her zaman ceket ve takımdan daha fazladır. Ancak Premium marka gömleklerin fiyatı giyim bütçemizi de arttıran bir faktördür. Benim gibi iyi giyinmek ama buna çok para ödemek istemeyenler için “gömleğinize servet ödemeyin” vaadi çok cazip gelecektir. Nitekim gelmişte. İş çevremde yaptığımı kısa bir yoklamada pazarlamacı olmayan insanların dahi reklamı ve markayı farkettiklerini gözledim. Bkz, http://www.tudors-tr.com/www/
Yine ülkemizde İpek şampuanları “şampuanınıza servet ödemeyin” sloganı ile % 10 Pazar payı almıştı. Aynı vaade Amerikada “suave” şampuanı sahiptir. Bu nedenle Türkiye’ye girdiklerinde farklı bir konumlama yaptılar.
Basittir ama etkili bir stratejidir. Tudors’u bekleyen bu marka stratejisini diğer pazarlama unsurları ile başarıyla sentezlemesidir. En önemlisi de etkin bir dağıtım ile bulunurluğunu sağlamalıdır. Şu anda herkes Tudors’u nerede bulacaklarını soruyor. Eğer yaygın bir dağıtımı kısa sürede gerçekleştirmezlerse stratejileri de yatırımları da boşa gidecek.
Not; “Şık giyinmek için servet ödemeyin” vaadi ile markalaşmak isteyecek bir konfeksiyon firmasına ilk 3 ay bedelsiz hizmet vermeye hazır olduğumu burdan duyururum.

Etiketler: pazarlama marka sektör

Faruk Şener
Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır.
25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.
Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019) üstlenmiştir.
2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.
Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir.
Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.
Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.
Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir.
Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. https://www.idefix.com/Kitap/Guclu-Bayiler-Insa-Etmek/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno
“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur.
faruk@faruksener.com
www.faruksener.com
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
![]() | DeFacto'dan Tudors'a Tekstil Sektöründe Markalaşma Atağı |
![]() | Internette Para Kazanma - Farklı Metotlarla Gelir Elde Etme |
DIŞ TİCARET
Hangi 3 Harf? Teslim Şekli anlamında kullanılan Incoterms kısaltmaları
Dış ticaret işlemi yapan, ister ihracat olsun, ister ithalat olsun; bu 3 harfleri patronundan, işi yapan uzmanına kadar; Satınalma, İhracat, İthalat, Gümrük gibi birimlerinde çalışan herkesin eksiksiz bilmesinde çok fayda vardır: “Teslim şekli” anlamında kullanılan “Incoterms” kısaltmaları.
OFİS VE İNSAN
Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar_2
İletişimin amacı, kısaca sorunlarımızı çözmek, gereksinimlerimizi karşılamaktır. Etkili iletişim nasıl kurulur ve hangi davranışlarımız etkili iletişim olarak tanımlanabilir?
Ofisiniz için bilgisayar sistemlerinin seçimi
Bir ofis için gerekli olan bilgisayar altyapısı veya donanımının seçimi oldukça özen gerektiren bir konudur.
İŞ DÜNYASI
Aile Şirketlerinde Yönetim Danışmanlığı
Bu yazımda, ekonomik açıdan ülkemizde ve tüm dünyada çok önemli bir yere sahip olan aile şirketlerinin gelişmeleriyle ilgili bir konuya, değişik bir açıdan bakmak ve de bazı noktalara (!) dikkatinizi çekmek istiyorum.
HUKUK / MUHASEBE
Vergi İdaresindeki Değişimler (2.Bölüm)
Vergi İdaresindeki Değişimin Farkında mısınız?
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi
Ekonomik Durgunluk
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Detaylı İncelenmesi